Delikatesses.se

Hur hade Mathias gjort?

Idag Àr det onsdag. Halva veckan avklarad. Snart helg igen. För ett par veckor sen drabbades vi av en arme av mjölbaggar i vÄrt skafferi. Ni vet nÀr det kryper i allt. Vi har haft en del fighter och avbrutit smÄ och stora mjölbaggemöten. Vi har nu lyckats fÄ dom smÄ Àcklena att retirera och försvinna frÄn vÄrt skafferi. Vi fick slÀnga rÀtt mycket, leva med det skafferiet hade kvar att erbjuda, pÄ en bricka stÄendes pÄ en stol i tvÄ veckor samt kokböcker lÀngs med vÀggarna. Det senare har dock mest varit lyckosamt dÄ vi blÀddrat lite mer i vÄra alster. NÄgra "vi-mÄste-verkligen-testa-detta"-recept har markerats och ikvÀll var det dags för ett. Receptet Àr hÀmtat ur Mathias Dahlgrens bÀsta. Receptet Àr bra, men vi hakade upp oss pÄ tvÄ smÄ detaljer, ska tomaten och gurkan vara skalad och urkÀrnad och anvÀnder du det gröna pÄ purjolöken?! Vi fick helt enkelt stÀlla oss frÄgan; Hur hade Mathias gjort?! Givetvis sÄ kan det inte var plÀttlÀtt, utan vi fÄr blanchera tomaten för att fÄ bort skalet och kÀrna ur den. Gurkan skalar vi samt gröper ur det kÀrniga. Förmodligen anvÀnder Mathias bara det vita eftersom han snitsigt anvÀnder det gröna till nÄt annat kulinariskt, men hÀr hemma har vi redan planerat veckan och jag fÄr annars slÀnga det gröna. Det vill vi inte vara med om sÄ den Äker med. Om, Du, Mathias lÀser detta, lÀgg en kommentar i kommentarsfÀltet och berÀtta sÄ vi fÄr veta om vi överarbetar....Hur som haver sÄ var det vÀldans gott!

Rimmad torkrygg med med purjolökscrÚme och rökt olivolja 2 portioner

400 gram torskrygg 5 dl 10% rimlag olivolja termometer

PurjolökscrÚme 300 ml grÀdde 200 gram purjolök, skivad 200 gram potatis, skalad och skivad salt och vitpeppar

Rökt olivolja 40 gram varmrökt lax 70 gram olivolja salt

Salt rimlag 10% 5 dl vatten 1/2 dl salt

Brödsmulor 2 skivor dagsgammalt bröd olivolja

Topping 1 Àgg, kokt, finhackat 2 msk brödsmulor, stekta 2 msk tomattÀrningar, skalad och urkÀrnad 2 msk gurktÀrningar, skalad och urkÀrnad 1 msk rödlök, finhackad 1 msk grÀslök, fint skuren 1 msk forellrom dillblad, fint pillade flingsalt & nymald vitpeppar

Gör rimlagen genom att koka upp vatten och salt sÄ att saltet löser sig. LÄt svalna i kylen.

Rökt olivolja Sjud under omrörning rökt fisk och olja med lite salt i ca 10 min. Dra Ät sidan och lÄt dra i 30 min. Sila och filtrera genom kaffefilter.

Brödsmulor SkÀr brödet i smÄ, smÄ kuber.Blanda med olivolja. LÀgg i ugnssÀker form och stek i 175 grader tills de Àr gyllene och frasiga. LÄt rinna av pÄ hushÄllspapper och salta.

PurjolökscrÚme Koka potatis och purjolök i grÀdden, mixa, sila och smaka av med salt och vitpeppar.

Rimma fisken LÀgg fisken i rimlagen, lÄt dra i 20 minuter. ta sen upp, skölj av i kallt vatten och torka torrt med hushÄllspapper. lÀgg sen fisken pÄ oljad plÄt och baka pÄ 80 grader tills fiskens innertemperatur Àr 48 grader.

Topping Blanda allt till toppingen. VÀnta med brödsmulorna tills precis innan servering sÄ de inte mjuknar. TÀnk pÄ att inte röra för hÄrt, utan mjuka fina tag sÄ du inte krossar romen. VÀrm tallrikarna i nedre delen av ugnen under tiden som fisken ÀndÄ stÄr inne.

Fördela purjolökscrÚmen i de varma tallrikarna, lÀgg fisken pÄ och toppa med toppingen. Ringla över lite av den rökta oljan.

Dryck? Ska klura pĂ„ ett bra vin till detta, lutar lite Ă„t ett Pinot Grigio alternativt ett GewĂŒrztraminer...Ă„terkommer i den frĂ„gan.

brodsmulor forellrom purjolok rimlag torsk