Idag regnade det pÄ tvÀren, dropparna var smÄ och ettriga och jag valde dunjacka framför regnjackan. KÀndes sÄdÀr. Vissa dagar Àr helt enkelt bÀttre Àn andra. Idag var en annan dag. GrÄ trist mÄndag med lilla Selma, som inte ville vara utan sin mamma i tvÄ minuter. NÀr Ola kom innanför dörren lÄg det smÄ högar överallt, högar som jag pÄbörjat under mina tvÄminutrare lÀngs hela dagen. Nu sover lillfisen, högarna Àr undanplockade och jag har fÄtt en vÀldans god Puttanesca till middag. Imorgon fÄr vi mysbesök och pÄ onsdag ska vi trÀffa Matrepublikens Charlotta och hennes lilla Clara. TvÄ mycket braiga dagar att se fram emot med andra ord. Andra bra dagar var den som avslutades med Àppelrullar, som gjordes efter vÄrrullefesten vi hade för ett tag sen.
Ăppelrullar med kolasĂ„s och vaniljglass 4 personer
Ăppelrullar 4 Ă€pple, typ Granny smith eller Alice 75 g farinsocker 30 g smör 8 g malen kanel 25 g Calvados 8 vĂ„rrulleark
Vaniljglass 1 liter Frityrolja
1 dl socker 2 tsk kanel
KolasĂ„s Börja med kolasĂ„sen. VĂ€rm glukosen i en tjockbottnad kastrull. HĂ€ll i sockret, lite i taget, tills det löst sig. LĂ„t koka till den fĂ„tt en fin kolafĂ€rg, rör om dĂ„ och dĂ„. TillsĂ€tt grĂ€dden försiktigt under omrörning. NĂ€r den har blandat sig tar du av kastrullen frĂ„n plattan och tillsĂ€tter smöret. Rör tills det löst sig. StĂ€ll Ă„t sidan för att svalna. Ăppelrullarna Skala och kĂ€rna ur Ă€pplena. SkĂ€r dom i mindre bitar. SmĂ€lt smöret och farinsocker i en kastrull, tillsĂ€tt sen Ă€pplena och kanelen. LĂ„t frĂ€sa tills Ă€ppelbitarna börjar bli mjuka. HĂ€ll dĂ„ pĂ„ calvados och ta av kastrullen frĂ„n plattan. LĂ„t blandningen svalna, gĂ„r jĂ€ttebra att göra den innan och lĂ„ta den stĂ„ i kylen. Rulla sen vĂ„rrullar enligt konstens alla regler. Fritera i 180 grader tills rullarna Ă€r gyllenbruna. Ta upp och rulla i socker-& kanelblandningen. Servera varma med kolasĂ„sen och glass.
Rullarna kan göras fÀrdiga lÄngt innan och frysas, sen tas fram 1 timme innan de ska friteras.
Skrubba och skÀgga av musslorna. slÀng söndriga och de som inte stÀnger sig nÀr man knackar dom, eller sköljer kallt vatten pÄ. StÀll Ät sidan. Finhacka löken, vitlöken, chilin och riv ingefÀran. VÀrm oljan i en vid gryta. Stek lök, vitlök, chili, ingefÀra och currypastan tills den röda curryn spricker. Rör om ofta. hÀll pÄ vinet sÄ det börjar koka. LÀgg i musslorna och lÄt koka under lock i ca 2 min, lyft pÄ locket och se sÄs musslorna öppnat sig. NÀr sÄ Àr fallet ta upp musslorna med hÄlslev och lÀgg Ät sidan. HÀll pÄ kokosmjölken, fisksÄs och ha i limebladen. Riv palmsockret och lÄt koka upp. Smaka av och ha sen i limen. Det ska vara bÄde, sött,salt,surt och starkt, tillsÀtt mer av de olika ingredienserna om det inte balanserar. Koka upp och ha i musslorna igen. HÀll pÄ lite vatten om sÄsen kÀnns tjock och koka upp snabbt igen. Hacka koriander och strössla över. Servera genast! Vi hade Ängade edamamebönor med flingsalt till med.Gott, gott, GOTT!
Ljust öl typ Singha Ă€r gott till eller varför inte en lite utskĂ€lld klassiker, Black tower. Ett druvigt och blommigt vitt vin som dracks till helt fel mat pĂ„-70, -80 och 90-talet. Men till thai Ă€r det toppen. Beroende frĂ„n vilket land man köper vinet sĂ„ kan det stĂ„ lite olika druvnamn pĂ„ flaskan, vi kĂ€nner oftast igen den som Rivaner, en korsning mellan Riesling och Sylvaner. Dock Ă€r originalnamnet MĂŒller-Thurgau, efter Dr Hermann MĂŒller frĂ„n schweiziska Thurgau som planterade den första plantan 1882. Ett försök att förena de goda smakegenskaperna hos Riesling med den tidigare och mer pĂ„litliga mognaden hos Sylvaner, och kallas dĂ€rför Ă€ven för Rivaner. Det kuliga i denna historien Ă€r att det genom DNA visat sig att det inte var Sylvaner Dr MĂŒller höll pĂ„ med, utan en Madeleine Royale. Snip, snap, snut,sĂ„ var sagan slut.
Idag Àr det onsdag. Halva veckan avklarad. Snart helg igen. För ett par veckor sen drabbades vi av en arme av mjölbaggar i vÄrt skafferi. Ni vet nÀr det kryper i allt. Vi har haft en del fighter och avbrutit smÄ och stora mjölbaggemöten. Vi har nu lyckats fÄ dom smÄ Àcklena att retirera och försvinna frÄn vÄrt skafferi. Vi fick slÀnga rÀtt mycket, leva med det skafferiet hade kvar att erbjuda, pÄ en bricka stÄendes pÄ en stol i tvÄ veckor samt kokböcker lÀngs med vÀggarna. Det senare har dock mest varit lyckosamt dÄ vi blÀddrat lite mer i vÄra alster. NÄgra "vi-mÄste-verkligen-testa-detta"-recept har markerats och ikvÀll var det dags för ett. Receptet Àr hÀmtat ur Mathias Dahlgrens bÀsta. Receptet Àr bra, men vi hakade upp oss pÄ tvÄ smÄ detaljer, ska tomaten och gurkan vara skalad och urkÀrnad och anvÀnder du det gröna pÄ purjolöken?! Vi fick helt enkelt stÀlla oss frÄgan; Hur hade Mathias gjort?! Givetvis sÄ kan det inte var plÀttlÀtt, utan vi fÄr blanchera tomaten för att fÄ bort skalet och kÀrna ur den. Gurkan skalar vi samt gröper ur det kÀrniga. Förmodligen anvÀnder Mathias bara det vita eftersom han snitsigt anvÀnder det gröna till nÄt annat kulinariskt, men hÀr hemma har vi redan planerat veckan och jag fÄr annars slÀnga det gröna. Det vill vi inte vara med om sÄ den Äker med. Om, Du, Mathias lÀser detta, lÀgg en kommentar i kommentarsfÀltet och berÀtta sÄ vi fÄr veta om vi överarbetar....Hur som haver sÄ var det vÀldans gott!
Rimmad torkrygg med med purjolökscrÚme och rökt olivolja 2 portioner
Gör rimlagen genom att koka upp vatten och salt sÄ att saltet löser sig. LÄt svalna i kylen.
Rökt olivolja Sjud under omrörning rökt fisk och olja med lite salt i ca 10 min. Dra Ät sidan och lÄt dra i 30 min. Sila och filtrera genom kaffefilter.
Brödsmulor SkÀr brödet i smÄ, smÄ kuber.Blanda med olivolja. LÀgg i ugnssÀker form och stek i 175 grader tills de Àr gyllene och frasiga. LÄt rinna av pÄ hushÄllspapper och salta.
PurjolökscrÚme Koka potatis och purjolök i grÀdden, mixa, sila och smaka av med salt och vitpeppar.
Rimma fisken LÀgg fisken i rimlagen, lÄt dra i 20 minuter. ta sen upp, skölj av i kallt vatten och torka torrt med hushÄllspapper. lÀgg sen fisken pÄ oljad plÄt och baka pÄ 80 grader tills fiskens innertemperatur Àr 48 grader.
Topping Blanda allt till toppingen. VÀnta med brödsmulorna tills precis innan servering sÄ de inte mjuknar. TÀnk pÄ att inte röra för hÄrt, utan mjuka fina tag sÄ du inte krossar romen. VÀrm tallrikarna i nedre delen av ugnen under tiden som fisken ÀndÄ stÄr inne.
Fördela purjolökscrÚmen i de varma tallrikarna, lÀgg fisken pÄ och toppa med toppingen. Ringla över lite av den rökta oljan.
Dryck? Ska klura pĂ„ ett bra vin till detta, lutar lite Ă„t ett Pinot Grigio alternativt ett GewĂŒrztraminer...Ă„terkommer i den frĂ„gan.
Pantertanterna, mormor och farmor Vi tackar fotograf A. Jeppson för kamerahanteringen. Idag har vi mest myst och jag har blivit varm i hjÀrtat över alla som skickat hÀlsningar frÄn nÀr och fjÀrran, en av mina finingar befinner ju sig pÄ Bali. VÀcktes med skönsÄng, fick ett fint paket som innehöll ett vÀldigt vackert armband frÄn Lotta jewwellery.
Detta fina kom pÄ posten i fredags i ett paket frÄn fina vÀnner. TACK!
Lilla S fick frukosten i sÀngen, medan jag fick den serverad i matsalen. Eftermiddagen spenderades med lilla S alldeles nyklÀckta supersöta kusin. Som om detta inte var nog sÄ serverades det en alldeles magnifik Biff Rydberg till middag. NÀstan sÄ jag ser fram emot nÀsta Är med....
Lilla E föredrar fina smÄ söta saker, dÀrför fick hon en liten vit kanin till fikan istÀllet...
SmÀlt smöret, tillsÀtt mjölken och vÀrm till fingervÀrme. Smula jÀsten i en bunke. HÀll över mjölken och rör om tills jÀsten löst sig. TillsÀtt socker, salt, kardmumma, Àgg och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. LÄt jÀsa ca 30 min.
SĂ€tt ugnen pĂ„ 200°. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen pĂ„ mjölad arbetsbĂ€nk och knĂ„da. Ta ett bakplĂ„tspapper och klĂ€m mellan botten och ringen pĂ„ en springform. klipp runt formen, lĂ€mna typ 2 cm lĂ€ngs kanten. Ăppna formen och lĂ€gg degen mitt pĂ„ pappret. Kavla ut lĂ€ngs med formens kant. SkĂ€r sedan degen i 8 bitar. LĂ€gg tillbaka pĂ„ bottenplattan, sĂ€tt pĂ„ ringen och lĂ„t jĂ€sa ca 30 minuter. Pensla med uppvispat Ă€gg och grĂ€dda i mitten av ugnen ca 15-20 min min.
SkÀr av ett lock av den övre delen av jÀttebullen. Dela locket efter skÄrorna och lÄt ligga pÄ skÀrbrÀdan. Fyll bullarna med [mandelmasseblandning eller vilken fyllning som passar dig bÀst] (/posts/semlor/). Vispa grÀdden och lÀgg ett lager pÄ hela underdelen. LÀgg pÄ locken och pudra över florsocker.
Först ska jag göra en pudel.... Givetvis sÄ Àr lilla S, Simba ett lejon och inte en tiger. SÄ nu nÀr detta Àr gjort sÄ gÄr vi in pÄ viktigheter i livet. Mat och vin i kombination. Det behöver inte vara sÄ svÄrt och skitnödigt som alla tror. Man lÀr sig nÄgra grundregler och fÄr sen dricka sig igenom ett gÀng viner innan man hittar rÀtt. Precis som med mycket annat sÄ Àr smaken som baken, delad. NÀr vi var pÄ Noma för ett par Är sedan fick vi in ett vin till ett ostron som förstÀrkte ostronets smak gÄnger 7 och fick vinet att smaka hav, vilket sÀkert Àr fantastiskt för den som Àlskar ostron. I don't! BÄde vinet och rÀtten blev helt fel dÀr, trots att det var en match made in heaven. Börja med grunderna. Vilka smaker har vi i matrÀtten? SÀlta, fetma, sötma,syra eller hetta. Det Àr detta vinet ska passa till. Det thailÀndska köket Àr otroligt smakrikt. HÀr Äterfinns bÄde extrem hetta, syra, sötma och mycket umami frÄn den traditionella fisksÄsen som ingÄr i nÀstan alla rÀtter. Hettan Àr det första som stÀller till det. Ett rött fatlagrat vin blir helt fel. Det blir strÀvt och spritigt. Chili och ingefÀrshetta behöver fruktsötma. Syran i maten behöver syran frÄn vinet för att plocka fram druvigheten, frukten och det aromatiska. Ni kommer förstÄ om ni testar detta.
Asiatisk biff med ingefÀrsdressing och glasnudelsallad 4 personer
Köttet 500 g rumpstek, utan fettkappa (ryggbiff funkar med) 2 tsk fiv spice, kinesisk kryddblandning olivolja
Dressing 100 g gari och lite av lagen 1-2 lime, saften 1 msk fisksĂ„s 1 msk japansk soja 1 msk sesamolja Âœ röd chili, eller efter smak
Börja med att rosta cashew, solroskÀrnor och sesamfrö i en torr stekpannan pÄ medelhög vÀrme. Rör om ofta. HÀll över dessa i en skÄl nÀr de fÄtt fin fÀrg och blivit lite glansigare, alltsÄ slÀppt sin naturliga olja. Hetta nu upp olivolja i stekpannan, krydda köttet med salt, peppar och five spice. Gnid in ordentligt. Bryn sen köttet pÄ bÄda sidorna i stekpannan. StÀll sen in i ugnen pÄ 150 grader tills köttet visar 58 grader i innertemperatur. Ta dÄ ut köttet och lÄt det vila i 10-15 min. Under tiden som köttet stÄr i ugnen sÄ riv salladen grovt. LÀgg glasnudlarna i en bunke med lite salt och hÀll pÄ kokande vatten och lÄt stÄ ett par minuter innan du hÀller av dom och sköljer med kallt vatten. LÄt de ligga i silen. Riv moroten, skiva salladslöken, dela rÀdisorna och kvarta gurkan i halvcentimeter tjocka bitar. Gör dressingen, genom att blanda ihop alla ingredienser. Montera salladen med roman i botten, och strössla sen över resten av grönsakerna och nudlarna. Skiva köttet ganska tunna skivor och lÀgg pÄ salladen. fördela groddarna ovanpÄ. Hacka koriander och klipp krassen och strössla över. Avsluta med nöt- & fröblandningen. Servera tillsammans med dressingen.
Ett av mina favoritvin skulle passa ypperligt till denna rÀtt. Kung fu girl (2690), riesling, Washington state, USA 121 kr Druvan Àr riesling som överlag förknippas med tyska ganska söta viner. Det Àr ofta hög fruktsyra i dessa viner, sÄ Àven i detta fallet. Ett vin som smakar vita persikor, aprikos, asiatiska pÀron, lime och har en viss blommighet. Detta gör att vinet blir en fulltrÀff till asiatisk mat. Det möter syra, sötma och hetta som Àr signifikativt för dessa rÀtter. Vinet Àr gjort av f.d. rockmanagern Charles Smith, som 1999 bytte bana i livet och lÀr vara helt sjÀlvlÀrd inom vintillverkning. Hans viner, som bÀr lite frÀcka och otraditionella namn i stil med Boom Boom Shiraz och Velvet Devil Merlot, har hyllats av kritikerna och vunnit flera utmÀrkelser de senaste Ären, och ocksÄ etsat sig fast i konsumenternas minne tack vare de spektakulÀra etiketterna formgivna av danska Rikke Korff, tidigare designchef pÄ Levi Strauss & Co. SjÀlva Kung Fu Girl, har gjorts pÄ druvor frÄn distriktet Walla Walla i Washington, som bjuder pÄ ett svalt mikroklimat som lÀmpar sig perfekt för vinodling. JordmÄnen Àr mycket kalkrik och bestÄr till största delen av lera och slam. Just de hÀr odlingarna planterades 1998 och bjuder idag pÄ druvor med en mineralkaraktÀr och balanserad syra som mÄnga vinmakare drömmer om. Vinet doftar svagt av grape, pÀron och lite vanilj, medan smaken Àr torr och generös med tropiska frukter som vit persika, pÀron och lime, lite honung, vit blommighet och en frisk och rund syra i avslutet.
SÄ för att knyta ihop sÀcken sÄ fick det bli tigermuffins med lite extra klös i till fika. Baileys gÄr att ha till det mesta, finns det inte mjölk hemma till kaffet sÄ Àr det ett alternativt trevligt substitut. Jag hade frosting kvar sen jag bakade cupcakes i veckan sÄ det fick toppa tillsammans med sommarens hallon frÄn HallongÄrden. Men de var inte alls dumma helt "de naturel", som dom sagt i Paris.
Vispa socker och smör pösigt. KnÀck i Àggen ett i taget under fortsatt vispning. Blanda mjöl och bakpulver och hÀll sedan ner det i smeten. Rör bara precis ihop. Ta sedan bort 1/3 av smeten i en ny skÄl. Det du har kvar i bunken blandas med vaniljsocker och mjölk. Den lilla skÄlen blandas med kakao och Baileys. HÀll tillbaka chokladsmeten i vaniljsmetsbunken. Dra ett drag runt sÄ det bara blandar sig lite. HÀr lÀgger jag upp smeten i en spritspÄse och spritsar ut i muffinsformar, men det gÄr lika bra att klicka i med tvÄ skedar. TÀnk bara pÄ att inte röra för mycket i smeten sÄ mönstret bevaras. Fyll formarna till hÀlften. GrÀdda sen i mitten av ugnen pÄ 175 grader i 15-20 min, eller tills de Àr torra. För nörden sÄ kan de tempereras och Àr klara vid 96 grader. Ta ut och lÄt svalna nÄgot. Givetvis kan man göra en stor form med, rÀkna dÄ ca 45 min i ugnen. Glöm inte att smöra formen.
Kommer ni ihÄg dom dÀr svampiga vÄrrullarna man fick i skolan?! Vi Ät samma hemma, med ris och alldeles för mycket mörk mushroom soja. Kanske Àr det dÀrför vi svenskar i snitt bara Àter 1,2 vÄrrullar per Är och person. Det var egentligen först nÀr jag Ät sÄna dÀr smÄ goda friterade vÄrrular som man idag kan fÄ pÄ varje kinabuffestÀlle. Doppade i sweet chilisÄs. Dessa Àr goda, men det Àr vansinigt mycket deg och otroligt lite fyllning. SÄ numera gör vi egna, bÄde stora och smÄ. SmÄ görs oftast nÀr det ska vara lite buffe och snacksigt. Stora om det Àr det som Àr huvudnumret till middag. Det Àr vÀldigt enkelt nÀr du en gÄng testat. Fyllningen kan varieras i det oÀndliga, med kött och utan. dom gÄr jÀttebra att frysa och sen plocka fram och vÀrm i ugnen pÄ 175 grader. Vill höja ett varningens finger att det Àr viktigt att man har kontroll pÄ sÀkerheten nÀr man jobbar med varm olja.
Vegetariska vÄrrullar En rejÀl skvÀtt neutral olja 3 vitlöksklyftor 3 rivna mörötter 0,5 kg salladskÄl 2 smÄ rödlökar, finhackad 1 knippe vÄrlök/salladslök 150 gram sockerÀrtor 1 burk böngroddar alt 2 nÀvar fÀrsk 7 cm ingefÀra, grovt riven 1 röd chili, lite efter smak 2 msk fisksÄs 2 msk sesamolja 1 msk japansk soja
2 liter frityrolja
30 st won tondegark, vÄrulledeg 20x20, eller smÄ 1 uppvispat Àgg + lite vatten
Basmatiris, isbergsallad, sweet cilisÄs och soja
Hacka vitlök, rödlök,vĂ„rlök, sockerĂ€rtor, riv morot och strimla salladskĂ„l. VĂ€rm oljan i en stor stekpanna eller wok. Börja med att frĂ€sa vitlöken. lĂ€gg sen i grönsakerna och anvĂ€nd dig av tvĂ„ skedar nĂ€r du rör om sĂ„ allt blir stekt. NĂ€r grönsakerna sjunkit ihop och vĂ€tskan har försvunnit tillsĂ€tt riven ingefĂ€ra, fisksĂ„s, sesamolja, soja och chili. Smaka av. krydda mer om du tycker det behövs. lĂ„t fyllningen svalna nĂ„got. Ta fram vĂ„rrulledegen, knĂ€ck Ă€gget ch lite vatten i en skĂ„l, vispa ihop. dra loss ett ark och lĂ€gg det som ett ruter mot dig, med ett av hörnen mot magen. Pensla Ă€ggblandning runt hela arket. lĂ€gg en rĂ„gad matsked ett par centimeter in frĂ„n hörnet. Vik över hörnet och rulla till mitten, vik dĂ„ in höger och vĂ€nster hörn mot mitten och fortsĂ€tt sen rulla till motsatt hörn. lĂ€gg den fĂ€rdiga rullen pĂ„ en torr skĂ€rbrĂ€da eller tallrik. FortsĂ€tt tills fyllningen Ă€r slut. övning ger fĂ€rdighet... VĂ€rm frityroljan i en stor kastrull, till 170 grader. Ăr Ă€rmen för svag sĂ„ fĂ„r du flottiga rullar som suger Ă„t sig oljan. Glöm för bövelen inte sĂ€kerheten genom att inte ha smĂ„ barn kring benen och ett lock att kvĂ€va oljan med om den skulle ta fyr. Fritera sen rullarna, nĂ„gra i taget i ett parminuter tills de Ă€r gyllenbruna. ta upp med hĂ„lslev och lĂ€gg i en form och hĂ„ll dom varma i ugnen pĂ„ 75 grader. Upprepa till du Ă€r klar. SĂ€kerhetsgeneralen igen; StĂ€ng av plattan och lĂ€gg pĂ„ locket pĂ„ oljan och se till att den inte Ă€r nĂ„bar för nĂ„gra barn innan du gör nĂ„t annat. Servera med sweet chilisĂ„s, soja, basmatiris och finstrimlad isbergssallad.
Eftersom jag inte fÄtt tummarna ur att lÀgga in bilderna frÄn nyÄr sÄ fÄr vi först Àta frukost....idag med. Duka upp sÄna hÀr finfina baguetter som jag bakat av nu pÄ morgonen. Ammar man sÄ Àr det ypperligt. Rör ihop snabbt pÄ kvÀllen, baka ut den tidiga morgonamningen och kör in i ugnen nÀr det Àr dags nÀsta gÄng... För er andra Àr det bara att stÀlla klockan.
Receptet kommer frÄn boken Enklare bröd
Baguetter 3 st 3 gram jÀst 300 gram vatten 6-9 gram salt 390 gram vetemjöl special
PÄ kvÀllen Rör ut jÀsten i vattnet. TillsÀtt salt och mjöl. Rör ihop, degen ska vara lös. LÄt stÄ i rumstemperatur i 8-10 timmar, 6 timmar funkar med. Tidigt pÄ morgonen StjÀlp ut degen pÄ mjölat bakbord. Dra ut den försiktigt till en rektangel. Vik sen in kortsidorna sÄ de överlappar varandra, sÄ paketer Àr ca 25x25 cm. VÀnd den sÄ skarven hamnar nerÄt pÄ det mjölade bakbordet. LÄt jÀsa i minst 40 min, men det kan lÀtt jÀsa 2h. SÀtt pÄ ugnen pÄ 250 grader varmluft och in med bakstenar, om du har. Annars bara en plÄt och liten form som sÀtts i botten pÄ ugnen. En stund senare... Dela degen i tvÄ eller tre bitar, dela degen en aning och vrid den ett kvarts varv i motsatt riktning, sÄ de blir sÄdÀr rustika. LÀgg pÄ bakplÄtspapper och sÀtt in pÄ den varma plÄten/stenarna i ugnen. LÀgg ett par isbitar i formen och stÀng luckan. LÄt stÄ i 15-18 min. De sista 10 min kan man öppna luckan ett par gÄnger för att slÀppa up lite Änga. Ta ut baguetterna nÀr de fÄtt en gyllenbrun fÀrg. LÄt svalna en aning pÄ galler.
Vi stÀdar ut julen. Tomtarna sover i jullÄdan igen, granen Àr avbarrad och pepparkakshuset vÀntar pÄ sitt öde, Lilla E & lillebror,som kommer pÄ fika i eftermiddag. Ni som följer mig pÄ Instagram har sett det, för er andra kommer det hÀr.
HÄller Àven pÄ att "stÀda" i bloggen. Dammade i utkasthyllan och hittade detta recept som min mamma och mormor bjöd pÄ nÀr jag var i Lund lite innan jul. Receptet Àr hÀmtat frÄn Coop.
Getost pÄ rotselleri 4 portioner 1 rotselleri, lite beroende pÄ storlek 4 tsk olivolja 2 tsk flingsalt 1 krm nymalen svartpeppar 200 g chÚvre 1 msk flytande honung 1 dl fÀrsk rosmarin, gÀrna pÄ kvist 2 msk pumpafrön eller solrosfrön
SÀtt ugnen pÄ 200 grader. SkÀr rotsellerin i 4 stycken centimetertjocka skivor. LÀgg dem pÄ en plÄt med bakplÄtspapper. Pensla en tesked olivolja pÄ varje rotselleriskiva och strö över flingsalt och lite svartpeppar. StÀll in i ugnen.
Efter ca 25 min, nÀr rotsellerin Àr mjuk, lÀgg en skiva chÚvre pÄ varje bit rotselleri. Ringla över honung och lÀgg pÄ en kvist rosmarin och pumpa- eller solrosfrön. LÄt stÄ i ugnen ytterligare 5 min. Servera genast.