Delikatesses.se

Semelmuffins

Hurra för semlor! Snart vankas det stora semeldagen nÀr den kommande Fettisdagen gör sitt intÄg. Redan nu kan vi avnjuta dessa, och för vissa typ min svÄger började semeltiderna redan pÄ juldagen förra Äret....

Det har presenterats en sensation i semelvĂ€rlden i form av semelwrapen frĂ„n Tössbageriet. SĂ„ i Ă„r presenterar Delikatesses Semelmuffinsen, inte först pĂ„ bollen men Ă€ndĂ„. En lite enklare variant som kan röras ihop nĂ€r det vankas sent pĂ„komna fikor med trevligt sĂ€llskap. Är dessutom fikagĂ€sten nötallergiker sĂ„ fyller vi den med nĂ„t annat Ă€n den ordinarie mandelmassan, nĂ€mligen citroncurd som Ă€r kamrat Kardemummas bĂ€sta kompis.


Undrar ni var man hittar Malmös godaste semla sÄ titta in pÄ &Bread, pÄ Regementsgatan 15, och slug en av deras surdegssemlor. Massor med smak, lagom stor och god vispad grÀdde.

Semelmuffins

ca 12 normalstora, en himla massa smÄ och ett par gigantiska

3Àgg 2 1/2dl socker 100g smör 1dl mjölk 2 tsk kardemumma, stött 3 1/2dl vetemjöl 2tsk bakpulver 1 nypa salt

Vispa Àgg och socker pösigt och riktigt vitt. SmÀlt smöret och blanda det med mjölken och kardemumman, hÀll det i Àggsmeten. Sikta i mjöl, bakpulver och salt. Rör försiktigt ihop sÄ det precis blandar sig. StÀll formar i en muffinsplÄt. Klicka ut smeten. TÀnk pÄ att inte fylla dem för mycket för dÄ rinner de över kanten. GrÀdda i 175 grader i cirka 20minuter. LÄt svalna pÄ galler.

Blanda önskad fyllning och vispa grÀdden lagom, övervispad grÀdde Àr inte gott.... SkÀr en liten kon i varje muffin och lyft av. SkÀr bort den spetsigaste biten och anvÀnd i mandelmassefyllningen. LÀgg locken Ät sidan. Fyll med vald fyllning, spritsa eller skeda upp grÀdde och lÀgg pÄ det lilla locket. Pudra över florsocker.

Mandelmassefyllning 50 gram mandelmassa 2-3 msk vispgrÀdde Ev lite inkrÄm

Citroncurd Ca 0,5 dl citroncurd

3 dl lÀttvispad grÀdde Florsocker till pudring

Har man berikats med ett namn med samma bokstÀver som denna delikatess fÄr man stÄ ut med att kallas för Semlan...

citroncurd gradde kardemumma mandelmassa semla