Delikatesses.se

Semifreddo

Är pĂ„skaftonens dessert fortfarande inte planerad?! DĂ„ har jag receptet hĂ€r. Förra söndagens dessert bestod i semifreddo, en frusen mousse. Snabb glass för den som inte har glassmaskin och kan smaksĂ€ttas i oĂ€ndlighet. Kommer ihĂ„g att min mamma gjorde med polkagris och ibland punsch nĂ€r vi var smĂ„. PĂ„skafton dĂ„?! Jo solen skiner och jag Ă€r ledig. Vi Ă„ker till norra SkĂ„ne om nĂ„gon timme för gömda Ă€gg i trĂ€dgĂ„rden, friterad sparris! och hĂ€ng med familjen.

Semifreddo 3 Àggvitor 1 1/2 dl Florsocker 3 dl vispgrÀdde

1 burk dulce de leche fÀrdig eller 1 burk söt kondenserad mjölk som man kokar tÀckt i vatten i 2 timmar. OBS lÄt svalna innan du öppnar!

Hallon, vinbÀr, jordgubbar eller andra bÀr till garnering

Krokant 1 dl jordnötter- hackade 2 dl strösocker 1/2 dl honung 50 gr smör

Börja med krokanten. MÀt upp socker och honung i en kastrull. LÄt smÀlta pÄ medelvÀrme utan omrörning. TillsÀtt smöret och lÄt koka ihop till en ljus karamell. Ta av frÄn plattan och hÀll i de hackade jordnötterna. HÀll ut pÄ bakplÄtspapper/silikonark och lÄt svalna. SkÀr sen i smÄ bitar sÄ det blir som kross. Vispa Àggvitor och florsocker tills toppar bildas. Vispa grÀdden pÄ samma sÀtt och vÀnd sen ner den i Àggsmeten. Blanda i den krossade krokanten. HÀll upp hÀlften i form. Ringla över dulce de leche och hÀll pÄ resten och avsluta med mer kola. Plasta och stÀll in i frysen i ca 5 timmar. Garnera med hallon eller andra bÀr.