Delikatesses.se

Puylinssallad med palsternacka och grym dressing

Det Àr svÄrt att börja en vecka bÀttre Àn pÄ sÀttet vi gjorde förra veckan. NÀr palsternacka, linser av puy-typ och valnötter fÄr dansa in i en galet god dressing blir det poesi. Vi har gjort rÀtter pÄ puylinser innan, men vi har inte riktigt fÄtt in det i spontanmatlagningen. DÀrför blir vi mycket glada nÀr folk som Jamie Oliver delar med sig av sina recept. Att fÄ tag i Puylinser kan i vissa fall vara lite knepigt, men ibland stÄr det ett par pÄsar pÄ ICA. Jag sjÀlv hittar mina hos Astrid och aporna. En vegetarisk-, ekologisk- och veganaffÀr som har allt man behöver för att utöva magi med grönsaker. Jag blir lite fnittrig nÀr jag gÄr förbi hyllan med deras egna vegetarisk/veganska pÄlÀgg, k*orvar och annat sÄnt som vi som Àter allt tar för givet. Allt Àr gjort frÄn vÀxtriket med twistade namn. Prinsessk*orvar istÀllet för de köttiga prinsarna, fejkon, göttbullar, julsk*nka - utan rumpa, ja ni fattar. Lite kul Àr det! De har hirs, rÄris, risottoris, mandlar, ekologisk popmajs och annat gott i lösvikt. Dessutom puylinser, men denna gÄngen tipsade tjejen som jobbar dÀr mig att de finns andra puylinser som Àr Puylinser men kallas delikatesslinser eftersom de inte Àr uppvÀxta i puyomrÄdet och fÄr sÄledes inte heta det, men det Àr samma vÀxt. Invecklat det dÀr.... sÄ ut och jaga linser sÄ kan ni svÀnga ihop denna salladen. Kan serveras som den Àr, som tillbehör till lite lufttorkad skinka, en grillad bit fisk eller som vi gjorde, med ett porcherat Àgg. Dessutom kommer vi aldrig nÄgonson mer rosta valnötter i stekpanna, det ska tydligen göras i ugn för att bli riktigt, rikgt bra.

Puylinssallad med palsternacka och grym dressing

6 palsternackor

1 liter grönsaksbuljong

250 gram puylinser, eller delikatesslinser

1 lagerblad

50 gram valnötter

2 msk olivolja

dressing

3 msk valnötsolja

1 msk rödvinsvinÀger

2 tsk akaciahonung

1/2 tsk dijonsenap

1 chalottenslök

1/2 vitlöksklyfta

1 nÀve ruccola, vattenkrasse eller machesallad

flagad parmesan

SÀtt pÄ ugnen pÄ 200 grader och skala och kvarta palsternackan. Rosta valnötterna i en form och lÄt dom bli lite gyllene. LÀgg palsternackan pÄ en plÄt, hÀll pÄ olivolja och salta & peppra. SÀtt i in i ugnen, det tar typ 30 min.

Koka upp buljong och lagerbladet. HÀll i linserna och lÄt koka till de kÀnns klara. De ska vara lite al dente, tar med typ 30 min. Gör under tiden dressingen genom att finhacka löken, pressa vitlöken och blanda detta med övriga ingredienser i en burk. Skaka om och lÄt stÄ.

Blanda sen linser, sallad och plasternackorna  med dressingen. Hyvla pÄ parmesanost och strössla över valnötter.

Porchera Àgg om du vÀljer att servera det till.

palsternacka puy sallad valnotter