Delikatesses.se

Elderflower pie

Trots att vi bara har en halv frys med 4  (lÀs alldeles för smÄ) lÄdor sÄ Àr det ofta sÄ, som det gamla ordsprÄket sÀger "att det som göms i snö kommer upp i tö". Jag försöker ha nÄgorlunda ordning med bÀr och grönsaker lÀngst ner, kakor, bullar och glass i trean osv, men nÀr det inte fÄr rum sÄ byter vissa saker plats. Alla som spelat Tetris kan förstÄ hur frysspelet gÄr till nÀr det kommer hem lite för mÄnga varor som vill bo extra kallt. Detta behöver inte alls vara av ondo, nej snarare tvÀrt om. NÀr man minst anar det sÄ dyker det upp en flaska flÀderblomssaft som haft sin Törnrosasömn i lite olika lÄdor under Äret. Vi vÀlkomnade och gjorde en Elderflower pie i Key-lime-pie-style.

image

Elderflower pie

300 gram digestivekex

100 gram smör, brynt

1 burk (400gram) kondencerad mjölk

3 st (100 gram) Àggulor

2 dl koncentrerad flÀderblomssaft

1 citron, saft och zest. Ekologisk sÄklart!

1 dl (100 gram) naturell yoghurt, 3%

1 tsk Àkta vaniljsocker

Italiensk marÀng

1,5 dl (110 gram) strösocker

3-4 st (125 gram) Àggvitor

sockerlagen

0,5 dl (50 gram)  vatten

1,5 dl (110 gram) strösocker

Gör pajskalet

Mixa kexen till fina smulor och hÀll i en bunke. SmÀlt smöret och lÄt det bli lite brynt. NÀr det Àr supersmÄ bubblor i skummet som bildas och det doftar nötigt kolaaktigt Àr det dags att dra det frÄn plattan och hÀlla det pÄ kexsmulorna. Rör om till en massa. Tryck ut kexmassan i en pajform och stÀll sen i frysen, i ca 20 minuter. GrÀdda sen mitt i ugnen pÄ 200 grader i ca 10 minuter. SÀnk vÀrmen till 150 grader.

Gör fyllningen

HÀll alla ingredienser i en bunke och vispa till en slÀt smet. HÀll smeten i det förgrÀddade pajskalet. GrÀdda mitt i ugnen, pÄ 150 grader, i ca 45 minuter eller tills fyllningen Àr fast. LÄt pajen svalna.

Gör marÀngen

HÀll Àggvitan i en bunke och vispa upp den med elvisp, hÀll i lite av sockret i taget under tiden. Vispa tills du fÄr en fast och blank marÀngsmet.

Gör sockerlagen genom att vÀrma socker och vatten till 121 grader i en kastrull pÄ spisen. AnvÀnd en termometer.

TillsÀtt sen den heta sockerlagen i en tunn strÄle under fortsatt vispning. Vispa tills marÀngsmeten har svalnat, du kan kÀnna pÄ bunkens utsida nÀr den Àr det . Spritsa marÀngen över pajen och brÀnn av den med en brÀnnare, eller under grillelementet ett par minuter under stÀndig uppsikt.

fika flader italiensk marang paj saft