Delikatesses.se

Matgodis

Det Àr fredag och jag har plockat ramslök för andra gÄngen denna veckan. Hurra sÀger jag! Det har med andra ord lagats en hel del ramslöksrÀtter under veckan. Gissa vilken sorts recept ni kan se fram emot nÀsta vecka. Den enda dagen denna vecka det inte var ramslök inblandat var i tisdags dÄ vi malde fÀrs pÄ högrevet i kylen och blandade ut den med rödbetor, kapris och en hÀrlig klick fransk senap, givetvis blev resultatet Biff Lindström. Serverades med sedvanlig kokt potatis, saltgurka och skysÄs. Det enda som avvek var vÄrt nya matgodis, dessa picklade grönsaker. Jesus, alltsÄ!

Picklade grönsaker

150 gram blomkÄl, i smÄ buketter

150 gram morötter, i slantar

1 liten fÄnkÄl, i strimlor

1 rödlök, strimlad

Lagen

2 dl socker

3 dl vatten

1 dl Àttika, 12%

10 gram senapsfrön

2 lagerblad

2 stjÀrnanis

1 hel kanelstÄng

1 liten bit fÀrsk ingefÀra, skalad

Förbered grönsakerna. HÀr kan man vÀlja att lÀgga till fler grönsaker om man sÄ önskar, tex broccoli, sockerÀrtor eller andra rotfrukter.

FörvÀll blomkÄlen, morötterna och fÀnkÄlen i saltat vatten. Kyl ner i isvatten. Det ska fortfarande vara tuggmotstÄnd kvar. SÄ vara precis nÄgon minut.

Gör lagen genom att koka upp socker, vatten Àttika och kryddorna. HÀll lagen över de kalla grönsakerna. TillsÀtt löken och lÄt stÄ en stund. Servera till vad som helst, nÀstan....

anis attika blomkal gronsaker-2 kanel morotter picklat senapsfro

Majsterkock 2015

Jojo! Ni som lÀser bloggen lÀser en vinnarblogg minsann. Eller iaf en blogg med en vinnare.... Ni som följer mig pÄ instagram vet att jag ibland, hrm ofta, lÀgger ut bilder pÄ mat vi lagat. Det allra mesta hamnar hÀr.... sÄ smÄningom. För ett par veckor sen gjorde vi söndagsmiddag och Ola hade handlat och kom hem med GuldfÄgelns fÀrska majskyckling. Jag gjorde en variant med smör och citron och lÀt kycklingen gÄ pÄ ganska lÄg vÀrme lÀnge. NÀr vi sen skulle Àta knÀpptes det en bild och instagrammades. Jag #hashtaggade ovannÀmnda fÄgelfabrikat och fann dÄ att det pÄgick en tÀvling med sista tÀvlingsdag just den söndagen. DÄ kunde jag ju lika bra vara med och tro det eller ej, men JAG VANN! Jag Àr alltsÄ Majsterkock 2015, hur stort det nu Àr. Men jag Àr nöjd och fick mig hemskickat en kartong innehÄllande ett kit frÄn Global med kockkniven G2 samt tillhörande fÄgelsax, ett förklÀde samt ett gÀng vÀrdecheckar pÄ kyckling. SÄ kommer ni pÄ besök sÄ Àr risken överhÀnagde att det blir fÄgel i en eller annan form.


image

Vinnarkyckling

1 majskyckling,

2 ekologiska citroner,

1 nÀve fÀrska örter, (citrontimjan, rosmarin & basilika )

50 gram smör,

salt & svartpeppar.

Riv citronskalet, raspa örterna och pressa citronsaften frÄn en citron. Blanda med smöret. Tryck in citronhalvorna ( de pressade + den halverade andra citronen) och örtkvistarna i skrovet. Gnid in kycklingen med kryddsmöret, tryck in under skinnet med. Salta & peppra.

SÀtt in i ugnen, pÄ galler över en ugnsform, pÄ 125 grader i ca 2 h eller till innertemperaturen visar 78 grader. LÄt vila en stund. Sila av skyn som bildats under kycklingen + pressad citronsaft frÄn citronerna i skrovet. Pensla kycklingen med lite av skyn och hÀll up resten i en sÄssnipa. Servera med ugnsrostade rödbetor eller andra ugnsrostade rotfrukter.

citron guldfagel hel-kyckling kyckling majskyckling smor timjan

Elderflower pie

Trots att vi bara har en halv frys med 4  (lÀs alldeles för smÄ) lÄdor sÄ Àr det ofta sÄ, som det gamla ordsprÄket sÀger "att det som göms i snö kommer upp i tö". Jag försöker ha nÄgorlunda ordning med bÀr och grönsaker lÀngst ner, kakor, bullar och glass i trean osv, men nÀr det inte fÄr rum sÄ byter vissa saker plats. Alla som spelat Tetris kan förstÄ hur frysspelet gÄr till nÀr det kommer hem lite för mÄnga varor som vill bo extra kallt. Detta behöver inte alls vara av ondo, nej snarare tvÀrt om. NÀr man minst anar det sÄ dyker det upp en flaska flÀderblomssaft som haft sin Törnrosasömn i lite olika lÄdor under Äret. Vi vÀlkomnade och gjorde en Elderflower pie i Key-lime-pie-style.

image

Elderflower pie

300 gram digestivekex

100 gram smör, brynt

1 burk (400gram) kondencerad mjölk

3 st (100 gram) Àggulor

2 dl koncentrerad flÀderblomssaft

1 citron, saft och zest. Ekologisk sÄklart!

1 dl (100 gram) naturell yoghurt, 3%

1 tsk Àkta vaniljsocker

Italiensk marÀng

1,5 dl (110 gram) strösocker

3-4 st (125 gram) Àggvitor

sockerlagen

0,5 dl (50 gram)  vatten

1,5 dl (110 gram) strösocker

Gör pajskalet

Mixa kexen till fina smulor och hÀll i en bunke. SmÀlt smöret och lÄt det bli lite brynt. NÀr det Àr supersmÄ bubblor i skummet som bildas och det doftar nötigt kolaaktigt Àr det dags att dra det frÄn plattan och hÀlla det pÄ kexsmulorna. Rör om till en massa. Tryck ut kexmassan i en pajform och stÀll sen i frysen, i ca 20 minuter. GrÀdda sen mitt i ugnen pÄ 200 grader i ca 10 minuter. SÀnk vÀrmen till 150 grader.

Gör fyllningen

HÀll alla ingredienser i en bunke och vispa till en slÀt smet. HÀll smeten i det förgrÀddade pajskalet. GrÀdda mitt i ugnen, pÄ 150 grader, i ca 45 minuter eller tills fyllningen Àr fast. LÄt pajen svalna.

Gör marÀngen

HÀll Àggvitan i en bunke och vispa upp den med elvisp, hÀll i lite av sockret i taget under tiden. Vispa tills du fÄr en fast och blank marÀngsmet.

Gör sockerlagen genom att vÀrma socker och vatten till 121 grader i en kastrull pÄ spisen. AnvÀnd en termometer.

TillsÀtt sen den heta sockerlagen i en tunn strÄle under fortsatt vispning. Vispa tills marÀngsmeten har svalnat, du kan kÀnna pÄ bunkens utsida nÀr den Àr det . Spritsa marÀngen över pajen och brÀnn av den med en brÀnnare, eller under grillelementet ett par minuter under stÀndig uppsikt.

fika flader italiensk marang paj saft

Orientalisk bulgur med halloumi

Jag vet att det bara Àr vÄr, men i onsdags fick jag sommarfeeling och blev sugen pÄ sommarmat. Detta fick mina torsdagsgÀster erfara nÀr de kom för att hÀnga med sin smÄ godingar. Sommar för mig Àr goda sallader och dÄ passade det ypperligt att jag ramlade över boken "Matiga sallader" av Caroline Hofberg, i en reahög. Det hÀr med frukt i mat kan skrÀmma vissa av er, men snÀlla testa. Det Àr gott med alla kryddorna och det salta frÄn halloumin och den frÀscha yoghurten. Dessutom kan man slÀnga in ett par naanbröd, köpta eller hemmagjorda, sÄ man blir mÀtt i magen OM det mot förmodan skulle vara sÄ att jag har fel.....

NÀr grillen Äker fram sÄ kommer denna testas med grillade lammracks med. Trevlig söndag pÄ er!

Orientalisk bulgur med halloumi

1 granatÀpple

1 tÀrning grönsaksbuljong

5 dl vatten

0,5 gram saffran

1 pressad vitlöksklyfta

2 tsk harissa

1 tsk nystötta kardemummakÀrnor

2,5 dl bulgur

1 burk kikÀrtor, 400 gram

2 msk olivolja

2 dl grovt hackad torkad frukt tex aprikoser, dadlar, russin

3 fÀrska fikon, klyftade

1 dl grovhackade pistachnötter

4 msk hackad mynta + nÄgra blad till dekorering

2 klumpar halloumi, skivade + olivolja att steka i

yoghurtsÄs

2 dl turkisk yoghurt

1 liten pressad vitlöksklyfta, lite beroende pÄ hur stark den Àr

3 krm mald spiskummin

flingsalt

Börja med att blanda ihop ingredienserna till yoghurtsÄsen- den mÄr utmÀrkt av att stÄ en stund. Var försiktig med vitlöken.

Ta ur kÀrnorna ur granatÀpplet. Enklast Àr att lÀgga ett snitt runt hela Àpplet och fÄ till klyftor. Skala sen efterhand och ta bort dom vita hinnorna. Annars sÄ dela Àpplet mitt itu och slÄ ut kÀrnorna över en skÄl med en slev. ta bort eventuella vita hinnor.

KOka upp biljongen med, vatten, saffran, vitlök, harissa och kardemumma. TillsÀtt bulgurgrynen och koka under lock i ca 10 min.

Skölj under tiden kikÀrtorna och lÄt dom rinna av.

Ta kastrullen frÄn plattan, lÄt grynen Änga av och rör dom fluffiga med en gaffel. Blanda den fluffade bulgurn med kikÀrtorna, olivolja, frukt, nötter och mynta. LÀgg upp pÄ ett fat och strössla över granatÀpplekÀrnorna.

Stek halloumin i olivolja och servera salladen med nystekt ost och yoghurtsÄsen.

bulgur fikon harissa kardemumma kikartor orientaliskt safran sallad sommarmat spiskummin torkad-frukt yoghurt

Geléhallon

Glad pÄsk! Vi njuter sol, trycker Àgg och smaskar godis. Som vi pratade om i julas sÄ Àr det vÀl lite konstigt att vi inte gör mer eget godis. SÄ nu har jag gjort det igen. Dammat av sockertermometern och luftat silikonformen. Denna gÄng blev det hÀrliga geléhallon, som jag tror dom egentligen ska smaka eftersom de Àr gjorda pÄ riktiga hallon och inte arom. Jag köpte en silikonform pÄ TGR, sÄ jag fick ut 15 snygga blommor. Resten hÀllde jag i en plasttallrik frÄn det Stora varuhuset frÄn SmÄland, inoljad sÄklart, och stansade sen ut rundlar med en ÀppelurkÀrnare. SÄ det enda godiset jag ska köpa hÀdanefter Àr lakritspipor, för det tror jag Àr omöjligt att göra bÀttre....


image

Geléhallon

100 gram hallonpuré ( 200 gram frysta hallon som du silar bort kÀrnorna i en finmaskig sil)

2,5 dl strösocker

1 dl vatten, knappt

10 gelatinblad

Ev 1 tsk citronsyra ( kan uteslutas men minskar hÄllbarheten)

socker att rulla hallonen i, gÀrna ekologiskt rörströsocker

MÀt upp vatten och socker i en tjockbottnad kastrull. SÀtt pÄ spisen pÄ ganska hög vÀrme. Undvik att röra för mycket. Koka upp till 150 grader. LÀgg gelatinbladen i kallt vatten. HÀll sen i hallonpurén i sockerlagen och sÀnk vÀrmen nÄgot. Koka upp igen, men denna gÄng bara till 125 grader. Ta av frÄn plattan och krama ur gelatinbladen och lÀgg i grytan tillsammans med citronsyra (om du vill). LÄt allt svalna ner till typ 55 grader. Under tiden olja den tÀnk.ta formen ordentligt. HÀll sen i smeten och lÄt stÄ framme i ca 3-5 timmar. VÀnd formen ut och in och skÀr eller stansa ut önskas form. Doppa varje bit i socker. KÀnns de mycket oljiga kan man torka av dom innan man doppar


gele godis hallon hogtid pask

MajonÀs pÄ guldÀgg

Att fĂ„ hemgjorda presenter Ă€r nog det bĂ€sta som finns. NĂ„got som inte kan köpas för pengar och det finns en tanke bakom. Jag har den stora förmĂ„nen att ha mĂ€nniskor runt omkring mig som Ă€r vĂ€ldigt  duktiga pĂ„ just hemgjorda presenter. Selma har en hel kollektion med mössor, koftor och tossor som hennes mormor och gamlamormor stiööckat. Min lillasyster har virkat vagnhĂ€nget med ugglorna. Anna min fina vĂ€n gör de bĂ€sta disktrasorna i staden och Malin, eller rĂ€ttare sagt hennes höns, lĂ€gger Ă€gg som vi fĂ„r tidningsinslagna i en fin liten presentpĂ„se. Visst kan man köpa kofta, disktrasa och Ă€gg i affĂ€ren, men det saknas det dĂ€r lilla extra. Jag blir varm i hjĂ€rtat nĂ€r jag klĂ€r pĂ„ Selma sina klĂ€der, nĂ€r jag torkar bordet och sjĂ€laglad nĂ€r jag knĂ€cker ett Ă€gg med den guldgulaste gulan. Tack för att ni och mĂ„nga andra finns i mitt liv❀

image


Ni kan se mer av Annas fina virkade alster hÀr

Dom dÀr guldÀggen har idag varit huvudnummer i majonÀsen till coleslawen som ackompanjerade till middagen.

MajonÀs

2 smÄ alldeles ljuvliga Àggulor

1 tsk fransk senap

1 tsk vitvinsvinÀger

1 nypa salt

2,5 dl skÄnsk rapsolja, neutral

svartpeppar

Separera Àggen. Spara vitorna till en god marÀng. Blanda i senap, vinÀger och lite salt. Vispa ihop och tillsÀtt sen oljan, under vispning, i tunn strÄle. Smaka av med peppar och eventuellt mer salt och vinÀger. HÄller ca 5 dagar i kylen.

Min fina mamma fyller Ă„r idag! HURRA och GRATTIS .....igen!

agg majonas presenter

Chokladtryffel

PÄ var och varannan blogg hittar man vÄffelhjÀrtan en dag som denna. Men inte hÀr inte. HÀr bjussar vi pÄ chokladtryffel med schysta tillbehör. Det hela började redan i söndags nÀr vi gÀstade Hedmans krog i WÀstra Torp, utanför Smygehuk. Vi kÀkade vÄrkyckling och bjöds pÄ en fantastisk liten dessert i form av just tryffel med tillbehören. VÀldigt enkelt och dÀrför fick de avsluta vÄr myslunch som jag hade med nÄgra av mina favvosar idag. Kan vi inte bara lova varandra att vÄffeljÀrnen stoppas tillbaka dÀr dom kom ifrÄn idag och att ni bjuder pÄ en finfin tryffel till kaffet imorgon?!

Chokladtryffel med rörda hallon, lemon curd och kaksmulor Till 4 desserter

1 dl grÀdde 100 gram mörk choklad 70 procentig

1 dl frysta hallon 1-2 tsk florsocker

1 msk lemoncurd 2 torra kakor, typ drömmar elle cantucchini, det ni gar hemma helt enkelt. Flagad mandel funkar med om du torrostade den först....

Koka upp grÀdden. KnÀck chokladen i bitar och rör i den i den varma grÀdden. HÀll upp i en liten burk och stÀll svalt i minst 1 timme.

Ta ut en stund innan servering.

VÀrm hallonen med lite florsocker, lite beroende pÄ hur syrliga dom Àr. LÄt svalna nÄgot.

Skeda upp tryffel med en varm sked, gör eventuellt Àgg mellan tvÄ skedar. LÀgg upp pÄ tallrik, pÄ med lite hallon och tvÄ smÄ klickar lemon curd. Strössla över kakkrosset.

Namnfestmiddag

För ett par veckor sen bjöd vi ju in till namnfest för vĂ„r lilla höna. Middagen vi bjöd pĂ„ var en rĂ€tt som vi gjorde för första gĂ„ngen, inget recept, utan frĂ„n vĂ„rt smakminne. Det var nĂ€mligen det vi Ă„t pĂ„ SMAK, den dagen vi bestĂ€mde vad vĂ„rt lilla hjĂ€rta skulle heta. SMAK Ă€r Malmö Konsthalls fantastiska lunchhak. Alltid hĂ€rlig, lyxig mat efter sĂ€song utan egentliga konstigheter. Man smakar vad man Ă€ter helt enkelt.  Denna rĂ€tt fĂ„ngade oss med sin enkelhet och bra preppotential. Dessutom fĂ„ngar den SkĂ„ne som i en liten ask, de gröna Ă€rtorna (Findus, do I need to say more), rĂ„gbrödet, kĂ„lroten.... BestĂ€mmer man sig för ett litet besök pĂ„ SMAK sĂ„ prova den ĂŒbergoda chokladtĂ„rtan till kaffet, himmelsk.

Rimmad torsk pÄ Àrtpuré, ugnsbakad palsternacka, picklad kÄlrot och rÄgbrödsströssel

800 gram torskrygg 1 liter vatten 1 dl salt

ÄrtpurĂ© 500 gram gröna Ă€rtor 1 dl matlagningsgrĂ€dde ev 1/2 dl mjölk myntablad salt & peppar

picklad kÄlrot 1 kÄlrot 1/2 dl Àttika 1 dl socker 3 dl vatten

rÄgbrödskrutonger rÄgbröd olivolja flingsalt

8 palsternackor, mellanstora olivolja salt & peppar

Koka lagen, lÄt svalna. LÀgg sen i fisken och lÄt dra i kylen i ett par timmar.

Koka lagen till kÄlroten. Skala och tÀrna kÄlroten och koka den nÀstan klar i saltat vatten. HÀll sen pÄ lagen och lÄt dra. Detta kan göras ett par dagar innan.

RÄgbrödskrutongerna göras genom att skÀra brödet i smÄ tÀrningar. Ringla pÄ olivolja och flingsalt. LÄt sen rosta i ugnen pÄ 200 grader i ca 10 min. Passa sÄ du inte brÀnner dom. Detta kan med görs innan och gör en ordentlig laddning, gott pÄ det mesta.

Ärtpuren. Koka upp vatten och hĂ€ll i Ă€rtorna och lĂ„t sjuda ett par minuter. Ta frĂ„n plattan och hĂ€ll av vattnet. Sjud upp grĂ€dden. Mixa Ă€rtorna till en pure. HĂ€ll pĂ„ grĂ€dde och mixa ihop, tillsĂ€tt eventuellt mjölk om den kĂ€nns för tjock. TillsĂ€tt önskad mĂ€ngd mynta, typ en kvist. Mynta kan smaka lite olika mycket och dĂ€rför Ă€r det svĂ„rt att ange mĂ€ngd.den ska inte ta över, men smaka att den finns dĂ€r, balans. Salta efter smak. StĂ€ll Ă„t sidan och vĂ€rm upp inför servering.

SÀnk ugnen, om du gjort krutonger, till 175 gradet. Dela palsternackorna pÄ lÀngden, skala bara om dom kÀnns jordiga. Ringla över olja och salta. StÀll in, tar ca 25 minuter. TÀnk pÄ att det ska var en liten kÀrna kvar, annars kÀnns den överkokt.

NÀr palsternackorna kÀnns nÀstan klara Àr det sÄ dags för fisken. Ta ut den, skölj av den i kallt vatten och torka torrt. LÀgg upp portionsbitar pÄ en plÄt med bakplÄtspapper. SÀtt in i ugnen över palternackorna. NÀr innertemperaturen Àr 54 grader ta ut och servera direkt.

LÀgg puré i botten pÄ tallriken, pÄ med palsternackorna och fisken. Toppa med kÄlroten och strössla över rÄgbrödskrutonger. En nypa flingsalt och det Àr dags att servera.

Vad drack vi dÄ? Mad house- 2014, riesling, Australien - Clare Valley nr 6474. I box 237 ;-

artor kalrot palsternacka picklat ragbrod torsk

Morotssoppa

Nu var det ett par dagar sen det poppade upp ett inlÀgg. Men jag har sÄ galet trevlig med att möta vÄren. Vi har hÀngt i Köpenhamn, gungat pÄ Limhamn, bebismyst i Mölleberga och promenerat i Trelleborg. Det var just dÀr som vi bjöds pÄ denna hÀrliga soppa, serverad som förrÀtt. Frisk frÀsch och enkel visade det sig. Tack svÀrmor för middagen!

Lime- & rosmarinkryddad morotssoppa med frasig croissant Soppan Àr signerad Per Ekberg, Ärets kock 1992 Morotssoppa 2 msk olivolja 4 morötter, skalade och skivade 2 gula lökar, finhackade 1 lime,rivet skal & saft 1 kvist fÀrsk rosmarin 1 liter kycklingbuljong 2 dl mellangrÀdde Salt och vitpeppar efter smak

FrÀs löken och morötterna i olivoljan med limeskal och rosmarin. SlÄ pÄ buljongen, limesaft och mellangrÀdde och sjud alltsammans ca 15 min, tills morötterna blir mjuka. Mixa soppan slÀt och smaka av med salt och peppar.

Frasig croissant Ett par plattor smördeg 1 Àgg Flingsalt

LÄt smördegen tina. SkÀr i trianglar och rulla frÄn den tjockaste till den spetsiga delen. Som gifflar. LÀgg pÄ bakplÄtspapper och pensla med uppvispat Àgg. Strö pÄ lite flingsalt och grÀdda i ugnen pÄ 220 grader i ca 7 min, eller tills de fÄtt fÀrg.

Servera till soppan!

croissant lime morot rosmarin soppa

Stapelvaror

Vissa saker Àr sÄdÀr bra att alltid ha hemma. Krossade tomater, pasta, Àgg, socker, mjöl, mjölk ocksÄ vidare. En annan stapelvara i vÄrt hem Àr kakor. Ibland hamnar dom i frysen och andra gÄnger i burk. Dagens bak hamnade i burk, staplade pÄ varandra. Amerikanska Cookisar sprÀngfyllda med allt gott, 3 sorters choklad, nötter och marshmallows. En mÄstevara helt enkelt. Skit i nötterna om du inte tÄl dom. Ett glas kall mjölk sitter som handen i handsken att skölja ner med.Har du inte fÄtt tummarna ur och köpt en vÄg Àn sÄ Àr det dags nu, SPRING! Receptet Àr signerat Roy Fares.


Rocky road cookisar

ca 15 st 70 gram smör, rumstempererat 100 gram farinsocker 45 gram strösocker 55 gram Àgg ,1 st 120 gram vetemjöl 40 gram kakao 5 gram bikarbonat 2 gram salt 50 gram mörk choklad 50 gram mjölkchoklad 50 gram vit choklad 1 nÀve salta jordnötter 1 nÀve smÄ marshmallows

SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Vispa smör, farinsocker och strösocker ordentligt i en bunke. Blanda ner Àgget. Blanda i dom torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Grovhacka all choklad och arbeta in den i degen. FortsÀtt med nötter och marshsmallows efter smak. Om degen kÀnns kladdig, plasta in den och lÄt den ligga i kylen cirka 20 minuter. Dela degen i 15 bitar, rulla bitarna till kulor och lÀgg dem glest pÄ plÄt med bakplÄtspapper. Platta till kulorna lite och grÀdda dem mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Dra av kokrna frÄn plÄten direkt efter du tagit ut dom ur ugnen, sÄ bakningen avstannar och de förblir sega.

choklad cookie fika kakor rocky-road