Delikatesses.se

Hurra för chokladbollen med rababerkaka!

Idag sÀger vi ha den Àran pÄ dagen till vÄr vÀn chokladbollen. Chokladbollens dag idag den 11 maj. Namnet Àr ju omdiskuterat och vissa kan inte med att kalla den för vad det egentligen Àr utan mÄste göra sig till och bestÀlla en N**erboll. Den bakades ju redan under tidigt 1900-tal och hette just chokladboll i mÄnga hem. SÄ... varför inte vara retro och modern samtidigt, och sÀga (tadam!) "chokladboll"? SÄ fick moraltanten i mig sitt ord sagt med, tackar!

Denna lilla delikatess som förmodligen var bland det första jag nÄgonsin bakade sjÀlv. Man behöver ju ingen ugn.... Sen Àr det ju det dÀr med om den ska rullas i pÀrlsocker eller kokos, jag tillhör den senare kategorin. Hur snyggt och lyxigt Àr det inte att stÀlla fram en liten skÄl med  squashbollstora kylda chokladbollar till fikat. Eller varför inte massa smÄ, dÄ faller det obligatoriska ordsprÄket "Àr dom smÄ fÄr man ta tvÄ..." in som handen i handsken. SÄ har du inte redan borstat tÀnderna sÄ hinner du fortfarande fira. Kanske med detta receptet. Men Àr det kalas sÄ fÄr det vÀl firas med tÄrta eller mjuk kaka i alla fall. Min storasyster bjöd pÄ en fantastisk rababerkaka med glass i igÄr. Den passar till vilken fest som helst. Lite seg, marÀngig och alldeles, alldels underbar. Dessutom sÄ Àr det ju sÄ att rabarbern redan har vecklat ut sina jÀtteblad och Àr redo för plockning.

IMG_7516

Givetvis kan man ju servera bÄda godingarna pÄ en och samma fika.....

Festliga rababerkaka

1 springform

150 gram smör

3dl + 2 msk strösocker

2 Àgg

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

3-5 rabarberstjÀlkar, lite beroende pÄ storlek och lÀngd

1 tsk maizena majsstÀrkelse

smör och ströbröd eller panko till formen

florsocker till garnering, om man vill

SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Blanda smör, 3 dl socker och Àgg i en matberedare eller vispa med elvisp. Blanda dom torra ingredienserna och vÀnd ner dom i smeten. Bred ut smeten i en smord och bröad form.

Ansa rababerna och skiva. Blanda med 2 msk socker och majsstÀrkelse. Fördela över smeten.

GrÀdda kakan mitt i ugnen i ca 1 timme. LÄt svalna nÄgot innan den lossas frÄn formen och serveras pudrad med florsocker och kanske en kula glass.

kalas mjuk-kaka rabarber