Delikatesses.se

Polkagrismacaroner

Den dÀr julkÀnslan börjar smyga sig pÄ, eller kanske snarare sÄ smyger jag pÄ den... Jag glÀntar pÄ förrÄdsdörren dÀr glöggen stÄr och gosar för att fÄ kÀnna lite doft, jag köper smÄ smÄ petflaskor med julmust för att "kvalitetstesta", jag ögonmÀter hur stor granen ska vara i hörnet av matsalen, jag har fingrat pÄ jullÄdan nÀr jag varit i kÀllaren..... Dessutom slÄr mitt hjÀrta volter nÀr jag tÀnker pÄ mysbaket med Olas familj dÀr det bÄde trycks mandelmusslor och grÀddas tunna (mycket viktigt) pepparkakor. HjÀrnan gÄr pÄ högvarv nÀr jag blÀddrar i mattidningar fulla av julgodis och juliga köttbullar. Men jag hÄller mig pÄ mattkanten med ett recept frÄn förra Ärets glöggning.

Polkagrismacaroner 120g Àggvitor (uppdelade i tvÄ skÄlar) 35 g strösocker 150 g mandelmjöl 150 g florsocker

50 g vatten till sockerlag 150 g strösocker till sockerlag

röd pastafÀrg, finns i de flesta vÀlsorterade butiker idag annars pÄ nÀtet

Fyllning 100 g vit choklad 65 g grÀdde 65 g krossade polkagrisar röd pastafÀrg

SÀtt ugnen pÄ ca 155 grader.

Vispa upp 60 g Ă€ggvita till ett mjukt skum och tillsĂ€tt 35 g strösocker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. SĂ€tt plattan pĂ„ hög vĂ€rme och lĂ„t blandningen koka upp utan omrörning. Koka tills massan nĂ„r 118 grader. TillsĂ€tt sockerlagen i marĂ€ngsmeten under lĂ„g vispning. Öka upp till medium/hög hastighet och vispa tills smeten Ă€r helt kall och skinande (ca 10-15 minuter). Sikta under tiden samman florsocker och mandelmjöl i en skĂ„l och blanda det med resterande ovispade Ă€ggvita. VĂ€nd ner mandelsmeten i marĂ€ngen och fĂ€rga den eventuellt med nĂ„gon hushĂ„llsfĂ€rg. Blanda till smeten Ă€r jĂ€mn och eventuella toppar lĂ€gger sig direkt. LĂ€gg smeten i en spritspĂ„se och spritsa ut smĂ„ klickar pĂ„ en klĂ€ddplĂ„t (ca en femkronas storlek) eller om man har en macaronmatta.

LÄt macaronerna vila pÄ plÄten minst 45 minuter innan de grÀddas mitt i ugnen, ca 10-15 minuter beroende pÄ din ugn. Ta ut och dra av pappret/mattan frÄn plÄten. LÄt macaronerna svalna helt innan de lossas frÄn pappret/mattan.

Gör fyllningen genom att hacka chokladen fint och lÀgg den i en skÄl. VÀrm grÀdden i en kastrull och slÄ sedan den heta grÀdden över chokladen. Rör runt tills chokladen Àr helt upplöst, fÀrga in den till önskad nyans och lÄt den stÄ en stund. Rör ner polkagrisarna och stÀll chokladen att stelna i kylskÄpet.

LÀgg samman macaronerna med en klick polkagrisganach mellan och förvara dem i kylen eller frysen tills de ska Àtas.

Dryck; hÀr duger inget annat Àn julmust, gÀrna en lyxigare lagrad pÄ snygg flaska med riktig kork....<

choklad julkaka macaron polkagris