Delikatesses.se

Majsterkock 2015

Jojo! Ni som lÀser bloggen lÀser en vinnarblogg minsann. Eller iaf en blogg med en vinnare.... Ni som följer mig pÄ instagram vet att jag ibland, hrm ofta, lÀgger ut bilder pÄ mat vi lagat. Det allra mesta hamnar hÀr.... sÄ smÄningom. För ett par veckor sen gjorde vi söndagsmiddag och Ola hade handlat och kom hem med GuldfÄgelns fÀrska majskyckling. Jag gjorde en variant med smör och citron och lÀt kycklingen gÄ pÄ ganska lÄg vÀrme lÀnge. NÀr vi sen skulle Àta knÀpptes det en bild och instagrammades. Jag #hashtaggade ovannÀmnda fÄgelfabrikat och fann dÄ att det pÄgick en tÀvling med sista tÀvlingsdag just den söndagen. DÄ kunde jag ju lika bra vara med och tro det eller ej, men JAG VANN! Jag Àr alltsÄ Majsterkock 2015, hur stort det nu Àr. Men jag Àr nöjd och fick mig hemskickat en kartong innehÄllande ett kit frÄn Global med kockkniven G2 samt tillhörande fÄgelsax, ett förklÀde samt ett gÀng vÀrdecheckar pÄ kyckling. SÄ kommer ni pÄ besök sÄ Àr risken överhÀnagde att det blir fÄgel i en eller annan form.


image

Vinnarkyckling

1 majskyckling,

2 ekologiska citroner,

1 nÀve fÀrska örter, (citrontimjan, rosmarin & basilika )

50 gram smör,

salt & svartpeppar.

Riv citronskalet, raspa örterna och pressa citronsaften frÄn en citron. Blanda med smöret. Tryck in citronhalvorna ( de pressade + den halverade andra citronen) och örtkvistarna i skrovet. Gnid in kycklingen med kryddsmöret, tryck in under skinnet med. Salta & peppra.

SÀtt in i ugnen, pÄ galler över en ugnsform, pÄ 125 grader i ca 2 h eller till innertemperaturen visar 78 grader. LÄt vila en stund. Sila av skyn som bildats under kycklingen + pressad citronsaft frÄn citronerna i skrovet. Pensla kycklingen med lite av skyn och hÀll up resten i en sÄssnipa. Servera med ugnsrostade rödbetor eller andra ugnsrostade rotfrukter.

citron guldfagel hel-kyckling kyckling majskyckling smor timjan