Delikatesses.se

Choklad- & espressotÄrta med dulce de leche & havssalt

PÄ tisdag Àr det ett helt Är sen vÄr lilla tjej kom till oss. Time flies! Varje dag med henne fÄr mitt hjÀrta att slÄ volter. Hon Àr fantastisk och lÀr bÄde sig sjÀlv och oss massa nya saker hela tiden. IgÄr hade vi bjudit in familjen till 1 Ärs kalas med djungeltema. Förutom den galet smaksiga tÄrtan sÄ bjöd vi pÄ giraffrulltÄrta, kokostoppar, bananer i mÀngd, sega ormar och ett magiskt stort fruktfat med vattenmelonklubbor, litchi, passionfrukt och kiwi. Allt som bör finnas pÄ en djungelkalaskakbuffé. Sen gick vi pÄ tigerjakt med Selmas kusiner och istÀllet för fiskdam fick man svinga i lian för att fÄ sig en godispÄse. Hela familjen hade nÄgon form av djuriskt mönster pÄ sig vilket var vÀldigt kul. Huvudpersonen sjÀlv var en typisk djungelgiraff....Idag Àr vi lite dagen efter...hrm..kalas. Ballongerna, lianerna och aporna hÀnger kvar. De fÄr hÀnga till nÀsta söndag dÄ alla Selmas jÀmngamla kompisar kommer sÄ vi kan fira dom allihop. Vi laddar om igen helt enkelt. TÄrtan blev supersmarrig och receptet Àr hÀmtad hos Linda Lomelino nÀr hon bloggade pÄ Amelia. And yes, det Àr mina sugarpasteskills ni ser i den blÄ elefanten. Ska nog bli bra nÀr hon fyller 10 Är.....


IMG_9431


IMG_9420

Smarrig choklad- & espressotÄrta med dulce de leche & havssalt

Chokladbottnar

2 st normalstora

150  gram smör

9 dl vetemjöl

3 dl kakao

3 tsk bakpulver

3 tsk bikarbonat

8 dl strösocker

4 medelestora Àgg, ekologiska sÄklart

5 dl mjölk, 3%

3 dl starkt kaffe eller samam mÀngd kokande vatten

Choklad- & espressofrosting

200 gram mörk coklad

300 gram rumsvarmt smör

1œ dl kakao

fröna frÄn en hel vaniljstÄng

4 msk espresso/starkt kaffe elelr 4 msk vispgrÀdde

4 dl florsocker

Fyllning

1Âœ dl dulce de leche, karamelliserad kondenserad mjölk. Koka sjĂ€lv eller köp klar. Det gjorde jag den hĂ€r gĂ„ngen.

havssalt

Chokladbotten VĂ€rm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla tvĂ„ bakformar, eller baka i omgĂ„ngar i samma form. SmĂ€lt smöret och lĂ„t det svalna. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skĂ„l eller bunke. TillsĂ€tt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slĂ€t smet. Fördela smeten jĂ€mnt mellan formarna. GrĂ€dda bottnarna i 40–45 minuter, kĂ€nn med sticka sĂ„ den Ă€r torr. LĂ„t bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjĂ€lper upp dem pĂ„ ett galler.

Choklad- och espressofrosting SmÀlt chokladen över vattenbad eller i mikro. StÀll Ät sidan och lÄt svalna till rumstemperatur. Vispa smöret ljust och krÀmigt. TillsÀtt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen Àr jÀmn. Blanda i den smÀlta chokladen och vaniljpulvret. TillsÀtt espresso, kaffe eller grÀdde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen Àr slÀt och glansig.

J__ag tog bort lite frosting innan jag hÀllde i kaffet, till barnen och hade gjort nÄgra chokladmuffins, sÄ de fick smÄ bakelser istÀllet. Selma fick bara muffins....

SÀtta ihop tÄrtan Dela bÄda bottnarna pÄ mitten till fyra tunnare bottnar. LÀgg den första bottnen pÄ ett tÄrtfat eller en tÄrtbricka. Bred ut dulce de leche över bottnen. Bred sedan ut ett jÀmnt lager frosting över bottnen. Strö nÄgra flingor havssalt ovanpÄ. Upprepa tills du har anvÀnt tre bottnar. LÀgg den fjÀrde bottnen överst. Dekorerar tÄrtan med frostingen. Avsluta med nÄgra flingor havssalt.

choklad dulce-de-leche espresso frosting kalas tarta

Torsk med citronfrÀsta belugalinser & grillad paprikakrÀm

Sen ett par veckor kör jag 5;2 dieten. Meningen Àr att detta ska bli ett levnadssÀtt för mig. Inte jojobanta eller bara köra ett tag. Jag fastar tvÄ dagar mitt i veckan, mÄndag och onsdag har jag kört nu, men de kan bytas till vilken annan dag som helst. Resten av vardagarna tÀnker jag pÄ vad jag stoppar i mig och pÄ helgen njuter jag fullt ut (utan att hrm... frossa).

MÄnga undrar om det inte Àr jobbigt de tvÄ fastedagarna i veckan, men lÀser man pÄ ordentligt sÄ kan man Àta riktigt bra dessa dagarna med. Man fÄr dricka hur mycket te och kaffe man vill...Àr kissnödig hela tiden! Fastedagarna fÄr jag Àta 500 kalorier, vilket ganska mycket om man tÀnker att ett kokt Àgg ger 80 kalorier. PÄ 6 Àgg stÄr man sig. Men nu vill jag ju inte trycka 6 Àgg utan önskar fortfarande mig lite god mat.

Jag dricker en stor kopp te pÄ morgonen, till lunch blir det ofta nÄgon form av Àgg med grönsaker. Idag Ät jag 3 dl riven morot med blomkÄl, örtkeso och ett mjukkokt Àgg- ca 150 kalorier.... det stÄr man sig pÄ och Àr vÀldigt mumsigt. Men det Àr ju middagarna jag ser fram emot. IkvÀll lagade vi en kanonrÀtt som absolut kommer Äterkomma. Fler som sitter pÄ superrecept med lite kalorier?

Torsk med citronfrÀsta belugalinser & grillad paprikakrÀm

4 portioner ĂĄ 280 kalorier

1 liter vatten

2 tÀrningar grönsaksbuljong

2,5 dl belugalinser

4 bitar torsk, ca 130 gram per person

2 grillade paprikor i lag

1,5 citroner, ekologiska

1 tsk paprikapulver, den starka varianten

svartpeppar

1/2 tsk salt

olivolja till stekning, bara nÄgra tsk

1,5 dl lÀtt creme friache

0,5 kruka basilika

1 msk olivolja

SÀtt ugnen pÄ 150 grader.

KOka linserna i vatten och buljong i ca 15 min. De ska fortfarande vara lite tuggiga.

LÀgg fisken pÄ en bakplÄtsbeklÀdd plÄt, salta. Baka fisken i ugnen i 15 min.

Torka av den avrunna paprikan med hushÄllspapper. SkÀr en i grova bitar och mixa den sen med stavmixer. Blanda i creme frichen och saften frÄn en halv citron. Smaka av  med salt.

Skiva den andra citronen tunt och stekt tillsammans med linser och olivolja nÄgon minut.

NÀr fisken Àr klar.krydda med paprikapulvret och peppar. Ringla sen över olivoljan. Servera fisken med linserna, paprikakrÀmen och basilikabladen.

basilika belugalinser citron grillad-paprika torska

Höstmusslor som snabbmat

NÀr man nÀmner snabbmat sÄ tÀnker mÄnga hamburgare, korv, pizza, kebab och falafel. Kanske nÀr man ska Àta ute, men hemma dÄ? Hamburgare gÄr inte supersnabbt att göra, en pizza ska jÀsas och ugnen ska bli varm. Nej, ska man laga nÄt snabbt sÄ köper man ett nÀt musslor och tillagar dom som man kÀnner. Musslor Àr gott, billig och vÀÀÀÀldigt enkel mat. Den kan varieras i oÀndlighet, naturell klassisk, thai, kokt i guinnes eller som hÀr med höstattiraljer. NÄgra saker ska man tÀnka pÄ. Kolla storleken pÄ skalet, man vill inte ha dom förstora. Röda nÀt betyder viltfÄngade och blÄa odlade, egentligen ingen skillnad. Musslor Àr levande varelser och behöver syre, stÀng inte pÄsen. NÀr man kommer hem rensar man bort de som eventuellt Àr skadade i skalet eller inte stÀnger sig nÀr man knackar dom i diskbÀnken.  HÀnger det lite "skÀgg" sÄ kan man dra bort det. Sen Àr det bara att laga!

Till det hÀr receptet behövs en riktigt bra cider. Jag har lite svÄrt för den torra cidern som Systembolaget benÀmner med halm i sina smak- och doftbeskrivningar. Blir liiite för mycket stall, sÄ dom undviker jag. Men det finns en kul nyhet som jag anvÀnde mig av i dessa musslorna i fredags. Den blev alldeles ljuvlig till med. Cidre reserve, Domaine Dupont, Frankrike med nr 99326 för 115 vÀlinvesterade kronor. Den har legat 6 mÄnader pÄ calvadosfat och fÄr en liten fatad ton. Men skynda, den finns bara i begrÀnsad upplaga.

IMG_9175

Höstmusslor

2-3 personer

1 nÀt blÄmusslor

1 Àpple

1 litet fÀnkÄlsstÄnd

300 g blandad svamp, kantareller, ostronskivling och champinjoner

smör att steka i

2 dl torr cider

1 dl vispgrÀdde

salt och svartpeppar

1 kvist fÀrsk timjan

Knepet med riktigt bra musslor Àr att göra en bra grund som man sen kokar musslorna i och serverar sen direkt. SÄ rensa musslorna och stÀll dom i kylskÄpet under tiden du preppar resten. SkÀr Àpplet i tÀrningar, hacka fÀnkÄlen och dra i sÀr svampen. SmÀlt smör och stek svamp och fÀnkÄl mjukt. I med Àpplet och den torra cidern. LÄt allt koka ihop ett parminuter. TillsÀtt sen grÀdde och timjankvisten. Koka ihop och smaka av med salt och peppar. HÀll i musslorna i den kokande sÄsen och sÀtt pÄ locket. Koka i 3-5 min och skaka grytan efetr halva tiden. NÀr du sen lyfter pÄ locket har musslorna öppnat sig. Om nÄgon inte öppnat sig slÀng den. Sen Àr det bara att njuta. Musslor Àter man med fingrarna och soppan med sked.....

cider fankal fredag musslor svamp

Tagliatelle med spenat

SÄ var det söndagkvÀll igen. Veckorna försvinner i rasande fart. Helgen har bjussat pÄ husvisning, fotboll, tre supergoda middagar, ett vin och en torr cider. En bra helg helt enkelt. Middagen idag svÀngde Ola ihop med bravur. Ett recept signerat Jamie Oliver. Oftast nÀr vi gör pastasÄs blir den tomatbaserad, men det kommer bli Àndring pÄ det nu. Detta Àr en superlÀcker rÀtt som absolut Àr bjudmat, men Àven lyxig en tisdagkvÀll. KrÀver absolut ett par brödbitar sÄ man fÄr upp den sista sÄsen i tallriken, sÄ glöm inte det pÄ handlingslistan.

Tagliatelle med spenat

Tagliatelle med spenat

4 portioner 450 g tagliatelle, gĂ€rna fĂ€rsk olivolja 2 tsk smör 2 klyftor vitlök , skalad och hackad Âœ muskotnöt , nyriven 400 g fĂ€rsk spenat , tĂ€nk pĂ„ att inte ta babyspenat havssalt nymald svartpeppar 120 ml vispgrĂ€dde 150 g mascarponeost 2 nĂ€var Parmesan, givetvis nyriven

SÀtt pÄ pastavattnet i en stor kastrull. Salta ordentligt. Kör du med torr pasta som ska koka 11 minuter sÄ börja inte med sÄsen förrÀn de kokat halva tiden. Det gÄr supersnabbt. NÀr du vÀl Àr dÀr sÄ stek vitlök och muskoten i olja och smör. NÀr smöret smÀlt lÀgger du i all spenaten. Det Àr mycket men kommer sjunka ihop i ett nafs. NÀr spenat slÀppt och avdunstat lite av sin vÀtska sÄ Àr det dgs att salta och peppra. tillsÀtt sen grÀdde och marscarpone, eventuellt lite pastavatten för att fÄ den simmigare, pastan suger upp vÀldigt mycket vÀtska. TillsÀtt den kokta, avrunna pastan i sÄsen. Glöm inte spara lite pastavatten om den behöver spÀs ytterligare. Ha i den rivna parmesanen och blanda runt vÀl. SpÀ eventuellt med ytterligare av det sparade pastavattnet. den ska vara silkeslen och inte kleggig. Smaka av med ytterligare salt och svartpeppar om det behövs. Servera direkt!

mascarpone muskot parmesan pasta spenat

Amerikanska pannkakor med svarta vinbÀr

Det hĂ€r med vanliga platta pannkakor tycker jag Ă€r lite överreklamerat. NĂ„n som kan berĂ€tta storheten i detta? Jag kan Ă€ta tvĂ„, tre stycken, men utan wowfaktor. Platta, tunna pannkakor Ă€r liksom....eh.. pannkaka. DĂ€remot gillar jag jĂ€sta pannkakor vÀÀÀÀldigt mycket med bacon och lönnsirap och nĂ„gra amerikanska pannkakor kan med slinka ner till en lördagsfrukost. Å tillsĂ€tter man dessutom nyplockade svarta vinbĂ€r sĂ„ blir det tipptopp. DĂ„ Ă€r allt inte sĂ„ sött lĂ€ngre. SĂ„ ni som inte redan fyllt frysen med svarta vinbĂ€r, ni kan testa med blĂ„bĂ€r, björnbĂ€r eller annat bĂ€r som finns att tillgĂ„ i frys eller affĂ€ren. För tjocka plĂ€ttar tycker jag att alla Ă€r vĂ€rda en helgfrukost! Dessa gjordes i somras pĂ„ en spis med utsikt över Stenshuvud pĂ„ vackra österlen, strax innan vi kysste havet.....

image

Amerikanska pannkakor med svarta vinbÀr

ett gÀng

2,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 msk socker

2 krm salt

2,5 dl mjölk

2 msk smÀlt smör

1 Àgg

1 dl svarta vinbÀr, eller andra bÀr sÄsom blÄbÀr

smör till stekning

florsocker till topping

Blanda de torra ingredienserna och vispa i mjölken, lite i taget. Ha i det smÀlta smöret och vispa sen i Àgget och avsluta med vinbÀren. Stek smÄ plÀttar pÄ medelvÀrme i smör. VÀnd nÀr de börjar bli bubbliga och kÀnns lite klara. FÄ bara lite fÀrg pÄ den andra sidan. Avsluta det hela med att snöa över florsocker.

Sensommargryta med kantareller och krondill

Hösten har verkligen smugit sig pÄ. Men hey vi gillar ju hösten! Varma tröjor, lite kallt om nÀsan, lövhögar och för att inte tala om höstsolen. Dessutom kan man börja tjuvstarta att göra grytor. SÄ sjukt bra med  allt-i-ett-grytor! Det Àr ju inte riktigt mörk höst Àn och dÀrför vÀntar vi lite med de riktigt mustiga grytorna utan hÄller oss till lÀttare varianter med sÀsongens innehÄll. Rotfrukter, krondill och kantareller! Krondill som hÄller oss kvar i sensommaren och kantarellerna som vÀlkomnar hösten. Denna gryta sÄg jag första gÄngen nÀr Mat-Tina svÀngde ihop den med tupplÄr, sen Ät jag en variant pÄ fantatsiska Sponnery sÄ jag svÀngde ihop min egen variant för nÄgon vecka sen till min fina mappagrupp (mammor + en pappa). Superbra förberedelsemat till mÄnga dÀr man bara gör sista piffet med den stekta sparrisen och kantarellerna. Toppa med krondillsvippor och stÀll fram.

IMG_0854

Sensommargryta med kantareller med krondill

4 personer

1 kg drumsticks, gÀrna av majskyckling

400 gram kantareller

3 chalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 rotselleri

6 potatisar, halverade med skalet kvar

3 palsternackor, normalstora

1 knippe krondill

1 knippe grön sparris

2 dl vitt vin

8 dl vatten

1-2 kycklingbuljongtÀrninagr

3 dl matlagningsgrÀdde

2 msk smör

2 msk olivolja till stekning

salt och vitpeppar

Ansa och skala rotfrukterna. SkÀr ner i lite grova bitar, inte sÄ noga. Skala vitlöksklyftorna, finhacka löken. Ta hÀlften av kantarellerna och hacka dem grovt. Spara de fina till servering.

SÀtt en stor gryta pÄ spisen, frÀs kantarellhacket i olivolja tillsammans med vitlök och schalottenlök, selleri och palsternacka och potatis.

Salta och peppra lÄren och lÀgg ner de i grytan, hÀll pÄ vinet och lÄt det fÄ koka ner. HÀll sedan i vattnet. Ta hÀlften av krondillen och stoppa ner dillkronorna i koket för att ge smak. LÄt sjuda i 25 minuter. Ta upp dillkronorna och tillsÀtt grÀdden, smaksÀtt med salt och peppar. LÄt sjuda i ytterligare 20 min eller tills köttet lossnar lÀtt frÄn benen.

Stek pÄ kantareller och sparrisen skuren i mindre bitar. Plocka krondillen som var över i fina buketter, toppa sedan grytan med detta innan servering. Servera rÀtten i djupa tallrikar.

kantareller krondill kyckling rotfrukter sparris

Ruccolasmör

NÀr man har en liten trollunge med bara 4 smÄ tÀnder sÄ Àr det ofta man fÄr rÀtta sig i ledet och Àta skalkarna eftersom innanmÀtet Àr en omtyckt andrefrukost hos det lilla trollet.  Med mycket smör. Jag har egentligen inget emot skalkarna och hade mer Àn gÀrna Àtit dom varje dag om jag fÄr detta finfina smör serverat till.

IMG_8990
Receptet Ă€r hĂ€mtat ur fantatsiska Drakamöllans kokbok. Ett urmysigt litet stĂ€lle pĂ„ Österlen.

Drakamöllans omtyckta örtsmör

en rejÀl sats, gÄr jÀttebra att halvera.....

250 gram smör

10 marinerade soltorkade tomater

2 smÄ vitlöksklyftor

10 basilikablad

25 gram ruccola

LÀgg vitlöken och tomaterna i en matberedare eller i en mixkanna och mixa en kort stund. TillsÀtt smöret och mixa ytterligare ett par varv. Blanda till sist ner basilikan och ruccolan. Mixa tills allt Àr ordentligt finfördelat men inte för lÀnge. StÀll i kylen nÄgon timme sÄ smakerna hinner sÀtta sig. Servera till gott bröd eller knÀckebröd.

basilika ruccola smor tomat

Confit pÄ kyckling, confiterade och fÀrska tomater med linssky och rostade mandlar

KylskÄpsrens nÀr den Àr som bÀst! Vi confiterade kyckling för ett tag sen och blir det över av sÄna fina grejor sÄ kan de snÀllt vila i sitt fett i kylen tills man behöver dom igen. IkvÀll behövdes dom till middag. Ackompanjerade med variation pÄ tomat - om nu skurna fÀrska svenska tomater rÀknas som en variation.....De confiterade tomaterna fÄr en koncentrerad smak och en oslagbar sötma. De fÀrska ger textur och lite syra. Linserna i den reducerade buljongen skapar kraft i rÀtten och mandlarna ger en fin brytning till allt det mjuka. Hade nu inte min vinkyl ekat tom sÄ hade jag korkat upp en flaska Pinot Noir sÄ hÀr en torsdag och serverat i glasen. Tipset ligger pÄ District 7 som blir din för 119:- och stÄr under nr 6578 pÄ Systembolagets hyllor. By the way sÄ gÄr vÄr lilla bebis.....

IMG_0858

Confit pÄ kyckling, confiterade och fÀrska tomater med linssky och rostade mandlar

4 personer

4 kycklingklubbor, delade vid leden sÄ varje person fÄr en drumstick och ett överlÄr

4 kvistar rosmarin

4 kvistar timjan

2 lagerblad

ca 8 dl ankfett

LÀgg kycklingdelarna pÄ botten av en gryta.  LÀgg i rosmarin, timjan och lagerbladen. HÀll pÄ ankfettet. StÀll pÄ svag vÀrme i ca 3 timmar. NÀr det sen Àr dags för servering stek kycklingen med skinnsidan nerÄt sÄ det blir knaprigt, vÀnd sen och stek pÄ andra sidan sÄ det fÄr lite fÀrg dÀr med. Servera med confiterade tomater, fÀrska tomater, rostade mandlar och linsskyn.

Confiterade tomater

20 cocktailtomater

1 kvist rosmarin

3 msk av ankfettet

lite flingsalt

LÀgg tomaterna i en ugnsfast form och tillsÀtt ankfett och rosmarin . Baka i ugnen pÄ 175 grader i ca 20 min. Salta och peppra.

Linssky

5 dl kycklingbuljong

3 msk balsamicovinÀger

ett par varv med svartpepparkvarnen

1 dl kokta puy- eller delikatesslinser

Koka linserna enligt förpackningen. Koka samtidigt ner buljongen med balsamicon till en simmig konsistens. Smaka av med peppar, salt behövs nog inte. TillsÀtt de kokta linserna och hÄll sÄsen varm. SpÀ med lite vatten om den kÀnns torr, det Àr ju ÀndÄ en sÄs.

Rostade mandlar

1 nÀve ekologiska mandlar

Koka upp mandlarna nÄgon minut och hÀll av i en sil och skölj med kallt vatten. Skala mandalrna och lÀgg i en ugnsfast form. Rosta pÄ 200 grader i ca 15 min. Passa sÄ de inte brÀnns, de ska bara fÄ lite fÀrg. Detta kan göras undertiden som kycklingen kokar....

buljong confiterad delikatesslinser kyckling mandlar puylinser tomat

kesobröd

Lite dĂ„ och dĂ„ kommer min fina vĂ€n Anna ner till Malmö för att tragga, mysa och shoppa lite. Alltid lika mysigt nĂ€r vi ses. Sist hon var hĂ€r sĂ„ hade hon börjat trĂ€na och lĂ€gga om kosten för att bli starkare, orka mer och kĂ€nna sig lite snyggare i klĂ€derna. Sen hon började undvika ( inte utesluta) vetemjöl sĂ„ kĂ€nde hon sig inte lika uppblĂ„st som hon gjort tidigare. SĂ„ nĂ€r hon dĂ„ skulle komma pĂ„ besök sĂ„ ville ju inte jag vara sĂ€mre utan googlade helt enkelt glutenfritt bröd. Denna vĂ€rlden var helt ny för mig. Jag dök pĂ„ ett recept hos Åse pĂ„ 56kilo.se som sĂ„g gott ut.

Ett tips Àr att fiberhusken ofta stÄr bland glutenfritt i affÀren om du inte hittar det bland bakgrejorna. Hur som haver sÄ var det jÀttegott och vi har gjort det igen. Det Àr lÀttare Àn scones att göra. Bara att röra ihop. SÄ för att skryta lite sÄ inspirerade Anna mig och i veckan var jag ute pÄ en liten joggingrunda. SÄ nu ska min "cup cake" kring byxlinningen bort. Utan att för den delen banta eller Àta mindre god mat. Bara tÀnka till lite mer och röra pÄ flÀsket! Och en fet high five till Anna som Àr sÄ grym !!!
image

Kesobröd

ca 6 frallestora bitar

3 Àgg

125 gram keso

3 msk kokosmjöl

4 msk mandelmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

1 msk rapsolja

1 nypa salt

sesamfrö, solroskÀrnor, pumpafrö eller nötter. Lite vad du kÀnner för.

SÀtt ugnen pÄ 200 grader.  Blanda de torra ingredienserna först, mixa sen Àgg och keso med stavmixer. Rör ihop till en deg som liknar sconesdeg. LÀgg ut degen  pÄ ett bakplÄtspapper och tryck ut sÄ den Àr typ 2-3 cm hög. Strössla pÄ nÄt frö som topping. StÀll in i ugnen i ca 20 min eller tills brödet Àr gyllenbrunt och kÀnns klart. LÄt svalna pÄ plÄten. Detta bröd kan med fördel bakas dagen innan och blir jÀttegott att rost nÀr det gÄtt ett par dagar.

brod glutenfritt

Asiatiska salladsknyten med kycklingfÀrs, chili & limeblad

Det rÄder Malmöfestival i stan. Det Àr konserter, karuseller och en hel uppsjö av matstÄnd. Allt frÄn majskolvar och langosburgare till porchetta och choukroute. I varje hörn stÄr det nÄgon och kÀkar churros (spanska avlÄnga vÄfflor), grillrök och matos ligger tjock över Gustav Adolfs torg. Imorgon tÀnkte vi se Sofia Karlsson och dÄ blir det förmodligen ett litet besök i matoset med.

Ola har börjat jobba och vi försöker hitta nÄgon form av vardag igen. Selma och jag tog en lugn förmiddag, kÀkade en otroligt god kantarellomelett, satt i solen pÄ innegÄrden och bara njöt. Eftermiddagen spenderades i en liten kub pÄ Gustav och Selma fick leka med Àtliga fÀrger pÄ en stor vit duk. Hon njöt verkligen att fÄ kladda. Moderna museet har en aktivitet de kallar för Actionpaintingbabysplash. SÄ himla frigörande. Sen gick vi och gungade. Sen har det varit lugnt hÀr hemma hela kvÀllen Ànda fram till jag la ut kvÀllens middag pÄ instagram, dÄ blev det liv i luckan. SÄ varsÄgoda hÀr kommer receptet. Som sÄ mÄnga gÄnger förr sÄ Àr det Lotta Lundgren som ligger bakom originalet.

IMG_8850

IMG_8871

Asiatiska salladsknyten med kycklingfÀrs, chili & limeblad

3-4 personer, lite beroende pÄ vilka du bjuder hem

600 gram kycklingfÀrs

5 vitlöksklyftor, fint skivade

3 msk fisksÄs

1,5 msk farinsocker

6-8 limeblad, strimlade

2 lime- saften

ingefÀra, tummstor

Röd chili efter tycke, smak och styrka

1 kruka koriander

Tillbehör

1 huvudsallad, eller typ gemsallad

Edamamebönor- Ängade i ca 6 min och toppade med flingsalt

rÄrivna morötter. Inga konstigheter

sesammarinerade alfagroddar - blancherade böngroddar, 1 msk japansk soya och 2 tsk sesamolja

1/2 galiamelon, i smÄ bitar

FrÀs vitlöken i lite olja, nÀr den börjar fÄ fÀrg tillsÀtter du kycklingfÀrsen och lÄter den steka klart pÄ medelvÀrme. Blanda sen i fisksÄs, farinsockret, ingefÀra - riven och juicen, de strimlade limebladen och chilin. Pressa sen över saften frÄn 1 lime och lÄt allt steka ihop. Hacka koriandern, blad och stjÀlkar. Blanda i kycklingfÀrsen, spara eventuellt lite till garnering. Servera sen i salladsbladen med rÄrivna morötter , melonen, alfagroddarna och lime. Tillbehören kan varieras i oÀndlighet,

Edamamebönorna Àr mer som tillbehör.

fingerfood fisksas kycklingfars limeblad sallad vitlok