IkvÀll har jag varit pÄ födelsedagskalas hos en av dom dÀr fina tjejerna som jag har fÄtt hÀnga med sen vi flyttade hem till SkÄne igen. Det bjöds pÄ gudagod fisksoppa, cupcakes, lekar och smaskiga tilltugg. PÄ bordet stod det en tallrik med huvudpersonens första bokstav i rom. En ostbomb fick jag förklarat för mig. Detta var grymt gott och numera ett mÄste pÄ alla partyn. Dessutom introducerades ett nytt prosecco för mig...gott gott gott!
1 pkt Philadelphia 1 liten burk cream fraßche 1 liten gul lök, finhackad 1 burk svart rom
Salta kex
Blanda fÀrskost, cream fraßche och den hackade löken. LÀgg i en djup tallrik och lÄt stÄ ett par timmar. StjÀlp upp pÄ fat och dekorera med rom. Det ska vara mycket rom. Dippedoppa salta kex i röran. Dricka till Mionetto Prosecco Extra Dry (nr 7749) för 69 spÀnn. Ett supergott prosecco pÄ 100% glera. Torr, frisk smak med pÀron och honungsmelon.
Denna rÀtt har lika mÄnga recept som historier om hur den upp kom som de flesta pastarÀtter. Puttanesca direkt översatt betyder horans mat och alla ska vi vÀl Àta....Ingredienserna Àr sÄnt som varenda italienare har i sitt skafferi, tomater, oliver, kapris, vin olivolja, ja ni fattar. NÀr vi nu ÀndÄ pratar pasta sÄ kan vi vÀl ta det dÀr om vilken pasta man ska ha till vilken rÀtt. Det kan ju egentligen spela kvitta om man har makaroner till köttfÀrssÄsen eller spagetti. Men visst spelar det lite roll. Om jag har en sÄs som gÀrna fÄr leta sig in och runt pastan tar jag en dÀr den kan fastna och gömma sig i skrymslen och vrÄr. Testa!
Puttanesca 1/2 dl olivolja 1 liten gul lök 2 vitlöksklyftor 1 cocktailtomater pÄ burk 1,5 dl vitt vin (1,5 dl vatten, om det puttar torrt) 1 tsk torkad timjan 2 sardeller, 4 för den vÄglige.... 1 burk blandade oliver (290 gram svarta & gröna) 2 rÄgade msk medelstora kapris chili efter tycke och smak grovt hackad persilja
400 gram rigatoni, eller annan pasta
Hacka lök och vitlök fint. Svetta löken i olivoljan, utan att fÄ fÀrg. TillsÀtt sardeller, chili, timjan, tomaterna och vinet. LÄt puttra i 30 min, hÀll pÄ lite vatten om det blir torrt. Hacka oliverna och kaprisen grovt och ha i sÄsen. LÄt puttra ytterligare 10 min. Smaka av med svartpeppar för salt lÀr du inte behöva. Koka Rigatoni, eller den pasta du föredrar, och vÀnd runt sÄsen med pastan. Strössla över rikligt med persilja.
SÄ hÀr i slutet pÄ grillsÀsongen ( för dom flesta av oss) fick vi igÄr uppleva den ultimata grillsÄsen. En mojjosÄs som vi, enligt kocken sjÀlv smakat tidigare men som helt gÄtt oss förbi. Förmodligen fanns det en massa annat gott vid det tillfÀllet som inte riktigt fick oss att fokusera. Men igÄr var det stor koncentration. Det Äh-ades och dippedoppades lite extra. Den ultimata sÄsen till det mesta grillade, fÄgel, fisk och mittemellan. Googlar man runt( för det gör man) sÄ finns det ett gÀng varianter pÄ hur man gör en mojjosÄs som har sitt ursprung i Spanien till tapas. Vilken sÄs har blivit din favorit under sommarens alla grillmÄltider?!
"MojjosÄs" 2 1/2 dl neutral olja 2 tsk curry 1 burk tomatsoppa, Cambells 2 msk hackad gul lök 2 tsk salt 1 dl socker 2 pressade vitlöksklyftor 2 tsk paprikapulver 2 tsk vanlig senap, typ Hultbergs 1/2 dl Àttika, 12% eller 2 msk PerstorpsÀttika 24%
Mixa allt och lÄt stÄ ett par timmar. HÄller en vecka i kylen.
100 grader pÄ ugnen. Ta fram ugnfast gryta med lock och lÀgg i köttet. Klyfta löken, stampa vitlök hÀll resten av ingredienserna pÄ köttet och tillsÀtt grönsakerna.. LÄt gÄ i 5-6 timmar, man kan om man vill vÀnda köttet efter halva tiden. Lyft upp kött och lök. Sila av sÄsen. Reducera till önskad tjocklek. StÀll sÄsen vid sidan. Dra isÀr köttet och hÀll pÄ önskad mÀngd sÄs. Servera med HjordnÀra grÀddfil, snabbsyltad lök och stark chilisÄs för den som vill..... Givetvis Àr det hembakta hamburgerbröd.
Idag kan det inte bli nĂ„got annat Ă€n en rekommenderad champagne!!! Jag har blivit moster för andra gĂ„ngen till en liten kille†Ălskade lilla E har blivit (liten) storasyster. Hon kommer bli den bĂ€sta, precis som sin mamma!
Vi öppnar grimman och skjuter ut korken i ett jÀtteHURRA för mosters lille kille!
Piper -Heidsieck Brut, nr 7332 299;-Finns dessutom som Baby (piccolo)... Det Àr nÄgot speciellt med champagne, men hur ska man vÀlja vilken man ska köpa? Den som Àr dyrast, den som Àr mest kÀnd eller den som faktiskt Àr bÀst? För mÄnga Àr champagne en sÀllanköpsvara, andra avnjuter den bubbliga drycken ofta. Kanske har du, precis som Marilyn Monroe pÄ sin tid och filmfestivalen i Caanes Piper-Heidsieck som det sjÀlvklara valet?! Piper-Heidsieck vann 2006 guld, som enda standardchampagne, i blindtestet pÄ prestigefyllda International Wine Challenge. Champagnen lagras dubbelt sÄ lÀnge Àn de 15 mÄnader som det Àr lag pÄ. Den brödiga smaken som Àr typisk för drycken hinner mogna och utvecklas till en komplex men samtidigt mjuk ton. Den innehÄller alla tre godkÀnda druvor, pinot noir, pinot meunier och en liten del chardonnay. SÄ smakar det: Mycket god och trevlig standardchampagne. Doften Àr inbjudande med toner av gula Àpplen, rostat bröd och krita. Smaken Àr frisk och ungdomlig dÀr tydliga inslag av citrus, lime och lÀtt brödighet fyller gommen. Mycket champagne för pengarna. Drick den som den Àr eller servera den till nyskördade gula tomater, vars syra gifter sig med drycken. Strö över lite flingsalt and voila!
Var 6:e sekund öppnas det en flaska Piper-Heidsieck nÄgonstans i vÀrlden....
Efter en superhÀrligt helg hos lillasyster med folkrace, vaniljbullar som stÄr upp för sitt namn, bad (för vissa), godaste maten och passande dryck kom vi sÄ hem i eftermiddags. Att vara bortbjudna Àr sÄ dÀr hÀrligt avslappnande att vi ofta Àr lite rastlösa nÀr vi kommer hem. Vi har lite olika sÀtt att göra av med överskottsenergi pÄ, Ola och jag. Ola stack och trÀnade medans jag rostade sockerkakskrutonger, knÄdade pastadeg och rörde ihop en sats munkar till kvÀllskaffet. Blev en drös sÄ det fick bli lite fikagÀster med.
Munkar ca 20 st 25 gram jÀst 75 gram smör 2 1/2 dl mjölk 1/2 dl socker 1/2 tsk salt 5-6 dl vetemjöl
5 dl neutral olja
Socker Kanel Kardemumma Bourbonvaniljsocker
Smula jÀsten, smÀlt smöret och ha i mjölken. LÄt svalna till 40 grader och hÀll degvÀtskan pÄ jÀsten och rör om. TillsÀtt socker, salt och hÀlften av mjölet. Sen hÀll i mjöl efter hand tills degen Àr smidig. Ta upp och kavla ut till 1 1/2 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och gör sen ett litet hÄl i mitten. Ett glas och en ÀppelurkÀrnare Àr ypperliga redskap. LÄt jÀsa i 10 min och fritera sen munkarna i oljan. Oljan ska hÄlla mellan 150-170 grader, anvÀnd termometer. VÀnd munkarna efter ett par minuter.Glöm inte att ha ett lock i nÀrheten om det flammar upp. Ta upp och vÀnd i sockerblandning. VÀlj sjÀlv vad du vill smaksÀtta sockret med.
En hÀrlig trÀdgÄrdsfest utspelade sig i helgen och vi fick vara med i öppningsakten. Det skulle serveras nÄgon form av snitt till flÀderbÄlet. Att göra nÄt traditionellt med tunnbröd Àr ju inte riktigt min grej, sÄ det fick bli "mumsbitar" pÄ sked med smaker som hörde den skÄnska slÀtten till, det mesta iaf. Vi tog den enkla vÀgen med köpta skedar, men börjar man rota sÄ har man nog fler skedar Àn man tror i lÄdorna. Varje recept ger ca 50 skedar.
Skala och koka potatisen. Mixa potatis med cream fraßche och smör. SmaksÀtt med salt & socker. Plocka dillen, riv/ciselera citronskalet. Spritsa ut potatiscremen, toppa med sÄ mycket rom du vill, en liten dillbit och citroncesten. Dra ett varv med svartpepparkvarnen.
Rödbeta med brynt-smör-remoulad & picklade rubiner
4 dl gröna Àrtor, Ebba sÄklart! 1 dl rostad cashewnötter 2 msk grekisk yoghurt 50 gram vÀsterbottenost/parmesan Salt och peppar
5 skivor spickeskinka
Mixa alla ingredienser till peston och rosta spickeskinkan pÄ bakplÄtspapper i 200 grader. Spritsa peston pÄ skeden, knÀck chipsen i lagom stora bitar och stick en bit i peston.
Laxcheviche -frÄn en annan slÀtt 200 gram lax, fryst 2 dygn innan 1 röd grapefrukt 1/2 grön chili 1 lime 1/2 gurka 1/2 rödlök 1 knippe koriander
Hacka allt fint och rör ihop. LÄt stÄ minst tvÄ timmar och smaka av med mer lime & salt. Servera pÄ skedarna.
FrÄn och med idag tar jag ett par veckors semester frÄn lattar, cortados och espresso frappistas. SÄ hÀr första kvÀllen ska det vÀl ÀndÄ firas lite. Olan har lÀnge pratat om kaffe tonic efter att han hÀngt lite för mÄnga morgnar pÄ Soldes hÀr i Malmö. SÄ idag festade vi loss pÄ denna goding. En mycket angenÀm upplevelse. Testa den som törstslÀckare eller som grogg med en skvÀtt vodka.
Kaffe tonic 1 dl starkt kaffe RejÀlt med is 1 dl tonic water Sockerlag efter smak, typ 1-2 tsk Citronskiva En skvÀtt vodka för den som önskar
Brygg kaffe, lÄt svalna. Koka sockerlag enligt konstens alla regler. SkÀr citron, ta fram 75:an, tonicen kan ligga kvar i kylen tills allt Àr klart. Fyll glasen med is, hÀll pÄ kaffet och nu tar du fram tonicen. SkvÀtt i vodkan om den önskas och fyll upp med tonic. Squeesa lite citron i och lÄt skivan bada.
IgÄr samlades stora delar av familjen hos storasyster pÄ ön. Mamma, pappa, mormor, storasyster med bÀbismage, svÄger, söta E ocksÄ vi tvÄ. Det bli alltid lite "mitt-stora-feta-grekiska-bröllop" nÀr vi ses. Det ska kramas, alla ska hjÀlpa till med maten, alla vill betala maten, och vi har galet trevligt. I helgen var det en artikel i Sydsvenskan om Anders Vendel och hans Sandskogen utanför Ystad. I artikeln var dÀr ett recept pÄ grillad slanggurka som jag inte bara kunde slÀppa. DÄ salladen blir en grekisk sallad 2.0 sÄ grillade vi souvlaki till. SjÀlvklart sÄ grillades det vegetariskt med i form av fÀnkÄl och zucchini som legat i likadan marinad som köttet. Vill du komma lite nÀrmare Medelhavet sÄ tinga detta i helgen.
Blanda allt och lÄt marinera i minst 2 timmar.TrÀ pÄ spett och grilla.
Grekisk sallad 2.0 2 slanggurkor, delade pÄ lÀngden Salt & peppar Olivolja 1 rödlök Kalamataoliver 100 gram chÚvre (funkar sÀkert med feta) FÀnkÄlsdill 4 citroner- halverade och grillade
Gnid in gurkorna med olivolja, salt & peppra. Grilla i ca 3 min pÄ varje sida. Skiva löken och riv chÚvre i mindre bitar. LÀgg pÄ lök, chÚvre och oliver. LÀgg de grillade citronerna vid sidan om och lÄt gÀsterna sjÀlva klÀmma över salladen.
Vissa kvÀllar fÄr jag cravings efter vissa saker. Det ena lÀttare Àn det andra att lösa. IkvÀll var det saltade cashewnötter. Detta Àr starkt beroendeframkallande sÄ se till att det alltid finns naturella cashewnötter i skÄpet.
Vet ni att cashewnöt inte Àr en nöt, utan ett frö frÄn kasjunfrukten?!
Torrostade cashewnötter 3 dl naturella cashewnötter 1 dl vatten 1/2 msk salt
Ugnen pÄ 175 grader. Nötterna pÄ en plÄt med bakplÄtspapper, rosta 7-8 min tills de börjar fÄ fÀrg. VÀrm vatten och salt pÄ spisen. HÀll i sprayflaska. Ta ut plÄten, spruta saltvatten. SÀtt in igen. Upprepa sprutandet till de Àr gyllenbruna och smakar salt. Ta ut och lÄt svalna.