Delikatesses.se

Brynt smörkola

En vecka till julafton och jag har precis klickat hem Ärets julkort. Yepp, ni hörde rÀtt. Hon-som-alltid-pysslar-sina-egna-julkort har klickat hem fÀrdiga. Jag har ju dock tagit bilderna sÄ man skulle vÀl kunna sÀga att det kreativa ÀndÄ Àr egengjort. NÄt annat som med Àr egengjort Àr de gudomliga brynta smörkolorna som fick koka  ihop i vÄrt lilla kök. Guess what jag mumsar pÄ i detta nu.... Receptet Àr Sara Aasum Hultbergs. Hon lÀgger upp grymma videor och recept pÄ hemgjortgodis via recept.nu.

Brynt smörkola

200 gram smör

2 dl vispgrÀdde

2 dl ströscker

1 dl farinsocker

1 dl glykos

0,5 dl vatten

flingsalt till topping

Bryn smöret i en kastrull, pÄ lÄg vÀrme. LÄt det ta tid. NÀr det uppstÄr smÄ !champagnepubblor! och doftar hÀrligt kola och lite nötigt Àr det dags att blanda ner grÀdden och farinsocker. Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull och lÄt sockermassan koka tills den Àndrar fÀrg och fÄr en mörkare ton. TillsÀtt grÀddblandningen i tre omgÄngar. Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan pÄ medelvÀrme tills den har en temperatur pÄ 124 grader, eller gör ett kulprov (se hur du gör i filmen). Rör om dÄ och dÄ.

brynt-smor flingsalt kola

Lins- & svamppaté med lingonchutney

I fredags var det stora glöggbalunsen hemma hos oss. Glöggen Ă„ngade pĂ„ spisen och julmusiken strömmade frĂ„n högtalarna. Nytt för i Ă„r var att vi hade sparat en liter frĂ„n förra Ă„rets sats sĂ„ alla fick smaka skillnaden. För skillnad var dĂ€r. Förra Ă„rets Ă€r mer rund i smaken, lite mer russinsötma. Årets Ă€r mer kryddig och vulgĂ€r. Den blottar sin alkohol pĂ„ ett tydligare sĂ€tt. Men fantatsiskt god! Funderade lite pĂ„ vilka skillnader vi gjort, för det Ă€r ju Ă€ndĂ„ samma recept och mĂ€ngd. Förra Ă„ret körde jag pĂ„ Sun maids russin och i Ă„r blev det ekologiska SaltĂ„ kvarn. Dessa bĂ„da skiljer ju sig rĂ€tt mycket i bĂ„de storlek och smak sĂ„ kanske Ă€r det hĂ€r den byter karraktĂ€r, men vad vet jag....Som vanligt bjöd vi pĂ„ en liten julbuffe med den obligatoriska pepparkakan med grönmögelost (Ekologisk BlĂ„ kornblomst), gubbröra pĂ„ skĂ„nskt knĂ€cke, griljerad julskinka (och en dito rotselleri). Nytt för i Ă„r blev en grönkĂ„lspaj med valnötter samt denna lĂ€ckra lins- & svamppatĂ© med lingonchutney.  Dom brynta smörkolorna sparar jag till nĂ€sta inlĂ€gg.....

Lins- & svamppaté med lingonchutney

2 dl gröna linser

1 dl bulgur

200 gram champinjoner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 dl rött vin

1 tsk sambal oelek, mer eller mindre om man vill

0,5 tsk salt

1 dl havregryn

1 röd paprika

en rejÀl nÀve hackad persilja

olja eller smör till stekning

SÀtt ugnen pÄ 200 grader. Koka linser och bulgurn enligt anvisningarna pÄ paketet.

SkÀr svampen i bitar och hacka bÄde den gula- och vitlöken. FrÀs nÄgra minuter i olja eller smör och hÀll sen pÄ vinet, rör ner sambal oelek och salt. SÀnk vÀrmen och lÄt puttra i ca 5 minuter. Mixa sen svampröran.

Blanda den mixade svampröran med bulgur, linser och havregryn. Finhacka paprikan och vÀnd ner den tillsamman med den hackade persiljan. Blanda vÀl. HÀll allt i en brödform. Platta till ordentligt med en slev. Baka av i ugnen i ca 1 timme. Ta sen ut och lÄt svalna en stund. HÀr Àr det bra om man kan lÀgga lite tryck pÄ patén sÄ den verkligen hÄller ihop nÀr man ska skÀra den, men det funkar annars med. Har man en till brödform sÄ kan man stÀlla den i och fylla med exempelvis bestick, syltburkar eller annat av vikt. Gör under tiden lingonchutneyn.

Lingonchutney

2 schalottenlökar

1 msk smör

2 msk farinsocker

2 dl fÀrska elelr frysta lingon

1 dl balsamvinÀger

Skala och finhacka löken. FrÀs den mjuk i smöret. TillsÀtt farinsocker och lÄt bryna i ca 30 sek. TillsÀtt lingon och balsamvinÀger och koka ihop till en krÀmig konsistens. Servera varm, kall eller ljummen. Spelar egentligen ingen roll.

lingonchutney linser pate svamp

Banan- & chokladkaka

Jag har sagt det förr, men att baka Àr vÀl egentligen inte riktigt min grej. NÀr jag kommer över ett bra recept sÄ bakar jag det vitt och brett. Förra gÄngen det begav sig var nÀr Sanna bjöd pÄ ljuvliga morotscupcakes med pecan och kolasÄs. Dessa har alla vÄra vÀnner fÄtt smaka bÄde en och tvÄ gÄnger. SÄ nu Àr det dags igen. Min fina vÀn Ida hade vevat ihop en himmelsk banan- & chokladkaka nÀr jag var hos henne och klÀmde pÄ bebismagen för nÄgon vecka sen. Sen dess har det lilla livet <3 tittat ut och vi lÀngtar att fÄ snusa pÄ henne snart. Men under tiden sÄ  rör vi ihop ytterligare en banan- & chokladkaka. Den Àr sÄdÀr hÀrligt kladdig med supermycket smak och den bara i munnen. Den ultimata kakan helt enkelt. Har man den hÀr behöver man inget annat, detta Àr kÀrlek i mjuk form. SÄ sprid kÀrleken och bjussa (eller moffa sjÀlv) pÄ denna sagolika skapelse.

Himmelsk banan- & chokladkaka

75 gram smör

2,5 dl socker

2 msk mjölk

1 tsk vaniljsocker

2 Àgg, separerade

2 mogna bananer

200 gram valfri choklad (jag körde mjölkchoklad), hackad

2,5 dl vetemjöl

0.5 tsk salt

1 tsk bikarbonat

SmÀlt smöret och lÄt det svalna. SÀtt ugnen pÄ 200 grader. HÀr brukar jag separera Àggulorna och vispa Àggvitan hÄrd, sÄ slipper man diska visparna emellan. Man vill ju inte ha fett i Àggvitan, dÄ gÄr den inte att vispa. Vispa sen socker, mjölk, vamiljsocker och smöret, tillsÀtt sen Àggulorna. Vispa smidigt och tillsÀtt sen bananerna och vispa slÀtt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, salt och den hackade chokladen. Vispa snabbt ihop med elvispen. Inte för lÀnge. Sen Àr det sÄ dags för Àggvitan. VÀnd ner den med en slickepott, utifrÄn och in. BehÄll sÄ mycket luft det bara gÄr. Smöra en springform med ring och hÀll i smeten. GrÀdda mitt i ugnen i ca 35-40 min. Ta ut och lÄt svalna i formen. Sen fÄr man hjÀlpa den lite pÄ traven nÀr man vÀnder den, den blir sÄdÀr hÀrligt saftig och kladdig av cokladen och bananen.

banan choklad kaka karlek

Rotfruktssallad

Isbergsallad med majs, tomat och gurka i all Àra, men det gÄr att göra det lite mer spÀnnande. Dessutom kan det bli Ànnu enklare. Jag tidigare skrivit ett inlÀgg om morotssallad. NÀr vi gör skördepizza picklar jag polkabetor istÀllet för vitkÄl. Till förra veckans chevrelasagne fick fröken palsternacka med var med i leken. Denna salladen höjde den enkla lasagnen till  Stefan-Holm-höjder.  Receptet hittade jag pÄ Tasteline.

IMG_9975

Rotfruktssallad

1 palsternacka

1-2 rödbetor, gÀrna polka

1 msk balsamvinÀger

2 msk olivolja

en rejÀl nÀve babyspenat

salt och svartpeppar

Skala rotfrukterna. Hyvla de bÄda tunnt pÄ mandolin eller med potatisskalare. HÀll pÄ vinÀger och olja. salta och peppra och rör runt ordentligt. StÀll Ät sidan en stund innan servering och blanda i spenaten precis innan servering.

palsternacka rodbetor sallad spenat

chili pÄ (c)Arnes vis

Jag har sÄn bloggtorka sÄ att Sahara framstÄr som de 1000 sjöarnas land. Recepten finns , mat har lagats, meeeeen det finns inte bilder pÄ allt. Suck! Dessutom sÄ sitter jag hÀr och skriver mest blaj. Vilket egentligen inte Àr ett problem eftersom ordbajseri alltid har varit min specialitet.  NÀr jag pluggade sÄ var det inlÀmningsuppgifter dÀr maxantal pÄ ord eller bokstÀver blev problem. Man kan ju liksom inte lÀmna in ett halvt paper för att orden var slut. PÄ tal om att plugga sÄ fanns det en biologilÀrare nÀr jag gick i högstadiet som hette Arne och var 2,30 (typ) lÄng. Han stod alltid lite framÄtlutad sÄ det kÀndes som han skulle falla som en fura vilken sekund som helst.  Han var lite speciell, precis som den hÀr chilin. Men pÄ ett bra sÀtt! SÄ Àr detta nÄgot nÄgon fÄr för sig att svÀnga ihop sÄ ta en bild sÄ fÄr den vara vara med hÀr.....deal!
black-wallpapers-28

Chili pÄ (c)Arnes vis

400 gram blandfÀrs

1 stor rödlök

1 gul paprika

10  champinjoner

3 vitlöksklyftor

2 tsk rökt paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 tsk torkad mald koriander

1 burk hela ekologiska tomater

2 dl kalvbuljong

2 msk harissa

1 burk kidneybönor

1 burk stora vita bönor

1 burk sojabönor

1 kruka korainder

Tillbehör

turkisk yoghurt

nachochips

isbergssallad

Börja med att hacka lök och vitlök. Hacka sedan chilin fint. BehÄll kÀrnorna om man önskar mer hetta. Strimla paprikan pÄ lÀngden och hacka ner svampen och stek allt i en gryta.

TillsÀtt sen köttfÀrsen, stek pÄ hög vÀrme. NÀr köttfÀrsen börjar fÄ fÀrg, Àr det dags för kryddorna samtidigt som du fortsÀtter steka. Rör om hela tiden sÄ det inte brÀnns. Kryddorna utvecklar smak om de fÄr rostas lite i pannan inna det Àr dags att slÄ pÄ tomaterna och harissan. LÄt det koka upp och ha i kalvbuljongen. Smaka av med salt och svartpeppar.LÄt koka i 20 min sen tillsÀtter du de avrunna och sköljda bönorna. LÄt koka upp igen och mska av en sista gÄng innan du serverar med en rejÀl nÀve koriander, lite nachochips, fint strimlad isbergssallad och en klick turkisk yoghurt.

Chokladtryffel med fikon & whisky

Vi har planer att inta Ven under helgen. Tanken Àr att lördagen ska gÄ i Whiskyns tecken. Vi ska smutta pÄ fruktiga, rökiga och smakrika whiskys. Jag tÀnker mig att vi ska dricka whisky till maten, kaffet och bara för att vi kan Äterkommer mer om det. Men lite kaffegodis har jag redan gjort sÄ det kommer hÀr. Originalreceptet hittar ni pÄ Allt om mat.

IMG_9744

Chokladtryffel med fikon & whisky

ca 20 st smÄ, Àr dom smÄ fÄr man ta tvÄ...

1 fikon

2 msk socker

2 msk vatten

0,5 dl vispgrÀdde

1 tsk smör

1 tsk whisky, jag körde pÄ en 18 Ärig Caol Ila

100 gram mörk choklad

kakao att doppa i

Klyfta fikonet. MÀt upp vatten och sockret i en kastrull och koka ihop de tre komponenterna. Sila sen av fikonet. Koka upp lagen som blir tillsammans med grÀden och smöret. Hacka under tiden chokladen. Ta  av kastrullen frÄn plattan och hÀll i chokladen och rör tills den Àr helt smÀlt. TillsÀtt whiskyn och hÀll upp i en plastad behÄllare. StÀll i kylen ett par timmar. StjÀlp upp pÄ skÀrbrÀdan och skÀr lagom stora bitar och doppa i kakon. StÀll kallt igen tills det Àr dags att avnjuta.

choklad fikon tryffel whisky

RÀkrisotto med pilgrimsmussla, palsternackschips samt fÀnkÄlsdill

Jag försöker sÄ mycket det gÄr att anvÀnda hela produkten pÄ grönsaker och kött hÀr hemma. Vi Àter stammen pÄ broccolin, dito pÄ (vissa gör tydligen inte det...?) gör tomatsÄs pÄ tomathattarna, anvÀnder det gröna pÄ purjolöken kokar fond pÄ köttbenen samt Àter olika styckdetaljer (grisen bestÄr av mer Àn 2 flÀskfileér..) Har en pyttlÄda i frysen med tÀrnat kött som blivit över och gör givetvis rÀkfond pÄ rÀkskal som blir en restprodukt nÀr vi haft rÀkafton. Den gÄr alldeles ypperligt att frysa och plocka fram ett ljuvligt tillfÀlle dÄ det passar sig med en rÀkrisotto.

IMG_9553RÀkrisotto med pilgrimsmussla, palsternackschips samt fÀnkÄlsdill

4 personer

800 g rÀkor med skal 2 schalottenlökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade 3 msk olivolja till stekning + 2 msk till garnering 2 msk tomatpurĂ© 2 dl carnaroliris eller avorioris 2 dl torrt vitt vin 4 dl varm rĂ€kfond ca 6 dl vatten, varmt 2 dl riven parmesanost 2 msk cognac Âœ citron, fĂ€rskpressad saft 3 msk smör salt och nymald svartpeppar

RÀkfond skalen frÄn 800 g rÀkor 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade 1 gul lök, skalad och grovt hackad 1 morot, skalad och skuren 6-7 timjankvistar (alt. 1 tsk torkad timjan) 3 msk tomatpuré 4 msk olja till stekning 4 dl vitt vin 4 msk olja till stekning Vatten

Garnering

1 halstrad pilgrimsmussla

fÀnkÄlsdill

palsternackschips

Börja att skala rÀkorna och tillaga rÀkfonden. FrÀs lök och vitlök i olja pÄ medelvÀrme i en stor kastrull. TillsÀtt tomatpuré och ris och frÀs ytterligare nÄgon minut. HÀll i vin och hÀlften av rÀkfonden, lÄt riset svÀlla pÄ svag vÀrme under lock och rör om dÄ och dÄ. TillsÀtt resterande buljong och spÀd  med vatten sÄ lÀnge det behövs tills riset kÀnns klart. Riset Àr klart nÀr det fortfarande har en liten kÀrna i mitten, det tar cirka 20 minuter. Rör ner parmesanost och smör, smaka av med cognac, citronsaft, salt och nymald svartpeppar. VÀnd i rÀkorna precis innan servering, halstra pilgrimsmusslan, ringla över lite olivolja och garnera med fÀnkÄlsdillen och palsternackschips.

RĂ€kfond

LÀgg rÀkskalen, grönsakerna och tomatpurén pÄ en plÄt, ringla över olivolja och rosta i ugnen tills skalen Àr torra, eller sÄ lÀnge du stÄr ut med doften.... LÀgg över allt i en stor gryta, hÀll pÄ vinet och lÄt det koka in. Fyll upp med vatten sÄ skalen nÀstan tÀcks. Koka upp och skumma av, lÄt sjuda utan lock i cirka 15 minuter. StÀng av vÀrmen och lÄt fonden dra i 30 min. Sila av  och reducera till cirka hÀlften kvarstÄr. Blir det nÄt över sÄ gÄr den jÀttebra att frysa.

Palsternackschips

Skala palsternackan och skÀr den tvÀrs av i tvÄ delar. Skiva den tunt. Med mandolin Àr instÀllningen 1,3 mm lagom. en potatisskalare funkar lika bra. Fritera skivorna i 150 grader i 4 minuter. Tag upp och lÄt dem rinna av pÄ hushÄllspapper.

fankal fond palsternacka pilgrimsmussla rakor risotto

Rotfruktsbea

Jojo! HÀr har det vunnits en liten cykel mÄ ni tro. En röd och fin StÄlhÀsten kammade jag hem efter att ha lÀmnat in mitt kvitto pÄ Malmborgs Caroli. Tanterna bakom frÄgade om tÀÀÀÀÀÀÀvlingen fortfarande höll pÄ? Med stort öra lussnade jag nÀr jag packade ner mina varor. Nyfiken i en strut hoppade ut och tog reda pÄ att man kunde vinna fina priser om man helt sonika fyllde i sina kontaktuppgifter pÄ baksidan pÄ spenderarpappret som precis spottats ur kvittomaskinen. Sagt och gjort sÄ lÀmnade jag mitt 997:--kvitto till kassörskan. Helgen gick och pÄ mÄndagen damp det ner ett mejl om att JAG vunnit den fina cyk_elen_ (som man sÀger i Malmööö) SÄ fint som snus glider vi omkring pÄ hÀsten. Handlar lite rotfrukter och nÀrproducerat kött pÄ Bondens marknad. Sen parkerar vi hÀsten och gÄr in för att göra oss lite göttig rotfruktsbea. Jo, för man kan anvÀnda rotfrukter som bas i sÄs. Det har vi nu lÀrt oss förutom att man kan vinna tÀvlingar om man deltager.

IMG_9564

Rotfruktsbea

Gör absolut inte för lite, dubbla hellre satsen för att vara pÄ den sÀkra sidan för detta Àr sÄÄÄÄÄ gott!

500 g valfria rotfrukter (t ex morötter, palsternacka och selleri)

7 kvistar fÀrsk dragon

1/2 dl vittvinsvinÀger

100 g smör

salt och lite vitpeppar

Skala rotfrukterna och skÀr i bitar. Koka dem mjuka i lÀttsaltat vatten. HÀll av vattnet. Mixa rotfrukterna. Ta bladen frÄn dragonkvistarna, lÀgg Ät sidan. Sjud stjÀlkarna i vinÀger. LÄt en tredjedel av vinÀgern koka bort och stÀll Ät sida. TillsÀtt vinÀgerreduktionen och de fÀrska dragonbladen. Smaka av med salt och peppar.

Till detta sörplade vi i oss en Roodeberg , rött vin frÄn Sydafrika.

bea dragon rotfrukt smor

Rödbetssallad med porcherat Àgg, dragonmajjo och picklade senapsfrö

Puh, har precis tagit ner dom sista ballongerna, samlat ihop partyhattarna och slÀngt dukarna i tvÀttmaskinen. HÀr har det varit 1-Ärs-kalas-kaos i en vecka. Vi bjöd in till djungelkalas med lianer, bananer och vilda djur. SlÀkten grattade med fina alla ha de anamat temat och klÀtt sig lite mer djuriskt Àn vanligt. NÀr min fantastiska farmor pÄ 85 jordsnurr kliver in iförd leopardklÀnning sÄ Àr festen igÄng. Kul! IgÄr var det dags igen med Selmas smÄ kompisar som vi hÀngt med under Äret. Vi trÀffades pÄ Rund & sund nÀr vi gick pÄ gravidvattengympa. Sen tittade de smÄ liven ut en efter en. SÄ vi slog pÄ stort och hade ett gemensamt kalas för finingarna.

KvÀllarna innan lÄg jag pÄ soffbordet och ritade djur som fick hÀnga pÄ vÀggen.

För ett Ă„r sen förĂ€ndrades livet dĂ„ Selma entrade vĂ„r vĂ€rld. Detta blonda lilla yrvĂ€der som hĂ„rdtrĂ€nat vĂ„ra skrattmuskler, frestat vĂ„rt tĂ„lamod och fĂ„tt oss att inse att mĂ„nga saker kan vĂ€nta tills man har lĂ€st Äntligen bajs-boken om och om och om och om igen.... SĂ„ vill man ta livet liiite piano sĂ„ Ă€r detta salladen för just ett sĂ„nt tillfĂ€lle. Kan verkligen rekommendera att servera rödlök- & fĂ€nkĂ„lsfoccacia till.

Rödbetssallad med porcherat Àgg, dragonmajjo och picklade senapsfrön

12 smÄ rödbetor

Picklade senapsfrö

4 msk senapsfrö, bruna & gula

3 dl vatten

Âœ dl Ă€ttika, 12%

1œ dl socker

MajonnÀs

2 st Àggulor

1 msk dijonsenap

2 tsk vitvinsvinÀger

œ tsk salt

2 dl kallpressad rapsolja

œ dl finhackad dragon

1 pÄse mixsallad

1 dl rostade pumpakÀrnor

1 msk olivolja

4 porcherade Àgg

flingsalt

Koka betorna tills de Àr behagligt mjuka, ca 20 minuter, och lÄt dom sedan svalna nÄgot i kokvattnet innan dom sedan skalas.

Under tiden betorna kokar - Koka samman vatten, Àttika och socker tillsammans med senapsfröna och lÄt sedan alltsammans svalna.

I en ren bunke - vispa samman Àggula, senap,vinÀger och salt. Under kraftig vispning tillsÀtt sakta rapsoljan tills du har fÄtt en tjock och fin majonnÀs. TillsÀtt nu den hackade dragonen.

I en het stekpanna - rosta/stek pumpafröna tillsammans med olivoljan och saltet. LÀgg upp i en skÄl och lÄt svalna.

Servera de kokta rödbetorna med klickar av majonnÀsen, picklade senapsfrö, rostade pumpafrö, porcherat Àgg och salladsmixen.

dragon majonas porcherat-agg rodbetor senapsfro

saltbakad potatis

Det Àr mÄndag. Du mÄste göra dessa godingar. Att saltrosta potatisen Àr sÄ grymt gott och ett bra alterntiv till trötta klyftpotatisar. Det var allt jag ville....

IMG_8062

Saltrostad potatis

smÄ nypotatis, sÄ mÄnga du vill göra.....

grovt sallt

HĂ€ll rejĂ€t med grovsalt i botten pĂ„ en ugnsfast form. LĂ€gg dit potatisarna och rosta pĂ„ 175 grader i ca 30 min.Thats it! Ät med grĂ€ddfil, rom och rödlök eller till ugnstekt fisk, en köttbit eller med lite smör bara.