Delikatesses.se

Prickiga mazariner

Prickig fika till Pettson & Findusteater Àr vÀl ÀndÄ ett mÄste nÀr pannkakstÄrta kÀnns lite meckigt. IgÄr hÀngde vi i Folkets park för att se nÀr Findus var liten och försvann, nÀr han fick sina pajasbyxor och hur mucklorna skojar till det. Barnteater Àr vÀldigt skoj.

EfterÄt blev det ovanstÄende kaka + chokladbollar till picknickfika. Det jag inte riktigt tÀnkte pÄ nÀr jag gjorde mina mazariner var att de matchade dotterns pyjamas. Inspiration kan ligga undermedvetet. Sötrumpan....

Mazariner

ca 30 st

200 gram smör

7 dl vetemjöl

1 dl socker

1 Àgg

1 tsk vaniljsocker

Fyllning

400 gram mandelmassa

200 gram smör, rumstempererat

5 Àgg

glasyr

200 gram florsocker

1 msk citronsaft

0,25 dl vatten, eller tills konsistensen Àr rÀtt

ev karamellfÀrg

Gör mördegen genom att nypa ihop smör med övriga ingredienser. TÀnk pÄ att ju mindre den knÄdas desto frasigare blir den. Tryck ut lagom tjocka skal i mazarinformar.

Gör nu fyllningen. Vispa mandelmassa och smör  till en smet och klÀck sen i ett Àgg i taget och vispa till en slÀt smet. Fyll skalen med 2/3 och sÀtt in i ugnen pÄ 150 grader i ca 15 min eller tills de fÄtt fin fÀrg. LÄt svalna och gör glasyren under tiden. Bre pÄ glasyr pÄ alla mazariner och lÄt den stelna. GÄr utmÀrkt att frysa.

Vill man sĂ„ smaksĂ€tt mazarinen med bĂ€r eller frukt innan den gĂ„r in i ugnen. Äpple med kanel, hallon elelr blĂ„bĂ€r Ă€r smaskens.

fika kaka mandelmassa mazarin