Delikatesses.se

kokt majs!

Hur mĂ„nga sommarpratare har ni lyssnat pĂ„? JAg kan varmt rekommendera Kjell Enhager och Magnus Nilsson.Idag har jag lyssnat pĂ„ Magnus, som chefar och lagar mat pĂ„ FĂ€viken. Ett stĂ€lle som stĂ„r högt pĂ„ vĂ„r lista över kulinariska upplevelser vi mĂ„ste hinna med innan vi dör. Och för att sammanfatta hans sommarprat i ett ord sĂ„ blir det just WORDS. Det Ă€r sĂ„ bra och genomtĂ€nkt att jag blir alldeles tĂ„rögd. Vart tar vĂ„r matkulturarv vĂ€gen nĂ€r vi inte bevarar det? Vem Ă€r redo att bli nĂ€sta fĂ€bodjĂ€nta ? Vad kommer vĂ„ra barns matminne vara? NĂ€r han pratar om att vi inte har nĂ„gra som helst problem att köpa en halv liter bubblat vatten pĂ„ macken för en tjuga, men gnĂ€ller nĂ€r mjölken kostar en tia vill jag bara sĂ€tta upp plakat och banka vett i folks skallar. SĂ„ dagens recept gĂ„r tillbaka till det simpla, enkla. Majskolvar! NĂ€r jag vĂ€xte upp sĂ„ plockade vi majskolvar hela familjen och kokte sen pĂ„ kvĂ€llen och Ă„t med bara smör och salt eller citronpeppar. SĂ„ himla gott! ÅssĂ„ glöm inte att lyssna pĂ„ fantastiska Magnus sommarprat.

IMG_8215

IMG_8218

Kokt majs!

2 majskolvar, eller sÄ mÄnga du önskar

en rajÀl klick smör

flingsalt och citronpeppar

En stor gruta med kokande, saltat vatten. LÀgg i majskolvarna och sÀtt klockan pÄ 7 min, absolut inte mer. DÄ blir de hÄrda och sega. Servera med smöret och krydda med salt och citronpeppar efter önskemÄl.

faviken majs smor

Svampravioli

Förra veckan drog vi pÄ oss gummistövletterna och begav oss ut i Norra skÄnes skogar för att leta skogens guld. Sommarkantarellerna leker tittut och vi letar upp deras gömstÀllen. En till som blev pÄkommen var den lÀskiga lÄÄÄÄÄÄÄnga svarta snoken som skrÀmde livet pÄ mig (och jag förmodligen pÄ den), vi tog oss Ät vars ett hÄll sÄ att sÀga.... Hua sÄ lÀskigt! Jag fick lugna nerverna en aning, men sen var det pÄ det igen. En liter fick vi ihop pÄ timmen vi var ute. RÀcker gott till en svampmacka eller till en ny omgÄng av svampraviolin vi gjorde för nÄgon vecka sen, dock den gÄngen utan kantareller.

image

Pastadeg 500 gram durumvetemjöl 5 Àgg, ekologiska sÄklart 1 nypa salt

HÀll mjölet i en bunke, forma en grop mitt i. KnÀck Àggen i gropen och nyp i saltet. Blanda ihop med en gaffel. NÀr det börjar gÄ ihop, knÄda med hÀnderna tills degen kÀnns smidig, typ 6-8 min. Rulla i plastfilm och lÄt villa i kylen i 30 min. NÀr den vilat, dela i mindre bitar, tÀnk pingisboll och kavla igenom biten tre gÄnger pÄ tjockaste valsen, innan du byter tjocklek. Jag brukar köra min pasta till 6-7 pÄ maskinen. Lite tjockare nÀr det Àr ravioli. TÀnk tvÄ spelkort, sÄ blir det inte för tjockt eller för tunt. Degen kan ligga i kylen i ca 5 dagar. TÀnk pÄ att ha plast pÄ hela tiden dÄ du inte jobbar med den, annars torkar den.

Fyllning

1 vitlöksklyfta

1 schalottenlök

300g svamp, champinjoner & karljohan svamp

100g fÀrskost

smör

3-5 kvistar fÀrsk timjan

salt & peppar

Hacka lök,vitlök och timjan utan att det tar fÀrg. Kvarta svampen och stek med löken. Salta och peppra. LÄt svampfrÀset svalna, mixa (inte för fint) och blanda sen med fÀrskost. Kavla sen ut pastaark. Förstansa hur stor raviolin ska vara och spritsa eller skeda ut lite fyllning i varje ruta eller cirkel. LÀgg pÄ ett lock och tryck ut luften mellan plattorna och stansa sen ut raviolisar.se till att de Àr ordentligt förslutna. LÀgg i kokande, salt vatten i ca  2-3 min, lite beroende pÄ pastans tjocklek.

Syrad lök

5 knipplökar

2 msk dl Àttika, 24% 1 dl socker, kanske mer, smaka av sÄ den inte sticker i syra

2 dl vatten

Dela lökarna pÄ mitten och dra isÀr de olika lagren. SÀtt ugnen pÄ 225 grader och baka löken tills den fÄtt lite fÀrg, ca 10 min. HÄll koll! Koka lagen och lÀgg i löken i den varma lagen och lÄt svalna.

Tillbehör

Smörstekta champinjoner, kantareller & karljohan svamp

gröna skott, typ Àrtskott

"syrad lök"

parmesanost

brynt smör

Grillad vattenmelon med fetaost

Grishals, korv, beer can chicken, majs och potatissallad i all Àra, men att grilla kan vara sÄ mycket mer. Egentligen finns det vÀl inget som inte gÄr att lÀgga pÄ grillen. Grillad frukt har ofta blivit dessert hos oss. SÄ kanske Àr jag sist pÄ bollen, men grillad vattenmelon med fetaost, gooosh! Ett perfekt tillbehör till kött, som egenrÀtt eller till det köttfriafolket. Mina tvÄ systrar tillhör ju den sista kategorin och det Àr vÀldans kul att bjuda pÄ lite genomtÀnkt mat till alla nÀr det ska grillas.

Grillad vattenmelon med fetaosttopping

2 skivor vattenmelon

1 pkt fetaost

citronskal frÄn 1 ekologisk citron

1 nÀve mynta

olivolja

salt & svartpeppar

SkÀr melonen i skivor, salta och peppra lite. Smula fetaosten, riv citronsklet, hacka eller riv myntan och ringa över lite olivolja. Blanda ihop allt och krydda efetr tycke och smak med salt och svartpeppar. Grilla skivorna pÄ bÄda sidorna sÄ det bildas snygga grillrÀnder och den Àr varm rakt igenom. Toppa med fetatoströran.

Tomatcouscous

Fina vÀnner pÄ besök, ett par dagar hos förÀldrarna, 2-Ärskalas med tÄgtÄrta, klÀdutrensning, skaldjursfrossa pÄ Ambiance a VindÄkra och kantarellplockning med tillhörande lÀskig ormpÄhÀlsning Àr nÄgra saker vi haft för oss den gÄngna veckan. SÄ jag har sjukt mÄnga inlÀgg som ska skrivas och delas med er. Det kommer, det kommer! idag tÀnkte vi göra en avstickare till Tunneberga GÀstgifveri för lite Àggakauga, flÀsk & lingon.

Men vill man ha en toppenrÀtt till kvÀllens grill sÄ Àr detta dagens tips. Sallad hÀmtad frÄn boken Matiga sallader. Uteslut inte russinen, förvÄnadsvÀrt goda Àven för icke russinÀlskare.

Tomatcouscous med lammgrillare

4 personer + en matlÄda

4 dl tomatjuice

1 grönsaksbuljong

1/2 dl russin

2 krm tabasco

2 vitlöksklyftor, tunnt skurna

3 dl couscous

2 msk olivolja

3 hg svenska smÄ tomater

1 rejÀl nÀve basilika

1 dl svarta oliver

100 gram fetaost

2 vÄrlökar, vitt och grönt

Koka upp tomatjuice, russin, buljong, tabasco och vitlök. Ta av frÄn vÀrmen och rör i couscousen. LÀgg pÄ ett lock och lÄt dra i min 5 min. Under tiden klyftas tomaterna, hacka vÄrlöken och bryt fetaosten i bitar. Blanda Àven i oliver och basilikablad.

HÀll olivoljan över couscousen och fluffa den med en gaffel tills den kÀnns fluffig och inga klumpar finns kvar. Ta lite mer olivolja om det behövs.

Blanda allt och servera med nygrillade lammgrillare frÄn Per i Viken, lammfÀrsbiffar, eller nÄt annat gott. Surdegsbaguett med vitlöksosten Bousin Àr smaskigt till.

basilika couscous korv lamm russin tomat

Rödbets tarte tatin

Idag har jag fĂ„tt den bĂ€sta gĂ„-bort-presenten Evert. VĂ€rldens finaste, hemmasydda förklĂ€de! Min finaste vĂ€n Malin har sytt! Detta kommer bĂ€ras med vördnad! Inte nog med det. En kasse nyskördade grönsaker följde med med. Rödbetor, zucchini, lök, vitlök, sallad och en ansenlig mĂ€ngd sparrispotatis. Vem vill inte ha sĂ„na vĂ€nner?! Nu skulle man kunna tro att det skulle vara nog, men nej. GĂ€sterna hade med sig efterrĂ€tt i form av en ljuvlig kolapaj, vispad crĂ©me fraiche och egenodlade vinbĂ€r. VÄRLDKLASS helt enkelt. Vi bjöd givetvis pĂ„ middag....
image

Jag vet precis vad vi ska göra pĂ„ rödbetorna. En klassisk tarte tatin,  görs förstĂ„s med Ă€pplen. Men principen – att karamellisera utsökta, runda, söta lĂ€ckerheter, lĂ€gga över smördeg och vĂ€nda det hela upp och ner – fungerar lika bra i denna glamourösa variant. VinĂ€gretten med schalotten- eller salladslök Ă€r pricken över i:et.

Rödbets tarte tatin

2 personer eller 4 förÀtter

250 g smördeg en klick smör 1 msk rapsolja 2 tsk ÀppelcidervinÀger 2 tsk brun farin 500 g spÀda rödbetor (stora som golfbollar eller inte större Àn ett litet Àpple), skrubbade och halverade havssalt och nymald svartpeppar

VinÀgretten

1 schalottenlökar, eller 2 salladslökar, ansade och mycket finhackade 1 tsk engelsk senap, gjord pÄ Colemans senapspulver 1 msk ÀppelcidervinÀger 4 msk rapsolja en nypa strösocker en nÀve persiljeblad, finhackade

100 gram god chevré

SÀtt ugnen pÄ 190°. Kavla ut smördegen ungefÀr 5 mm tjockt pÄ en lÀtt mjölad arbetsyta. LÀgg en ugnssÀker stekpanna (eller en tarte Tatin-form), cirka 20 cm i diameter, upp och ner pÄ degen och skÀr ut en rundel. SlÄ in degrundeln och lÄt den ligga i kylen.

SmĂ€lt smöret med oljan i stekpannan (eller formen). TillsĂ€tt Ă€ppelcidervinĂ€ger, farinsocker och lite salt och peppar, rör om ordentligt. LĂ€gg i de halverade rödbetorna och vĂ€nd runt dem i safterna. De ska fylla pannan helt, sĂ„ ta nĂ„gra extra om det behövs. TĂ€ck pannan med ugnsfolie, stĂ€ll in den i ugnen och baka 30–40 minuter, tills rödbetorna Ă€r mjuka.

Ta ut pannan ur ugnen och arrangera rödbetorna prydligt med snittytan uppÄt. LÀgg över degrundeln, tryck ner den kring rödbetorna och utmed kanterna. StÀll tillbaka pannan i ugnen och baka 20 minuter, eller tills degen svÀllt upp och Àr gyllenbrun.

LÄt tarten svalna i pannan ungefÀr 15 minuter. LÀgg ett fat ovanpÄ och vÀnd det hela upp och ner. HÀll eventuella kvarvarande safter över rödbetorna.

LÀgg ingredienserna till vinÀgretten i en burk med skruvlock, salta och peppra generöst och skaka sÄ att det blandas. Ringla vinÀgretten över tarten och servera.

chevre rodbetor smordeg tarte-tatin vinagrett

10 timmarsflÀsk med ramslökkrÀm och syrad blomkÄl

10 timmarsflÀsk lÄter vÀl heeelt galet gott?! NÀr den dessutom delar tallrik med en ramslökkrÀm och syrad blomkÄl sÄ skulle man kunna tro att detta var bland det godaste vi lagat och avnjutit i vÄrt kök, men nja.... det var gott men inte fantatsiskt. KrÀmen blev inte som jag ville, utan lite lös. Berodde nog pÄ att jag bara hade tillgÄng till fryst ramslök. FlÀsket smakade gott, men grissida lagad i 2,5 timme gör det med. SÄ summa sumarum, absolut en god rÀtt och lite trevligt att bjuda sin gÀster pÄ om man vill bjuda pÄ nÄt som lÄter mer avancerat Àn det Àr.

IMG_8207

10 timmarsflÀsk med ramslökkrÀm och syrad blomkÄl

4 personer

FlÀsket

1 kg rimmad grissida med svÄl

ankfett

3 vitlöksklyftor

3 lagerblad

1 timjankvist

RamslökkrÀm

150 gram fÀrsk ramslök, jag körde fryst

1,5 dl creme fraiche

1,5 dl kesella

salt & svartpeppar

citronsaft

Syrad blomkÄl

0,5 dl Àttika, 12%

1 dl socker

1,5 dl vatten

3 dl tunnt skuren blomkÄl

Ärtskott och lite krasse eller annat grönt till servering

Vi serverade ugnsrostad potatis till med.

Gör sÄ hÀr

LÀgg grissidan med svÄlen nerÄt i en bakform. LÀgg pÄ ankfett sÄ det tÀcker. LÀgg dit vitlök, timjan och lagerblad. Baka i ugn pÄ 105 grader i ca 10 timmar.

Lyft försiktigt upp grissidan och lÀgg pÄ bakplÄtspapper med svÄlen nerÄt i ytterligare en lÄng form. Kyl under press. NÀr det sen Àr dags för servering skÀr bitar eller kuber av köttet . Stek krispigt i en panna eller sÀtt pÄ grillen pÄ ugnen och lÄt svÄlen bli krispig dÀr. Passa hela tiden sÄ det inte bÀnner.

RamslökkrÀm

Mixa ramslök, kesella, creme fraiche slÀtt  i en mixer. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Lyckas du nu fÄ den krÀmig sÄ hÀll i spritspÄse och lÄt ligga i kylen fram till servering.

Syrad blomkÄl

Koka upp Àttika, socker och vatten sÄ att sockret löser upp sig. SlÄ den varma lagen över blomkÄlen.

Vid servering

LÀgg pÄ köttet, sprits alt hÀll ramslökkrÀm bredvid. Garnera med blomkÄlen och toppa med Àrtskott och krasse.

ankfett blomkal flasksida ramslok syrad

Lite rökig laxsida med sesamströssel & dragonremoulad

HĂ€r hemma rullar det pĂ„. I helgen var vi hos fina vĂ€nner vid sjön  Bolmen. Åkte bĂ„t, grillade, drack te och bara myste och Ă„t god dessert (Ă„terkommer med ett recept pĂ„ det nĂ€r jag fĂ„tt det av Ida). Vi Ă„kte bĂ„t rakt över sjön till ett mysigt stĂ€lle som heter Tiraholms fisk. De odlar sin egen regnbĂ„gslax i stora kassar i Bolmen som de sen sĂ€ljer.  den vilda fisken fĂ„ngas med bottengarn som görs pĂ„ gĂ„rden. Mycket intressant lĂ€sning pĂ„ hemsidan. Vi köpte med oss tre olika sorter av den galet goda varmrökta laxen, som röks i specialgjorda ugnar, med olika smaksĂ€ttningar. Har man vĂ€garna förbi sĂ„ Ă€r detta ett toppenstĂ€lle, dĂ€r man dessutom kan fĂ„ se livs levande Ă„lar.

image
image


Mysig utflykt till StockhultsgÄrdens tebod. Tack för att vi fick komma, Ida & Daniel <3

Innan helgens mys sÄ mös vi med kusinbesök frÄn Linköping. PÄ kvÀllen grillade vi laxsida som blev otroligt god med lite hjÀlp av rökspÄn, en dragonremoulad och ugnsrostade potatisar. Glöm inte att smaka citronskivorna, överraskande gÄtt med rökt sÄdan. Ljuvligt!

image

Lite rökig lax med sesamströssel & dragonremoulad

1 laxsida

salt & svartpeppar

2 ekologiska citroner

1 nÀve fÀrsk oregano

1 nÀve Hickory trÀflisor

sesamströssel

2 msk rostade sesamfrön

1 tsk malen spiskummin

1 tsk flingsalt

1/4 tsk torkad timjan

1/4 tsk chiliflingor

dragonremoulad

,5 dl [majonÀs

1,5 dl tjock turkisk yoghurt

1 dl finhackade cornichons, smÄ gurkor

2 kvistar dragon, finhackade blad

salt & svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser till sÄsen och stÀll i kylen för att dra. Smaka av precis innan servering.

tÀnd grillen och placera briketterna i ena halvan av grillen. Vi ska nÀmligen grilla pÄ indirekt vÀrme. Fixa nu laxen..

SkÀr citronerna i tunna skivor. Salta och peppra laxen. Strössla pÄ oregano sÄ det ligger över hela fisken. TÀck med citronskivorna. LÀgg pÄ laxen, med skinnsidan ner, pÄ motsatta sida dÀr briketterna ligger och glöder. SÀtt pÄ locket och lÄt ligga i 10 min. NÀr du vÀntar sÄ gör sesamströsslet genom att blanda allt.

Åter till laxen. Lyft pĂ„ locket och lĂ€gg en nĂ€ve rökspĂ„n pĂ„ gallret över briketterna och lĂ€gg pĂ„ locket igen. LĂ„t grilla ytterligare 15-20 min. Servera med sĂ„sen och ugnsrostad ny- eller delikatesspotatis. Strössla över fĂ€rsk oregano, flingsalt och citrontimjan pĂ„ potatisen. Dags att njuta!

dragon fiskodling grilla-citron lax regnbagslax remoluda

Prickiga mazariner

Prickig fika till Pettson & Findusteater Àr vÀl ÀndÄ ett mÄste nÀr pannkakstÄrta kÀnns lite meckigt. IgÄr hÀngde vi i Folkets park för att se nÀr Findus var liten och försvann, nÀr han fick sina pajasbyxor och hur mucklorna skojar till det. Barnteater Àr vÀldigt skoj.

EfterÄt blev det ovanstÄende kaka + chokladbollar till picknickfika. Det jag inte riktigt tÀnkte pÄ nÀr jag gjorde mina mazariner var att de matchade dotterns pyjamas. Inspiration kan ligga undermedvetet. Sötrumpan....

Mazariner

ca 30 st

200 gram smör

7 dl vetemjöl

1 dl socker

1 Àgg

1 tsk vaniljsocker

Fyllning

400 gram mandelmassa

200 gram smör, rumstempererat

5 Àgg

glasyr

200 gram florsocker

1 msk citronsaft

0,25 dl vatten, eller tills konsistensen Àr rÀtt

ev karamellfÀrg

Gör mördegen genom att nypa ihop smör med övriga ingredienser. TÀnk pÄ att ju mindre den knÄdas desto frasigare blir den. Tryck ut lagom tjocka skal i mazarinformar.

Gör nu fyllningen. Vispa mandelmassa och smör  till en smet och klÀck sen i ett Àgg i taget och vispa till en slÀt smet. Fyll skalen med 2/3 och sÀtt in i ugnen pÄ 150 grader i ca 15 min eller tills de fÄtt fin fÀrg. LÄt svalna och gör glasyren under tiden. Bre pÄ glasyr pÄ alla mazariner och lÄt den stelna. GÄr utmÀrkt att frysa.

Vill man sĂ„ smaksĂ€tt mazarinen med bĂ€r eller frukt innan den gĂ„r in i ugnen. Äpple med kanel, hallon elelr blĂ„bĂ€r Ă€r smaskens.

fika kaka mandelmassa mazarin

Grillade laxpaket med salsa

Eftersom vi sjÀlv Àr usla pÄ att gÄ ut till grillen (skÀrpning pÄ det) och tÀnda pÄ sÄ Àr det tur att vi har vÀnner och familj som gÀrna gör det. Det Àr ju sÄ himla gott och man kan verkligen grilla allt. Allt frÄn grishals (karré) till göttiga grönsaker och dessert. Och fisk! Direkt pÄ grillen eller i ett fint paket sÄ alla smaker fÄr dansa runt med varandra innan man öppnar och fÄr sin surprise. Precis sÄ var det nÀr vi fick detta goda hos Olas mamma igÄr.

IMG_8109
Monsterbasilika! Kolla sizen pÄ bladen

NÀr det finns allergiker i sÀllskapet kan man göra olika paket, sÄ kÀnns de igen.....vem vill inte ha en svan?

IMG_8111
Redo för grillen

Grillade laxpaket med salsa

4 laxkotletter eller 4 laxfiléer med skinn

salt och nymald svartpeppar

Salsan

3 stora tomater

1 gul paprika

50 gram soltorkade tomater i olja

2 knipplökar

2 vitlöksklyftor

100 gram svarta oliver

1/2 dl olivolja

en rejÀl nÀve basilika, grovt hackad

Skölj tomaterna och paprikan, skÀr dom i halvor och ta bort kÀrnorna. SkÀr sedan dom och de soltorkade tomaterna  i tÀrningar. Hacka löken grovt, Àven det gröna. Hacka vitlöken fint och blanda bÄda löksorterna med tomat- & paprikablandningen. LÀgg i oliver, olivolja och den grovt hackade basilikan. Smaka av med salt och svartpeppar. LÀgg dubbla lager aluminumfolie pÄ 4 stÀllen, pensla med olivolja och lÀgg en laxbit pÄ varje, salta och peppra. Fördela salsan över laxen och vik ihop paketen. Grilla i 12-15 min. Servera med bröd eller nypotatis.

grilla lax paket salsa

jordgubbspaj

I lördags var vi pÄ stort 60-Ärs kalas och Selma hÀngde med sina kusiner. Det bjöds pÄ sandlÄdshÀng, nakendisco och majskrokar i valfri mÀngd. Hos kusinerna alltsÄ.... Vi bjöds pÄ en fantatstisk sommarfest med bubbel i trÀdgÄrden,caterad middag med gubbrörsmacka, grillbuffé och chokladmousse med crÚme fraichetopping allt signerat fantastiska Martin frÄn Hörte brygga som jag skrivit om tidigare hÀr & hÀr.

Allt var fantatsiskt gott. Rökta, inlagda morötter, picklad blomkĂ„l, rökig tomatsĂ„s, majonĂ€s, frĂ€sch potatissallad, lammfiol, pulled pork och slaktarbiff (njurtapp pĂ„ styckningskartan). En styckningsdetalj som börjar komma mer och mer. FĂ„r ni tag pĂ„ en bit sĂ„ köp. SĂ„ en gĂ„ng för alla, ÅK TILL HÖRTE FÖR BÖVELN!

IgÄr var det bara söndag, och vi lÀt det var sÄ.

Idag Àr det mÄndag och vi har hÀngt med en av Selmas bÀstisar, och hennes förÀldrar. DÄ fick det bli sommarfika. Vi fick denna goda paj hos min fina vÀn Malin och hon delade med sig av receptet som ursprungligen kommer frÄn ICA.se, med nÄgra smÄ Àndringar....

Jordgubbspaj

Pajdeg

150 gram smör

3 dl mjöl

œ tsk bakpulver

1 krm salt

Âœ dl ljust muscovadorörsocker

Fyllning

500 gram jordgubbar

2 Àgg

2 dl vispgrÀdde

1 dl ljust muscovadorörsocker

2 msk potatismjöl

1 tsk vaniljsocker

SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Gör pajdegen genom att nypa ihop mjöl, bakpulver,salt, socker och smöret. Tryck sen ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. StÀll sen in i kylen.

Gör nu fyllningen. Ansa och skiva jordgubbarna. Vispa sen ihop grÀdde, Àgg, socker, potatismjöl och vaniljsocker. LÀgg jordgubbarna pÄ botten av pajskalet och hÀll pÄ stanningen. GrÀdda mitt i ugnen i ca 40-50 min, tills pajen stannat och fÄtt fin fÀrg.

Servera med vaniljvisp.

horte jordgubbar muscovado paj vaniljvisp