Delikatesses.se

Choklad- & espressotÄrta med dulce de leche & havssalt

PÄ tisdag Àr det ett helt Är sen vÄr lilla tjej kom till oss. Time flies! Varje dag med henne fÄr mitt hjÀrta att slÄ volter. Hon Àr fantastisk och lÀr bÄde sig sjÀlv och oss massa nya saker hela tiden. IgÄr hade vi bjudit in familjen till 1 Ärs kalas med djungeltema. Förutom den galet smaksiga tÄrtan sÄ bjöd vi pÄ giraffrulltÄrta, kokostoppar, bananer i mÀngd, sega ormar och ett magiskt stort fruktfat med vattenmelonklubbor, litchi, passionfrukt och kiwi. Allt som bör finnas pÄ en djungelkalaskakbuffé. Sen gick vi pÄ tigerjakt med Selmas kusiner och istÀllet för fiskdam fick man svinga i lian för att fÄ sig en godispÄse. Hela familjen hade nÄgon form av djuriskt mönster pÄ sig vilket var vÀldigt kul. Huvudpersonen sjÀlv var en typisk djungelgiraff....Idag Àr vi lite dagen efter...hrm..kalas. Ballongerna, lianerna och aporna hÀnger kvar. De fÄr hÀnga till nÀsta söndag dÄ alla Selmas jÀmngamla kompisar kommer sÄ vi kan fira dom allihop. Vi laddar om igen helt enkelt. TÄrtan blev supersmarrig och receptet Àr hÀmtad hos Linda Lomelino nÀr hon bloggade pÄ Amelia. And yes, det Àr mina sugarpasteskills ni ser i den blÄ elefanten. Ska nog bli bra nÀr hon fyller 10 Är.....


IMG_9431


IMG_9420

Smarrig choklad- & espressotÄrta med dulce de leche & havssalt

Chokladbottnar

2 st normalstora

150  gram smör

9 dl vetemjöl

3 dl kakao

3 tsk bakpulver

3 tsk bikarbonat

8 dl strösocker

4 medelestora Àgg, ekologiska sÄklart

5 dl mjölk, 3%

3 dl starkt kaffe eller samam mÀngd kokande vatten

Choklad- & espressofrosting

200 gram mörk coklad

300 gram rumsvarmt smör

1œ dl kakao

fröna frÄn en hel vaniljstÄng

4 msk espresso/starkt kaffe elelr 4 msk vispgrÀdde

4 dl florsocker

Fyllning

1Âœ dl dulce de leche, karamelliserad kondenserad mjölk. Koka sjĂ€lv eller köp klar. Det gjorde jag den hĂ€r gĂ„ngen.

havssalt

Chokladbotten VĂ€rm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla tvĂ„ bakformar, eller baka i omgĂ„ngar i samma form. SmĂ€lt smöret och lĂ„t det svalna. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skĂ„l eller bunke. TillsĂ€tt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slĂ€t smet. Fördela smeten jĂ€mnt mellan formarna. GrĂ€dda bottnarna i 40–45 minuter, kĂ€nn med sticka sĂ„ den Ă€r torr. LĂ„t bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjĂ€lper upp dem pĂ„ ett galler.

Choklad- och espressofrosting SmÀlt chokladen över vattenbad eller i mikro. StÀll Ät sidan och lÄt svalna till rumstemperatur. Vispa smöret ljust och krÀmigt. TillsÀtt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen Àr jÀmn. Blanda i den smÀlta chokladen och vaniljpulvret. TillsÀtt espresso, kaffe eller grÀdde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen Àr slÀt och glansig.

J__ag tog bort lite frosting innan jag hÀllde i kaffet, till barnen och hade gjort nÄgra chokladmuffins, sÄ de fick smÄ bakelser istÀllet. Selma fick bara muffins....

SÀtta ihop tÄrtan Dela bÄda bottnarna pÄ mitten till fyra tunnare bottnar. LÀgg den första bottnen pÄ ett tÄrtfat eller en tÄrtbricka. Bred ut dulce de leche över bottnen. Bred sedan ut ett jÀmnt lager frosting över bottnen. Strö nÄgra flingor havssalt ovanpÄ. Upprepa tills du har anvÀnt tre bottnar. LÀgg den fjÀrde bottnen överst. Dekorerar tÄrtan med frostingen. Avsluta med nÄgra flingor havssalt.

choklad dulce-de-leche espresso frosting kalas tarta