Delikatesses.se

Fish n' chips delux

Vad Àr vÀl en bal pÄ slottet eller en Nobelmiddag?! Vi firade stort med fiskgratÀng och morotssallad. BlomkÄlssoppa kan vi Àta vilken annan dag i veckan som helst (den var sÀkert alldeles underbar)....man kan precis som pÄ Nobelfesten piffa till vilken enkel rÀtt som helst och göra den lite lyxigare. Dom senaste gÄngerna vi gjort fish and chips har vi just lyxat till det, med kammusslor. Tillreds precis pÄ samma sÀtt som fisken och dippedoppas pÄ samma graciösa sÀtt i den underbara remouladen.

IMG_7023

HÀll upp mjöl, Àgg och panko i varsin skÄl. Salta och peppra mjölet. Torka av musslorna pÄ hushÄllspapper. Doppa musslan först i mjöl, sen Àgg och sist panko. Fritera i olja pÄ 180 grader i ca 1 minut, lite beroende pÄ storlek. De ska vara gyllene.

Givetvis dricker vi champagne till! Vi vÀljer nÄt torrt med bra syra som gÄr lite i tonerna av brioche, nötter och vinterÀpplen. En blanc de blanc, alltsÄ bara Chardonnay.


Launois Grand Cru Blanc de Blancs, 2008. Nr 7329 för 31 guldpengar (309;-)

chips fish kammusla panko remoulad

Chokladfudge med polkaströssel

Rött konstigt det dÀr med julgodis. Varför Àr det bara till jul man hetsar och ska göra eget godis, varför inte till en vanlig lördag dÄ man ÀndÄ Àr sugen pÄ nÄt gott?! Alla andra veckor om Äret handlar man sin godispÄse, men julveckan ska det vara hemgjort. Jag tror att mitt nyÄrslöfte i Är inte ska vara det vanliga att Àta mindre godis och gÄ ner i vikt....nej, det ska vara att göra mer eget godis! Vi plockar ÀndÄ marmeladgodis i pÄsen i godisaffÀren sÄ varför inte. Men först gör vi lite julgodisar!


En ypperlig gÄ-bort-present

Chokladfudge med polkaströssel 50 gram smör 3 msk kakao 5 dl socker 2 dl matlagningsgrĂ€dde 2 krm pepparmynts arom 1Âœ krm salt 100 gram mörk choklad, 60-70 % kakaohalt 2 msk ljus sirap

Topping 150 gram vit choklad Âœ dl vispgrĂ€dde 1 tsk smör

Garnering 10-15 polkagrisar, krossade

Blanda alla ingredienserna till fudgen i en tjockbottnad kastrull. Koka upp över lĂ„g vĂ€rme sĂ„ chokalden och smöret smĂ€lter. Sockret ska med ha löst sig. Skrapa ner eventuellt socker frĂ„n kanterna. Öka sen vĂ€rmen nĂ„got och lĂ„t massan koka ihop tills den nĂ„r 113 grader. Ta av frĂ„n plattan och vispa fudgen kraftig tills den blir matt. LĂ€gg ett bakplĂ„tspapper i en form som Ă€r ca 20x30 cm. HĂ€ll pĂ„ fudgen och stĂ€ll i kylen för att stelna. Gör under tiden toppingen. SmĂ€lt den vita chokladen tillsammans med grĂ€dde och smöret över ett vattenbad. TĂ€nk pĂ„ att vattnet bara ska sjuda sĂ„ inte chokladen brĂ€nns. Krossa polkagrisarna, jag anvĂ€nder mig av polkaskruvar. Lite som att svĂ€ra i kyrkan nĂ€r man slĂ„r sönder dessa, men de ÄR glansigare och snyggare. HĂ€ll den vita chokladsmeten pĂ„ fudgen, trössla pĂ„ polkakrosset och stĂ€ll kallt igen. LĂ„t den sĂ€tta sig ett par timmar innan den skĂ€rs upp i valfri storlek, med vass kniv.

choklad fudge gradde mork-choklad pepparmynts-arom polkagris smor vit-choklad

Svampkroketter med tryffelmajonÀs

Helgen nÀrmar sig igen. Fredag eller lördagkvÀllar ska det mysas till med nÄt gott att dricka och nÄt att tugga pÄ till. Det dÀr lilla extra tilltugget hittade vi i en tidning, Mat & vÀnner. Det fiffiga med detta recept Àr att man kan förbereda idag, frysa in och sen bara fritera nÀr det Àr dags. De kan ligga i en burk i frysen. Ta bara fram sÄ mÄnga man vill. De Àr sÄ dÀr herregud-goda, doppade i sin tryffelmajonÀs blir detta en perfekt början. Har man tillgÄng till fÀrsk tryffel sÄ Àr det en superbonus... Antingen servera ett mousserande vin, ett gott Amarone eller varför inte en klassisk cocktail. Perfekt till nyÄr!

IMG_1116.JPG
Konstig bild kan tyckas, men dessa rackare Àr farligt goda till hamburgare med. SÄ uppe till vÀnster ligger de smÄ raringarna. (Detta blir nog inte Ärets bloggbild...)

Svampkroketter med tryffelmajonÀs 2 charlottenlökar, finhackade 2 vitlöksklyftor, finhackade 300 gram kantareller, hackat 300 gram skogschampinjoner, hackat 40 gram smör + neutral olja Salt och peppar 5 dl mjölk 40 gram smör 1,5 dl vetemjöl 150 gram vÀsterbottenost eller parmesan, riven 1/2 citron,saften Salt och peppar

Ägg Mjöl Pankoströbröd

Frityrolja

TryffelmajonnÀs 1 stor Àggula eller tvÄ smÄ 1 msk dijonsenap 1/2 msk vitvinsvinÀger 2 dl rapsolja, neutral 1 msk tryffelolja, eller fÀrsk tryffel om man har tillgÄng till det... Salt

Stek lök och vitlök pÄ lÄg vÀrme, den ska inte fÄr fÀrg, bara bli glansig. LÀgg över i en skÄl. Stek svampen, först i olja och ha i smöret sen. Blanda i löken mot slutet och stek ihop. Salta och peppra.

Gör bechamel. SmÀlt smöret, nÀr det börjar frÀsa ha i mjölet och rör ut det ordentligt. HÀll i hÀlften av mjölken och rör ut alla klumpar. TillsÀtt resten av mjölken. Ha i den rivna osten, salt och peppra och pressa i citronsaften. LÄt allt svalna.

Blanda sedan ihop svampfrÀset och bechamel. StÀll i kylen en timme. Rulla bollar eller gör Àgg mellan tvÄ teskedar. LÀgg i lÄda i frysen och lÄt stÄ tills det Àr dags för party. Gör tryffelmajonÀs. Vispa Àggulor, senap och vitvinsvinÀger. Vispa i olja i tunn strÄle sÄ allt binder sig. Upprepa till majonÀsen Àr tjock. SmaksÀtt led salt, peppar och tryffelolja. StÀll i kylen i burk eller under plast för att vila. NÀr det Àr dags för fritering, ta fram nÄgra bollar i taget. Panera i mjöl,Àgg och panko, sen Àgg och panko igen. Se till att de Àr riktigt tÀckta. Fritera pÄ 180 grader tills de Àr gyllenbruna, tar knappt 1 min. LÀgg pÄ tidnings- eller hushÄllspapper. Servera med majonÀsen.

majonas svamp tilltugg tryffel

Pepparkaksmuffins

Jul, jul strÄlande jul!!! Snart Àr det dags! Men först ska det glöggmysas och lussefikas. Det traditionella mandelmusselbaket gÄr av stapeln imorgon, pepparkaksbalunsen pÄ lucia och lilla mjuka pepparkasfesten Àr redan avklarad. Mjuk pepparkaka Àr en stor favorit som jag lÀtt kan Àta Äret om. Passar lika bra till jordgubbsaft som till julkaffet eller en varm choklad. Jag brukar göra muffins ibland, istÀllet för traditionell-kaka-i-sockerkaksform. Jag förenklar dessutom receptet med ett sockerkaksrecept som fÄr sig en beklÀdnad av pepparkakskryddor och lite morot, för saftighetens skull. En ulv i fÄraklÀder helt enkelt. LÀtt som en plÀtt. Dessutom lyxar vi till det med lÀttvispad grÀdde och nÄgra rÄrörda lingon alternativt granatÀpplekÀrnor.

VĂ„r lilla tomtenisse❀

Pepparkaksmuffins 15 st 2 Àgg 2 dl socker 3 dl mjöl 2 sk bakpulver 2 msk pepparkakskrydda 1 fint riven morot 1 dl mjölk 75 gram smör

SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Vispa Àgg och socker luftigt och pösigt. SmÀlt smöret och hÀll i mjölken sÄ det svalnar. Blanda de torra ingredienserna och rör i det i Àggsmeten. HÀll över vÀtskan och rör ihop til en slÀt smet. TillsÀtt morötterna. Skeda upp i muffinsformar i en muffinsform. GrÀdda mitt i ugnen i 15 min, testa med sticka sÄ de inte Àr kletiga.

Servera som dom Àr eller med en klick lÀttvispad grÀdde och nÄgra rÄrörda lingon eller granatÀpplekÀrnor.

gradde mjuk-pepparkaka morot muffins pepparkakskrydda rarorda-lingon

Getostpaj med innehÄllet utanpÄ

Hej Ä hÄ sÄ var det december. StjÀrnorna Àr uppe i fönstren, julbocken sitter fint- bokstavligt talat och adventsljuset tÀnds dagligen till middagarna.


Jag sitter med galet mÄnga skrivna inlÀgg, dessa görs om nÀtter och tidiga morgnar dÄ lilla loppan vill ha sig ett och annat mÄl, men det saknas bilder. Bilderna ligger pÄ kameran och ska sÄledes lÀggas in i datorn och sen fördelas i rÀtt inlÀgg. Jag skjuter dom dÀr fem minutrarna det tar pÄ framtiden hela tiden, men ikvÀll Àr kvÀllen det ska hÀnda! SÄ sen kommer det explodera av inlÀgg hÀr. Det blir en och annan mobilbild med, sÄ hÄll till godo med denna supersmarriga paj vi fick hos lillasyster pÄ hennes kalas, kanske inte sÄ sÀsongigt, men gottigt. SÄ korka upp en flaska av husets vita,dvs nr 12000 och gör nÄt lite ojuligt till middag och avnjut i lÄgan av adventsljuset.


Getostpaj med innehÄllet utanpÄ Tartdeg 3 dl vetemjöl 125 gram rumstempererat smör 3 msk olivolja 2 msk kallt vatten En nypa salt Fyllning 150 gram getost 3 smÄ Àgg 2,5 dl grÀdde Svartpeppar frÄn kvarn

Marinerade grönsaker 4- 6 smÄ rödlökar 4 salladslök 1 nÀve skogschampinjoner 1+3 msk god olivolja 2 dl goda oliver, gröna & svarta 1 msk honung 1 ekologisk citron, finrivet skal Salt & svartpeppar 1 rejÀl nÀve blandade örter, typ basilika, oregano, grÀslök, persilja

SÀtt ugnen pÄ 175 grader. KnÄda ihop alla ingredienserna till degen. Kavla eller tryck ut i pajform. LÄt stÄ kallt i minst 20 min.

Gör under tiden fyllningen. Skala getosten genom att skÀra bort det yttersta vita skalet. Smula i bunke, tillsÀtt Àgg och grÀdde. Peppra!

Sen skÀr du löken i lagom stora klyftor och marinerar i 1 msk olja. Sota löken pÄ ganska hög vÀrme ett par minuter. Den ska fortfarande vara krispig. Stek svampen i lite olja. HÀll oliver, löken, svampen och salladslöken i en stor bunke. Marinera i olivolja, örterna och skalet frÄn citronen. Salta och peppra.

Nagga pajskalet med en gaffel. SÀtt in i ugnen i ca 10 min. Har du Àrtor eller ris sÄ hÀll pÄ det, sÄ blir det snygga kanter. Ta sedan ut och hÀll pÄ Àggsmeten. Sen in i ugnen i ca 30 min, kÀnn med en sticka sÄ den satt sig. LÄt svalna nÄgot och servera de marinerade grönsakerna till.

chevre getost lok oliver olivolja paj

Novembersol

HÀr sitter vi pÄ en parkbÀnk och njuter i solen. Vi Àr bjudna pÄ hemmalunch i Rörsjöstaden, fin fint det.

Har köpt med mig den bÀsta gÄ-bort -presenten till vÀrdinnan. Chaipulver för vÀrmande lattar efter en lÄng promenad. Dessutom Àr den Fairtrade, och det tokgillar vi. Du hittar den pÄ ett Barista nÀra dig, med Baristakortet fÄr du dessutom 20% pÄ köpet + att det skÀnks en skolmÄltid till deras skola i Etiopien ( lite reklam för mitt arbete fÄr jag ju göra trots mammaledighet)....det gÄr ju Àven bra att göra egen chai.

VÀrmande Chailatte 1,5 msk chaipulver 0,5 dl vatten 3 dl varm mjölk

LÀgg chaipulver i ett stort glas, hÀll pÄ varmt vatten och rör ut pulvret sÄ det löser sig. VÀrm mjölken, men inte mer Àn 75 grader, dÄ brÀnner du den. HÀll pÄ och rör runt. Ha en galet skön stund.

Tips, tips! Dessutom har Barista julens godaste ekologiska saffransbulle.

Nu Àr det dags att lyfta pÄ rumpan för lunchdejten.

Polkagrismacaroner

Den dÀr julkÀnslan börjar smyga sig pÄ, eller kanske snarare sÄ smyger jag pÄ den... Jag glÀntar pÄ förrÄdsdörren dÀr glöggen stÄr och gosar för att fÄ kÀnna lite doft, jag köper smÄ smÄ petflaskor med julmust för att "kvalitetstesta", jag ögonmÀter hur stor granen ska vara i hörnet av matsalen, jag har fingrat pÄ jullÄdan nÀr jag varit i kÀllaren..... Dessutom slÄr mitt hjÀrta volter nÀr jag tÀnker pÄ mysbaket med Olas familj dÀr det bÄde trycks mandelmusslor och grÀddas tunna (mycket viktigt) pepparkakor. HjÀrnan gÄr pÄ högvarv nÀr jag blÀddrar i mattidningar fulla av julgodis och juliga köttbullar. Men jag hÄller mig pÄ mattkanten med ett recept frÄn förra Ärets glöggning.

Polkagrismacaroner 120g Àggvitor (uppdelade i tvÄ skÄlar) 35 g strösocker 150 g mandelmjöl 150 g florsocker

50 g vatten till sockerlag 150 g strösocker till sockerlag

röd pastafÀrg, finns i de flesta vÀlsorterade butiker idag annars pÄ nÀtet

Fyllning 100 g vit choklad 65 g grÀdde 65 g krossade polkagrisar röd pastafÀrg

SÀtt ugnen pÄ ca 155 grader.

Vispa upp 60 g Ă€ggvita till ett mjukt skum och tillsĂ€tt 35 g strösocker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. SĂ€tt plattan pĂ„ hög vĂ€rme och lĂ„t blandningen koka upp utan omrörning. Koka tills massan nĂ„r 118 grader. TillsĂ€tt sockerlagen i marĂ€ngsmeten under lĂ„g vispning. Öka upp till medium/hög hastighet och vispa tills smeten Ă€r helt kall och skinande (ca 10-15 minuter). Sikta under tiden samman florsocker och mandelmjöl i en skĂ„l och blanda det med resterande ovispade Ă€ggvita. VĂ€nd ner mandelsmeten i marĂ€ngen och fĂ€rga den eventuellt med nĂ„gon hushĂ„llsfĂ€rg. Blanda till smeten Ă€r jĂ€mn och eventuella toppar lĂ€gger sig direkt. LĂ€gg smeten i en spritspĂ„se och spritsa ut smĂ„ klickar pĂ„ en klĂ€ddplĂ„t (ca en femkronas storlek) eller om man har en macaronmatta.

LÄt macaronerna vila pÄ plÄten minst 45 minuter innan de grÀddas mitt i ugnen, ca 10-15 minuter beroende pÄ din ugn. Ta ut och dra av pappret/mattan frÄn plÄten. LÄt macaronerna svalna helt innan de lossas frÄn pappret/mattan.

Gör fyllningen genom att hacka chokladen fint och lÀgg den i en skÄl. VÀrm grÀdden i en kastrull och slÄ sedan den heta grÀdden över chokladen. Rör runt tills chokladen Àr helt upplöst, fÀrga in den till önskad nyans och lÄt den stÄ en stund. Rör ner polkagrisarna och stÀll chokladen att stelna i kylskÄpet.

LÀgg samman macaronerna med en klick polkagrisganach mellan och förvara dem i kylen eller frysen tills de ska Àtas.

Dryck; hÀr duger inget annat Àn julmust, gÀrna en lyxigare lagrad pÄ snygg flaska med riktig kork....<

choklad julkaka macaron polkagris

Festligt vÀrre!

Dom sÀger att det Àr fredag igen, dom som vet. För min del sÄ kunde det lika gÀrna vara en tisdag. Denna vecka innehöll tvÄ torsdagar eftersom jag var stensÀker pÄ det hela onsdagen.... Vi mammalediga har ju fest hela veckan. Det bjuds dagligen pÄ skrik- & bajsfester, man kÀnner sig lite konstant bakis (förmodligen av trötthet), man Àr festfixare hela dagarna Ät en liten minimÀnniska som gÀrna blir serverad dryck sÄ fort hen skriker. Det braiga med veckofesterna Àr att klÀdsel spelar mindre roll, mysbyxor och mjölksurt linne funkar finfint. We love it, party on! Fredagar Àr bra. DÄ shapar jag upp mig inför helgen. IkvÀll kommer dessutom lite hÀrligt folk. Att ha folk och bjuda pÄ middag krÀver sin planering i vanliga fall, men Ànnu mer nÀr man har en liten bebis med. SÄ ikvÀll kör vi pÄ sÀkra kort, enkelt plock nÀr gÀsterna stiger pÄ. TÀnk italienskt med oliver, salami, skinka, brödpinnar och nÄt kallt i handen, ja ni förstÄr. Sen kör vi snabbt, enkelt och gott. Salviakycklingen som vi gjort ett par tusen gÄnger och efterrÀtt, rördes ihop igÄr, ska bara fram och fÄ lite dekoration.

Imorgon forsÀtter vi kalasandet i "Festveda". Min lillasyster har fÄtt för sig att hon fyller 30!!! Hon var ju precis 16....Den lilla festkommiteén, i form av lilla fröken E, avslöjade imorse att det blir popcorn och saft. Vi fÄr vÀl se vad lilla frökens moster har svÀngt ihop.


Galet hĂ€rliga lillasyster och jag❀

SÄ pÄ söndag ska vi vara "bakis", ta pÄ oss vÄr mysbyxor och bara vara.

Vad ska Du göra?!

Humle & Dumle

Instagram Àr en fantastisk uppfining. Inte nog med att jag kan dokumentera mitt varande och Àtande, jag kan fÄ hjÀlp med att hitta den perfekta skötvÀskan, som helt lötsligt var slut i hela riket, samt att jag kan fÄ inspiration till massa gott som vÀnner och obekanta lÀgger upp. Ett sÄnt moment intrÀffade förra veckan dÄ min fina kompis Ida gav sig pÄ att baka Dumle cookies. Receptet hade hon hittat pÄ Jennys blogg.

Min galet snygga skötvÀska frÄn Littlephant....

Den manliga delen av hushÄllet fullkomligen Àlskar Dumlekolor, min pappa gillar en (lÀs tvÄ) kaka till kaffet och jag gillar att baka. Win win, dÄ vi skulle ha nÄt gott till kaffet i söndags. SÄ pÄ lördagskvÀllen öppnades det dumlekolor och rullades bollar vilket resulterade i finfin fika till fars dag. Dessa godingar kommer vara Äterkommande i vÄr frys. UpptÀckte idag att sega kakor Àr lika goda direkt frÄn frysen.....

IMG_6888

IMG_6900

Sega dumlekakor

ca 30 st

120 gram smör 1 dl brunt farinsocker 5 dl vetemjöl 1 1/2 dl kakao 1 tsk bikarbonat 1 tsk salt 2 dl socker 2 tsk vaniljsocker 2 Àgg 30 dumle, plus nÄgra extra till bagaren.... 1 dl strösocker, att rulla i

StÀll ugnen pÄ 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Blanda det rumsvarma smöret och farinsockret till en jÀmn massa, vÀnd ner socker och blanda ihop. Blanda ner Àgen i sockersmeten, blanda vÀl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat vaniljsocker i en skÄl och vÀnd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered Dumlen,öppna och ta bort pappret, hÀll upp en skÄl med strösocker och förbered tvÄ ugnsplÄtar med bakpapper. FortstÀtt med degen och rulla ihop till bollar, jag vÀgde mina till 25 gram. Ta sen bollen och platta ut i handen, lÀgg pÄ en dumle och rulla sen ihop igen. Rulla bollen i strösocker och lÀgg pÄ plÄt. LÀgg inte för tÀtt. SÀtt in i ugnen i ca 8-10 minuter, lite beroende pÄ storlek. De ska spricka lite och lite dumle rinna ut. LÄt svalna lite innan servering. TÀnk pÄ att toffeen Àr socker och blir jÀttevarmt! GÄr jÀttebra att frysa.

Galet goda med ett glas mjölk eller en kopp varm choklad med vispgrÀdde.

agg choklad cookie dumle kaka kakao

Öronsvampsallad

NĂ€r man Ă€r ute pĂ„ restaurang sĂ„ vill man ibland inget hellre Ă€n ha receptet pĂ„ det man Ă€tit. Ofta har vi gĂ„tt hem och kanske gjort en variant, men som inte blivit i riktigt lika bra.... DĂ„ Ă€r det lycka nĂ€r det godaste jag Ă„t pĂ„ Dubbel dubbel helt plötsligt dök upp i receptform i tidningen Mat & VĂ€nner. Jag hjulade av lycka. Öronsvampsallad! Vi Ă„t en av deras avsmakningsmenyer, fantastiskt gott! Ankburgarna och det rödkokta flĂ€sket var med to-die-for. Men den hĂ€r svampsalladen var nĂ„t himmelskt. PĂ„ Möllan hittade vi torkad vit öronsvamp och svart vinĂ€ger. Den dĂ€r svampen ser fantastiskt rolig ut nĂ€r man kokat den, namnet bĂ€rs verkligen upp. Den smakar inte sĂ„ mycket utan det Ă€r konsistensen man Ă€r ute efter. Ett mĂ„ste-tillbehör till dumplings!!


Öronsvampsallad 1 pkt vit öronsvamp, torkad 0,5 dl Soja, typ kikkoman 1 stor vitlöksklyfta 5 cm ingefĂ€ra

0,5 dl socker 1 nÀve Koriander 0,5 dl Svart vinÀger ( kan bytas ut mot balsamico vinÀger) 2 stjÀlkar salladslök

LÄt svampen puttra i rikligt med vatten i 30 minuter eller tills den Àr mjuk. Sköljden under kallt vatten och strimla sen svampen. Finhacka vitlök och ingefÀra. Rör ihop soja, socker och vinÀger och tillsÀtt vitlöken och ingefÀran. Rör tills sockret löst sig. Blanda svampen med dressingen och salladslöken och lÄt stÄ i minst 20 min, gÀrna över natten. Toppa med koriander innan servering.

Inte nog med den goda maten, sÄ hittade jag ett alldeles ljuvligt, alkoholfritt, alternativ till asiatisk mat, tonic water med flÀder.

ingefara koriander oronsvamp soja svart-vinager vitlok