Har man bara smÄ tillbehör sÄ kan man snabbt slÀnga ihop vilken lyxig dessert ( lÀs glass) som helst. BÀr i frysen, festliga strössel eller varför inte galet söta marÀnger i fina fÀrger.
Vispa citronsaft med Àggvitorna sÄ skummet reser sig, inte för hÄrt. HÀll i hÀlften av sockret och vispa pÄ medelhastighet pÄ maskin eller med stora kraftiga tag med handvisp. HÀll sen i resten av strösockret och vispa pÄ full styrka sÄ du fÄr en tjock glansig marÀng. Sikta ner florsocker och vÀnd ner det med en slickepott. Dela upp smeten i sÄ mÄnga skÄlar som du vill fÀrga. TillsÀtt fÀrg efter tycke och smak. Spritsa upp pÄ plÄt och lÄt stÄ i ugnen pÄ 100 grader i ca 90 min eller tills de Àr helt torra.
PÄ nyheterna idag meddelades det att Jamie Oliver ska öppna restaurang i Sverige. Som om det var planerat sÄ var det en av hans rÀtter som stod pÄ menyn just idag. Under mina Är inom restaurangbranschen har jag stött pÄ Puylinser, frÀmst i sÄser, men aldrig lagat sjÀlv. De smÄ gröna linserna odlas pÄ vulkanisk mark i Frankrike och Àr extremt hÄllbara under kokning. De Àr nÀringsrika och blir inte alls sÄ dÀr grötiga som linser kan bli, utan behÄller en hÀrlig kÀrna. SÄ precis som vin sÄ gör de sina linser ordentligt med. De Àr nÄgot dyrare Àn vad man vanligt betalar för linser, men sÄ vÀrt det.
Puylinser med kyckling, sparris & bacon 4 portioner
1 lök 1 stor morot 250 gram linser, gröna puy 7,5 dl vatten 1,5 kycklingbuljongtÀrningar 6-8 cocktailtomater , klyftade 1 kvist rosmarin 200 gram spenat Salt & svartpeppar 1 tsk rödvinsvinÀger En skvÀtt rapsolja
"RÀdisan Àr vÀrd sin vikt i bly, rÀttikan i silver men pepparroten i guld." SÄ lÀr oraklet i Delfi ha sagt till de grekiske guden Apollon som sedan introducerade den för mÀnniskorna. Visste ni att nÀr man odlar pepparrot sÄ grÀver man först ner en planka sÄ roten inte blir lÄng och smal utan grov istÀllet. Eller sÄ odlar man den horisontellt, liggandes i jorden. Dessutom sÄ innehÄllet denna lilla rot mer C-vitamin Àn en apelsin, 81 mg/100g. SÄ i förkylningstider som denna rekommenderas mer pepparrot Ät folket!
Pepparrotskött med buljongkokta grönsaker 2 portioner, med omtag eller matlÄda
400 gram nötrulle eller bog 1,5 liter vatten 1 morot 1 lök 2 lagerblad 5 svartpepparkorn Salt Buljongkokta grönsaker 2 palsternackor 2 morötter 2 potatisar 1 bit rotselleri 3 msk grönsaksbuljong 4 smÄ lökar 4 svampar som skrÀpar lÀngst in i lÄdan (kan uteslutas ) Bladpersilja Vatten PepparrotssÄs Buljongen frÄn köttet, reducerad till hÀlften 2 dl matlagningsgrÀdde 1 tsk dijonsenap Salt & vitpeppar Riven pepparrot, efter tycke och smak
Börja att koka köttet. SÀtt termometer i, det ska hÄlla 70 grader nÀr det Àr klart. Tar ca 45 min.
NÀr köttet Àr klart, sila bort grönsaker och kryddor och koka ner till hÀlften ÄterstÄr. HÀll i grÀdden och koka upp, krydda och sist har du i pepparrot.
Skala rotfrukter och skÀr i ganska stora bitar. LÀgg i gryta, fyll upp med vatten och ha i buljongen. Koka upp, sÀnk vÀrmen och lÄt koka al dente. HÀll av buljongen, plocka bort svamparna ( om du hade dom i). Strö över hackad persilja.
Lyxig öl i stor flaska med pop out kork serveras till. Brooklyn Silver Anniversary ( nr 10071) för 100 riksdaler.
Ibland snöar jag in pÄ vissa ingredienser. Just nu Àr jordÀrtskockan hÄrt utsatt. Det Àr precis som att jag dras till den i hyllan i affÀren. Oftast dÄ enkelt men otroligt gott. Förra lördagen hade jag inte bestÀmt nÄgon förrÀtt till middagen pÄ morgonen. Jag var borta en snabb svÀng till affÀren för att köpa glömda saker till frukosten, men ut kommer jag Àven med ekologiska jordÀrtskockor och rökt lax. Jag mÀrkte knappt att jag tog det, men sÄ blev det. Resten till förrÀtten bestod av kylskÄpsrens...
JordÀrtskockssoppa 12 portioner 2 kg jordÀrtskockor, ekologiska sÄklart 2 potatisar vatten sÄ det tÀcker, ca 1,5liter 1 msk grönsaksbuljong 2 dl grÀdde salt och peppar
Brödsmulor 2 dagsgammalt bröd rapsolja kryddblandning om man vill, jag hade nÄt torkat grönt som jag köpt pÄ marknad. salt & svartpeppar
1 pkt rökt lax, skuren i mindre bitar 1 ask krasse, klippt 2 dillvippor, plockad ett litet blomkÄlshuvud, plockad till smÄ smÄ miniblomkÄl en liten klyfta rödkÄl, finstrimlad
Börja med brödsmulorna SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Mixa eller hacka till brödmulor modell större. HÀll ut pÄ plÄt. Ringla över rapsolja och krydda efter behag. Rosta i ugnen i ca 7-10 min. Passa hela tiden sÄ det inte brÀnner. Ta ut och lÄt svalna nÀr det kÀnns torrt.
Skala skockorna, potatisen och löken. SkÀr i mindre bitar, inte sÄ noga, dÄ soppan ska mixas. Stek allt lite lÀtt först i olja, hÀll sedan pÄ vatten sÄ set tÀcker och buljongen. LÄt koka sönder, tar ca 15 min, max. HÀll i grÀdde och smaka av med salt och peppar. Mixa med stavmixer. SpÀd med mer vatten om den blir för tjock. Koka upp igen och smaka av ytterligare.
LÀgg tillbehören i tallriken sÄ det ser trevligt ut. Servera soppan vid bordet dÄ gÀsten satt sig. Lök och laktosfri PÄ samma sÀtt som ovan, men ta bort löken och byt ut vanlig grÀdde mot laktosfri.
Det dÀr med efterrÀtter Àr egentligen inte min grej. Ofta Àr man sÄdÀr Àckligt proppmÀtt efter förrÀtt och varmrÀtt. Jag tar hellre nÄt en stund senare till kaffet. Men ska vi ÀndÄ ha nÄt sÄ fÄr det gÀrna vara frÀscht och lite surt. Sorbet Àr en favorit, det blir liksom inte sÄ dÀr mycket. Men nu har jag hittat den, den ultimata desserten efter en god middag. Jag besöker ofta appen Kokbokshyllan och i den senaste utgÄvan har Daniel Roos delat med sig av sina sötsaker. Jag hittade en alldeles underbara citrontarlette som jag gjorde i stor version istÀllet. Jag kliade mig lite i huvudet nÀr det kom till val av dryck. En Limoncello hade sÀkert varit trevlig, men kom sen pÄ tanken att det inte alls behöver vara alkohol jÀmnt. Jag har Àtit hela middagar med alkoholfri passande dryck. Senast var pÄ Daniel Berlin. DÄ bjöds det ett mustpaket med en jordgubbsmust till desserten. SÄ i ock med detta ska jag göra mitt yttersta för att hitta sÄ mycket alholfria alternativ jag bara kan hÀdanefter. ItŽs a promise!
Citrontarte med italiensk marÀng 14 alldeles lagom bitar
SĂ€tt ugnen pĂ„ 170 grader. Gör mördegen först. Blanda allt utom Ă€ggen i matberedare tills det ser ut som sand. Blanda i Ă€ggen och rör ihop sĂ„ degen hĂ„ller ihop. Arbeta inte för mycket. LĂ€gg i kylen i 30 min. LĂ€s en tidning! StĂ€ll Ă„t sidan medan du kavlar....hrm,tummar ut degen, i form med avtagbar botten. Degen ska vara 3-5 mm tjock. LĂ€gg ett bakplĂ„tspapper och fyll upp med Ă€rter eller ris sĂ„ sjunker inte kanterna. StĂ€ll in i ugnen till kanten Ă€r gyllenbrun. Ta ut och ta bort pappret, stĂ€ll tillbaka igen sĂ„ botten grĂ€ddas ordentligt, ca 20 min till. StĂ€ll i frysen. Gör curden. Zesta citronerna och pressa dom sen till angiven mĂ€ngd. Koka upp citron, hĂ€lften av sockret och smör. Ta av frĂ„n plattan och hĂ€ll i Ă€ggen. SĂ€tt tillbaka pĂ„ medelhög vĂ€rme och vispa konstant till det tjocknar eller hĂ„ller 84 grader. Ta av frĂ„n vĂ€rmen och lĂ€gg i de blötlagda gelatinbladen. HĂ€ll krĂ€men genom finmaskig sil sĂ„ du slipper zesten. Ta ut formen ur frysen, avlĂ€gsna botten frĂ„n kakan. HĂ€r gĂ€ller det att hĂ„lla tungan rĂ€tt i mun sĂ„ skalet inte gĂ„r sönder. StĂ€ll sen tillbaka kakan i formen och fyll upp med curden. StĂ€ll tillbaka i frysen. DĂ€r kan den stĂ„ tills 30 min innan den ska serveras. Ta dĂ„ ut den och skĂ€r upp i lagom stora bitar. Gör den italienska marĂ€ngen (kan göras tidigare samma dag). SmĂ€lt socker och vatten. Vispa Ă€ggvitan till ett hĂ„rt skum. Koka sockerlagen tills den hĂ„ller 120 grader. HĂ€ll i Ă€ggvitan under lĂ„g visphastighet. Ăka sedan och vispa tills marĂ€ngen svalnat. Vid servering spritsa marĂ€ngtoppar och brĂ€nn av med gasbrĂ€nnare. Servera med ex vinbĂ€r.
Dryckestips: Lorina- Sciliansk lemonad, en galet frisk lemonad som finns i de flest valsorterade mataffÀrer. Den friska citrusen i pajen och lemonaden rensar gomen och smaklökarna.
IgÄr nÄdde jag den Àrbara Äldern 32 Är ung. Det var paket och sÄng pÄ morgonen, lyxfrukost, melodikryss för att sen övergÄ till födelsedagsmiddagsförberedelser för 14 personer, 12 vuxna och 2 smÄ ljuvlingar. NÀr det blir en klunga folk sÄ uppstÄr alltid frÄgan vad man ska bjuda pÄ för att behaga alla. I nÀrmsta familjen Äterfinns tvÄ systrar tillika icke köttÀtare, 1 laktoskÀnslig, 1 lökkÀnslig samt den store fadern som har pÄ papper att han inte ska Àta för mycket luk (grönsaker) utan rejÀl husmanskost, kött, sÄs och potatis. SÄ det finns en del att ta hÀnsyn till samtidigt som vi vill bjuda pÄ nÄt gott som behagar alla vÄra nÀra och kÀra.
KvÀllen började med en jordÀrtsskockssoppa som hÀlldes pÄ dekorerade tallrikar bestÄende av rökt lax, strimlad rödkÄl, blomkÄl,dill, krasse och kryddade brödsmulor ackompanjerat med Piper Heidsecks röda Champagne. En soppa gjordes lök och laktosfri, resterande kunde alla Àta. Sen till det trixiga med varmrÀtten. Vi bestÀmde oss för att göra en klassiker i modern tappning som passar utmÀrkt i detta grÄa trista kalla vintervÀder. En Bourgogne lÀtt modifierad för att kÀnnas lyxig för alla vÄra gÀster, och oss sjÀlva. IckeköttÀtarna fick en lÄgtempererad portabello. Serverades som det anstÄr med ett gott Bourgonevin.
Middagen avslutades med lök- och köttfri Citrontarte med italiensk marÀng och vinbÀr (den laktoskÀnslige klarar en viss mÀngds laktos sÄ hÀr gick vi all in). Ett friskt inslag till de andra lite jordiga smakerna. HÀr skippade vi kröken och serverade en siciliansk lemonad till.Tack för att ni kom och TACK för fina presenter och finfina blommor <3
LÄgtempererad rumpstek alternativt dito Portabello med BourgognesÄs - som görs för att passa alla
12 personer, man blir ganska mÄnga pÄ födelsedagsmiddagar
2 kg rumpstek,hel bit ett par kvistar timjan 3 vitlöksklyftor olja och smör 1 termometer
BourgognesÄs, vegetarisk grund 20-25 champinjoner, blandat skogs- och "vanliga"champinjoner 3 nÀt steklök, mÄnga lökar blir det... 1,5 liter vatten tvÄ smÄ palsternackor, hela skalade 2 msk grönsaksbuljong ett par kvistar timjan, repade (dra av bladen lÀngs med stjÀlken, men slÀng i allt) 1 msk socker 2 liter rött vin, gÀrna pinot noir frÄn Bourgogne salt och peppar VÀljer du att köra den helt vegetarisk, ha i ett par droppar liquid smoke (var vÀldigt försiktig bara) För köttÀtaren 300 gram varmrökt flÀsk med svÄl (om du vill tillfredsstÀlla köttÀtaren) 2 msk kalvfond
Skala löken (tar en stund), klyfta svampen. Stek i olja och en rejÀl klick smör. Salt och peppra. TillsÀtt timjan, vatten, buljong, palsternackor och vinet. LÄt koka pÄ medelhögvÀrme i minst 1 timme, gÀrna lÀngre. Smaka av med socker, salt och peppar. TillsÀtt liquid smoke och lÄt koka upp pÄ nytt (detta utesluts om du ska ha flÀsk i som redan har en rökig smak). Smaka av igen. red av med maizena om det behövs. Med kött Stek flÀsket i smÄ tÀrningar och ha i den del av sÄsen du vill ska innehÄlla kött. Om du vÀljer att göra sÄsen dagen innan sÄ lÀgg bara med svÄlen och hÀll i resten av det stekta flÀsket pÄ serveringsdagen. Smaka Àven av med 2 msk kalvfond. Reda av med maizena om det behövs.
Lökfritt 1 msk av det stekta varmrökta flÀsket 4 champinjoner en klick mör Knappt 1 msk kalvfond 1 dl vatten 2 dl rött vin, samma som ovan 1 liten morot 2 kvistar timjan, repad 1 tsk socker salt och svartpeppar Stek flÀsket tillsamamns med chapinjonerna med en klick smör, peppra. Ha i morot, timjan, vatten och vin. LÄt koka ner till hÀlften i ca 20 min. Smaka av med lite socker, salt och peppar och koka upp igen. Ta upp morot och timjankvistarna. Red av med lite maizena om det behövs.
Under tiden som sÄsen puttrar bryn köttet i varm stekpanna, först i olja. Börja med att skÄra fettkappan i ett rutmönster, skÀr inte Ànda ner till köttet. Salta och peppra. Bryn köttet runt om i oljan och tillsÀtt smör, vitlök och timjan mot slutet, ös köttet. LÀgg upp upp i ugnsfast form eller plÄt. SÀtt i termometer och stÀll den pÄ 56 grader för medium, 70 för genomstekt. StÀll in pÄ 125 grader i ca 45 minuter. Ta ut ur ugnen och lÄt vila (obs mycket viktigt sÄ köttsafterna fördelar sig och inte rinner ut pÄ skÀrbrÀdan) under ugnsfolie i minst 15 minuter. Skiva köttet i 1/2 cm tjocka skivor. Servera med sÄsen och en riktigt god potatis med smörig smak. Vi serverade picklade morötter till.
Ugnsbakad portabella 3 portabellasvampar 2 kvistar timjan, repad en rejÀl skvÀtt olja en klick smör 2 vitlöksklyftor salt och peppar bladpersilja
Blanda kryddorna med oljan i en ugnsfast form. Pensla svampen pÄ bÄda sidorna med oljan med kryddorna. LÀgg i vitlöksklyftor och en klick smör. StÀll in i ugnen pÄ 125 grader i ca 40 minuter. Ta ut och skiva upp, strö lite flingsalt över tillsammans med grovhackad bladpersilja. Servera genast.
Fredag nÀrmar dig med stormsteg, igen. Fredagsmyset ska ha sitt och dÄ passar det vÀl ypperligt med en smarrig hemmapizza i bÀsta stil med grönsaker. Grönsakerna kan med fördela anvÀndas till den bÀsta picknickmackan i baguette dagen efter ....
TomatsÄs 10 cocktailtomater 1 rejÀl skvÀtt olivolja 3 vitlöksklyftor, finhackade Salt och svartpeppar
1 mozarella, buffel Àr godast
Pizzadeg (det finns fÀrdig, kavlad och klar om man inte vill vara StÄlmannen fredagkvÀll...)
SÀtt ugnen pÄ 200 grader. SkÀr zucchini pÄ lÀngden 2 gÄnger sÄ du har lÄnga kvartar. SkÀr av den svampiga delen och skÀr sen lagom stora bitar. Klyfta svamp, lök och paprika. LÀgg pÄ bakplÄtspapper, ringla över rikligt med olivolja. Salta & peppra. StÀll ini ugnen i ca 20 min. Rör dÄ och dÄ. Ta ut och hÀll upp i bunke. Höj ugnen till 220 grader( ha gÀrna ugnsstenar inne frÄn början för extra frasig botten). Gör tomatsÄsen. SkÀr tomaterna i mindre bitar, hacka vitlök och lÄt allt steka i en rejÀl skvÀtt olivolja. SÀnk vÀrmen och lÄt koka ihop. Hacka soltorkade tomat, grillad paprika och kapris grovt. Blanda ihop detta med oliverna och de varma grönsakerna, smaka av med salt och svartpeppar. LÄt stÄ en stund sÄ att det ljummar. Baka ut pizzadegen till en rundel, bre pÄ tomatsÄs och dra mozzarellan i mindre bitar och strö ut pÄ pizzan. SÀtt in i den varma ugnen och grÀdda. Ta ut och skeda upp grönsakerna och avsluta med en nypa oregano över hÀrligheten.
Hon den dÀr Lotta Lundgren kan det dÀr med vardagslyx. Hon fÄr mig att nÀstan sÀtta pÄ mig den lilla svarta nÀr det ska kockas i köket, men jag hejdar min iver. SÄ i mysbyxor och matskvÀtt linne mumsar jag nu i mig middagen, som Han lagat. TACK för maten Lotta och Ola!
Har ni varit pĂ„ babyshower?! Jag intog min första i söndags. Dessförinnan hade jag bara hört talas om dom. Det leks tramsiga lekar som Gissa bajset, NĂ€r-Ă€r-det-dags, magmĂ€tning och presentöppning med söta saker som det Ă„h;as över. Det tuggas snittar, cupcakes och finfin tĂ„rta. Inte minst smuttas det pĂ„ Mocktails, alkoholfria cocktails. Detta blev mitt ansvar. Det var en mycket trevlig tillstĂ€llning med mycket skratt , fniss och trams. Snart vĂ€lkomnar vi ytterligare en liten goding â€
Blanda alla juicer, pressa i limen. HÀll upp i cocktailglas. SkÀr carambolen och sÀtt tvÄ skivor pÄ kanten. HÀll pÄ tonicwater precis innan servering. Avsluta med nÄgra teskedar grenadine, för att fÄ en fÀrgskiftning.
VÄrt nyÄrslöfte i Är Àr att vi ska laga mer mat frÄn vÄra mÄnga, mÄnga kokböcker. En bok som blivit liggande Àr Lotta Lundgrens Om jag var din hemmafru. Den har mest anvÀnts som skönlitteratur och fnisslektyr. En mycket underhÄllande pÀrm med fantastiska bilder. Recepten gÄr inte heller av för hackor, enkelt men otroligt vÀlllagat. Jag har nu Àtit recept frÄn boken tvÄ dagar i rad och imorgon blir det en tredje (kommer nog dansa hoppsasteg hem frÄn jobbet imorgon) Inte nog med att boken Àr bra, han den dÀr Ola har stÄtt vid spisen och levererat delikatesserna. Jag har "bara" njutit. Han fÄr bli min hemmafru vilken dag som helst!
Ăppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto 1/2 dl mandel 25 gram smör 1 citron 1/2 tsk honung 1 stor gul lök 1 vitlöksklyfta ca 250 gram skogschampinjoner och portabella 4 skivor seranoskinka (kan uteslutas) 200 gram fĂ€rsk spenat 1/2 burk ricotta 2 normalastora lasagneplattor
Rosta mandeln hÄrt i torr stekpanna och krossa sen i mortel. StÀll Ät sidan. SmÀlt smöret och separera sen bort den grumliga bottensatsen. LÄt det klara smöret bubbla nÄgon minut tills det dofta knÀck. Passa hela tiden! TvÀtta citronen och riv den yttersta zesten (det yttersta gula skalet). Rör samman mandelkross, smöret, zest och honung. Smaka av med salt och nÄgra droppar citronsaft. HÄll varmt, Kok upp rejÀlt med vÀlsaltat vatten till lasagneplattorna. Hacka löken fint, vitlöken finare och svetta genomskinlig i lite smör eller olja. Skiva svampen fint, strimla skinkan(om du vÀljer att ha med den) och vÀnd ner i lökfrÀset. Stek tills svampen fÄtt lite stekyta. TillsÀtt spenaten och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och var gÀrna generös med nymalen svartpeppar. Koka lasagneplattorna mjuka, fiska upp med hÄlslev eller stekspade. LÀgg en pÄ varje tallrik. Fördela spenatfyllningen pÄ ena halvan av plattorna, toppa med en rejÀl klick ricotta och svep över resten av pastan. Skeda över den varma mandelpeston och servera ögonaböj!