Delikatesses.se

Prinsbröllop

Tiaran var putsad, champagnen kyld och amuserna stod pĂ„ bordet. Det var ju dags för prinsbröllop i lördags. Vi satt bĂ€nkade allihopa, systrarna, mĂ€nnen, barnen och jag. Halstrad Pilgrimsmussla i champagnesĂ„s trĂ€ngdes med rĂ€kcocktail, rĂ„rakor med rom, rödbeta med brynt remoulad och rubiner, crĂšme ninon, gaspachoshot och kantarellbruschetta. Lite skulle vi ju ha att tugga pĂ„ till vigseln..... Återkommer med nĂ„gra av smarrigheterna. Vi gjord ett konstaterande. Öppnar man en magnumflaska Palmer & co MillĂ©sime brut 1999 sĂ„ finns det alltid lite kvar i flaskan. Hurra för magnumflaskor! Hurra för prinssesan Sofia och hennes prins och HURRA för middagen vi gjorde nĂ„got senare pĂ„ kvĂ€llen. Receptet Ă€r ursprungligen med kalvrygg och dito brĂ€ss frĂ„n tidningen Mat & vĂ€nner, men eftersom mina systrar valt att bli peskatarianer sĂ„ fick det bli med fisk istĂ€llet. Smarrigt var ordet sa Bill till Bull!

IMG_3703
IMG_3716
IMG_3719
IMG_3721
IMG_3730

Torsk med sveciacréme, pankopanerad pilgrimsmussla & sommargrönsaker

800 gram torskrygg eller filé

4 pilgrimsmusslor

1 Àgg

pankoströbröd

salt och peppar

smör att steka fisken i

frityrolja till pilgrimsmusslorna

inkokt sparris

4 vita sparrisar av bÀsta kvalietet

citronsaft, smör, socker och salt

Sveciacréme

2,5 dl vispgrÀdde

150 gram svecia, riven

0,5 dl creme fraiche

citronsaft, salt

Tillbehör

50 gram bondbönor, skalade

100 gram sugarsnaps

8 gröna sparrisar

smör att steka i

Börja med att koka in sparrisen. Skala den vita sparrisen och skÀr av den trÀiga biten lÀngst ner. KOka upp vatten och lÀgg i en stor klick smör. Smaka av med citronsaft, socker och salt. Koka sparrisen, den ska ha lite tuggmotstÄnd kvar. HÀll av vattnet och stÀll Ät sidan.

Gör sveciacrémen. Koka upp grÀdden och lÄt den reducera till hÀlften. TillsÀtt den rivna osten och rör till en slÀt créme. Rör ner creme fraiche och smaka av med citronsaft och salt.

SkÀr den gröna sparrisen i ganska grova bitar. Plocka ur bönorna ur bondbönans skida. Koka bönorna i ca 30 sek, lÀgg dom sedan i isvatten.  AvlÀgsna dÀrefter försiktigt den vita tjocka hinnan som sitter som ett skal runt bönan.

Dela sugarsnapsen lÀngsmed. BehÄll ett par fina halverade Àrtskidor med Àrtorna kvar, och uta ut Àrtorna pÄ resten. Blanchera dom i saltat smÄkokande vatten i ca 15 sekunder och lÀgg sedan i isvatten.

Panera pilgrimsmusslorna först i uppvispat Àgg och sen i panko. SÀtt pÄ oljan och lÄt det bli 180 grader. Fritera gyllenbruna precis innan servering, tar typ 2 min.

Torka av fisken och salta och peppra. Stek fisken hastigt i smör ien varm panna. LÀgg upp i ugnsfast form och stÀll sen in i ugnen pÄ 150 grader tills innertemperaturen Àr 54 grader. TÀnk pÄ att den ska serveras direkt vid 54 grader, sÄ man kan preppa allt det andra innan och sen göra fisken. VÀljer du filé kan den stekas klart i stekpannan pÄ spisen.

Servering

Fritera pilgrimsmusslan, grillad en vita sparrisen i en grillpanna och skÀr sedan i lagom stora bitar. Sautera den gröna sparrisen i en klick smör, vÀnd ner bondbönorna mot slutet. Smaka av med salt. VÀrm sveciacrémen och lÀgg den i botten pÄ tallriken. Arrangera grönsakerna över och lÀgg dit fisk och pilgrimsmussla.

Vi hade lite smörslungad nypotatis till med.

Dryck; Rodney Strong 2013 (nr 6471), chardonnay, Kalifornien, Sonoma county, 149;-

En chardonnay som fÄtt slumra lite pÄ ekfat och dÀrmed tuffat till sig. Vi har ett fruktigt vin med lite fatkaraktÀr som möter fetman i crémen, det friterade och den stekta fisken fint. Frukten kommer fram och man kÀnner toner av apelsin, vanilj och lite ananas. LÄng eftersmak.

artor bondbona champagne pilgrimsmussla svecia torsk