Delikatesses.se

Puylinser

PÄ nyheterna idag meddelades det att Jamie Oliver ska öppna restaurang i Sverige. Som om det var planerat sÄ var det en av hans rÀtter som stod pÄ menyn just idag. Under mina Är inom restaurangbranschen har jag stött pÄ Puylinser, frÀmst i sÄser, men aldrig lagat sjÀlv. De smÄ gröna linserna odlas pÄ vulkanisk mark i Frankrike och Àr extremt hÄllbara under kokning. De Àr nÀringsrika och blir inte alls sÄ dÀr grötiga som linser kan bli, utan behÄller en hÀrlig kÀrna. SÄ precis som vin sÄ gör de sina linser ordentligt med. De Àr nÄgot dyrare Àn vad man vanligt betalar för linser, men sÄ vÀrt det.


Puylinser med kyckling, sparris & bacon 4 portioner

1 lök 1 stor morot 250 gram linser, gröna puy 7,5 dl vatten 1,5 kycklingbuljongtÀrningar 6-8 cocktailtomater , klyftade 1 kvist rosmarin 200 gram spenat Salt & svartpeppar 1 tsk rödvinsvinÀger En skvÀtt rapsolja

4 kycklingfiléer 1 pkt bacon 4 vitlöksklyftor 2 kvistar rosmarin Salt Peppar Cayenne 1 bunte sparris 1 skvÀtt rapsolja

1 bit vitt bröd, sÄ du kan suga upp varenda gott....

Koka linserna med buljong och vatten i ca 13 min pÄ medelvÀrme. Mixa lök, morot och rosmarin i mixer, eller hacka. Sautera (stek hastigt) i lite olja. HÀll pÄ linserna med buljongen och tomaterna. Krydda kycklingen pÄ bÄda sidor och bryn i stekpanna, ca 4 min pÄ varje sida. LÀgg i vitlök och rosmarin och lÄt gÄ en stund. Ta upp filéerna och lÀgg in i ugnen pÄ 150 grader tills de har över 70 grader i innertemperatur. LÄt brödet gÄ med de sista minuterna sÄ det Àr varmt. LÀgg i bacon och sen sparris i stekpannan dÀr kycklingen tidigare stekt och stek det krispigt. Grovmixa spenaten och hÀll i linserna och rör om. SpÀd med mer vatten om det behövs. Koka upp och smaka av med salt, peppar och rödvinsvinÀger. LX0-101 Skiva kycklingen, hÀll upp linserna, toppa med sparris och bacon. Servera med gott bröd att ta upp de goda linserna med.

RÀtten kan lÀtt göras vegetarisk med grönsaksbuljong, inget bacon och steka ett annat tillbehör till Àn kycklingen, tex fisk eller svamp.