Delikatesses.se

Geléhallon

Glad pÄsk! Vi njuter sol, trycker Àgg och smaskar godis. Som vi pratade om i julas sÄ Àr det vÀl lite konstigt att vi inte gör mer eget godis. SÄ nu har jag gjort det igen. Dammat av sockertermometern och luftat silikonformen. Denna gÄng blev det hÀrliga geléhallon, som jag tror dom egentligen ska smaka eftersom de Àr gjorda pÄ riktiga hallon och inte arom. Jag köpte en silikonform pÄ TGR, sÄ jag fick ut 15 snygga blommor. Resten hÀllde jag i en plasttallrik frÄn det Stora varuhuset frÄn SmÄland, inoljad sÄklart, och stansade sen ut rundlar med en ÀppelurkÀrnare. SÄ det enda godiset jag ska köpa hÀdanefter Àr lakritspipor, för det tror jag Àr omöjligt att göra bÀttre....


image

Geléhallon

100 gram hallonpuré ( 200 gram frysta hallon som du silar bort kÀrnorna i en finmaskig sil)

2,5 dl strösocker

1 dl vatten, knappt

10 gelatinblad

Ev 1 tsk citronsyra ( kan uteslutas men minskar hÄllbarheten)

socker att rulla hallonen i, gÀrna ekologiskt rörströsocker

MÀt upp vatten och socker i en tjockbottnad kastrull. SÀtt pÄ spisen pÄ ganska hög vÀrme. Undvik att röra för mycket. Koka upp till 150 grader. LÀgg gelatinbladen i kallt vatten. HÀll sen i hallonpurén i sockerlagen och sÀnk vÀrmen nÄgot. Koka upp igen, men denna gÄng bara till 125 grader. Ta av frÄn plattan och krama ur gelatinbladen och lÀgg i grytan tillsammans med citronsyra (om du vill). LÄt allt svalna ner till typ 55 grader. Under tiden olja den tÀnk.ta formen ordentligt. HÀll sen i smeten och lÄt stÄ framme i ca 3-5 timmar. VÀnd formen ut och in och skÀr eller stansa ut önskas form. Doppa varje bit i socker. KÀnns de mycket oljiga kan man torka av dom innan man doppar


gele godis hallon hogtid pask