Delikatesses.se

Chokladfudge med polkaströssel

Rött konstigt det dÀr med julgodis. Varför Àr det bara till jul man hetsar och ska göra eget godis, varför inte till en vanlig lördag dÄ man ÀndÄ Àr sugen pÄ nÄt gott?! Alla andra veckor om Äret handlar man sin godispÄse, men julveckan ska det vara hemgjort. Jag tror att mitt nyÄrslöfte i Är inte ska vara det vanliga att Àta mindre godis och gÄ ner i vikt....nej, det ska vara att göra mer eget godis! Vi plockar ÀndÄ marmeladgodis i pÄsen i godisaffÀren sÄ varför inte. Men först gör vi lite julgodisar!


En ypperlig gÄ-bort-present

Chokladfudge med polkaströssel 50 gram smör 3 msk kakao 5 dl socker 2 dl matlagningsgrĂ€dde 2 krm pepparmynts arom 1Âœ krm salt 100 gram mörk choklad, 60-70 % kakaohalt 2 msk ljus sirap

Topping 150 gram vit choklad Âœ dl vispgrĂ€dde 1 tsk smör

Garnering 10-15 polkagrisar, krossade

Blanda alla ingredienserna till fudgen i en tjockbottnad kastrull. Koka upp över lĂ„g vĂ€rme sĂ„ chokalden och smöret smĂ€lter. Sockret ska med ha löst sig. Skrapa ner eventuellt socker frĂ„n kanterna. Öka sen vĂ€rmen nĂ„got och lĂ„t massan koka ihop tills den nĂ„r 113 grader. Ta av frĂ„n plattan och vispa fudgen kraftig tills den blir matt. LĂ€gg ett bakplĂ„tspapper i en form som Ă€r ca 20x30 cm. HĂ€ll pĂ„ fudgen och stĂ€ll i kylen för att stelna. Gör under tiden toppingen. SmĂ€lt den vita chokladen tillsammans med grĂ€dde och smöret över ett vattenbad. TĂ€nk pĂ„ att vattnet bara ska sjuda sĂ„ inte chokladen brĂ€nns. Krossa polkagrisarna, jag anvĂ€nder mig av polkaskruvar. Lite som att svĂ€ra i kyrkan nĂ€r man slĂ„r sönder dessa, men de ÄR glansigare och snyggare. HĂ€ll den vita chokladsmeten pĂ„ fudgen, trössla pĂ„ polkakrosset och stĂ€ll kallt igen. LĂ„t den sĂ€tta sig ett par timmar innan den skĂ€rs upp i valfri storlek, med vass kniv.

choklad fudge gradde mork-choklad pepparmynts-arom polkagris smor vit-choklad