Delikatesses.se

Sensommargryta med kantareller och krondill

Hösten har verkligen smugit sig pÄ. Men hey vi gillar ju hösten! Varma tröjor, lite kallt om nÀsan, lövhögar och för att inte tala om höstsolen. Dessutom kan man börja tjuvstarta att göra grytor. SÄ sjukt bra med  allt-i-ett-grytor! Det Àr ju inte riktigt mörk höst Àn och dÀrför vÀntar vi lite med de riktigt mustiga grytorna utan hÄller oss till lÀttare varianter med sÀsongens innehÄll. Rotfrukter, krondill och kantareller! Krondill som hÄller oss kvar i sensommaren och kantarellerna som vÀlkomnar hösten. Denna gryta sÄg jag första gÄngen nÀr Mat-Tina svÀngde ihop den med tupplÄr, sen Ät jag en variant pÄ fantatsiska Sponnery sÄ jag svÀngde ihop min egen variant för nÄgon vecka sen till min fina mappagrupp (mammor + en pappa). Superbra förberedelsemat till mÄnga dÀr man bara gör sista piffet med den stekta sparrisen och kantarellerna. Toppa med krondillsvippor och stÀll fram.

IMG_0854

Sensommargryta med kantareller med krondill

4 personer

1 kg drumsticks, gÀrna av majskyckling

400 gram kantareller

3 chalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 rotselleri

6 potatisar, halverade med skalet kvar

3 palsternackor, normalstora

1 knippe krondill

1 knippe grön sparris

2 dl vitt vin

8 dl vatten

1-2 kycklingbuljongtÀrninagr

3 dl matlagningsgrÀdde

2 msk smör

2 msk olivolja till stekning

salt och vitpeppar

Ansa och skala rotfrukterna. SkÀr ner i lite grova bitar, inte sÄ noga. Skala vitlöksklyftorna, finhacka löken. Ta hÀlften av kantarellerna och hacka dem grovt. Spara de fina till servering.

SÀtt en stor gryta pÄ spisen, frÀs kantarellhacket i olivolja tillsammans med vitlök och schalottenlök, selleri och palsternacka och potatis.

Salta och peppra lÄren och lÀgg ner de i grytan, hÀll pÄ vinet och lÄt det fÄ koka ner. HÀll sedan i vattnet. Ta hÀlften av krondillen och stoppa ner dillkronorna i koket för att ge smak. LÄt sjuda i 25 minuter. Ta upp dillkronorna och tillsÀtt grÀdden, smaksÀtt med salt och peppar. LÄt sjuda i ytterligare 20 min eller tills köttet lossnar lÀtt frÄn benen.

Stek pÄ kantareller och sparrisen skuren i mindre bitar. Plocka krondillen som var över i fina buketter, toppa sedan grytan med detta innan servering. Servera rÀtten i djupa tallrikar.

kantareller krondill kyckling rotfrukter sparris