Denna veckan Ă„t vi....
https://betulum.com/just-how-to-publish-a-two-page-report-in-one/
https://betulum.com/just-how-to-publish-a-two-page-report-in-one/
Ofta undrar jag varför man inte kan köpa blÄmusslor i lösvikt, mÄste ju alltid köpa ett kilo. Detta gÄr ju an om man enbart ska mumsa musslor, men om man bara vill ha nÄgra stycken i en soppa, gryta eller pÄ fiskgratÀngen. Som vi ju ville igÄr sÄ stÄr vi med minst ett halvt kilo kvar. Nu Àr det ju sÄ att musslorna hÄller sig ett par dagar i kylskÄpet i vattenbad och att man byter vattnet varje dag. Som tur Àr sÄ Àr det just idag Eurovision Song Contest och dÄ behövs det lite snacks till den lÄÄÄÄÄÄÄnga sÀndningen. DÄ passade dessa överblivna skalprydda godingar perfekt. Man gratinerar dom helt enkelt. Vad som hÀnde med de i gÄr? Vi gjorde en galet god fisksoppa pÄ en skaldjursfond som Ola kokade ihop för ett par veckor sen som göttat sig i frysen. à terkommer med recept pÄ den. Trevlig kvÀll och heja Sverige sÄklart!
Gratinerade blÄmusslor
1/2 kilo fÀrska blÄmusslor
2 dl vatten, att koka musslorna i
2 skivor bröd
45 gram cheddarost
1/2 vitlöksklyfta
en nÀve klippt grÀslök, eller annat vÀlsmakande blad
1 msk olivolja
flingsalt
SÀtt pÄ grillen pÄ ugnen, ni vet den dÀr taggiga symbolen som anvÀnds alldeles för lite. Börja med att koka upp vattnet. LÀgg i musslorna och sÀtt pÄ locket. LÄt musslorna bara precis öppna sig, tar typ 1 min. GÄr dom för lÀnge sÄ blir de bara sega och trÄkiga. HÀll bort vattnet. Ta bort de musslor som inte öppnat sig. Ta bort toppskalet pÄ de andra musslorna och placera i en form. Mixa sen ihop resten av ingredienserna i en mixer. Strör över smulet pÄ alla musslorna och sÀtt in i ugnen i ca 6 min eller tills de fÄtt fin gyllene fÀrg. Ta ut och servera. Dessa smÄ raringar Àr supergoda till vilken tomatsoppa som helst med.
Denna veckas meny gick mest ut pÄ vilka mÄltider man kan servera isbergsallad till eftersom vi i söndags fick med oss 2 kg fÀrdighackad sÄdan efter kalaset jag agerade servis pÄ. MÄndagen bjöd pÄ ryggbiff, bea och ugnsrostade tomater, tisdagen chili con carne ÄssÄ croque monsieur aka varma mackor igÄr. Alla rÀtter serverade med sallad. Den sista med en god vinÀgrett. För er som tror att vi Àr maniska köttÀtare sÄ serveras det en fisksoppa imorgon och vi Ät vegetariskt nÀstan hela förra veckan.....
[krÄ:ck miss:jöö]
ett par brödskivor
dijonsenap, sÄ mycket du bara vill
skinkskivor att tÀcka alla brödskivorna med
tomat, ekologisk sÄklart
ost, gÀrna greuyere, men frukostosten funkar fint. HÀr kan det inte bli för mycket
Worcestershiresauce till serveringen, alltsÄ efter ugnen
Bre pÄ allt enligt ovan. MÀngd efter eget önskemÄl. StÀll ini ugnen pÄ 200 grader i typ 15-20 min. Servera med isbergsallad och en vinÀgrett.
Festen fortsÀtter, frysen Àr full och vi strösslar rostad ramslök pÄ det mesta i matvÀg som passerar köket, det blir lite som konfetti. Det allra vanligaste vi anvÀnder ramslöken till Àr ÀndÄ pesto. Perfekt till pasta, som smaksÀttare i en risotto, kycklingköttbullarna kan kryddas med den eller varför inte i Àggröran till Älamackan (pappa bjöd pÄ detta, mycket smarrigt). Mycket anvÀndbart helt enkelt. En sats hÄller sig ca en vecka i kylen.
Ramslökspesto 2.0
50 gram ramslök
50 gram brÀnnvinsost
50 gram rostade solroskÀrnor
1 dl skÄnsk rapsolja, eller tills du Àr nöjd med konsistensen
flinsalt
svartpeppar
Mixa ramslöken, grovt riven ost och de rostade solroskÀrnorna. HÀll pÄ olja tills du Àr nöjd med konsistensen och avslut med lite salt och nymald svartpeppar.
Det Àr bara onsdag, men kÀnns som fredag. LÄnghelg,man kan sÀga att det blir dubbelhelg. SÄ vi firar "första helgen" i vÄr gamla hemstad aka Hufvudstaden, hos saknade fina vÀnner. Vad ska ni göra pÄ era bÄda helger? Ett förslag kan vara att Àta finfin pizza. Vi bjöd pÄ detta förra veckan med ett gott glas champagne. Det fanns lite att fira helt enkelt...
Skördepizza delux
Pizzadeg
25 gram jÀst
2,5 dl vatten, sÄdÀr fingervarmt
2 msk olivolja
3 dl durumvetemjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
Smula jÀsten, hÀll pÄ vattnet och rör ut jÀsten. Blanda i de andra ingredienserna och rör ihop till en deg. KnÄda den i bunken en stund. LÄt sen jÀsa i 45 min.
Topping
1 klick Philadelphia
500 gram rödbetor, nÀstan fÀrdigkokta
200 gram jordÀrtskocka
300 gram chevre
Akaciahonung
NÀr du gjort degen sÄ koka rödbetorna, nÀstan klara. Hyvla jordÀrtskockan tunt med osthyvel eller pÄ mandolin. LÀgg dom i kallt vatten sÄ blir de inte bruna. Skiva chevren i knappt cm-stora skivor. NÀr degen sen Àr utkavlad och du skurit rödbetorna i tunna skivor sÄ brer du ett lager med Philadephiaost, sen tÀcker du degen med rödbetor och jordÀrtskockor. LÀgg pÄ osten och ringla över lite honung Ä sen skjuts in i ugnen pÄ det varmaste du kan uppbringa i ca 10-15 min.
Eftertopping
Körvel
rostade valnötter, pumpakÀrnor och sesamfrö
flingsalt
NÀr pizzan sÄ Àr klar strössla över nöt-& frömixen, körvel och lite flingsalt.
"pizzasallad"
4 polkabetor, rÄa tunt hyvlade
Ganska mycket vinÀgrett gjort pÄ olja, rödvinsvinÀger, dijonsenap och salt & svartpeppar
100 gram ruccola
100 gram spenat
Blanda de hyvlade polkabetorna med vinÀgretten och lÄt st Ät sidan. NÀr det Àr dags för servering bland i de gröna bladen. Servera!
Idag sÀger vi ha den Àran pÄ dagen till vÄr vÀn chokladbollen. Chokladbollens dag idag den 11 maj. Namnet Àr ju omdiskuterat och vissa kan inte med att kalla den för vad det egentligen Àr utan mÄste göra sig till och bestÀlla en N**erboll. Den bakades ju redan under tidigt 1900-tal och hette just chokladboll i mÄnga hem. SÄ... varför inte vara retro och modern samtidigt, och sÀga (tadam!) "chokladboll"? SÄ fick moraltanten i mig sitt ord sagt med, tackar!
Denna lilla delikatess som förmodligen var bland det första jag nÄgonsin bakade sjÀlv. Man behöver ju ingen ugn.... Sen Àr det ju det dÀr med om den ska rullas i pÀrlsocker eller kokos, jag tillhör den senare kategorin. Hur snyggt och lyxigt Àr det inte att stÀlla fram en liten skÄl med squashbollstora kylda chokladbollar till fikat. Eller varför inte massa smÄ, dÄ faller det obligatoriska ordsprÄket "Àr dom smÄ fÄr man ta tvÄ..." in som handen i handsken. SÄ har du inte redan borstat tÀnderna sÄ hinner du fortfarande fira. Kanske med detta receptet. Men Àr det kalas sÄ fÄr det vÀl firas med tÄrta eller mjuk kaka i alla fall. Min storasyster bjöd pÄ en fantastisk rababerkaka med glass i igÄr. Den passar till vilken fest som helst. Lite seg, marÀngig och alldeles, alldels underbar. Dessutom sÄ Àr det ju sÄ att rabarbern redan har vecklat ut sina jÀtteblad och Àr redo för plockning.
Givetvis kan man ju servera bÄda godingarna pÄ en och samma fika.....
Festliga rababerkaka
1 springform
150 gram smör
3dl + 2 msk strösocker
2 Àgg
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3-5 rabarberstjÀlkar, lite beroende pÄ storlek och lÀngd
1 tsk maizena majsstÀrkelse
smör och ströbröd eller panko till formen
florsocker till garnering, om man vill
SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Blanda smör, 3 dl socker och Àgg i en matberedare eller vispa med elvisp. Blanda dom torra ingredienserna och vÀnd ner dom i smeten. Bred ut smeten i en smord och bröad form.
Ansa rababerna och skiva. Blanda med 2 msk socker och majsstÀrkelse. Fördela över smeten.
GrÀdda kakan mitt i ugnen i ca 1 timme. LÄt svalna nÄgot innan den lossas frÄn formen och serveras pudrad med florsocker och kanske en kula glass.
Har ni varit ute i skog och mark och botaniserat och hittat ramslök Ă€n?! För nu börjar det brinna i knutarna. Blir nog en sista runda pĂ„ fredag. Kan inte riktigt luta mig tillbaka och kĂ€nna mig nöjd för i Ă„r. En sats rostade jag i ugnen. PĂ„ detta vis blir den lite rostad och torkad och kan anvĂ€ndas som vilken torkad kryddvĂ€xt som helst â exempelvis persilja eller oregano.
Rostad Ramslök
Skölj ramslöken och skÀr bort stjÀlkarna. Rada upp bladen pÄ bakplÄtspapper och stÀll in lÀngst ner i ugnen: 100°C i 30-35 minuter. Hacka den torkade ramslöken till önskad storlek och ha ner i en burk.
Idag har vi hÀngt pÄ landet, omringade av gulblommande rapsfÀlt. Vi har gÀngmyst med vÄr fina vÀn Carin som Àr hemma frÄn andra sidan jorden. Fyra vÀnner, tvÄ mammalediga, en  med flexibelt jobb och en yogis. Myst, druckit stora mÀngder kaffe och Àtit vegetariskt rakt igenom hela dagen. MarÀngswiss Àr vegetariskt....det Àr Àven dessa biffar vi snurrade ihop till lunch med göttig sallad och grÀslöksyoghurt. Har man inte rostad ramslök sÄ gÄr det absolut att byta ut mot annan valfri kryddört. BerÀtta gÀrna i kommentarerna om ni testar nÄt annat.
Quinoabiffar med rostad ramslök
ca 12 st
150 gram quinoa, röd eller vit
1 msk grönsaksbuljong, eller 1/2 tÀrning
150 gram lÀttkokt blomkÄl
80 gram havregryn
60 gram god riven ost
3 msk torkad ramslök
2 Àgg
1,5 tsk salt
neutral olja att steka i
Koka quinoan i grönsaksbuljongen, tar ca 15 min. Koka blomkÄlen ett par minuter i saltat vatten. Blanda havregryn, ost, Àgg, ramslök och salt i en bunke. Hacka blomkÄlen fint, eller riv den pÄ den grova sidan pÄ rivjÀrnet. Blanda i quinoan och rör runt ordentligt. LÄt stÄ och svÀlla i 20 min. Blöt hÀnderna och forma lagom stora biffar. Stek pÄ bÄda sidor pÄ medelvÀrme i olja.
IkvÀll har jag firat Valborg med min fina lilla familj, bara vi tre....plus ett stort gÀng frÀmlingar som tÀnkte samma tanke. VÄrens ankomst firades med ett besök pÄ fantastiska Hörte brygga, utanför AbbekÄs. Jag har skrivit om detta lilla guldkorn tidigare, men nu menar jag allvar! Alla ska med dit! Det Àr mysigt, genomtÀnkt och otroligt gott.
IkvÀll började vi med lite chark, ost, bröd för att sen fortsÀtta med nyrökt vildsvin med ramslöksglace och granskott. SkÄnsk kimchi, en dressad sallad och en sÄn dÀr gul majonÀs fick ackompanjera.
Finalen bestod i en drömmarÀng med hÀrligt krÀmig mitt, lÀttvispad grÀdde och gula plommonkompott med en kopp Ett ursprung #34, frÄn Solde. Om jag inte Àr helt fel pÄ det sÄ kommer bönorna frÄn Nicaragua. Ola tog en smakrik skÄnsk Àppelbrandy till sin skördekaka. Majbrasan precis nere vid havet tÀndes och vÄr dotter blev rosig om kinderna av vÀrmen frÄn brasan. Hennes första vÄrbrasa (liiite sentimental). En galet bra Valborg helt enkelt. Gör ett besök pÄ denna pÀrla, precis nere vid havet. Sa jag att solen sken och att vi satt ute och Ät?!
Nu ska jag berÀtta om vÄr ramslöksbonanza. Det hela började för ett par veckor sen nÀr vi styrde kosan mot en bokskog nÀra oss (nÀra skog i södra SkÄne Àr relativt...). Det ska nÀmligen vara lite vÄt bokskog med fuktig jord för att ramslöken ska trivas. Och som den trivs om den trivs. Hittar man en tuva sÄ se er omkring för dÄ stÄr ni förmodligen i ett helt hav. Ramslök ser ut som liljekonvaljblad, men doftar grÀslök och lite vitlök. Den kallas Àven vild vitlök. Bladen tappar lite av sin smak nÀr den börjat blomma. Blommorna Àr med Àtliga och kan snyggt lÀggas pÄ maten likt grÀslöksblommor. Eftersom det bara Àr precis nu som det Àr sÀsong sÄ fÄr man plocka pÄ sig sÄ man har till resten av Äret. Min frys Àr full. För vem vill inte sörpla i sig en ramslökssoppa nÀr nordanvinden blÄser in höst över oss.
Ramslökssoppa med pocherat Àgg
2 schalottenlökar frÀses en kort stund tillsammans med 1 vitlök i 1-2 matskedar smör. SkÀr minst  5 sparrisar i mindre bitar och stek ytterligare nÄgon minut. HÀll pÄ 2 dl vitt vin som fÄr koka in och 4 dl buljong (lÄt koka tills sparrisen Àr mjuk) och dÀrefter 2 dl grÀdde. Slutligen tillsÀtts 1 knippe ramslök som hackats fint. Mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Klart
Servera med porcherat Àgg och ringla över lite kallpressad rapsolja.
Porcherat Ă€gg som du gör enligt följande. Koka upp en kastrull med vatten, typ 3 liter. KnĂ€ck varje Ă€gg i en kopp. Ăggulan mĂ„ste vara hel. Ta av det kokande vattnet frĂ„n plattan och hĂ€ll i 1 msk Ă€ttika och en nypa salt. Rör upp en virvel med en sked och vĂ€lt sen i Ă€gget i virvelns riktning. Ska du göra flera sĂ„ vĂ€nta ett par sekunder emellan. LĂ„t Ă€gget ligga i ca 3 min. Ta sen upp med hĂ„lslev. LĂ€gg pĂ„ hushĂ„llspapper och frisera Ă€gget lite med en sax om det Ă€r vĂ€ldigt mĂ„nga svansar. TĂ€nk pĂ„ att vara varsam pĂ„ handen sĂ„ inte Ă€gget gĂ„r sönder, man vill ju spara pĂ„ surprisen...
Vart tog denna veckan vÀgen?! Jag skulle ju dela med mig av ramslöksrecept ÄssÄ sitter jag hÀr pÄ en pall, sent fredag kvÀll och tittar pÄ hamburgerbröd. Vi hamnade nig nog i ramslökskoma och lovar pÄ heder och samvete att Äterkomma med recepten. Men hey, imorgon Àr det lördag och vi ska premiÀrgrilla med fina vÀnner och dÄ behövs dom hÀr bröden till hamburgarna.
Hamburgerbröd
ca 22 st 70 gramsbröd
50 gram jÀst
5 dl filmjölk
850 gram vetemjöl
15 gram bakpulver
25 gram socker
15 gram salt
50 gram honung
75 gram rapsolja
Pensling & topping
2 Àgg
1 skvÀtt vatten
flingsalt & sesamfrö, gÀrna svarta
Blanda jĂ€sten med filmjölken och rör ut. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.  HĂ€ll det i bunken med jĂ€stblandningen. TillsĂ€tt honung och oljan. KnĂ„da degen pĂ„ medelhastighet i 10 â 12 minuter (degen skall slĂ€ppa frĂ„n bunken, vara elastisk och lĂ€ttbearbetad).
SĂ€tt lock eller plastfolie pĂ„ bunken och lĂ„t jĂ€sa i  60 minuter. Degen skall dubbla sin storlek. KnĂ„da degen lĂ€tt för hand pĂ„ mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Forma avlĂ„nga korvar av degbitarna, skĂ€r bitar pĂ„ 70 gram (anvĂ€nd en hushĂ„llsvĂ„g), rulla till spĂ€nstiga bullar och placera dem pĂ„ en bakpappersklĂ€dd plĂ„t. Platta till bullarna med handen och lĂ„t jĂ€sa under duk i 60 minuter till, tills de dubblat sin storlek. SĂ€tt ugnen pĂ„ 225 grader. Vispa Ă€gg och vatten med en gaffel. Pensla bullarna, strö pĂ„ salt & sesamfrö och grĂ€dda dem sedan i 6 â 8 minuter. Stick en ugnstermometer i en av bullarna efter nĂ„gra minuter, nĂ€r termometern nĂ„r 93 grader Ă€r bullarna fĂ€rdiga.