Delikatesses.se

Sverige -Argentina

För alla er som ska se matchen ikvĂ€ll kommer hĂ€r ett smakprov pĂ„ Argentina och deras gatumat. Ät den till första halvlek samtidigt som Zlatan dribblar boll eller gör den i andra nĂ€r Zlatan Ă€r Ă„ duschar.... Hur som helst testa denna goding!

Den argentinska motsvarigheten till korv med bröd!

Choripan

4 goda chorizo ( ett tips för stockholmarna Àr Taylor & Jones) 1 stor baguette Chimichurri 2 vitlöksklyftor 2 dl fÀrska oreganoblad 1/2-1 st röd chili 1 dl god olivolja 2 mak rödvinsvinÀger 1/2 tak strösocker Salt och grovmalen svartpeppar

Hacka vitlök & oreganobladen. KÀrna ur chilin och hacka Àven den. Blanda allt i en skÄl och hÀll pÄ olja, vinÀger och socker. Smaka av med salt & peppar. LÀgg i en tÀtslutande burk, hÄller i ca vecka. Stek korven i ugnen i ca 20 min pÄ 175 grader. Dela baguetten i 4 delar, skÀr ett snitt i dem och ringla lite chimichurri. LÀgg en korv i varje bröd och toppa med ytterligare chimichurri. Servera genast!

Rosa Piraten

Nu Àr det verkligen hög tid att ta tag i det dÀr nyÄrslöftet. Ni kommer vÀl ihÄg vad vi lovade.... SÄ ni som inte har en flaska pÄ kylning inför den kommande helgen (eller vilken dag man vÀljer att dricka det) se till att fixa det!

I fredags utgick den andra delen av födelsedagspresent frÄn underbaringen som jag har förmÄnen att ha som webbtekniker, avsmakare och diskare efter det att jag gÄtt lös i köket. Det bjöds pÄ middag pÄ Rebell i nya hemstaden, Malmö! (mer om detta i ett senare inlÀgg) Inbjudan till en fördrink pÄ Grand mat & öl kom via sms. Följt av ett till "lite knepigt att hitta, in pÄ parkeringen och upp för stÄltrappan..." Sagt och gjort sÄ klÀttrade jag upp för stÄltrappans tre vÄningar i mina 10 cm styltor. Innan för dörren möts jag av en otroligt varm atmosfÀr, kÀrleksfull stÀmning och kÀnslan av att stadens skönaste mÀnniskor var pÄ plats. En enorm lokal avdelad i tre delar, afterwork-folket som ska Àta, loungen med den stora flygeln i mitten och björkborden för de menyÀtande mÀnniskorna. Baren lÀngs hela kortsidan var proppad med godsaker, till min lycka smÄ kombosar och det Àr hÀr detta inlÀgget blir intressant..... PÄ en svart griffeltavla lÀser jag Rosa piraten. BestÀllningen dukas upp framför mig, en piccolo Rotari Rosé, en Birgit Bardot-kupa och en burk med salta lakritspengar!!!

Rotari rosé har en ton av hallon och grapefrukt i sig som passar ypperligt till saltlakrits! Rotari rosé (nr 7701) blir din för 99:- penningar och piratpengarna finns pÄ pÄse i en butik nÀra dig.

MĂ„ste testas!!!

glasburk lakrits rose rotari

Klassiker utan köttskatt

Med allt prat om köttskatt sÄ Àr det vÀl lika bra att vi lÀr oss laga klassikerna pÄ nytt sÀtt. Tror vi börjar med Wallenbergaren.

Havets Wallenbergare 400 g fisk , jag tog kolja och lax. Ofta finns det spillbitar som Àr billigare, dessa Àr ypperliga... 1 dl grÀdde 1 Àgg Ett knippe grÀslök Ett knippe dill Salt & peppar Smör och olja att steka i

Kör fisken i en matberedare sÄ fisken blir till en fÀrs. Klipp dill och grÀslök i mindre bitar och ha sen i mixern. KnÀck i Àgg och hÀll pÄ grÀdde. LÄt köra runt en stund sÄ fÀrsen blir luftig. Salta & peppra. Gör ett stekprov. HÀll ett tunt lager ströbröd pÄ skÀrbrÀdan. NÀr du Àr nöjd med smaken, blöta fingrarna med kallt vatten och forma biffar som du lÀgger i ströbrödet. Strö ytterligare ett tunt lager pÄ ovansidan. Stek i mycket smör och lite olja pÄ medelvÀrme tills innertemperaturen Àr 52 grader.

Servera med potatis- och palsternackspuré, skirat/brynt smör och gröna Àrtor tom. lingon funkar för den som vill.

Dumplings och en frÀsch sydafrikan

I lördags skulle det sÄ firas födelsedag. Efter tÄrta, bus och presentöppning var det sÄ dags för första rÀtten. *Trumvirvel* RÀkdumplings! Dessa smÄ ljuvlingar som man kan fylla med vad man vill och Àta huuuur mÄnga som helst av. HÄll till godo!

Bilden Àr lÄnad frÄn Ica.se, eftersom vi mest njöt och glömde ta bilder...

RĂ€kdumplings ca 30 st

Fyllning 400 g rÀkor, hackade 2 msk japansk soja ( ljus soja) 2 msk fisksÄs 2 st finhackad salladslök 1 msk riven fÀrsk ingefÀra 1 st morot, grovt riven 2 st vitlöksklyfta, riven 1 tsk strösocker 1 st röd chili, urkÀrnad finhackad Koriander för den som vill....

1 pkt won tondeg 1 Àgg

1 vÄrlök 1/2 röd chili 2 msk rostade sesamfrön 1 knippe koriander eller krasse om du föredrar det

DipsÄs 1/2 dl japansk soja 3 lime, saften 2 msk fisksÄs

Hacka och riv ihop allt och blanda med soja och fisksÄs. Kan med fördel göras dagen innan. LÀgg pÄ ca 1 tsk av fyllningen pÄ degen. Pensla Àgg lÀngs halva kanten och vik dubbel. FörsÀk klÀm ut sÄ mycket luft som möjligt sÄ degen ligger tÀtt kring fyllningen. LÀgg pÄ tallrik och lÀgg över en fuktad handduk sÄ de inte torkar.

Blanda allt till dipsÄsen och smaka av.

Förbered hackad vÄrlök, hackad röd chili, sesamfrö och koriander/krasse.

Tillagning Har man en Ängkorg i bambu med flera vÄningar Àr detta lÀckert och lÀtt att servera ur. Klipp ut rundlar som Àr lite mindre Àn korgens botten av bakplÄtspapper/alu.folie. LÀgg dumplings pÄ varje lager, viktigt Àr att de inte ligger mot varandra eftersom de dÄ fastnar. StÀll korgen pÄ kokande vattenbad i ca 4 min. Om du inte har en Ängkorg kan du göra dom i stekpanna. VÀrm pannan och ha i lite sesamolja. LÀgg i degknytena och stek som hastigast i 30 sek. HÄll sedan pÄ vatten, knappt ett par matskedar. PÄ med ett lock och lÄt Änga i ca 3 min. Det fÄr inte vara för mycket vatten eftersom de dÄ kokas.

Ta av och Àt direkt med dipsÄsen och tillbehören som ger frÀschör.

Sommelieren( jag) tog fram ett mousserande vin till dessa smÄ guldklimpar. SÀltan, viss hetta, det lite sura frÄn limen i dipsÄsen passar ypperligt med bubbligt, torrt vitt vin. Varför inte denna sydafrikan som numer finns i ordinarie sortimentet för ynka 98 riksdaler. Boschendal Brut ( nr 7889), Chardonnay & Pinot noir. Heavenly om jag fÄr sÀga det sjÀlv!

anga dumplings rakor soja wonton

Hurra Hurra HURRA!.....för mig;)

Firade födelsedagen igÄr med nÀrmsta familjen, precis som jag ville ha det. En fika fick kicka igÄng firandet. Som följdes av middag i tre akter helt ackompanjerad av moi. Vi började med ljuvliga rÀkdumplings med soyadip. Akt tvÄ med five spice kryddat ankbröst pÄ plommonsÄs med ljuvliga grönsaker gjorde oss alla lite smÄtt lyckliga. Efter en kraftig middag toppade vi med mangosorbe pÄ en grapefrukts granite med ett granatÀppelströssel. Det var en bra kvÀll med andra ord, dessutom tappades det upp fin fin dryck.

Tack för presenter och det fantastiska sÀllskapet !

Tror att vi ÀndÄ börjar med fikan...


Blueberry, lemon & meringue cake TvÄ fÀrdigköpta tÄrtbottnar ( baka sjÀlv om du hinner...jag gjorde pÄ 6 delar)

1 burk lemoncurd (finns fÀrdig men blir ljuvlig pÄ ekologiska citroner)

1 citron, om du inte gör egen curd 1 burk ekologisk blÄbÀrssylt 1 pkt stora blÄbÀr, frysta funkar 5 Àggvitor, eko 2 dl socker, rÄsocker funkar med 1 tsk vaniljsocker

Börja med marÀngen. SÀtt pÄ en kastrull med vatten som ska agera vattenbad. Separera Àggen (spara gulorna till en Àrggröra eller en vaniljsÄs). Blanda i socker och vaniljsocker. Rör ihop och stÀll pÄ vattenbadet. I med en termometer och rör om tills termometern visar 65 grader. Ta av frÄn vattenbadet, sen Àr det bara att ta fram elvispen och vispa till marÀng som hÄller rumstemperatur. Montering Börja lÀgga ett lager med blÄbÀrssylten, pÄ med ytterligare ett lager. Bred lemoncurd och lite av marÀngen. HÀr kan man med fördel börja med lite citronsaft pÄ sockerkaksbotten, sen ett lager blÄbÀrssylt och sÄ fortsÀtter man tills det Àr dags att lÀgga pÄ locket. Avsluta med ett lager lemoncurd som blÄbÀren kan fastna i. Spritsa marÀngen genom tyll eller bara bre pÄ den pÄ sidorna. LÀgg ut blÄbÀren och lÄt stÄ en stund innan den avnjuts. En absolut laktosfri tÄrta, om man inte vÀljer tÄrtbottnar med det innehÄllet. Dessutom Àr den inte i behov av kyl...

O__riginalet kommer frÄn Hela Sverige bakar

baka blabar ekologisk laktosfri lemoncurd marang tarta

Hemmapappans canelloni

Jag har lata dagar i SkÄne. Tar dagen lite som den kommer och dyker upp lite varstans. HÀr om dagen landade jag pÄ Limhamn för lite hÀng med den charmigaste systerdottern pÄ denna sidan Vintergatan. Dessutom blev jag bjuden pÄ god mat (som alltid pÄ ön) Jag har gjort en fuskvariant hÀr men detta Àr sÄ nÀra originalet man kan komma.

Hemmapappans canelloni 2 pkt fÀrska lasagneplattor 2 zucchini 2 gula lökar 3 dl grÀdde Olja att steka i Salt & svartpeppar Emmentaler alternativt Jarlsberg eller om man hittar en riktigt bra lokal herrgÄrdsost med mycket nötig smak...

TomatsÄs ( enligt konstens alla regler) 2 burkar krossade tomater 2 klyfter vitlök 1 gul lök 2 msk tomatpuré, den utan tillsatser 1 tsk socker Salt & svartpeppar Basilika/oregano/timjan för den som vill...

Hacka löken och svetta i olja pÄ medelhög vÀrme. Hacka under tiden zucchini. LÀgg i nÀr löken blivit glansig och nÀstan genomskinlig. Salta och peppra. HÀll pÄ hÀlften av grÀdden och lÄt koka in. HÀll pÄ mer efterhand. Koka ihop till en stuvningsliknande konsistens. StÀll Ät sidan och gör tomatsÄsen. Ni vet hacka lök och vitlök. Stek i olja, i med tomatpuré och sist tomaterna. Strö socker pÄ och lÄt puttra en stund. Salta & peppra efter tycke och smak. Vill man ha i örter tar man det sist.

HÀll tomatsÄsen i en ugnsfast form. SkÀr pastan pÄ mitten pÄ lÀngden. Hyvla en bit emmenthaler och lÀgg pÄ pastan, lÀgg en klick av zucchiniröran ovanpÄ, skÀr av en bit fram och rulla ihop till en rulle och stick ner i tomatsÄsen. Upprepa tills formen Àr fylld.

StÀll in i ugnen pÄ 200 grader i ca 20 min. Servera med riven parmesan och en senapskÄlsallad (ruccola för den moderne)

emmentaler jarlsberg pasta tomatsas zucchini

Kokbokshyllan

Drömmer ni liksom jag att ha ett helt bibliotek med kokböcker?! Ett sÄnt dÀr med hyllor frÄn golv till tak och bara en sliten fÄtölj och en lÀslampa mitt i rummet. Böcker som ger inspiration! Jag Àger en del kokböcker ( lÀs mÄnga) och nu Àr det nÀra att det fÄr bli en in en ut-regel innan vi har ett helt bibliotek... DÀrför hoppade jag glÀdjeskutt nÀr appen Kokbokshyllan lanserades. Hur smart som helst. Kokbok, reportage, dryckestips och alla recept frÄn böcker jag inte köpt Àn. Supersmarta funktioner dÀr röstatyrning hjÀlper dig att komma vidare i recepten sÄ slipper I-paden bli kletig.

SÄ efter att ha blÀddrat i de tvÄ böcker som för tillfÀllet finns blev jag galet sugen att testa. Dessutom sÄ sÄldes det billiga havskrÀftor pÄ affÀren( dock förkokta).

Pankopanerade havskrÀftor med svartpepparglacerade morötter & apelsinsmörsÄs 8 ganska stora havskrÀftor ( vi hade 14 smÄ) 1 dl vetemjöl 2 Àgg 2 msk grÀdde 2 msk apelsinolja ( riv apelsinskal i olja och lÄt stÄ) 2 dl panko Frityrolja

ApelsinsmörsÄs 2-3 st charlottenlökar Skalet frÄn 1 apelsin 1 dl fÀrskpressad apelsinjuice 2 dl grÀdde 1-2 tak vitvins vinÀger 125 gram smör Salt & svartpeppar

Svartpepparglacerade morötter 1 kg morötter Salt Smör Svartpeppar

Skala havskrÀftorna. Spara klorna och Àt som snacks. Panera stjÀrtarna först i mjöl sen Àgg+apelsinolja+grÀdde och sist i panko. LÀgg Ät sidan. Koka morötter i lÀttsaltat vatten. VÀrm sakta upp frityroljan till 130 grader. Börja med sÄsen. LÄt löken bli glansig i smör. LÀgg i saft och apelsinskalet och lÄt det gÄ med en stund. HÀll pÄ grÀdden och koka upp snabbt. LÄt sedan sjuda ett par minuter. SmaksÀtt med vinÀger, salt och peppar. CompTIA 220-801 dumps

StÀll Ät sidan. NÀr morötterna Àr lite al dente lÀgg i en klick smör och ordentligt med svartpeppar. Fritera stjÀrtarna i ca 1,5 min och fiska upp pÄ papper. Servera med lite spÀd ruccola.

apelsinsmorsas havskrafta kokbok leif mannerstroms morot stefan-karlsson svartpeppar

Flyttpack och taberas

HÀr hemma packas det lÄdor inför flytten till SkÄne. Allt ska viras in och packas ner, precis allt! Det Àr vid sÄna hÀr tillfÀllen man inser hur mycket saker man har och "vÀrst" Àr det i köket. SÄÄÄÄ mycket grejor, Ä allt Àr bra att ha....

Vad gÀller maten sÄ rensas det Àven dÀr. IkvÀll blev det landgÄng eftersom det krÀver en del tillbehör, men inte sÄ mycket att varje. Ypperligt att göra pÄ all jul-, pÄsk- och midsommarmat som Àr över...

Det finns inte nÄgra egentliga regler, men att tÀnka som en meny Àr ganska bra. Börja med fisk och skaldjur, sen kött och sist ost. Det andra man ska tÀnka pÄ Àr att det som kommer efter smakar gott med det som var innan, skapa smakbryggor.

Dagens landgĂ„ng Vitt bröd Bregott Avokado Ägg RĂ€kor MajonĂ€s Citron Dill Gurka Rökt skinka Clementin Pepparrot Syltlök Rostbiff Remoulad Inlagd gurka Torkad lök BrĂ€nnvinsost Getost Fikonmarmelad

UngefÀr i den ordningen lÀggs det pÄ. LÄt smakfantasin flöda!

Till detta dricker vi en Nils Oscar god lager ( 1305)

jul landgang midsommar palagg pask rakor rostbiff smorgas

Bubblande nyÄrslöfte

Ingen annan dag pÄ Äret Àr sÄ förknippad med champagne som nyÄr. Vilket Àr konstigt, varför dricker vi inte mer mousserande vin alla andra dagar?! Ja, mousserande vin kallas det eftersom allt gott som bubblar inte bara Àr champagne. Champagne Àr originalet frÄn distriktet Champagne i Frankrike. HÀrifrÄn kommer mÄnga smÄ ljuvlingar som visst Àr vÀrda sitt pris. Dock görs det massor av sköna kusiner runt om i vÀrlden. Cava frÄn Spanien, spumante frÄn Italien, cap classiq frÄn Sydafrika och inte minst crémant, champagnes lillebror som hÄller pÄ att vÀxa ifatt sin storebror (alla gjorda enligt champagnemetoden eller méthode champenoise). Eftersom monopolet i Sverige gör att ni just nu inte har nÄgon tid kvar att roffa Ät er nÄt som bubblar med alkohol och att jag Àr sÄ dÀr ute i sista minuten med mina tips sÄ tycker jag att vÄrt nyÄrslöfte i Är Àr att vi inte bara dricker bubbel pÄ nyÄr utan att vi lovar oss sjÀlva att dricka mer mousserande vin nÀr tillfÀlle ges under hela Äret.

Det största generalfelet mĂ„nga gör Ă€r att spara sina bubblor till tolvslaget, det dricks kallt nĂ€r det Ă€r Ă€nnu kallare ute och att man druckit en hel del annat under kvĂ€llen sĂ„ smaklökarna Ă€r inte direkt pĂ„ topp. Nej, börja hellre kvĂ€llen med ett gott bubbel antingen som fördrink eller till förrĂ€tten eller bĂ„da delar. Mousserande vin Ă€r ypperligt till skaldjur som Ă€r en vanlig förrĂ€tt. Äter man serano eller parmaskinka sĂ„ Ă€r Ă€ven detta en ljuvlig kombination med bubblorna. PĂ„ tolvslaget rekomenderar jag nĂ„t varmt som man kan vĂ€rma sig med den stund man stĂ„r ute.

Sen var det ju det hÀr med priset. Champagne i alla Àra, det Àr gudagott, men kostar dÀrefter. Dock börjar det dyka upp billigare champagne pÄ bolaget som Àr ett litet rop frÄn producenterna i Champagne eftersom allt fler vÀljer kusinerna eller lillebrorsan. Om man bara vÄgar sÄ finns det en mÀngd mousserande viner pÄ bestÀllningssortimentet som Àr vÀrd sin vikt i guld.

Boschendal- finns pÄ flera systembolag numera. HÀrlig mousse med superfina Àppeltoner, kex och hÀrliga citrustoner.

Castillo Perelada - HÄller tummarna för att denna finfina cava ska ingÄ i det ordinarie sortimentet. Ett allround mousserande som passar sÄvÀl till skaldjuren som till sÀltan i en hÀrlig skinka. BestÀlla hem en hel lÄda!

La Robinia - Ett supervin som finns i det ordinarie sortimentet. Bra att alltid ha hemma nÀr man fÄr ovÀntat besök.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne- en förfinad crémant gjord pÄ 100% chardonnay (blanc de blanc).

Köp hem dom allihopa! och skulle man nu vilja köpa en riktig champagne sÄ Àr min favorit Pol Roger, men huschampagnen Àr Piper-Heidsieck som Àr nÄgra tior billigare.

NÄt att knapra pÄ hör ju liksom till sÄ hÀr kommer en favorit i repris.

JordÀrtskockschips 2 st jordÀrtskockor med skalet kvar Olja att fritera i Salt Termometer Mandolin eller en riktigt vass kniv

HÀll oljan i en gryta och sÀtt pÄ vÀrmen. TÀnk pÄ sÀkerheten, lock att slÀcka med. SkÀr skockorna i mindre Àn 2 mm tunna skivor. LÀgg i kallt vatten. NÀr du Àr klar lÀgg ut hushÄllspapper och lÀgg upp varje skiva och torka av med ytterligare en bit papper. Fritera nÀr oljan blivit 160 grader, det fÄr inte bli sÄ mycket varmare. Fritera tills de Àr gyllenbruna, ta upp med hÄlslev pÄ hushÄllspapper och salta. Sen Àr det bara att korka upp! Receptet kommer frÄn matrepubliken

Gott nytt Är allihopa och glöm nu inte vad vi lovat varandra, MER BUBBEL 2013!!!

bubbel cap-classiq cava champagne cremant mousserande prosecco vin

God jul !

Vill önska alla en riktigt god jul!

Till Kalle Anka blir det mumsiga saffranssemlor.

Vad fikar ni pÄ?

1 sats saffransbulledeg

Fyllning 100 gram mandelmassa 1 nÀve flagad mandel 0,5 dl vispgrÀdde Saffransbulle ( innanmÀte ) En skvÀtt rom eller cognac

Vispad grÀdde Florsocker

Gör saffransdegen enligt receptet. Gör sÄ stora bollar du vill ha, jag vill ha dom smÄ ca 15 gram.

NÀr det Àr dags för servering blanda alla ingredienser till fyllningen, vispa grÀdde. SkÀr av locket och lÀgg Ät sidan. Gröp ur lite innanmÀte och blanda med fyllningen. Fyll hÄlet i bullen med fyllning, pÄ med en klick grÀdde toppa med locket och lÄt det sen snöa florsocker genom en tesil.

Nu fÄr klockan slÄ 15:00 nÀr den vill...