Hur mÄnga sommarpratare har ni lyssnat pÄ? JAg kan varmt rekommendera Kjell Enhager och Magnus Nilsson.Idag har jag lyssnat pÄ Magnus, som chefar och lagar mat pÄ FÀviken. Ett stÀlle som stÄr högt pÄ vÄr lista över kulinariska upplevelser vi mÄste hinna med innan vi dör. Och för att sammanfatta hans sommarprat i ett ord sÄ blir det just WORDS. Det Àr sÄ bra och genomtÀnkt att jag blir alldeles tÄrögd. Vart tar vÄr matkulturarv vÀgen nÀr vi inte bevarar det? Vem Àr redo att bli nÀsta fÀbodjÀnta ? Vad kommer vÄra barns matminne vara? NÀr han pratar om att vi inte har nÄgra som helst problem att köpa en halv liter bubblat vatten pÄ macken för en tjuga, men gnÀller nÀr mjölken kostar en tia vill jag bara sÀtta upp plakat och banka vett i folks skallar. SÄ dagens recept gÄr tillbaka till det simpla, enkla. Majskolvar! NÀr jag vÀxte upp sÄ plockade vi majskolvar hela familjen och kokte sen pÄ kvÀllen och Ät med bara smör och salt eller citronpeppar. SÄ himla gott! à ssÄ glöm inte att lyssna pÄ fantastiska Magnus sommarprat.
Kokt majs!
2 majskolvar, eller sÄ mÄnga du önskar
en rajÀl klick smör
flingsalt och citronpeppar
En stor gruta med kokande, saltat vatten. LÀgg i majskolvarna och sÀtt klockan pÄ 7 min, absolut inte mer. DÄ blir de hÄrda och sega. Servera med smöret och krydda med salt och citronpeppar efter önskemÄl.
Förra veckan drog vi pÄ oss gummistövletterna och begav oss ut i Norra skÄnes skogar för att leta skogens guld. Sommarkantarellerna leker tittut och vi letar upp deras gömstÀllen. En till som blev pÄkommen var den lÀskiga lÄÄÄÄÄÄÄnga svarta snoken som skrÀmde livet pÄ mig (och jag förmodligen pÄ den), vi tog oss Ät vars ett hÄll sÄ att sÀga.... Hua sÄ lÀskigt! Jag fick lugna nerverna en aning, men sen var det pÄ det igen. En liter fick vi ihop pÄ timmen vi var ute. RÀcker gott till en svampmacka eller till en ny omgÄng av svampraviolin vi gjorde för nÄgon vecka sen, dock den gÄngen utan kantareller.
HÀll mjölet i en bunke, forma en grop mitt i. KnÀck Àggen i gropen och nyp i saltet. Blanda ihop med en gaffel. NÀr det börjar gÄ ihop, knÄda med hÀnderna tills degen kÀnns smidig, typ 6-8 min. Rulla i plastfilm och lÄt villa i kylen i 30 min. NÀr den vilat, dela i mindre bitar, tÀnk pingisboll och kavla igenom biten tre gÄnger pÄ tjockaste valsen, innan du byter tjocklek. Jag brukar köra min pasta till 6-7 pÄ maskinen. Lite tjockare nÀr det Àr ravioli. TÀnk tvÄ spelkort, sÄ blir det inte för tjockt eller för tunt. Degen kan ligga i kylen i ca 5 dagar. TÀnk pÄ att ha plast pÄ hela tiden dÄ du inte jobbar med den, annars torkar den.
Fyllning
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
300g svamp, champinjoner & karljohan svamp
100g fÀrskost
smör
3-5 kvistar fÀrsk timjan
salt & peppar
Hacka lök,vitlök och timjan utan att det tar fÀrg. Kvarta svampen och stek med löken. Salta och peppra. LÄt svampfrÀset svalna, mixa (inte för fint) och blanda sen med fÀrskost. Kavla sen ut pastaark. Förstansa hur stor raviolin ska vara och spritsa eller skeda ut lite fyllning i varje ruta eller cirkel. LÀgg pÄ ett lock och tryck ut luften mellan plattorna och stansa sen ut raviolisar.se till att de Àr ordentligt förslutna. LÀgg i kokande, salt vatten i ca 2-3 min, lite beroende pÄ pastans tjocklek.
Syrad lök
5 knipplökar
2 msk dl Àttika, 24% 1 dl socker, kanske mer, smaka av sÄ den inte sticker i syra
2 dl vatten
Dela lökarna pÄ mitten och dra isÀr de olika lagren. SÀtt ugnen pÄ 225 grader och baka löken tills den fÄtt lite fÀrg, ca 10 min. HÄll koll! Koka lagen och lÀgg i löken i den varma lagen och lÄt svalna.
Grishals, korv, beer can chicken, majs och potatissallad i all Àra, men att grilla kan vara sÄ mycket mer. Egentligen finns det vÀl inget som inte gÄr att lÀgga pÄ grillen. Grillad frukt har ofta blivit dessert hos oss. SÄ kanske Àr jag sist pÄ bollen, men grillad vattenmelon med fetaost, gooosh! Ett perfekt tillbehör till kött, som egenrÀtt eller till det köttfriafolket. Mina tvÄ systrar tillhör ju den sista kategorin och det Àr vÀldans kul att bjuda pÄ lite genomtÀnkt mat till alla nÀr det ska grillas.
Grillad vattenmelon med fetaosttopping
2 skivor vattenmelon
1 pkt fetaost
citronskal frÄn 1 ekologisk citron
1 nÀve mynta
olivolja
salt & svartpeppar
SkÀr melonen i skivor, salta och peppra lite. Smula fetaosten, riv citronsklet, hacka eller riv myntan och ringa över lite olivolja. Blanda ihop allt och krydda efetr tycke och smak med salt och svartpeppar. Grilla skivorna pÄ bÄda sidorna sÄ det bildas snygga grillrÀnder och den Àr varm rakt igenom. Toppa med fetatoströran.
Fina vÀnner pÄ besök, ett par dagar hos förÀldrarna, 2-Ärskalas med tÄgtÄrta, klÀdutrensning, skaldjursfrossa pÄ Ambiance a VindÄkra och kantarellplockning med tillhörande lÀskig ormpÄhÀlsning Àr nÄgra saker vi haft för oss den gÄngna veckan. SÄ jag har sjukt mÄnga inlÀgg som ska skrivas och delas med er. Det kommer, det kommer! idag tÀnkte vi göra en avstickare till Tunneberga GÀstgifveri för lite Àggakauga, flÀsk & lingon.
Men vill man ha en toppenrÀtt till kvÀllens grill sÄ Àr detta dagens tips. Sallad hÀmtad frÄn boken Matiga sallader. Uteslut inte russinen, förvÄnadsvÀrt goda Àven för icke russinÀlskare.
Tomatcouscous med lammgrillare
4 personer + en matlÄda
4 dl tomatjuice
1 grönsaksbuljong
1/2 dl russin
2 krm tabasco
2 vitlöksklyftor, tunnt skurna
3 dl couscous
2 msk olivolja
3 hg svenska smÄ tomater
1 rejÀl nÀve basilika
1 dl svarta oliver
100 gram fetaost
2 vÄrlökar, vitt och grönt
Koka upp tomatjuice, russin, buljong, tabasco och vitlök. Ta av frÄn vÀrmen och rör i couscousen. LÀgg pÄ ett lock och lÄt dra i min 5 min. Under tiden klyftas tomaterna, hacka vÄrlöken och bryt fetaosten i bitar. Blanda Àven i oliver och basilikablad.
HÀll olivoljan över couscousen och fluffa den med en gaffel tills den kÀnns fluffig och inga klumpar finns kvar. Ta lite mer olivolja om det behövs.
Blanda allt och servera med nygrillade lammgrillare frÄn Per i Viken, lammfÀrsbiffar, eller nÄt annat gott. Surdegsbaguett med vitlöksosten Bousin Àr smaskigt till.
Jag vet precis vad vi ska göra pĂ„ rödbetorna. En klassisk tarte tatin,  görs förstĂ„s med Ă€pplen. Men principen â att karamellisera utsökta, runda, söta lĂ€ckerheter, lĂ€gga över smördeg och vĂ€nda det hela upp och ner â fungerar lika bra i denna glamourösa variant. VinĂ€gretten med schalotten- eller salladslök Ă€r pricken över i:et.
Rödbets tarte tatin
2 personer eller 4 förÀtter
250 g smördeg en klick smör 1 msk rapsolja 2 tsk ÀppelcidervinÀger 2 tsk brun farin 500 g spÀda rödbetor (stora som golfbollar eller inte större Àn ett litet Àpple), skrubbade och halverade havssalt och nymald svartpeppar
VinÀgretten
1 schalottenlökar, eller 2 salladslökar, ansade och mycket finhackade 1 tsk engelsk senap, gjord pÄ Colemans senapspulver 1 msk ÀppelcidervinÀger 4 msk rapsolja en nypa strösocker en nÀve persiljeblad, finhackade
SÀtt ugnen pÄ 190°. Kavla ut smördegen ungefÀr 5 mm tjockt pÄ en lÀtt mjölad arbetsyta. LÀgg en ugnssÀker stekpanna (eller en tarte Tatin-form), cirka 20 cm i diameter, upp och ner pÄ degen och skÀr ut en rundel. SlÄ in degrundeln och lÄt den ligga i kylen.
SmĂ€lt smöret med oljan i stekpannan (eller formen). TillsĂ€tt Ă€ppelcidervinĂ€ger, farinsocker och lite salt och peppar, rör om ordentligt. LĂ€gg i de halverade rödbetorna och vĂ€nd runt dem i safterna. De ska fylla pannan helt, sĂ„ ta nĂ„gra extra om det behövs. TĂ€ck pannan med ugnsfolie, stĂ€ll in den i ugnen och baka 30â40 minuter, tills rödbetorna Ă€r mjuka.
Ta ut pannan ur ugnen och arrangera rödbetorna prydligt med snittytan uppÄt. LÀgg över degrundeln, tryck ner den kring rödbetorna och utmed kanterna. StÀll tillbaka pannan i ugnen och baka 20 minuter, eller tills degen svÀllt upp och Àr gyllenbrun.
LÄt tarten svalna i pannan ungefÀr 15 minuter. LÀgg ett fat ovanpÄ och vÀnd det hela upp och ner. HÀll eventuella kvarvarande safter över rödbetorna.
LÀgg ingredienserna till vinÀgretten i en burk med skruvlock, salta och peppra generöst och skaka sÄ att det blandas. Ringla vinÀgretten över tarten och servera.
10 timmarsflÀsk lÄter vÀl heeelt galet gott?! NÀr den dessutom delar tallrik med en ramslökkrÀm och syrad blomkÄl sÄ skulle man kunna tro att detta var bland det godaste vi lagat och avnjutit i vÄrt kök, men nja.... det var gott men inte fantatsiskt. KrÀmen blev inte som jag ville, utan lite lös. Berodde nog pÄ att jag bara hade tillgÄng till fryst ramslök. FlÀsket smakade gott, men grissida lagad i 2,5 timme gör det med. SÄ summa sumarum, absolut en god rÀtt och lite trevligt att bjuda sin gÀster pÄ om man vill bjuda pÄ nÄt som lÄter mer avancerat Àn det Àr.
10 timmarsflÀsk med ramslökkrÀm och syrad blomkÄl
4 personer
FlÀsket
1 kg rimmad grissida med svÄl
ankfett
3 vitlöksklyftor
3 lagerblad
1 timjankvist
RamslökkrÀm
150 gram fÀrsk ramslök, jag körde fryst
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl kesella
salt & svartpeppar
citronsaft
Syrad blomkÄl
0,5 dl Àttika, 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten
3 dl tunnt skuren blomkÄl
Ărtskott och lite krasse eller annat grönt till servering
Vi serverade ugnsrostad potatis till med.
Gör sÄ hÀr
LÀgg grissidan med svÄlen nerÄt i en bakform. LÀgg pÄ ankfett sÄ det tÀcker. LÀgg dit vitlök, timjan och lagerblad. Baka i ugn pÄ 105 grader i ca 10 timmar.
Lyft försiktigt upp grissidan och lÀgg pÄ bakplÄtspapper med svÄlen nerÄt i ytterligare en lÄng form. Kyl under press. NÀr det sen Àr dags för servering skÀr bitar eller kuber av köttet . Stek krispigt i en panna eller sÀtt pÄ grillen pÄ ugnen och lÄt svÄlen bli krispig dÀr. Passa hela tiden sÄ det inte bÀnner.
RamslökkrÀm
Mixa ramslök, kesella, creme fraiche slÀtt i en mixer. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Lyckas du nu fÄ den krÀmig sÄ hÀll i spritspÄse och lÄt ligga i kylen fram till servering.
Syrad blomkÄl
Koka upp Àttika, socker och vatten sÄ att sockret löser upp sig. SlÄ den varma lagen över blomkÄlen.
Vid servering
LÀgg pÄ köttet, sprits alt hÀll ramslökkrÀm bredvid. Garnera med blomkÄlen och toppa med Àrtskott och krasse.
HÀr hemma rullar det pÄ. I helgen var vi hos fina vÀnner vid sjön Bolmen. à kte bÄt, grillade, drack te och bara myste och Ät god dessert (Äterkommer med ett recept pÄ det nÀr jag fÄtt det av Ida). Vi Äkte bÄt rakt över sjön till ett mysigt stÀlle som heter Tiraholms fisk. De odlar sin egen regnbÄgslax i stora kassar i Bolmen som de sen sÀljer. den vilda fisken fÄngas med bottengarn som görs pÄ gÄrden. Mycket intressant lÀsning pÄ hemsidan. Vi köpte med oss tre olika sorter av den galet goda varmrökta laxen, som röks i specialgjorda ugnar, med olika smaksÀttningar. Har man vÀgarna förbi sÄ Àr detta ett toppenstÀlle, dÀr man dessutom kan fÄ se livs levande Älar.
Innan helgens mys sÄ mös vi med kusinbesök frÄn Linköping. PÄ kvÀllen grillade vi laxsida som blev otroligt god med lite hjÀlp av rökspÄn, en dragonremoulad och ugnsrostade potatisar. Glöm inte att smaka citronskivorna, överraskande gÄtt med rökt sÄdan. Ljuvligt!
Lite rökig lax med sesamströssel & dragonremoulad
1 laxsida
salt & svartpeppar
2 ekologiska citroner
1 nÀve fÀrsk oregano
1 nÀve Hickory trÀflisor
sesamströssel
2 msk rostade sesamfrön
1 tsk malen spiskummin
1 tsk flingsalt
1/4 tsk torkad timjan
1/4 tsk chiliflingor
dragonremoulad
,5 dl [majonÀs
1,5 dl tjock turkisk yoghurt
1 dl finhackade cornichons, smÄ gurkor
2 kvistar dragon, finhackade blad
salt & svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienser till sÄsen och stÀll i kylen för att dra. Smaka av precis innan servering.
tÀnd grillen och placera briketterna i ena halvan av grillen. Vi ska nÀmligen grilla pÄ indirekt vÀrme. Fixa nu laxen..
SkÀr citronerna i tunna skivor. Salta och peppra laxen. Strössla pÄ oregano sÄ det ligger över hela fisken. TÀck med citronskivorna. LÀgg pÄ laxen, med skinnsidan ner, pÄ motsatta sida dÀr briketterna ligger och glöder. SÀtt pÄ locket och lÄt ligga i 10 min. NÀr du vÀntar sÄ gör sesamströsslet genom att blanda allt.
à ter till laxen. Lyft pÄ locket och lÀgg en nÀve rökspÄn pÄ gallret över briketterna och lÀgg pÄ locket igen. LÄt grilla ytterligare 15-20 min. Servera med sÄsen och ugnsrostad ny- eller delikatesspotatis. Strössla över fÀrsk oregano, flingsalt och citrontimjan pÄ potatisen. Dags att njuta!
Prickig fika till Pettson & Findusteater Àr vÀl ÀndÄ ett mÄste nÀr pannkakstÄrta kÀnns lite meckigt. IgÄr hÀngde vi i Folkets park för att se nÀr Findus var liten och försvann, nÀr han fick sina pajasbyxor och hur mucklorna skojar till det. Barnteater Àr vÀldigt skoj.
EfterÄt blev det ovanstÄende kaka + chokladbollar till picknickfika. Det jag inte riktigt tÀnkte pÄ nÀr jag gjorde mina mazariner var att de matchade dotterns pyjamas. Inspiration kan ligga undermedvetet. Sötrumpan....
Mazariner
ca 30 st
200 gram smör
7 dl vetemjöl
1 dl socker
1 Àgg
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
400 gram mandelmassa
200 gram smör, rumstempererat
5 Àgg
glasyr
200 gram florsocker
1 msk citronsaft
0,25 dl vatten, eller tills konsistensen Àr rÀtt
ev karamellfÀrg
Gör mördegen genom att nypa ihop smör med övriga ingredienser. TÀnk pÄ att ju mindre den knÄdas desto frasigare blir den. Tryck ut lagom tjocka skal i mazarinformar.
Gör nu fyllningen. Vispa mandelmassa och smör till en smet och klÀck sen i ett Àgg i taget och vispa till en slÀt smet. Fyll skalen med 2/3 och sÀtt in i ugnen pÄ 150 grader i ca 15 min eller tills de fÄtt fin fÀrg. LÄt svalna och gör glasyren under tiden. Bre pÄ glasyr pÄ alla mazariner och lÄt den stelna. GÄr utmÀrkt att frysa.
Vill man sĂ„ smaksĂ€tt mazarinen med bĂ€r eller frukt innan den gĂ„r in i ugnen. Ăpple med kanel, hallon elelr blĂ„bĂ€r Ă€r smaskens.
Skölj tomaterna och paprikan, skÀr dom i halvor och ta bort kÀrnorna. SkÀr sedan dom och de soltorkade tomaterna i tÀrningar. Hacka löken grovt, Àven det gröna. Hacka vitlöken fint och blanda bÄda löksorterna med tomat- & paprikablandningen. LÀgg i oliver, olivolja och den grovt hackade basilikan. Smaka av med salt och svartpeppar. LÀgg dubbla lager aluminumfolie pÄ 4 stÀllen, pensla med olivolja och lÀgg en laxbit pÄ varje, salta och peppra. Fördela salsan över laxen och vik ihop paketen. Grilla i 12-15 min. Servera med bröd eller nypotatis.
Allt var fantatsiskt gott. Rökta, inlagda morötter, picklad blomkĂ„l, rökig tomatsĂ„s, majonĂ€s, frĂ€sch potatissallad, lammfiol, pulled pork och slaktarbiff (njurtapp pĂ„ styckningskartan). En styckningsdetalj som börjar komma mer och mer. FĂ„r ni tag pĂ„ en bit sĂ„ köp. SĂ„ en gĂ„ng för alla, Ă K TILL HĂRTE FĂR BĂVELN!
IgÄr var det bara söndag, och vi lÀt det var sÄ.
Idag Àr det mÄndag och vi har hÀngt med en av Selmas bÀstisar, och hennes förÀldrar. DÄ fick det bli sommarfika. Vi fick denna goda paj hos min fina vÀn Malin och hon delade med sig av receptet som ursprungligen kommer frÄn ICA.se, med nÄgra smÄ Àndringar....
Jordgubbspaj
Pajdeg
150 gram smör
3 dl mjöl
œ tsk bakpulver
1 krm salt
Âœ dl ljust muscovadorörsocker
Fyllning
500 gram jordgubbar
2 Àgg
2 dl vispgrÀdde
1 dl ljust muscovadorörsocker
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Gör pajdegen genom att nypa ihop mjöl, bakpulver,salt, socker och smöret. Tryck sen ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. StÀll sen in i kylen.
Gör nu fyllningen. Ansa och skiva jordgubbarna. Vispa sen ihop grÀdde, Àgg, socker, potatismjöl och vaniljsocker. LÀgg jordgubbarna pÄ botten av pajskalet och hÀll pÄ stanningen. GrÀdda mitt i ugnen i ca 40-50 min, tills pajen stannat och fÄtt fin fÀrg.