200 gram vit choklad Rosa icing colour 1 msk neutral matolja Fint strössel
Klubbpinnar att hÄlla i, finns pÄ Panduro
Blanda smör och socker krÀmigt. TillsÀtt övriga ingredienser och arbeta till en deg, lÄt gÀrna degen fÄ vila i 30 min. Forma bollar i önskad storlek av degen. StÀll i frysen i minst 3 timmar. Hacka chokladen och smÀlt hÀlften över vattenbad, rör i oljan och ta av frÄn plattan. Rör i resten av chokladen och tör tills den Àr slÀt. Ta fram chokladbollarna och doppa i chokladen, lÀgg pÄ galler och dekorera med fint strössel. LÄt stelna i kylen. Stick in en pinne i varje boll innan servering.
Det Àr vÄr i SkÄne. Solen har strÄlat hela dagen. Vi har tittat pÄ Ola nÀr han spelade fotboll, druckit en Pimm's och Àtit koreanskt till middag, Äterkommer med recept.
Idag har vi haft ytterligare en fabulös dag. Lurre med Selmas farbror och sen lÄnghÀng med min farmor och Selmas farmorfarmor. Jepp det Àr vad hon Àr, inte gamlafarmor utan en farmorfarmor. Man Àr inte Àldre Àn man gör sig... Vi har fikat -givetvis pÄ hembakat, busat, gÄtt igenom hur Ipaden fungerar -yes, det Àr aldrig försent och dessutom fick jag galet god middag. Ett recept som hon gjorde första gÄngen pÄ husvagnscampingen i BarsebÀck. NÀr hon och hennes Gösta bjöd grannhusvagnen pÄ middag, 1997.
Broschyren frĂ„n Mejerierna var sĂ„ dĂ€r hĂ€rligt 90-talig, recepten Ă€r dels skrivna för ugn, men efter kommer en beskrivning för hur man gör det i mikrovĂ„gsugn. SĂ„ vi sĂ€ger hej till 90-talet och bjuder pĂ„ en rĂ€tt som passar lika bra 2015. Tack för idag farmorâ€ïž
Farmorfarmors husvagnslax Till er och tvÄ grannar
2 purjolökar, normalstora 1 msk smör 50 gram rökt, skivad lax, typ 3 skivor 2 dl grÀdde 1 dl vitt vin eller 2 tsk citronsaft + 6 msk vatten 500 gram laxfile Salt & svartpeppar
MicrovÄgsreceptet.... SmÀlt smöret i en oval form pÄ full effekt i 1 min. LÀgg i löken och tillaga pÄ full effekt i 3 min. Rör om en gÄng.Blanda ner rökt lax, grÀdde och vin eller citron. LÀgg laxbitarna ovanpÄ och tillaga pÄ full effekt i 10 min. Salta & peppra.
AlltsÄ jag har egentligen inte tid att blogga. Jag hÀnger med fina vÀnner, dricker vin, Àter god mat, promenerar, dricker kaffe, trycker semlor, hembakta cookisar, mintchoklad och ostbollar. Mitt i allt detta har jag laddat ner en app om hur man trÀnar bort sin mammamage. Ni förstÄr att jag har fullt upp. Tre dagar med skratt, fina minnen och god mat. IgÄr rattade vi hem till SkÄne igen för att mysa med nÀsta fining och hennes lilla bus. Fick smarrig broccolisoppa med krÀftstjÀrtar och minismlor till kaffet. Nu skulle man tro att det Àr slut dÀr, men icke. Den sena eftermiddagen bjöd pÄ ytterligare en semla hos min lilla mormor. Imorgon fortsÀtter spektaklet med mammafrukost pÄ Lindex med nyfunnen vÀn och Selmas kompis. PÄ eftermiddagen kommer mina fina flickor för snusketörsafton. En galet bra vecka helt enkelt. NÄt annat som Àr galet bra Àr denna biff bambu som smakar precis som, eller Ànnu bÀttre Àn pÄ Kinarestaurang. Ensmakavkarin inspirerade med detta recept.
#brunmatgörsigickepÄbild
Biff med bambu 4 portioner
Köttet 300 g ryggbiff, lövbiff funkar ocksÄ 1 msk fÀrskriven ingefÀra 2 msk maizenamjöl 3 msk vatten 0,5 tsk salt
SĂ„sen 2 smĂ„ gula lökar 15 fĂ€rska champinjoner 1 stor burk bambuskott 2 vitlöksklyftor 1 köttbuljongtĂ€rning 1Âœ-2 msk kinesisk soja 4 msk ostronsĂ„s 1 msk hoisinsĂ„s Âœ msk sesamolja 4 dl vatten (Maizenamjöl + vatten till eventuell redning)
Gör sÄhÀr: Strimla biffen tunt, enklast Àr det om den Àr lite halvfryst. Blanda ihop riven ingefÀra, vatten, salt och maizena. Marinera det med köttet och lÄt gÀrna stÄ över natten, iallafall minst tre timmar. Skala och skiva löken i tunna klyftor. Skiva champinjonerna. Stek lök och svamp i matolja tills det börjar fÄ lite fÀrg. LÀgg över i en bunke och stÀll Ät sidan sÄ lÀnge. Hetta upp matolja i stekpannan och stek köttet tillsammans med vitlöken pÄ ganska hög vÀrme. NÀr köttet börjar bli klart, tillsÀtt lök, svamp och bambuskott och hÀll genast pÄ soja, ostronsÄs, hoisinsÄs, sesamolja och vattnet. Smula i buljongtÀrningen. LÄt puttra 5-10 minuter under omrörning. Om sÄsen kÀnns tunn, rör ihop lite maizenamjöl med lite vatten och red av sÄsen. LÄt koka upp. Servera med jasminris.
Ha den Àran pÄ fettisdagen! Jag och Semlan trycker semlor och promenerar lÀngs memory lane frÄn tiden i VÀxjö tillsammans med nÄgra av de finaste mÀnniskorna jag kÀnner.
Idag vÀcktes Ola av min ljuva stÀmma. Selma undrade vad som pÄgick, men var snabbt med pÄ noterna och sken upp som en sol och överröste sin pappa med pussar & mys pÄ hans 34-Ärs dag. Det dÀr med present Àr lÀtt som barn nÀr en kram i present rÀcker, sen en teckning som utvecklas till nÄt pyssel man gjort av ett par pÀrlor, lite trÄd, klister och en frigolitbit. Alltid lika uppskattat. VÀrre Àr det för oss sambosar som aldrig vet vad vi ska köpa. Jag Àr duktig att köpa saker till oss, vilket inte alltid uppskattas.... SÄ i Är skulle han fÄ nÄt eget. Han köpte sjÀlv en ny datorvÀska ala KÄnken, jag sÀtter in pengar.... Smidigt. Givetvis hade överraskningskommiteen fixat ytterligare en present, snygg slips. Engelsk skolpojksmodell, blÄ & rödrandigt med nÀsduk.
Hade nu födelsedagsbarnet hÄllit sig hemma (Anderslövs Boik tar inte vila ens nÀr man fyller Är...) sÄ hade han fÄtt den godaste kladdkakan ever. Denna fick jag hemma hos Ninna som Àr mamma till en av Selmas smÄ kompisar.
SĂ„ Ă€lskling HURRA pĂ„ din dag â€ïž och hĂ€r kommer receptet.
Kladdkaka med kolagömma
3 st Àgg
4 dl socker
2 dl mjöl
6 msk kakao
225 gr smör
1 burk karamelliserad mjölk, kokt i 2h
SmÀlt smöret. Rör ihop Àgg, socker, mjöl och kakao. HÀll ner smöret i omgÄngar och rör till en jÀmn smet. Smöra en form med löstagbar kant och hÀll i hÀlften av smeten. Klicka ut kolan över hela smeten. HÀll i resten av smeten sÄ att det tÀcker hela formen. GrÀdda i 30-35 min i 175 gr. LÄt kallna i kyl nÄgra timmar eller över natten.
Hurra för semlor! Snart vankas det stora semeldagen nÀr den kommande Fettisdagen gör sitt intÄg. Redan nu kan vi avnjuta dessa, och för vissa typ min svÄger började semeltiderna redan pÄ juldagen förra Äret....
Det har presenterats en sensation i semelvĂ€rlden i form av semelwrapen frĂ„n Tössbageriet. SĂ„ i Ă„r presenterar Delikatesses Semelmuffinsen, inte först pĂ„ bollen men Ă€ndĂ„. En lite enklare variant som kan röras ihop nĂ€r det vankas sent pĂ„komna fikor med trevligt sĂ€llskap. Ăr dessutom fikagĂ€sten nötallergiker sĂ„ fyller vi den med nĂ„t annat Ă€n den ordinarie mandelmassan, nĂ€mligen citroncurd som Ă€r kamrat Kardemummas bĂ€sta kompis.
Undrar ni var man hittar Malmös godaste semla sÄ titta in pÄ &Bread, pÄ Regementsgatan 15, och slug en av deras surdegssemlor. Massor med smak, lagom stor och god vispad grÀdde.
Semelmuffins
ca 12 normalstora, en himla massa smÄ och ett par gigantiska
Vispa Àgg och socker pösigt och riktigt vitt. SmÀlt smöret och blanda det med mjölken och kardemumman, hÀll det i Àggsmeten. Sikta i mjöl, bakpulver och salt. Rör försiktigt ihop sÄ det precis blandar sig. StÀll formar i en muffinsplÄt. Klicka ut smeten. TÀnk pÄ att inte fylla dem för mycket för dÄ rinner de över kanten. GrÀdda i 175 grader i cirka 20minuter. LÄt svalna pÄ galler.
Blanda önskad fyllning och vispa grÀdden lagom, övervispad grÀdde Àr inte gott.... SkÀr en liten kon i varje muffin och lyft av. SkÀr bort den spetsigaste biten och anvÀnd i mandelmassefyllningen. LÀgg locken Ät sidan. Fyll med vald fyllning, spritsa eller skeda upp grÀdde och lÀgg pÄ det lilla locket. Pudra över florsocker.
Mandelmassefyllning 50 gram mandelmassa 2-3 msk vispgrÀdde Ev lite inkrÄm
Citroncurd Ca 0,5 dl citroncurd
3 dl lÀttvispad grÀdde Florsocker till pudring
Har man berikats med ett namn med samma bokstÀver som denna delikatess fÄr man stÄ ut med att kallas för Semlan...
"Nu Àr det fredagsmyyyyyyys, hoppas inte förÀldrarna stör..." Förmodligen sÄ stör vi inte förrÀn middagen Àr klar. Tisdagar Àr det fisk, torsdagar Àr Àrtsoppedag och fredag har blivit stora tacodagen. Ibland slirar vi dit, men tar oss för det mesta upp igen och gör en twist pÄ galenskapen. Som förra fredagen dÄ det lÄg köttfÀrs, grÀddfil, sallad och tortillachips i kundkorgen. Kassörskan log mot mig, som om hon visste vad det vankades till middag, men tji fick hon eftersom vi trollade fram en chili con carne pÄ "tacokorgen. Hur lurar ni fredagsmyyyyyset?!
Man tager vad man haver. Lite sÄ jobbar jag nÀr lunchklockan ringer. Att göra nÄgon form av omelett funkar för det allra mesta. Vissa saker finns alltid hemma, typ Àgg och morötter. IgÄr brassade vi biffsallad och fick sÄledes lite ingredienser över sÄ lurren idag gick lite i samma tema, asiatiskt. PlÀttlÀtt och gÄr att variera beroende pÄ vad som finns hemma. Ta vad ni har...
Skramlade Àgg stir-fry 1 st lunch
2 Àgg 2 msk neutral olja 50 gram rÀkor 3 smÄ vÄrlökar 1 liten bit ingefÀra 1 nÀve böngroddar 2 tsk sesamolja 1 msk ljus soja
VÀrm olja i en stekpanna. VÀnd i rÀkorna, tÀtt följt av ingefÀra, hÀlften av vÄrlöken och böngroddarna. Stek i typ en minut. HÀll pÄ Àggen och lÄt de SÀtra sig lite, precis innan du rör runt, sÄ Àggen skramlar sig. Krydda med sesamolja och sojan. Stek ytterligare 30 sekunder innan du hÀller upp och strösslar över resten av salladslöken.
Idag ska det kalasas igen. Vi firar vÄr lilla hönas första namnsdag, hennes andranamn, Elna ska firas stort idag. NÀr Selma inte orkar fira sig sjÀlv mer sÄ Äker vi till min lilla mormor som firar sin 80-Ärs dag idag. Det blir traditionsenlig smörgÄstÄrta. Hurra för mormor! Om Selma hade fÄtt vÀlja fika sÄ hade hon nog valt dumlebiskvier som namnsdagsfika. Hennes förÀldrar lyfter pÄ hatten och tackar för valet.
Dumlebiskvier Antalet kan variera beroende pÄ storlek....
125 gram mandelmassa 1 Àggvita 1/2 dl socker
100 gram smör, rumstempererat 1/2 dl florsocker 1 Àggula 1/2 tsk vaniljsocker 1 rÄgad msk kolasÄs, har man dulce de leche sÄ Àr det lyx 10 dumlekolor, nÄgot tillplattade 1 krm flingsalt
200 gram mjölkchoklad 1 msk neutral olja
Börja med bottnarna. Vispa sockret och Àggvitan lite vitt, riv sen ner mandelmassan i. Vispa till en slÀt smet. Sprits ut sÄ stora rundlar du önskar. Jag anvÀnde min macaronplatta i silikon, men det funkar lika bra pÄ ett bakplÄtspapper. Baka av i ugnen pÄ 175 grader, med varmluft, annars 200 grader. Tar ca 12 min innan de blir gyllenbruna.
Gör smörkrÀmen. Vispa smöret, Àggulan, florsockret och vaniljsocker pösigt och luftigt, nÀstan vitt. Rör i kolasÄs och flingsalt. LÄt stÄ kylt en stund.
LÀgg sen en tilltryckt dumlekola, eller en halv om du gör smÄ, pÄ varje botten och bre sen smörkrÀm pÄ sÄ den tÀcks. StÀll in i frysen i minst 30 min.
Hacka chokladen och smÀllt hÀlften av den över ett vattenbad. HÀll i oljan och lyft upp frÄn vattenbadet. Rör ner resten av chokladen sÄ den med smÀlter, pÄ sÄ sÀtt tempereras chokladen, den behÄller glans samt att den inte Àr sÄ varm nÀr smörkrÀmen ska doppas.
Doppa varje biskvi i chokladen sÄ smörkrÀmen tÀcks. StÀll pÄ galler sÄ överflödig choklad rinner av. LÄt stelna helt i kylen. Sen kan man om man vill och har choklad över spritsa strÀngar som jag gjort. LÄt sen stelna igen. LÀgg i frysen eller servera direkt till kaffet.