Delikatesses.se

rÄrörd jordgubbssaft

Bröllopet i lördags pÄ vackra Björholmens Marina var magiskt. Alla strÄlade i kapp med solen, det var v-a-r-m-t. Maten och drycken  var fantatsisk, och ekologisk. BröllopstÄrtan innehöll pop rocks (godis som poppar i munnen) och pÄ dansgolvet svÀngdes det en del lurviga.. Vi fick en fantatsisk svit att tillgÄ, sÄ vÄr nanny med fick plats. TACK mamma för hjÀlpen. Veckan har lunkat fram med hönshusförflyttning + grillhÀng, pre-födelsedagsmiddag och jordgubbsplockning med kÀndisspan (Ebba von Sydow plockar Àven hon sina gubbar pÄ Annedals gÄrd....)

Ni som undrar var sommaren tog vÀgen sÄ kan det var sÄ att jag har paketerat den i flaskor och förslutit till dagar dÄ jag kÀnner för att ligga i en park, bada i havet, Àta lunch i solen och svalka mig med ett glas hÀrlig rÄrörd jordgubbsaft.

RÄrörd jordgubbsaft

ca 8 liter fÀrdig saft

4 kg jordgubbar

4 liter vatten

60 gram citronsyra (2 pÄsar a 30 gram)

1 kg socker / avrunnen liter rÄsaft, sÄ typ 5 kg.

Snoppa jordgubbarna och dela i mindre bitar. Koka upp vatten och lös upp citronsyran i vattnet, lÄt svalna. Mosa jordgubbarna lite till med en potatisstöt eller mosa med hÀnderna. HÀll pÄ vattnet och lÄt alltihop dra minst ett dygn. Sen silar man i en silduk (eller kökshandduk) i ett durkslag. Rör sen i socker beroende pÄ hur mÄng liter rÄsaft det blir. HÀll upp pÄ rengjorda flaskor. HÄller ett par veckor i kylen, men gÄr ypperligt att frysa och ta fram nÀr andan faller pÄ eller man fÄr finsÀllskap.

jordgubbar rarord saft

Pilgrimsmusslor med champagnesÄs och bröllop

Godmorgon! Solen gassar och klockan Àr bara 9:34. Hur ska det hÀr sluta?! Vi dricker frukost kaffe och Àter korvmackor i en fullpackad bil pÄ vÀg mot Tjörn för bröllop. Ett bröllop pÄ klipporna vid vackra Björholmens marina. Det kommer bli helt magiskt! Min klÀnning frÄn England kom i sista stund, kommer bli sÄ bra. Vi har haft ynnesten att fÄr uppleva massa fina, personliga, kÀrleksfulla bröllop bland vÀnner och familj. Alla lika vackra pÄ sitt sÀtt. En dag hoppas jag att sjÀlv fÄ stÄ dÀr som brud....*blink blink Ola*

Är mycket spĂ€nd pĂ„ middagen som serveras ikvĂ€ll, efter att ha sett bilder pĂ„ hemsidan som tror jag att det kommer bli riktigt riktigt bra. Dessutom vet jag att brudparet har önskat en ekologisk meny, hurra! Skulle det vara sĂ„ att ,man sjĂ€lv vill stĂ„ för nĂ„t lyxigt sĂ„ Ă€r denna amusen helt magisk. Receptet kommer frĂ„n Systrarna Eisenmann's Mingelmat. SĂ„sen Ă€r to die for och kan lĂ€tt serveras bara den till en rimmad torskrygg eller marulk. Hög mumsfaktor med andra ord. Trevlig 4th of July!

Pilgrimsmusslor med champagnesÄs 24 pilgrimsmusslor (ca 350 g) salt och peppar 1 msk olivolja ChampagnesÄs: 1 schalottenlök, -finhackad 1 msk smör 1 dl vitt vin 4 dl fiskbuljong 3 dl vispgrÀdde 1 msk ljus maizena-redning 1 tsk fÀrskpressad citronsaft 1 dl champagne/mousserande vitt vin salt och vitpeppar FrÀs löken i smör tills den mjuknar utan att ta fÀrg. HÀll pÄ vin och buljong. Sjud tills vÀtskan reducerats till hÀlften.

Sila bort löken, tillsÀtt 2 dl grÀdde och lÄt koka i cirka 10 minuter. Red sÄsen med maizena. TillsÀtt citronsaft och smaka av med salt och peppar. HÄll sÄsen varm.

Vispa resten av grÀdden. Salta och peppra pilgrimsmusslorna. VÀrm oljan i en grill- eller stekpanna och stek -musslorna i cirka 1 minut pÄ varje sida.

VÀnd ner den vispade grÀdden i sÄsen och rör i champagne. Fördela sÄsen i skedar eller pÄ smÄ tallrikar. LÀgg en pilgrimsmussla i sÄsen. Servera direkt.

Skölj med fördelen ner med en fantastisk Crémant de bourgogne signerad Clotilde Davenne som satt sitt eget namn pÄ denna pÀrla. Ett mousserande frÄn egendomen Les Temps Perdu i Chablis-byn Prehy. Clotilde Àlskar champagne och i frÄnvaro av mark i Champagne sÄ lyckas hon alldeles utmÀrkt göra ett enastÄende champagnelik crémant i absolut toppklass med frisk syra, smÄ fina bubblor. Clotilde Davenne (7725), extra brut, Crémant de Bourgogne, Frankrike, 135;-

amuse brollop champagne mousserande-vin pilgrimsmussla

Petite sirah till en glad gris

Petite sirah Ă€r ingen druva man stöter pĂ„ varje dag, men den Ă€r vĂ€l vĂ€rd att hĂ„lla utkik efter. Petite sirah ska inte förvĂ€xlas med brorsan sirah/shiraz. Storebrorsan har mer kraft, strĂ€vhet, pepprighet och Ă€r lite mer att bita i.  I Frankrike lever den anonymt under artistnamnet durif efter François Durif som skapade den genom att korsa syrah och den fullstĂ€ndigt okĂ€nda druvan peloursin. I Kalifornien har den dock blivit populĂ€r som ”den lilla sirah” hos dem som Ă€lskar fruktiga, kryddiga viner med toner av mörka bĂ€r och inte allt för tuffa tanniner. SĂ„ om du Ă€lskar primitivo och varma zinfandel sĂ„ har du hĂ€r en till bĂ€sta vĂ€n. Nu nĂ€r sommaren pĂ„ riktigt Ă€r pĂ„ intĂ„g sĂ„ sitter ni vĂ€l i stugorna och skriver menyer som kan grillas. Bra eller dĂ„lig pĂ„ att grilla ( övning ger fĂ€rdighet) sĂ„ kommer hĂ€r ett vin som gjort för att kunna hantera grillos, kladdiga tillbehör, plastmuggar, vidbrĂ€nt kött och grillsĂ„s. Vi sörplade i oss den till en hel gremolatatĂ€ckt flĂ€skkotlett frĂ„n en glad gris frĂ„n Ängavallen.

2013 McManis Petite Sirah, 6520, Kalifornien USA 109;- levererar ett djupt, blÄlila helt ogenomskinligt vin med stor fruktig, aningens rökig och aromatisk doft med drag av tjÀra och vanilj. Smaken Àr fyllig med massor av mjuk, mogen mörk frukt som svarta vinbÀr, björnbÀr, violgodisar och blÄbÀr men med en mjuk tannin- och fatstruktur. Ett riktigt mulligt och mumsigt vin om jag lÀmnar vinvokabulÀren för ett ögonblick.

PÄ bestÀllningssortimentet finns ytterliagre en pÀrla

Handcraft, Petite Sirah, 70534, Kalifornien USA 99;-. Smaskig frukt frÄn början till slut. BlÄlila nÀstan svart i fÀrgen. Först kÀnner man mogna körbÀr,  blÄa plommon och lite kakao som följs av blÄbÀr, kaffe och en viss kryddighet. Vinet har en hÀrlig fyllighet och stor kropp med dold taninstruktur och en balancerad syra som ger en lÄng eftersmak, Ett strort vin gjort pÄ en "petite" druva.

gris kotlett petite-sirah vin

crĂšme brĂŒlekrĂ€m

Efter en fantastisk midsommarafton och en mysig midsommardag pillar vi mest navel idag. Bokstavligt talat. Selma kör sina smÄ fingrar sÄ djupt hon kan i min navel nÀr vi ligger pÄ soffan. Vad hittar ni pÄ?! I eftermiddag Äker vi till Trelleborg för grill och hÀng med Selmas farmor och farfar.

PÄ matfronten dÄ?! Jo, jag funderar pÄ att lÀgga till en etikett till i sökfunktionen, nÀmligen mumsfilibabba. För sÄnt dÀr som Àr sÄ bra att det borde vara förbjudet att inte testa. Vi Ät denna ungefÀr samtidigt som Prinsessan Sofia och Calle P skar upp sin bröllopstÄrta. Himla, himla glad att jag hittade detta recept i en Mat & vÀnner. SjÀlva tillbehören kan sÀkert varieras i oÀndlighet och havrekakorna Àr goda som sÀllskap nÀr man ska ta sig en kopp.

CrĂšme BrĂŒle-krĂ€m med havre crunch och hallon

4 fullportioner eller 8 smÄ

Havrekakor

2oo gram smör

2,5 dl strösocker

1 dl ljust muscovadosocker

1 Àgg

2 msk vatten

2 dl vetemjöl

1 tsk kardemumma

1 tsk vaniljsocker

1 citron , rivet skal

0,5 tsk bikarbonat

7 dl havregryn

1 tsk flingsalt

CrĂšme BrĂŒlĂše-krĂ€m

3 Àggulor

50 gram ljust muscovadosocker

250 + 100 gram vispgrÀdde

1 vaniljstÄng

MinimarÀnger

50 gram Àggvita

50 gram florsocker

50 gram socker

Tillbehör

hallon, hallongubbar (om det finns)

citronmeliss, citronverbena eller nÄgon Àngssyra.

Torkade och mortlade hallon.

Gör sÄ hÀr

Det Àr ganska stora satser pÄ bÄde havrekakor och minimarÀnger. Dessa recept kan halveras, men det Àr alltid bra att ha ett i skafferiet för att förhöja fikatunden eller desserter.

Havrekakor

Vispa smör och socker ljust och luftigt. TillsÀtt Àgg och vatten och vispa till det gÄtt samman. Blanda ner resterande ingredienser och rör runt. Rulla till lagom stora bollar och lÀgg pÄ en plÄt. PLatta till kaorna lite och baka av pÄ 175 grader tills de Àr gyllene, ca 15 minuter.

CrĂšme BrĂŒle-krĂ€m

VÀrm ugnen till 160 grader. Vispa samman Àggulorna och sockret. Dela vaniljstÄngen pÄ lÀngden och skrapa ur fröna. Koka upp 250 gram av grÀdden med vaniljfröna och stÀngen. Sila grÀddblandningen över Àggulorna och vispa samman. HÀll i en vid form ooch baka av i ugnen tills blandninge nsatt sig, ca 10 minuter. Höj sedan ugnen till 200 grader och lÄt krÀmen fÄ en gyllenbrun yta. NÀr du tar ut krÀmen ser det ut som att den har skurit sig. Mixa sedan den till en jÀmn krÀm i en bunke. StÀll i kylen. NÀr den sen Àr kall, vispa den ÄterstÄende grÀdden och vÀnd ner i krÀmen.

MinimarÀnger

Blanda alla ingredienser och vÀrm under omrörning över vattenbad till 60 grader. Vispa sedan kallt med elvisp tills marÀngen Àr fast, fin och lansig. Sprits smÄ minimarÀnger pÄ bakplÄtspapper och baka av pÄ 100 grader tills de Àr torra, ca 1 timme.

Servering

Spritsa krÀmen i mitten pÄ en tallrik. Bryt havrekakorna och lÀgg dessa och marÀnger runt krÀmen. Toppa med fÀrska hallon, det gröna och strö över lite torkade hallon.

rÀdissallad med apelsin

För ett par veckor sen skulle vi spontangrilla hos storasyster. Vi bestÀmde att det skulle var enkelt med laxsida och en ljummen sallad. NÀr syster hade handlat och ransakt vad som fanns i kylskÄpet bröt hon ner salladens bestÄndsdelar och kom fram till att vi kunde göra en hel buffé istÀllet. Varför hÄlla det enkelt liksom.....(ligger i generna) Men det blev inte sÄ svÄrt. Hon hade nÀmligen lÄnat en bok pÄ biblioteket signerad Tommy MyllymÀki. SÄ nÀr bordet stod fÀrdigt trÀngdes Morötter med rostad mandel, palsternacka med dragon och grillad rödbetssallad med fetaost ,med den hÀrligt grillade laxssidan.

Tommy MyllymĂ€ki, en vĂ€rldskock som tĂ€vlat och tagit hem priser i mĂ„nga stora tĂ€vlingar. Han kan han. Inte bara avancerad kulinariska kockerier, utan det mest simpla som den hĂ€r rĂ€dissalladen, frĂ„n boken ”MyllymĂ€ki grönsaker, tillbehör & garnityr”, som passar till det mesta i grilltider. Att rĂ€disa och apelsin var sĂ„na kompisar visste jag inte. Idag ska jag hĂ€nga med mina fina kompisar, som matchar mig utmĂ€rkt. Det blir knytislunch, stĂ„ngresning, dans och grill. Och regn. Svensk midsommar alltsĂ„. Nu ska jag kila ivĂ€g och köpa jordgubbarna som ska spela förstefiol i midsommarmarĂ€ngswischen med mandelkaksmulor, flĂ€dercurd, minimarĂ€nger, glass och grĂ€dde.

GLAD MIDSOMMAR!

RĂ€dissallad med apelsin

1 knippe rÀdisor, gÀrna avlÄnga

2 -3 msk kallpressad rapsolja

apelsin, finriven zest

flingsalt

Hyvla eller skÀr rÀdisorna tunt pÄ mandolin. LÀgg i isvatten en stund sÄ de blir krispiga. Riv zesten frÄn apelsinen pÄ ett rivjÀrn. LÄt rÀdisorna mellanlanda pÄ en ren kökshandduk eller lite hushÄllspapper innan den lÀggs upp pÄ ett fat. Blanda olja och apelsinzest, hÀll över rÀdisorna och strö över lite flingsalt. Enjoy!

apelsin radisor sallad

Prinsbröllop

Tiaran var putsad, champagnen kyld och amuserna stod pĂ„ bordet. Det var ju dags för prinsbröllop i lördags. Vi satt bĂ€nkade allihopa, systrarna, mĂ€nnen, barnen och jag. Halstrad Pilgrimsmussla i champagnesĂ„s trĂ€ngdes med rĂ€kcocktail, rĂ„rakor med rom, rödbeta med brynt remoulad och rubiner, crĂšme ninon, gaspachoshot och kantarellbruschetta. Lite skulle vi ju ha att tugga pĂ„ till vigseln..... Återkommer med nĂ„gra av smarrigheterna. Vi gjord ett konstaterande. Öppnar man en magnumflaska Palmer & co MillĂ©sime brut 1999 sĂ„ finns det alltid lite kvar i flaskan. Hurra för magnumflaskor! Hurra för prinssesan Sofia och hennes prins och HURRA för middagen vi gjorde nĂ„got senare pĂ„ kvĂ€llen. Receptet Ă€r ursprungligen med kalvrygg och dito brĂ€ss frĂ„n tidningen Mat & vĂ€nner, men eftersom mina systrar valt att bli peskatarianer sĂ„ fick det bli med fisk istĂ€llet. Smarrigt var ordet sa Bill till Bull!

IMG_3703
IMG_3716
IMG_3719
IMG_3721
IMG_3730

Torsk med sveciacréme, pankopanerad pilgrimsmussla & sommargrönsaker

800 gram torskrygg eller filé

4 pilgrimsmusslor

1 Àgg

pankoströbröd

salt och peppar

smör att steka fisken i

frityrolja till pilgrimsmusslorna

inkokt sparris

4 vita sparrisar av bÀsta kvalietet

citronsaft, smör, socker och salt

Sveciacréme

2,5 dl vispgrÀdde

150 gram svecia, riven

0,5 dl creme fraiche

citronsaft, salt

Tillbehör

50 gram bondbönor, skalade

100 gram sugarsnaps

8 gröna sparrisar

smör att steka i

Börja med att koka in sparrisen. Skala den vita sparrisen och skÀr av den trÀiga biten lÀngst ner. KOka upp vatten och lÀgg i en stor klick smör. Smaka av med citronsaft, socker och salt. Koka sparrisen, den ska ha lite tuggmotstÄnd kvar. HÀll av vattnet och stÀll Ät sidan.

Gör sveciacrémen. Koka upp grÀdden och lÄt den reducera till hÀlften. TillsÀtt den rivna osten och rör till en slÀt créme. Rör ner creme fraiche och smaka av med citronsaft och salt.

SkÀr den gröna sparrisen i ganska grova bitar. Plocka ur bönorna ur bondbönans skida. Koka bönorna i ca 30 sek, lÀgg dom sedan i isvatten.  AvlÀgsna dÀrefter försiktigt den vita tjocka hinnan som sitter som ett skal runt bönan.

Dela sugarsnapsen lÀngsmed. BehÄll ett par fina halverade Àrtskidor med Àrtorna kvar, och uta ut Àrtorna pÄ resten. Blanchera dom i saltat smÄkokande vatten i ca 15 sekunder och lÀgg sedan i isvatten.

Panera pilgrimsmusslorna först i uppvispat Àgg och sen i panko. SÀtt pÄ oljan och lÄt det bli 180 grader. Fritera gyllenbruna precis innan servering, tar typ 2 min.

Torka av fisken och salta och peppra. Stek fisken hastigt i smör ien varm panna. LÀgg upp i ugnsfast form och stÀll sen in i ugnen pÄ 150 grader tills innertemperaturen Àr 54 grader. TÀnk pÄ att den ska serveras direkt vid 54 grader, sÄ man kan preppa allt det andra innan och sen göra fisken. VÀljer du filé kan den stekas klart i stekpannan pÄ spisen.

Servering

Fritera pilgrimsmusslan, grillad en vita sparrisen i en grillpanna och skÀr sedan i lagom stora bitar. Sautera den gröna sparrisen i en klick smör, vÀnd ner bondbönorna mot slutet. Smaka av med salt. VÀrm sveciacrémen och lÀgg den i botten pÄ tallriken. Arrangera grönsakerna över och lÀgg dit fisk och pilgrimsmussla.

Vi hade lite smörslungad nypotatis till med.

Dryck; Rodney Strong 2013 (nr 6471), chardonnay, Kalifornien, Sonoma county, 149;-

En chardonnay som fÄtt slumra lite pÄ ekfat och dÀrmed tuffat till sig. Vi har ett fruktigt vin med lite fatkaraktÀr som möter fetman i crémen, det friterade och den stekta fisken fint. Frukten kommer fram och man kÀnner toner av apelsin, vanilj och lite ananas. LÄng eftersmak.

artor bondbona champagne pilgrimsmussla svecia torsk

glass

11 juni, dÄ Àr ju sommaren hÀr pÄ riktigt, trots att inte vÀdergudarna hÄller sams sÄ tar jag mitt fulla ansvar för sommarmat, picknickar och glasspauser. Idag har vi hÀngt pÄ en filt i Kungsparken med Selmas kompisar. Det grillades korv pÄ engÄngsgrill, vÀldigt mysigt. I helgen lyste solen med sin fulla kraft och dÄ vill man ju ha en glass, oavsett Älder eller diet för den delen. Selma Àr vÀldigt intresserad av allt vi stoppar i munnen och vill smaka. Det mesta gÄr bra, men Magnum Pink -som Àr min favorit just nu, fÄr hon ju inte smaka. SÄ jag gjorde egna glassar till henne i sÄna dÀr glasshÄllare ala 80-tal. Jag anvÀnde mango och hallon, men vilken frukt eller bÀr gÄr utmÀrkt. TÀnk bara pÄ att vissa bÀr som hallon bör kokas först för att bli av med eventuella bakterier. Man kan byta ut yoghurten mot banan om man inte vill ha mejeriprodukter i. Galet goda, nyttiga och snygga om jag fÄr sÀga det sjÀlv.

IMG_7679

Mango- & hallonsplit

8 st

1 pkt mango, 250 gram

1 pkt hallon, 250 gram

1 dl turkisk yoghurt

HÀll hallon och mango var för sig i kastruller. VÀrm upp bÄda och ta sen av frÄn vÀrmen. HÀll hallonen i en finmaskig sil och bli puré. Mangon mixas slÀt med stavmixer, lÄt svalna nÄgot och ta sen i yoghurten och rör slÀt. Fyll upp glassbehÄllarna till 2/3-delar, fyll upp med hallonpuré och dra runt den lite sÄ det blandar sig fint. StÀll in i frysen och stelna helt.

italiensk bönsallad

Att jag inte delat med mig av det hÀr receptet Àr skandal. Vi har gjort denna salladen ett par Är. En sallad som passar till typ allt. SÄ himla goda, enkla smaker. Det enda som vi fortfarande inte riktigt gör enligt receptet Àr att ha i 6! sardellfiléer. Fortfarande inte helt bekvÀm med sardellers sÀllskap, det fÄr ju liksom inte bara smaka fisk. Om nÄgon av er dÀr ute vÄgar sÄ fÄr ni jÀttegÀrna höra av er och berÀtta om det smakar fisk eller bara höjer de andra smakerna. HÀr förblir vi (lÀs jag) nog alltid fegisar. Ola dÀremot  Àter det mest konstiga. NÀr vi var i Barcelona Ät han bÄde smÄ hela friterade fiskar (som stirrade pÄ en) och sardiner. Jag kan inte riktgt med det, fÄr för mig att jag tuggar pÄ sÄnt som man inte ska Àta pÄ fisken.....knÀppt, jag vet. Men hur goda ser dom ut egentligen? Men salladen dÀremot Àr finfin!

Italiensk bönsallad

3 portioner, 4 om man fÄr nÄt till

1 msk rödvinsvinÀger

2 tsk balsamvinÀger

3 msk olivolja

1 rödlök

1 fÀnkÄlstÄnd

250 gram svenska ekologiska tomater

1 dl svarta oliver

6 sardeller, för den vÄglige... vi brukar ta tre

400 gram stora vita bönor

200 gram grillad paprika i olja

1 kruka basilika

70 gram ruccolablad

flingsalt och nymald svartpeppar

Skiva fÀnkÄlen och löken tunt, eventuellt fÄr man lÀgga löken i lite citronsaft om den Àr skarp. Dela tomaterna. LÄt paprikan rinna av och skÀr i lagom stora bitar. Skölj bönorna i kallt vatten och lÄt dem rinna av. SkÀr sardellerna i smÄ bitar alternativt mosa dom med knivbladet. Blanda grönsaker, bönor, sardeller, oliver, olja och vinÀger. Smaka av med salt och peppar.

VÀnd ner rucola och basilika precis vid servering och hyvla pÄ parmesan.

Vi har ofta parma eller seranoskinka till, men salladen funkar precis lika bra med en bit grillad kött, fisk eller bara som en sallad pÄ buffebordet.

Receptet kommer frÄn Allt om mat

basilika bonor italienskt parmesan ruccola sallad sardeller tomater

macarontÄrta & HURRA!

Ha den Àran Sverige, farmor och Selma! Nationaldag, sommaren som kom igÄr, vÄrt lilla hjÀrta blir 8 mÄnader  och mina fina favoritfarmor fyller 85 Är idag, HURRA! Allt vÀrt att fira storartat. Korka upp champagne, dra i snöret till partypopsen, blÄs upp ballongerna, hissa flaggan och baka en fantatsisk tÄrta. Förslagsvis denna fantastiska tÄrta som  Zara bjöd pÄ nÀr vi firade hennes första 30 jordsnurr förra veckan, och som jag skulle vilja utnÀmna till Ärets sommartÄrta no 1. Originalet Àr signerat Roy Fares. Lova mig nu att fira stort idag, vad det Àn Àr du vill fira.....
IMG_7686
Min hĂ€rliga farmor! GRATTIS PÅ DIN DAG!

MacarontÄrta

10 bitar

Bottnar

0 ,5 dl strösocker

1 ,75 dl florsocker

2 ,75 dl mandelmjöl2

2,25 dl florsocker

3 Àggvitor

3-4 droppar röd karamellfÀrg

KrÀmgrÀdde

4 Àggulor

0 ,75 dl strösocker

0 ,5 dl maizena majsstÀrkelse

1 ⁄2 vaniljstĂ„ng

2 ,5 dl mjölk, 3%

15 g osaltat smör

2 dl vispgrÀdde

topping

1 liter blandade bÀr som du tycker om

ev lite florsocker för att fÄ en schysst finis

  1. Macaronbottnar: SÀtt ugnen pÄ 145 grader. Rita upp 2 cirklar, 19 cm i diameter, pÄ bakplÄtspapper. LÀgg papprena pÄ en plÄt. Blanda strösocker och 100 gram florsocker i en bunke samt mandelmjöl och 135 gram florsocker i en annan bunke.Vispa Àggvitan till ett fast, hÄrt skum med elvisp, tillsÀtt sockerblandningen och vispa tills det blir en seg marÀng. Rör ner mandelmjölsblandningen och karamellfÀrgen och blanda vÀl tills det blir en glansig smet. Fyll en spritspÄse och spritsa ut smeten jÀmnt innanför de markerade cirklarna. GrÀdda bottnarna mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
  2. KrÀmgrÀdde: Rör ihop Àggulor, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstÄngen pÄ lÀngden, skrapa ur fröna och koka upp dem och stÄngen tillsammans med mjölken i en kastrull. Plocka upp vaniljstÄngen och vispa sedan ner den varma mjölken i Àggblandningen. Blanda vÀl och hÀll sedan till- baka alltsammans i kastrullen.
  3. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en krÀm. HÀll ner vaniljkrÀmen i en bunke, tillsÀtt smöret och rör om tills det har smÀlt. LÄt krÀmen svalna i kylen. Vispa grÀdden fast i en bunke och blanda ner i vaniljkrÀmen.
  4. Spritsa eller stryk ut vaniljkrÀmen pÄ undersidan av en av bottnarna, cirka 1 cm in frÄn kanten. LÀgg den andra bottnen ovanpÄ.
  5. Zara gjorde ett alternativ till krÀmen. Hon vispade grÀdde och blandade i lite vaniljkesella för att fÄ upp smaken. Hon hade grÀdde bÄde mellan bottnarna och ovanpÄ. Hon toppade hÀrligheten med massa bÀr.

blabar gradde hallon jordgubbar macaron mandel sommar tarta

Puylinssallad med palsternacka och grym dressing

Det Àr svÄrt att börja en vecka bÀttre Àn pÄ sÀttet vi gjorde förra veckan. NÀr palsternacka, linser av puy-typ och valnötter fÄr dansa in i en galet god dressing blir det poesi. Vi har gjort rÀtter pÄ puylinser innan, men vi har inte riktigt fÄtt in det i spontanmatlagningen. DÀrför blir vi mycket glada nÀr folk som Jamie Oliver delar med sig av sina recept. Att fÄ tag i Puylinser kan i vissa fall vara lite knepigt, men ibland stÄr det ett par pÄsar pÄ ICA. Jag sjÀlv hittar mina hos Astrid och aporna. En vegetarisk-, ekologisk- och veganaffÀr som har allt man behöver för att utöva magi med grönsaker. Jag blir lite fnittrig nÀr jag gÄr förbi hyllan med deras egna vegetarisk/veganska pÄlÀgg, k*orvar och annat sÄnt som vi som Àter allt tar för givet. Allt Àr gjort frÄn vÀxtriket med twistade namn. Prinsessk*orvar istÀllet för de köttiga prinsarna, fejkon, göttbullar, julsk*nka - utan rumpa, ja ni fattar. Lite kul Àr det! De har hirs, rÄris, risottoris, mandlar, ekologisk popmajs och annat gott i lösvikt. Dessutom puylinser, men denna gÄngen tipsade tjejen som jobbar dÀr mig att de finns andra puylinser som Àr Puylinser men kallas delikatesslinser eftersom de inte Àr uppvÀxta i puyomrÄdet och fÄr sÄledes inte heta det, men det Àr samma vÀxt. Invecklat det dÀr.... sÄ ut och jaga linser sÄ kan ni svÀnga ihop denna salladen. Kan serveras som den Àr, som tillbehör till lite lufttorkad skinka, en grillad bit fisk eller som vi gjorde, med ett porcherat Àgg. Dessutom kommer vi aldrig nÄgonson mer rosta valnötter i stekpanna, det ska tydligen göras i ugn för att bli riktigt, rikgt bra.

Puylinssallad med palsternacka och grym dressing

6 palsternackor

1 liter grönsaksbuljong

250 gram puylinser, eller delikatesslinser

1 lagerblad

50 gram valnötter

2 msk olivolja

dressing

3 msk valnötsolja

1 msk rödvinsvinÀger

2 tsk akaciahonung

1/2 tsk dijonsenap

1 chalottenslök

1/2 vitlöksklyfta

1 nÀve ruccola, vattenkrasse eller machesallad

flagad parmesan

SÀtt pÄ ugnen pÄ 200 grader och skala och kvarta palsternackan. Rosta valnötterna i en form och lÄt dom bli lite gyllene. LÀgg palsternackan pÄ en plÄt, hÀll pÄ olivolja och salta & peppra. SÀtt i in i ugnen, det tar typ 30 min.

Koka upp buljong och lagerbladet. HÀll i linserna och lÄt koka till de kÀnns klara. De ska vara lite al dente, tar med typ 30 min. Gör under tiden dressingen genom att finhacka löken, pressa vitlöken och blanda detta med övriga ingredienser i en burk. Skaka om och lÄt stÄ.

Blanda sen linser, sallad och plasternackorna  med dressingen. Hyvla pÄ parmesanost och strössla över valnötter.

Porchera Àgg om du vÀljer att servera det till.

palsternacka puy sallad valnotter