Delikatesses.se

Utflykt i en liten del av Österlen

HĂ€r ligger jag och steker nere pĂ„ HavĂ€ng, pĂ„ Österlen. LĂ€ser senaste numret av Elle mat & vin, dricker iste och trycker körsbĂ€r.

]
TĂ€nkte dela med mig av en alldeles ypperlig dag i en liten del av Österlen. NĂ„gra mĂ„sten och nĂ„gra fĂ„ dont's. Det allra bĂ€sta Ă€r att utgĂ„ frĂ„n Brösarp. SvĂ€ng in pĂ„ konditoriet som ligger lĂ€ngs med vĂ€gen genom byn. Köp fralla och juice hĂ€r. Kaffetermosen Ă€r bra om du fyllt pĂ„ hemma. Kör nĂ„gon km ut frĂ„n Brösarp och du inser att SkĂ„ne inte Ă€r platt. Du har nu kommit till Brösarpsbackar.

]
HÀr fÄr kroppen lite vardagsmotion eftersom du mÄste kÄnka med dig fikakorgen högst upp pÄ nÄgon av kullarna, sÄ vÀrt det. NÀr du kÀnner dig redo Àr det dags att bli lite kultiverad. Följ vÀgen till Ravlunda kyrka. HÀr gÀller det att hitta den kluriga gravstenen dÀr Fritiof Nilsson Piraten ligger begravd. Den Àr inte som de flesta gravstenar man stöter pÄ. Dessutom med en text som mycket vÀl skulle kunna vara min, nÀr den dagen kommer.... DÀrefter korsar du stora vÀgen mot HavÀng för ett dopp, mys med kossorna som strövar fritt pÄ stranden eller helt enkelt bara grÀva ner tÄrna i den mjuka, varma sanden. NÀr hungern sÀtter in sÄ skulle man kunna tro att Buhres fisk nere i hamnen i Kivik hade varit toppen. Men detta dÄ lilla stÀlle har vuxit och blivit en riktig turistfÀlla. Nej lunchen fÄr man intaga pÄ Kiviks musteri, trots risken för mycket folk. Alternativet Àr att Äka upp till Ica köpa bröd, aioli och rökta rÀkor dÀr och sÀtta sig pÄ kajkanten. Ta en tur pÄ musteriet och köp med dig allehanda produkter hem. FÀrskpressad Àppelmust Àr ett galet gott alternativ till middagen som det sÄ ofta serveras vin till. Fikasugna nu?! Café Annorlunda pÄ Stenshuvud bjuder kakbuffe med hembakat. Ta en promenad i nationalparken och gÄ av dig kalorierna igen. Spendera eftermiddagen hÀr... Ligg pÄ en filt i grÀset och bara njut. För till middagen Àr det inte sÀrskilt lÄngt att köra. DÄ blir det pizza pÄ TÄngdala Lönnkrog. Ett konstprojekt som utvecklats till en riktig verksamhet. Den tuffaste pizzerian du varit pÄ. HÀr kan det dessutom vara lÀge att ha med sig en kylvÀska med alkoholhaltigare drycker Àn de folkölsprocentiga som finns i utbudet.

Njut kvĂ€llen hĂ€r och somna sen sött efter en heldag i en liten del av Österlen. Kanske i ett rum pĂ„ mysiga SkepparpsgĂ„rden i HavĂ€ng...

]