VĂ€lkommen 2015! GĂ„rdagen firades ganska lugnt och stillsamt med gmala vĂ€nner och nya bekantskaper i VĂ€xjö. Vi Ă„t en supergod middag och drack dryck som passade dĂ€r till, Ă„terkommer med det. SamtalsĂ€mnena var mĂ„nga, om Ă„ret som gĂ„tt, förvĂ€ntningar pĂ„ det nya Ă„ssĂ„ det dĂ€r med nyĂ„rslöften. NĂ„gra hade löften, andra inte. En av de nya bekanta berĂ€ttade att hon istĂ€llet ger Ă„ret ett tema. Tidigare Ă„r hade hon haft teman som tex drömmar, dĂ„ hon uppfyllde sina egna sĂ„dana, stora som smĂ„. Hon Ă„kte bla pĂ„ sin drömresa. SĂ„ jag tĂ€nkte att jag med skulle ge mitt 2015 ett tema, vĂ€nskap. Ta upp gammal vĂ€nskap som jag saknar, trĂ€ffa mina vĂ€nner mer. Dessutom sĂ„ hĂ€nger ju jag och lilla S med en del nya smĂ„ mĂ€nniskor och deras förĂ€ldrar sĂ„ dĂ€r vill vi hitta ny vĂ€nskap. Vi gick ut stenhĂ„rt genom att redan idag trĂ€ffa en fantastisk gammal vĂ€n som hörde av sig om en spontanfika nĂ€r vi Ă€ndĂ„ var i VĂ€xjö. SĂ„ i eftermiddags tog vi vid dĂ€r vi slutade för ett par Ă„r senâ€ïž .
SÀtt pÄ ugnen pÄ 175 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver, salt och kanel i en stor skÄl. Gör en grop i mitten och ha i olja, Àgg och vaniljpulver. Rör om ordentligt. VÀnd till sist ner morötter och pekannötter. Klicka ut smeten i 12 muffinsformar och grÀdda mitt i ugnen i ca 15-18 minuter. LÄt svalna. _Frostinge_n Vispa smör, florsocker och vanilj ljust och fluffigt med elvisp. TillsÀtt philadephian och fortsÀtt vispa. Spritsa pÄ frostingen och dekorera med pekannötter och kolasÄs.
SÄ ligger jag hÀr i min sÀng pÄ Ärets nÀst sista dag, den sista natten pÄ 2014. Vid den hÀr tiden förra Äret lÄg jag bredvid en person som jag Àlskar och Àr lycklig över att ha nÀra, idag ligger jag med ytterligare ett litet hjÀrta pÄ andra sidan om mig. VÄr lilla Àlskling! Det Àr henne vi ska lÀra kÀnna under 2015!
MatbloggsmÀsssigt !? Bloggandet har gÄtt lite upp och ner, vissa veckor har det sprutat ut inlÀgg och recept. Tidigt i vÄras blev det lite stiltje, dÄ jag mest sov och Ät champinjonost pÄ tub. Inte sÄ mycket matbloggscharm över det... Sommaren var fantastisk. HÀng pÄ stranden, smakupplevelser i SkÄne och svalkande drinkar. Hösten gick i en rasande fart, DanmarkshÀng och vÄr lilla tös anlÀnde. SÄ nu ligger vi hÀr, nÀstan tre mÄnader senare och vi vet att hon gÀrna hÀnger i köket i sin babysitter, somnar till kitchen aiden nÀr det bakas och blir fisig i magen nÀr jag Àter kÄl.
Imorgon drar vi mot SmÄland, och VÀxjö för att fira in det nya Äret. Picknickkorgen ska packas och nya frallebullar bres med korv och ost.
Receptet Àr knyckt frÄn Matrepubliken
Frallebullar Ca 30 st
50 g jÀst 2 dl mjölk 50 g smör 7 dl vatten 1 msk socker 1 msk salt 1 Àgg 18-20 dl vetemjöl
vallmofrö till garnering SmÀlt smöret och blanda i mjölken, det ska bli fingervarmt. Smula degen i en bunke och hÀll pÄ smör-och-mjölkblandningen. TillsÀtt vattnet och blanda i salt, socker och Àgg. Rör runt en liten stund. TillsÀtt mjölet och knÄda degen i typ 10 minuter i assistenten (degen ska slÀppa frÄn kanterna och inte vara allt för kladdig). LÄt jÀsa i bunken i 30 minuter. Ta upp degen pÄ mjölat bakbord och knÄda den. Dela den i bitar, jag vÀger mina till 80 gram, och rulla till bullar. LÀgg pÄ bakplÄtspappersklÀdd plÄt och lÄt jÀsa under handduk i 30 minuter. SÀtt ugnen pÄ 250°, pensla bullarna med vatten och strö över vallmofrö. GrÀdda i mitten av ugnen, 8-10 minuter. LÄt svalna pÄ galler.
Att tillsÀtta nötter i maten ger inte bara en extra smak utan Àven den dÀr konsistensen som ibland saknas. Cashew, hasselnöt,paranöt, sötmandel, pistage, valnöt, ja listan kan göras lÄng.
"Grattis pÄ julafton, Zlatan", som Isak sa.... jag Àr ju galet förÀlskad i killen som gör parodi pÄ Andreas Isaksson i Partaj pÄ kanal 5. Han gör mig glad pÄ nÄt vis. SÄ grattis till oss som vaknat upp denna julaftonsmorgon. Vi firar ju vÄr första jul som egen liten familj med vÄr lilla tjej. Lite mer speciellt Àn vanligt.
VĂ„r egen lilla tomtenisse
Idag Àr det 6 grader varmt och duggregn i sidled, en riktig skÄnsk julafton med andra ord. Vi ska packa ihop vÄra paketer, julblomma till svÀrmor och sillen som jag gjort till vÄrt jullunchknytis. SÄ först blir det knytkalas i Hammarlöv med Olas fastrar, kusiner, mÀn, fruar och kusinbarn. Obligatorisk Kalle Anka med Àggtoddy, nÄn promenad och sist middag i Trelleborg, Andreas Isakssons hemmahoods förövrigt. PÄ juldagen drar vi vidare norrut för att fira med min familj och slÀkt i HÀssleholm.
God Jul frĂ„n oss alla tre, till er allihopa!â€ïž
Denna söta stÄr i Sybille's bakery skyltfönster
Smakminnet Àr fantastiskt! Min mamma gjorde en polkagrisglass en gÄng nÀr jag var 5-6 Är. Denna smak har etsas sig fast i mitt matminne Àn idag. NÀr vi i veckan provade fram dessert till helgen juligheter sÄ dök det dÀr minnet upp igen. Vi tÀnkte nÀmligen bjuda pÄ en juligare variant av semifreddo. Vi testade med lingon- dulce de leche- pepparkaka och varianten lingon-pepparkakskrydda ÄssÄ slog det mig....Givetvis var det sÄ att min kÀra mor gjort semifreddo med polkagris för sisÄdÀr 27 Är sen. SÄ galet gott!
Vispa Àggvitor och florsocker till fina vita toppar. Vispa grÀdden precis likadant, bara sÄ det bildas toppar. Rör ner den vispade grÀdden i marÀngsmeten, rör i polkagrisar och mintaromen. Rör om ordentligt sÄ allt blandar sig. HÀll upp i portionsformar eller i en avlÄng sockerksform. LÀgg plast över och stÀll i frysen i minst 5 timmar. Vid servering ta ut " glassen" ca 20 min innan och stjÀlp upp, eller Àt ur formen....
Vanlig gran eller inte, det Àr frÄgan?! Vi valde vanlig hederlig skogsgran i Är igen. Visst den barrar och sticks, men det luktar gran om den. Supermysigt nu dÀr den stÄr i sin julgransfot. Lite tomtar i trÀ, broderade hjÀrtan i lin, silvriga kulor i modell chabby chic och polkakÀppar. Ganska sparsmakad, men det Àr sÄ jag vill ha det. Vi fÄr vÀl se om ett par Är nÀr lilla S vill hÀnga sitt dagispyssel i den, dÄ blir det lite annat. Eller sÄ fÄr hon en liten gran till sitt rum att hÀnga i.....Min mamma har pÄ senare Är erkÀnt att hon hatade allt fÀrgglatt tingeltangel vi kom hem med frÄn skolan, men som den kÀrleksfulla mor hon Àr sÄ fick det hÀnga kvar. Nu har hon bara röda kulor och glitter.
Som en skogshuggare tog han den pÄ axeln och bar hem den.
Pepparkakshuset 2014 fortskrider. Det tar lite tid nÀr man har en liten tjej som pockar pÄ uppmÀrksamhet i kombination av mÄnga delar som behöver torka i kristyren innan nÀsta ska pÄ. BrÀnt socker hade kanske varit smidigare men,men. En liten sneak peak kan ni fÄ...
Vad dricker vi i pepparkakshusverkstan och till nypyntad gran dÄ?! Glögg sÄklart! Den Àr nu hÀvd i flaskor, redo för bÄde russin och mandel. Hade varit lite skoj att veta alkoholhalten, för "hol" det Àr dÀr i den.
I torsdags sÄg vi Ärets finaste luciatÄg pÄ lilla E's dagis. De vimlade av lucior med förstora kronor som satt pÄ sne, tÀrnor med glitter, smÄ söta tomtenissar och stolta pepparkakor, men bara en stjÀrngosse. Varför inte fler?! Vi fikade tillsammans efterÄt och började prata om varför inte fler Àr stjÀrngossar, en mamma kom pÄ sig sjÀlv att hon inte ens stÀllt frÄgan till sin son, utan frÄgat om han ville vara tomte eller pepparkaksgubbe. Hennes enda förklaring var att han aldrig har sett en stjÀrngosse och kunde sÄledes inte relatera till det. Den lilla killen som var stjÀrngosse trodde att stjÀrnan han hade i handen var ett trollspö... Men varför inte liksom. Det behöver inte vara töntigt att vara stjÀrngosse. Vet man inget annat sÄ kan man göra det coolt att vara stjÀrngosse! StjÀrngossarna har sin egen historia. PÄ vissa hÄll gick unga pojkar frÄn hus till hus vid jultid, sjöng nÄgra sÄnger och bad till sist om en penninggÄva. Gossarna var klÀdda i vita sÀrkar med strutmössor pÄ huvudet och de förestÀllde de tre vise mÀnnen, kung Herodes och Judas. Det moderna luciafirandet som vi kÀnner det i dag tog fart nÀr Stockholms Dagblad 1927 arrangerade det första offentliga LuciatÄget. FrÄn början upptrÀdde Lucia ensam eller med en eller tvÄ följeslagare. SÄ smÄningom fick hon ett följe med tÀrnor och stjÀrngossar, med trollspö...
Lussekatter hör ju till luciafirandet, men i Är gör jag en tribute till alla stjÀrngossar dÀr ute. Jag svingar mitt trollspö och lÀgger saffranet i urgoda kokostoppar istÀllet som fÄr symbolisera stjÀrngossens strut. Trevlig lucia allihopa!
Kokostoppar med saffran 2 Àgg 1,5 dl socker 50 gram smör 1 kuvert saffran eller ett par hela trÄdar 5 dl kokosflingor, typ 1 pÄse Rivet skal av en halv apelsin 150 gram mörk god choklad
SmÀlt smöret och lÄt det svalna. KnÀck Àggen och vispa pösigt med sockret och saffran. Riv i apelsinens yttersta skal och rör i kokosen. StÀll i kylen för att svÀlla en timme eller tvÄ, gÀrna över natten om du har tid. Just att det fÄr svÀlla Àr knepet med riktigt goda kokostoppar som hÄller ihop. SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Forma toppar pÄ ett bakplÄtspapper. GrÀdda i ca 12 minuter. LÄt de svalna inan du doppar botten i hÀrlig, smÀlt mörk choklad. För vara i kyl eller frys.
Vi var och postade de sista julkorten idag. Det regnade och blÄste pÄ lÀngden och tvÀren. VÄr fredagkvÀll skulle ha tillbringats i Mölleberga med julmys, knÀckkok, pepparkaksdegsknÄdning och stÀmningsfullt mys framför öppen brasa. Men som lite harig hönsmamma vÄgade jag mig inte ut med hönan pÄ vÀgarna nÀr Alexander stormar utanför fönstret. Vi fick helt enkelt tÀnda ett ljus och baka juligt PepparkaksknÀckE, hönan och jag. Olan slÄr klackarna i taket pÄ julgalej med jobbet. SÄ jag lÄter ett par hjÀrtan ligga framme sÄ kanske de gÄr Ät som nattamat nÀr han sÄ smÄningom trippat hem......
PepparkaksknÀckE Ett gÀng... 25gram jÀst 2,5 dl ljummet vatten 2 tsk pepparkakskryddor 1,5 tsk salt 5 dl dinkelmjöl, fullkorn 2 dl vetemjöl
Smula jÀsten i en bunke, rör ut den med vattnet. TillsÀtt kryddor och salt. HÀll i 2/3 av mjölet och blanda vÀl. Jag kör den i Kitchen aiden med degkrok. TillsÀtt sen resten av mjölet. KnÄda ihop till en deg och lÄt jÀsa i 40 min. SÀtt ugnen pÄ 250 grader. Kavla ut degen tunt pÄ mjölat bakbord och skÀr eller stansa ut kakor. Kavla med kruskavel eller gÄ lös med en gaffel i kakorna. LÀgg pÄ plÄt och grÀdda mitt i ugnen i ca 5-7 min. Lite olika beroende pÄ ugn, tjocklek osv.
Ingen annan stad Àr sÄ förknippad med falafel som Malmö. I varje hörn och vrÄ kan man köpa en rulle för inga pengar alls. Jag vill hÀvda att de godaste falaflarna serveras i den gula lilla lÄdan hos Badrans Superfalafel, vid stadsbiblioteket. En riktig falafel görs pÄ kikÀrtor och friteras, lite meck att göra sjÀlv, men det gÄr. Som med allt annat sÄ gÄr det att förenkla och utveckla. Jag Àr skitdÄlig pÄ att veta vad jag ska göra med röda linser, förutom att stoppa dom i soppor. Men efter kvÀllens middag sÄ vet jag att man kan göra en utvecklad variant av "falafel" hemma. Galet goda smÄ röda bollar som kommer fÄ genomgÄ en del experiment hÀr hemma för att testa lite olika kryddningar, Äterkommer! Den lilla sÄsen Àr inget man spottar och frÀser ut, den Àr superfrÀsch med citronmeliss som annars nÀstan bara anvÀnds som dekoration pÄ sommardesserter- som jag vet att jag som barn gÀrna la vid sidan om tallriken....
_Citronmeliss-& basilikasÄ_s 1 nÀve citronmeliss, bladen 1 nÀve basilika, bladen 1/2 dl olivolja 2 msk vatten 1/2 citron, saften 1/2 dl rostade och skalade hasselnötter Havssalt och nymald svartpeppar
Skölj linserna och lÀgg dom i en kastrull med 5 dl kallt vatten. LÄt koka upp, sÀnk vÀrmen och lÄt koka i 15 min eller tills de Àr mjuka. LÄt linserna rinna av ordentligt och svalna en aning. Mosa linserna med gaffel eller stavmixer, lÄt det vara lite bitar kvar. TillsÀtt resten av ingredienserna i bunken och rör ihop sÄ allt blandar sig. LÄt smeten stÄ kallt 30 min i kylskÄpet. Gör sÄsen under tiden. LÀgg alla ingredienser i en mixer och mixa till en krÀmig sÄs. Man kan tillsÀtta lite mer vatten om den blir för tjock.
SÀtt pÄ ugnen pÄ 190 grader. KlÀ en plÄt med bakplÄtspapper. Rulla bollar och lÀgg pÄ plÄten. SÀtt in i ugnen i 15-20 min. VÀnd bollarna var 5 min, sÄ de fÄr fin fÀrg runt om.
Man kan vÀlja att servera med bulgur och en tomatsallad eller sÄ gör man det falafelstyle i libabröd med grönsaker.