Delikatesses.se

Petite sirah till en glad gris

Petite sirah Ă€r ingen druva man stöter pĂ„ varje dag, men den Ă€r vĂ€l vĂ€rd att hĂ„lla utkik efter. Petite sirah ska inte förvĂ€xlas med brorsan sirah/shiraz. Storebrorsan har mer kraft, strĂ€vhet, pepprighet och Ă€r lite mer att bita i.  I Frankrike lever den anonymt under artistnamnet durif efter François Durif som skapade den genom att korsa syrah och den fullstĂ€ndigt okĂ€nda druvan peloursin. I Kalifornien har den dock blivit populĂ€r som ”den lilla sirah” hos dem som Ă€lskar fruktiga, kryddiga viner med toner av mörka bĂ€r och inte allt för tuffa tanniner. SĂ„ om du Ă€lskar primitivo och varma zinfandel sĂ„ har du hĂ€r en till bĂ€sta vĂ€n. Nu nĂ€r sommaren pĂ„ riktigt Ă€r pĂ„ intĂ„g sĂ„ sitter ni vĂ€l i stugorna och skriver menyer som kan grillas. Bra eller dĂ„lig pĂ„ att grilla ( övning ger fĂ€rdighet) sĂ„ kommer hĂ€r ett vin som gjort för att kunna hantera grillos, kladdiga tillbehör, plastmuggar, vidbrĂ€nt kött och grillsĂ„s. Vi sörplade i oss den till en hel gremolatatĂ€ckt flĂ€skkotlett frĂ„n en glad gris frĂ„n Ängavallen.

2013 McManis Petite Sirah, 6520, Kalifornien USA 109;- levererar ett djupt, blÄlila helt ogenomskinligt vin med stor fruktig, aningens rökig och aromatisk doft med drag av tjÀra och vanilj. Smaken Àr fyllig med massor av mjuk, mogen mörk frukt som svarta vinbÀr, björnbÀr, violgodisar och blÄbÀr men med en mjuk tannin- och fatstruktur. Ett riktigt mulligt och mumsigt vin om jag lÀmnar vinvokabulÀren för ett ögonblick.

PÄ bestÀllningssortimentet finns ytterliagre en pÀrla

Handcraft, Petite Sirah, 70534, Kalifornien USA 99;-. Smaskig frukt frÄn början till slut. BlÄlila nÀstan svart i fÀrgen. Först kÀnner man mogna körbÀr,  blÄa plommon och lite kakao som följs av blÄbÀr, kaffe och en viss kryddighet. Vinet har en hÀrlig fyllighet och stor kropp med dold taninstruktur och en balancerad syra som ger en lÄng eftersmak, Ett strort vin gjort pÄ en "petite" druva.

gris kotlett petite-sirah vin