Delikatesses.se

Fredagsmys med thaimusslor

SÄ var den hÀr igen, fredagen som sÄ mÄnga veckor förut. Det ska fradagsmysas. Som sÄ ofta förr sÄ serveras musslor. Enkel, god, fingermat, precis som man vill ha det en fredag. Vi (lÀs mest jag..) fullkomligt Àlskar musslor. Ofta ofta gjorde vi traditionell moules marinieres i början, men efter att vi för ett par Är sen besökte Akkurat pÄ Hornsgatan i Stockholm sÄ har det blivit lite Àndring pÄ det. Det har kokats i Guinness och Àppelcider. NÄgra gÄnger har vi gjort som ikvÀll och kört lite asiatisk stil. Det knepiga med blÄmusslor Àr sÀsongerna. Det finns alltid att tillgÄ i butik, men storleken kan variera nÄt oerhört. Det vi lÀrt oss Àr att vi gillar musslorna nÀr det Àr kallt i vattnet och de inte blir sÄs stora. NÀr det Àr varmt i vattnet kan musslorna se ut som mindre kycklingfiléer, not so nice. Just nu Àr det smÄ fina. I fiskdisken ligger de i fÀrgade nÀt om ca 1 kg, blÄa nÀt betyder odlade musslor och röda nÀt vildfÄngade, smakmÀssigt ingen större skillnad. Se till att inte stÀnga pÄsen nÀr du köper musslorna, musslorna Àr ju faktiskt levande sÄ de behöver "andas". Sista tipset Àr att inte koka musslorna för lÀnge, de blir smaklösa och torra dÄ. Gör en smakgrund, med lite vÀtska, ofta inte mer Àn 2 dl vÀtska pÄ 1 kg musslor, de ska Ängas upp. Ta ur musslorna nÀr de öppnat sig, smaksÀtt soppan tills du Àr nöjd och tillsÀtt musslorna hastigt igen nÀr du kokat upp vÀtskan.


Thaimusslor 2 portioner 1 kg blÄmusslor 1 msk naturell olja 2 chalottenlökar 1 vitlöksklyfta 1 msk riven ingefÀra 1/2 röd chili, lite beroende pÄ styrka 1 msk röd currypasta 2 dl vitt vin 1 msk fisksÄs 3 limeblad 1 msk palmsocker, strösocker gÄr med... 4 dl kokosmjölk 1/2 lime, saften 1 dl vatten koriander, en rejÀl bunt

Skrubba och skÀgga av musslorna. slÀng söndriga och de som inte stÀnger sig nÀr man knackar dom, eller sköljer kallt vatten pÄ. StÀll Ät sidan. Finhacka löken, vitlöken, chilin och riv ingefÀran. VÀrm oljan i en vid gryta. Stek lök, vitlök, chili, ingefÀra och currypastan tills den röda curryn spricker. Rör om ofta. hÀll pÄ vinet sÄ det börjar koka. LÀgg i musslorna och lÄt koka under lock i ca 2 min, lyft pÄ locket och se sÄs musslorna öppnat sig. NÀr sÄ Àr fallet ta upp musslorna med hÄlslev och lÀgg Ät sidan. HÀll pÄ kokosmjölken, fisksÄs och ha i limebladen. Riv palmsockret och lÄt koka upp. Smaka av och ha sen i limen. Det ska vara bÄde, sött,salt,surt och starkt, tillsÀtt mer av de olika ingredienserna om det inte balanserar. Koka upp och ha i musslorna igen. HÀll pÄ lite vatten om sÄsen kÀnns tjock och koka upp snabbt igen. Hacka koriander och strössla över. Servera genast! Vi hade Ängade edamamebönor med flingsalt till med.Gott, gott, GOTT!

Ljust öl typ Singha Ă€r gott till eller varför inte en lite utskĂ€lld klassiker, Black tower. Ett druvigt och blommigt vitt vin som dracks till helt fel mat pĂ„-70, -80 och 90-talet. Men till thai Ă€r det toppen. Beroende frĂ„n vilket land man köper vinet sĂ„ kan det stĂ„ lite olika druvnamn pĂ„ flaskan, vi kĂ€nner oftast igen den som Rivaner, en korsning mellan Riesling och Sylvaner. Dock Ă€r originalnamnet MĂŒller-Thurgau, efter Dr Hermann MĂŒller frĂ„n schweiziska Thurgau som planterade den första plantan 1882. Ett försök att förena de goda smakegenskaperna hos Riesling med den tidigare och mer pĂ„litliga mognaden hos Sylvaner, och kallas dĂ€rför Ă€ven för Rivaner. Det kuliga i denna historien Ă€r att det genom DNA visat sig att det inte var Sylvaner Dr MĂŒller höll pĂ„ med, utan en Madeleine Royale. Snip, snap, snut,sĂ„ var sagan slut.

fingerfood fredagsmys kokosmjolk lime musslor thai