Delikatesses.se

Köpenhamn

Sensommaren biter sig kvar. Solen skiner och gör mig alldeles varm. Vi tillbringade en alldeles fantastisk lördag i Köpenhamn, bara strosandes i lugna kvarter. Fluktade i Torvehallerne pÄ NÞrreport. Ett riktigt lustmekka för en matbloggare. Ville köpa med mig allt. Vi Ät sen dansk frokost, dvs lunch, pÄ Aamanns. Vilken lunch sen! Vi Ät ett hopplock av menyn som var sÄ fantastiskt gott. Christiansöpigans sill med pocherat Àgg, brynt smör, purjolök och schalottenlök var himmelsk.


Menyn fortsatte med örtsaltad laxs med grönkÄl, Àpple och dill, syltad torsk med fÀnkÄl, gulbeta och dragonemulsion (detta kommer vi göra ett försök pÄ hemma.) Uppföljningen blev ryggbiff med grön remoulad, glaskÄl och saltört. Hönsesallad med picklad svamp, rödbetor och rostade hasselnötter. Sen var det ju tÀnkt en tartar till det, men med pÄgÄende verksamhet sÄ avslutade vi med en god bit dansk ost med Àppelkompott. Olan drack god öl med krogens egenkryddade snapsar. Den första med pepparrot och citron, galet bra till sillen och fisken. Den andra som slank ner var kryddad med rÄgbrödskryddor som kummin och fÀnkÄl, sötad med sirap. BÄda mycket goda enligt drickaren. Det enda trÄkiga var vÀl att utbudet av alkoholfritt var vatten och lÀsk....det blev vanligt vatten.


Man mÄste nÀstan boka bord om man Àr sugen pÄ ett besök hos Aamanns, dock har de har en deli med, sÄ ett spontanbesök dÀr kan resultera i en picknick i nedanstÄende park.. En promenad i Rosenborg Slotshave gjorde susen pÄ mÀttnaden sÄ vi kunde trycka vars ett wienerbröööööd med chokolÀÀÀÀÀÀÀde.


KvÀllen avslutades hemma i soffan med rÞde pÞlser och film. Danskdag nÀr den Àr som bÀst!