Delikatesses.se

There is a new falafel in town...

Ingen annan stad Àr sÄ förknippad med falafel som Malmö. I varje hörn och vrÄ kan man köpa en rulle för inga pengar alls. Jag vill hÀvda att de godaste falaflarna serveras i den gula lilla lÄdan hos Badrans Superfalafel, vid stadsbiblioteket. En riktig falafel görs pÄ kikÀrtor och friteras, lite meck att göra sjÀlv, men det gÄr. Som med allt annat sÄ gÄr det att förenkla och utveckla. Jag Àr skitdÄlig pÄ att veta vad jag ska göra med röda linser, förutom att stoppa dom i soppor. Men efter kvÀllens middag sÄ vet jag att man kan göra en utvecklad variant av "falafel" hemma. Galet goda smÄ röda bollar som kommer fÄ genomgÄ en del experiment hÀr hemma för att testa lite olika kryddningar, Äterkommer! Den lilla sÄsen Àr inget man spottar och frÀser ut, den Àr superfrÀsch med citronmeliss som annars nÀstan bara anvÀnds som dekoration pÄ sommardesserter- som jag vet att jag som barn gÀrna la vid sidan om tallriken....
IMG_7014
Receptet Àr hÀmtat ur Green Kitchen Stories

Röda linsbollar Ca 15 st

200 gram röda linser ( ca 2,5 dl) 1/2 finhackad rödlök 2 pressade vitlöksklyftor 3 msk kallpressad olivolja 2 msk tomatpuré 40 gram havregryn (ca 1/2 dl) 1 tsk paprikapulver 1 nypa cayenne, eller mer efter tycke och smak Havssalt

_Citronmeliss-& basilikasÄ_s 1 nÀve citronmeliss, bladen 1 nÀve basilika, bladen 1/2 dl olivolja 2 msk vatten 1/2 citron, saften 1/2 dl rostade och skalade hasselnötter Havssalt och nymald svartpeppar

Skölj linserna och lÀgg dom i en kastrull med 5 dl kallt vatten. LÄt koka upp, sÀnk vÀrmen och lÄt koka i 15 min eller tills de Àr mjuka. LÄt linserna rinna av ordentligt och svalna en aning. Mosa linserna med gaffel eller stavmixer, lÄt det vara lite bitar kvar. TillsÀtt resten av ingredienserna i bunken och rör ihop sÄ allt blandar sig. LÄt smeten stÄ kallt 30 min i kylskÄpet. Gör sÄsen under tiden. LÀgg alla ingredienser i en mixer och mixa till en krÀmig sÄs. Man kan tillsÀtta lite mer vatten om den blir för tjock.

SÀtt pÄ ugnen pÄ 190 grader. KlÀ en plÄt med bakplÄtspapper. Rulla bollar och lÀgg pÄ plÄten. SÀtt in i ugnen i 15-20 min. VÀnd bollarna var 5 min, sÄ de fÄr fin fÀrg runt om.

Man kan vÀlja att servera med bulgur och en tomatsallad eller sÄ gör man det falafelstyle i libabröd med grönsaker.

basilika bulgur citronmeliss falafel linser roda-linser