Delikatesses.se

Födelsedagsmiddag

IgÄr nÄdde jag den Àrbara Äldern 32 Är ung. Det var paket och sÄng pÄ morgonen, lyxfrukost, melodikryss för att sen övergÄ till födelsedagsmiddagsförberedelser för 14 personer, 12 vuxna och 2 smÄ ljuvlingar. NÀr det blir en klunga folk sÄ uppstÄr alltid frÄgan vad man ska bjuda pÄ för att behaga alla. I nÀrmsta familjen Äterfinns tvÄ systrar tillika icke köttÀtare, 1 laktoskÀnslig, 1 lökkÀnslig samt den store fadern som har pÄ papper att han inte ska Àta för mycket luk (grönsaker) utan rejÀl husmanskost, kött, sÄs och potatis. SÄ det finns en del att ta hÀnsyn till samtidigt som vi vill bjuda pÄ nÄt gott som behagar alla vÄra nÀra och kÀra.

KvÀllen började med en jordÀrtsskockssoppa som hÀlldes pÄ dekorerade tallrikar bestÄende av rökt lax, strimlad rödkÄl, blomkÄl,dill, krasse och kryddade brödsmulor ackompanjerat med Piper Heidsecks röda Champagne. En soppa gjordes lök och laktosfri, resterande kunde alla Àta. Sen till det trixiga med varmrÀtten. Vi bestÀmde oss för att göra en klassiker i modern tappning som passar utmÀrkt i detta grÄa trista kalla vintervÀder. En Bourgogne lÀtt modifierad för att kÀnnas lyxig för alla vÄra gÀster, och oss sjÀlva. IckeköttÀtarna fick en lÄgtempererad portabello. Serverades som det anstÄr med ett gott Bourgonevin.

Middagen avslutades med lök- och köttfri Citrontarte med italiensk marÀng och vinbÀr (den laktoskÀnslige klarar en viss mÀngds laktos sÄ hÀr gick vi all in). Ett friskt inslag till de andra lite jordiga smakerna. HÀr skippade vi kröken och serverade en siciliansk lemonad till.Tack för att ni kom och TACK för fina presenter och finfina blommor <3

LÄgtempererad rumpstek alternativt dito Portabello med BourgognesÄs - som görs för att passa alla

12 personer, man blir ganska mÄnga pÄ födelsedagsmiddagar

2 kg rumpstek,hel bit ett par kvistar timjan 3 vitlöksklyftor olja och smör 1 termometer

BourgognesÄs, vegetarisk grund 20-25 champinjoner, blandat skogs- och "vanliga"champinjoner 3 nÀt steklök, mÄnga lökar blir det... 1,5 liter vatten tvÄ smÄ palsternackor, hela skalade 2 msk grönsaksbuljong ett par kvistar timjan, repade (dra av bladen lÀngs med stjÀlken, men slÀng i allt) 1 msk socker 2 liter rött vin, gÀrna pinot noir frÄn Bourgogne salt och peppar VÀljer du att köra den helt vegetarisk, ha i ett par droppar liquid smoke (var vÀldigt försiktig bara) För köttÀtaren 300 gram varmrökt flÀsk med svÄl (om du vill tillfredsstÀlla köttÀtaren) 2 msk kalvfond

Skala löken (tar en stund), klyfta svampen. Stek i olja och en rejÀl klick smör. Salt och peppra. TillsÀtt timjan, vatten, buljong, palsternackor och vinet. LÄt koka pÄ medelhögvÀrme i minst 1 timme, gÀrna lÀngre. Smaka av med socker, salt och peppar. TillsÀtt liquid smoke och lÄt koka upp pÄ nytt (detta utesluts om du ska ha flÀsk i som redan har en rökig smak). Smaka av igen. red av med maizena om det behövs. Med kött Stek flÀsket i smÄ tÀrningar och ha i den del av sÄsen du vill ska innehÄlla kött. Om du vÀljer att göra sÄsen dagen innan sÄ lÀgg bara med svÄlen och hÀll i resten av det stekta flÀsket pÄ serveringsdagen. Smaka Àven av med 2 msk kalvfond. Reda av med maizena om det behövs.

Lökfritt 1 msk av det stekta varmrökta flÀsket 4 champinjoner en klick mör Knappt 1 msk kalvfond 1 dl vatten 2 dl rött vin, samma som ovan 1 liten morot 2 kvistar timjan, repad 1 tsk socker salt och svartpeppar Stek flÀsket tillsamamns med chapinjonerna med en klick smör, peppra. Ha i morot, timjan, vatten och vin. LÄt koka ner till hÀlften i ca 20 min. Smaka av med lite socker, salt och peppar och koka upp igen. Ta upp morot och timjankvistarna. Red av med lite maizena om det behövs.

Under tiden som sÄsen puttrar bryn köttet i varm stekpanna, först i olja. Börja med att skÄra fettkappan i ett rutmönster, skÀr inte Ànda ner till köttet. Salta och peppra. Bryn köttet runt om i oljan och tillsÀtt smör, vitlök och timjan mot slutet, ös köttet. LÀgg upp upp i ugnsfast form eller plÄt. SÀtt i termometer och stÀll den pÄ 56 grader för medium, 70 för genomstekt. StÀll in pÄ 125 grader i ca 45 minuter. Ta ut ur ugnen och lÄt vila (obs mycket viktigt sÄ köttsafterna fördelar sig och inte rinner ut pÄ skÀrbrÀdan) under ugnsfolie i minst 15 minuter. Skiva köttet i 1/2 cm tjocka skivor. Servera med sÄsen och en riktigt god potatis med smörig smak. Vi serverade picklade morötter till.

Ugnsbakad portabella 3 portabellasvampar 2 kvistar timjan, repad en rejÀl skvÀtt olja en klick smör 2 vitlöksklyftor salt och peppar bladpersilja

Blanda kryddorna med oljan i en ugnsfast form. Pensla svampen pÄ bÄda sidorna med oljan med kryddorna. LÀgg i vitlöksklyftor och en klick smör. StÀll in i ugnen pÄ 125 grader i ca 40 minuter. Ta ut och skiva upp, strö lite flingsalt över tillsammans med grovhackad bladpersilja. Servera genast.

Tack till fotograf Annika jeppson

bourgogne citrontarte fodelsedag lemonad lok portabello rokt-flask rott rumpstek vin