Fish n chips
Fish' n chips Àr fantastiskt gott! SÄ gott att det inte blev nÄgon bild pÄ hÀrligheten utan bara pÄ det som blev kvar, den lilla citronen. Efter detta kommer du inte se Ät remoulad pÄ hyllan i affÀren.... Man kan vÀlja att göra frityrsmet och mushy peas med mintsmak men dÄ fÄr ni leta i en annan blogg....
Fish' n chips 4 personer
4 pangasiusfileér( eller annan vit fisk) 2 dl mjöl 2 dl panko 2 Àgg Salt och peppar Frityrolja
"Chips" 1 kg potatis Rapsolja( inte kallpressd) Flingsalt och svartpeppar
Majjo 2 Àggulor 2 tsk citronsaft 1 tsk dijonsenap 2,5 dl rapsolja Salt och peppar
Remoulad Knappt 2 dl majjo 2 msk kapris 2 msk saltgurka 1 msk bostongurka 1-2 tsk gul curry 1 tsk gurkmeja En skvÀtt citron Salt och peppar
Börja med remouladen, som först ska bli en majjo. Vispa ihop Àggulor med senap och citron. Nu ska oljan i. Börja med att droppa i och rör kraftigt, öka mÀngden till fin strÄle tills majjon tjocknar. Vill du ha en tjockare majjo tar du lite mer olja.... Hacka det gröna fint, blanda med majjo och kryddor. StÀll undan för vila. Smaka av nÀr den har fÄtt stÄ en stund. Remouladen kan med fördel göras dagen innan. Majjon(remouladen) hÄller i ca 1 vecka i kylen.
SÀtt ugnen pÄ 225 grader. Strunta i att skala potatisen och skÀr pommesstavar. LÀgg potatisen pÄ plÄt med bakplÄtspapper och hÀll pÄ rapsolja och blanda runt ordentligt med salt och svartpeppar. StÀll in i ugnen i ca 25-30 min. LÀgg lite hushÄllspapper i serveringsskÄlen sÄ blir dina pommes fortsatt krispiga.
SkÀr fisken i lagom stora bitar. Salta och peppra mjölet, vispa Àgg och hÀll upp panko pÄ ett tredje fat. Doppa varje fiskbit i mjölet, sen i Àgget och slutligen i panko. VÀrm oljan till 180 grader och fritera fisken, nÄgra i taget, tills de Àr gyllenbruna. Ta upp och lÀgg pÄ hushÄllspapper sÄ den sista oljan fÄr rinna av.
Servera med citron, remoulad, majjo och vitvinsvinÀger. Vill man piffa med tidningsstrutar sÄ höjer det kÀnslan lite ytterligare!
Vi valde att dricka en Crémant de Bourgogne Brut (nr 7688) till. HÀrliga bubblor och frisk syra. Hittar man ett brittiskt mousserande sÄ ta det!