Delikatesses.se

Ett frÀscht avslut

Det dÀr med efterrÀtter Àr egentligen inte min grej. Ofta Àr man sÄdÀr Àckligt proppmÀtt efter förrÀtt och varmrÀtt. Jag tar hellre nÄt en stund senare till kaffet. Men ska vi ÀndÄ ha nÄt sÄ fÄr det gÀrna vara frÀscht och lite surt. Sorbet Àr en favorit, det blir liksom inte sÄ dÀr mycket. Men nu har jag hittat den, den ultimata desserten efter en god middag. Jag besöker ofta appen Kokbokshyllan och i den senaste utgÄvan har Daniel Roos delat med sig av sina sötsaker. Jag hittade en alldeles underbara citrontarlette som jag gjorde i stor version istÀllet. Jag kliade mig lite i huvudet nÀr det kom till val av dryck. En Limoncello hade sÀkert varit trevlig, men kom sen pÄ tanken att det inte alls behöver vara alkohol jÀmnt. Jag har Àtit hela middagar med alkoholfri passande dryck. Senast var pÄ Daniel Berlin. DÄ bjöds det ett mustpaket med en jordgubbsmust till desserten. SÄ i ock med detta ska jag göra mitt yttersta för att hitta sÄ mycket alholfria alternativ jag bara kan hÀdanefter. ItŽs a promise!IMG_0257

Citrontarte med italiensk marÀng 14 alldeles lagom bitar

Mördegsbotten 120 gram smör 240 gram vetemjöl 120 gram socker 50 gram Àgg 2 gram bakpulver

Citroncurd 180 gram citronsaft och zest frÄn det antal citroner du pressar, ekologiska sÄklart sÄ vi slipper gifter 240 gram smör 90 (45+45) gram socker 320 gram Àgg 3 gelatinblad, blötlagda

Italiensk marÀng 50 gram Àggvita 15 gram vatten 100 gram socker

SĂ€tt ugnen pĂ„ 170 grader. Gör mördegen först. Blanda allt utom Ă€ggen i matberedare tills det ser ut som sand. Blanda i Ă€ggen och rör ihop sĂ„ degen hĂ„ller ihop. Arbeta inte för mycket. LĂ€gg i kylen i 30 min. LĂ€s en tidning! StĂ€ll Ă„t sidan medan du kavlar....hrm,tummar ut degen, i form med avtagbar botten. Degen ska vara 3-5 mm tjock. LĂ€gg ett bakplĂ„tspapper och fyll upp med Ă€rter eller ris sĂ„ sjunker inte kanterna. StĂ€ll in i ugnen till kanten Ă€r gyllenbrun. Ta ut och ta bort pappret, stĂ€ll tillbaka igen sĂ„ botten grĂ€ddas ordentligt, ca 20 min till. StĂ€ll i frysen. Gör curden. Zesta citronerna och pressa dom sen till angiven mĂ€ngd. Koka upp citron, hĂ€lften av sockret och smör. Ta av frĂ„n plattan och hĂ€ll i Ă€ggen. SĂ€tt tillbaka pĂ„ medelhög vĂ€rme och vispa konstant till det tjocknar eller hĂ„ller 84 grader. Ta av frĂ„n vĂ€rmen och lĂ€gg i de blötlagda gelatinbladen. HĂ€ll krĂ€men genom finmaskig sil sĂ„ du slipper zesten. Ta ut formen ur frysen, avlĂ€gsna botten frĂ„n kakan. HĂ€r gĂ€ller det att hĂ„lla tungan rĂ€tt i mun sĂ„ skalet inte gĂ„r sönder. StĂ€ll sen tillbaka kakan i formen och fyll upp med curden. StĂ€ll tillbaka i frysen. DĂ€r kan den stĂ„ tills 30 min innan den ska serveras. Ta dĂ„ ut den och skĂ€r upp i lagom stora bitar. Gör den italienska marĂ€ngen (kan göras tidigare samma dag). SmĂ€lt socker och vatten. Vispa Ă€ggvitan till ett hĂ„rt skum. Koka sockerlagen tills den hĂ„ller 120 grader. HĂ€ll i Ă€ggvitan under lĂ„g visphastighet. Öka sedan och vispa tills marĂ€ngen svalnat. Vid servering spritsa marĂ€ngtoppar och brĂ€nn av med gasbrĂ€nnare. Servera med ex vinbĂ€r.

Dryckestips: Lorina- Sciliansk lemonad, en galet frisk lemonad som finns i de flest valsorterade mataffÀrer. Den friska citrusen i pajen och lemonaden rensar gomen och smaklökarna.

citron lemonad marang mordeg