Delikatesses.se

Mumsbitar

En hÀrlig trÀdgÄrdsfest utspelade sig i helgen och vi fick vara med i öppningsakten. Det skulle serveras nÄgon form av snitt till flÀderbÄlet. Att göra nÄt traditionellt med tunnbröd Àr ju inte riktigt min grej, sÄ det fick bli "mumsbitar" pÄ sked med smaker som hörde den skÄnska slÀtten till, det mesta iaf. Vi tog den enkla vÀgen med köpta skedar, men börjar man rota sÄ har man nog fler skedar Àn man tror i lÄdorna. Varje recept ger ca 50 skedar.

Potatiscreme med romtopping & citronkrull 500 gram mjölig potatis 150 gram smör 300 gram cream fraßche 15-20 gram socker 20 gram salt Peppar

Rom, löjrom eller annan rom Dillvippa Citroncest

Skala och koka potatisen. Mixa potatis med cream fraßche och smör. SmaksÀtt med salt & socker. Plocka dillen, riv/ciselera citronskalet. Spritsa ut potatiscremen, toppa med sÄ mycket rom du vill, en liten dillbit och citroncesten. Dra ett varv med svartpepparkvarnen.

Rödbeta med brynt-smör-remoulad & picklade rubiner

1 knippe rödbetor

2 dl rödbetslag frÄn inlagda rödbetor 3 gelatinblad

1-2 Àpple, syrligt 1 charlottenlök 150 g smör 1 tsk curry 1 Àggula 1/2 tsk PerstorpsÀttika

Koka rödbetorna tills de Àr lite al dente. LÀgg gelatinet i kallt vatten. Koka under tiden upp rödbetslagen. LÀgg i gelatinet sÄ det smÀlter. HÀll i en vanlig lunchlÄda och stÀll kallt. Finhacka löken och Àpplet. Stek det med curryn i lite olja. LÄt svalna. KlÀck i 2 Àggulor och Àttikan. Rör om. Bryn smöret sÄ det blir dÄ dÀr hÀrligt brunt och luktar nötigt. HÀll av i en bringare sÄ det svalnar. Vispa i en tunn strÄle av smöret i lök- & Àppelblandningen. HÀll tills det bara Àr bottensatsen kvar av smöret. Smaka av med salt & peppar. SkÀr ett rutmönster i gelén och ta upp tÀrningar. Klyfta rödbetorna, en liten klick remoulad och sen en rubin pÄ toppen.

Ebbapesto med spickechips

4 dl gröna Àrtor, Ebba sÄklart! 1 dl rostad cashewnötter 2 msk grekisk yoghurt 50 gram vÀsterbottenost/parmesan Salt och peppar

5 skivor spickeskinka

Mixa alla ingredienser till peston och rosta spickeskinkan pÄ bakplÄtspapper i 200 grader. Spritsa peston pÄ skeden, knÀck chipsen i lagom stora bitar och stick en bit i peston.

Laxcheviche -frÄn en annan slÀtt 200 gram lax, fryst 2 dygn innan 1 röd grapefrukt 1/2 grön chili 1 lime 1/2 gurka 1/2 rödlök 1 knippe koriander

Hacka allt fint och rör ihop. LÄt stÄ minst tvÄ timmar och smaka av med mer lime & salt. Servera pÄ skedarna.

Galet roligt att vara festfixare...;)