Delikatesses.se

Svampravioli

Förra veckan drog vi pÄ oss gummistövletterna och begav oss ut i Norra skÄnes skogar för att leta skogens guld. Sommarkantarellerna leker tittut och vi letar upp deras gömstÀllen. En till som blev pÄkommen var den lÀskiga lÄÄÄÄÄÄÄnga svarta snoken som skrÀmde livet pÄ mig (och jag förmodligen pÄ den), vi tog oss Ät vars ett hÄll sÄ att sÀga.... Hua sÄ lÀskigt! Jag fick lugna nerverna en aning, men sen var det pÄ det igen. En liter fick vi ihop pÄ timmen vi var ute. RÀcker gott till en svampmacka eller till en ny omgÄng av svampraviolin vi gjorde för nÄgon vecka sen, dock den gÄngen utan kantareller.

image

Pastadeg 500 gram durumvetemjöl 5 Àgg, ekologiska sÄklart 1 nypa salt

HÀll mjölet i en bunke, forma en grop mitt i. KnÀck Àggen i gropen och nyp i saltet. Blanda ihop med en gaffel. NÀr det börjar gÄ ihop, knÄda med hÀnderna tills degen kÀnns smidig, typ 6-8 min. Rulla i plastfilm och lÄt villa i kylen i 30 min. NÀr den vilat, dela i mindre bitar, tÀnk pingisboll och kavla igenom biten tre gÄnger pÄ tjockaste valsen, innan du byter tjocklek. Jag brukar köra min pasta till 6-7 pÄ maskinen. Lite tjockare nÀr det Àr ravioli. TÀnk tvÄ spelkort, sÄ blir det inte för tjockt eller för tunt. Degen kan ligga i kylen i ca 5 dagar. TÀnk pÄ att ha plast pÄ hela tiden dÄ du inte jobbar med den, annars torkar den.

Fyllning

1 vitlöksklyfta

1 schalottenlök

300g svamp, champinjoner & karljohan svamp

100g fÀrskost

smör

3-5 kvistar fÀrsk timjan

salt & peppar

Hacka lök,vitlök och timjan utan att det tar fÀrg. Kvarta svampen och stek med löken. Salta och peppra. LÄt svampfrÀset svalna, mixa (inte för fint) och blanda sen med fÀrskost. Kavla sen ut pastaark. Förstansa hur stor raviolin ska vara och spritsa eller skeda ut lite fyllning i varje ruta eller cirkel. LÀgg pÄ ett lock och tryck ut luften mellan plattorna och stansa sen ut raviolisar.se till att de Àr ordentligt förslutna. LÀgg i kokande, salt vatten i ca  2-3 min, lite beroende pÄ pastans tjocklek.

Syrad lök

5 knipplökar

2 msk dl Àttika, 24% 1 dl socker, kanske mer, smaka av sÄ den inte sticker i syra

2 dl vatten

Dela lökarna pÄ mitten och dra isÀr de olika lagren. SÀtt ugnen pÄ 225 grader och baka löken tills den fÄtt lite fÀrg, ca 10 min. HÄll koll! Koka lagen och lÀgg i löken i den varma lagen och lÄt svalna.

Tillbehör

Smörstekta champinjoner, kantareller & karljohan svamp

gröna skott, typ Àrtskott

"syrad lök"

parmesanost

brynt smör