Delikatesses.se

rÀdissallad med apelsin

För ett par veckor sen skulle vi spontangrilla hos storasyster. Vi bestÀmde att det skulle var enkelt med laxsida och en ljummen sallad. NÀr syster hade handlat och ransakt vad som fanns i kylskÄpet bröt hon ner salladens bestÄndsdelar och kom fram till att vi kunde göra en hel buffé istÀllet. Varför hÄlla det enkelt liksom.....(ligger i generna) Men det blev inte sÄ svÄrt. Hon hade nÀmligen lÄnat en bok pÄ biblioteket signerad Tommy MyllymÀki. SÄ nÀr bordet stod fÀrdigt trÀngdes Morötter med rostad mandel, palsternacka med dragon och grillad rödbetssallad med fetaost ,med den hÀrligt grillade laxssidan.

Tommy MyllymĂ€ki, en vĂ€rldskock som tĂ€vlat och tagit hem priser i mĂ„nga stora tĂ€vlingar. Han kan han. Inte bara avancerad kulinariska kockerier, utan det mest simpla som den hĂ€r rĂ€dissalladen, frĂ„n boken ”MyllymĂ€ki grönsaker, tillbehör & garnityr”, som passar till det mesta i grilltider. Att rĂ€disa och apelsin var sĂ„na kompisar visste jag inte. Idag ska jag hĂ€nga med mina fina kompisar, som matchar mig utmĂ€rkt. Det blir knytislunch, stĂ„ngresning, dans och grill. Och regn. Svensk midsommar alltsĂ„. Nu ska jag kila ivĂ€g och köpa jordgubbarna som ska spela förstefiol i midsommarmarĂ€ngswischen med mandelkaksmulor, flĂ€dercurd, minimarĂ€nger, glass och grĂ€dde.

GLAD MIDSOMMAR!

RĂ€dissallad med apelsin

1 knippe rÀdisor, gÀrna avlÄnga

2 -3 msk kallpressad rapsolja

apelsin, finriven zest

flingsalt

Hyvla eller skÀr rÀdisorna tunt pÄ mandolin. LÀgg i isvatten en stund sÄ de blir krispiga. Riv zesten frÄn apelsinen pÄ ett rivjÀrn. LÄt rÀdisorna mellanlanda pÄ en ren kökshandduk eller lite hushÄllspapper innan den lÀggs upp pÄ ett fat. Blanda olja och apelsinzest, hÀll över rÀdisorna och strö över lite flingsalt. Enjoy!

apelsin radisor sallad