En vecka till julafton och jag har precis klickat hem Ärets julkort. Yepp, ni hörde rÀtt. Hon-som-alltid-pysslar-sina-egna-julkort har klickat hem fÀrdiga. Jag har ju dock tagit bilderna sÄ man skulle vÀl kunna sÀga att det kreativa ÀndÄ Àr egengjort. NÄt annat som med Àr egengjort Àr de gudomliga brynta smörkolorna som fick koka ihop i vÄrt lilla kök. Guess what jag mumsar pÄ i detta nu.... Receptet Àr Sara Aasum Hultbergs. Hon lÀgger upp grymma videor och recept pÄ hemgjortgodis via recept.nu.
Brynt smörkola
200 gram smör
2 dl vispgrÀdde
2 dl ströscker
1 dl farinsocker
1 dl glykos
0,5 dl vatten
flingsalt till topping
Bryn smöret i en kastrull, pÄ lÄg vÀrme. LÄt det ta tid. NÀr det uppstÄr smÄ !champagnepubblor! och doftar hÀrligt kola och lite nötigt Àr det dags att blanda ner grÀdden och farinsocker. Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull och lÄt sockermassan koka tills den Àndrar fÀrg och fÄr en mörkare ton. TillsÀtt grÀddblandningen i tre omgÄngar. Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan pÄ medelvÀrme tills den har en temperatur pÄ 124 grader, eller gör ett kulprov (se hur du gör i filmen). Rör om dÄ och dÄ.
SÀtt ugnen pÄ 200 grader. Koka linser och bulgurn enligt anvisningarna pÄ paketet.
SkÀr svampen i bitar och hacka bÄde den gula- och vitlöken. FrÀs nÄgra minuter i olja eller smör och hÀll sen pÄ vinet, rör ner sambal oelek och salt. SÀnk vÀrmen och lÄt puttra i ca 5 minuter. Mixa sen svampröran.
Skala och finhacka löken. FrÀs den mjuk i smöret. TillsÀtt farinsocker och lÄt bryna i ca 30 sek. TillsÀtt lingon och balsamvinÀger och koka ihop till en krÀmig konsistens. Servera varm, kall eller ljummen. Spelar egentligen ingen roll.
Jag har sagt det förr, men att baka Àr vÀl egentligen inte riktigt min grej. NÀr jag kommer över ett bra recept sÄ bakar jag det vitt och brett. Förra gÄngen det begav sig var nÀr Sanna bjöd pÄ ljuvliga morotscupcakes med pecan och kolasÄs. Dessa har alla vÄra vÀnner fÄtt smaka bÄde en och tvÄ gÄnger. SÄ nu Àr det dags igen. Min fina vÀn Ida hade vevat ihop en himmelsk banan- & chokladkaka nÀr jag var hos henne och klÀmde pÄ bebismagen för nÄgon vecka sen. Sen dess har det lilla livet <3 tittat ut och vi lÀngtar att fÄ snusa pÄ henne snart. Men under tiden sÄ rör vi ihop ytterligare en banan- & chokladkaka. Den Àr sÄdÀr hÀrligt kladdig med supermycket smak och den bara i munnen. Den ultimata kakan helt enkelt. Har man den hÀr behöver man inget annat, detta Àr kÀrlek i mjuk form. SÄ sprid kÀrleken och bjussa (eller moffa sjÀlv) pÄ denna sagolika skapelse.
SmÀlt smöret och lÄt det svalna. SÀtt ugnen pÄ 200 grader. HÀr brukar jag separera Àggulorna och vispa Àggvitan hÄrd, sÄ slipper man diska visparna emellan. Man vill ju inte ha fett i Àggvitan, dÄ gÄr den inte att vispa. Vispa sen socker, mjölk, vamiljsocker och smöret, tillsÀtt sen Àggulorna. Vispa smidigt och tillsÀtt sen bananerna och vispa slÀtt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, salt och den hackade chokladen. Vispa snabbt ihop med elvispen. Inte för lÀnge. Sen Àr det sÄ dags för Àggvitan. VÀnd ner den med en slickepott, utifrÄn och in. BehÄll sÄ mycket luft det bara gÄr. Smöra en springform med ring och hÀll i smeten. GrÀdda mitt i ugnen i ca 35-40 min. Ta ut och lÄt svalna i formen. Sen fÄr man hjÀlpa den lite pÄ traven nÀr man vÀnder den, den blir sÄdÀr hÀrligt saftig och kladdig av cokladen och bananen.
Isbergsallad med majs, tomat och gurka i all Àra, men det gÄr att göra det lite mer spÀnnande. Dessutom kan det bli Ànnu enklare. Jag tidigare skrivit ett inlÀgg om morotssallad. NÀr vi gör skördepizza picklar jag polkabetor istÀllet för vitkÄl. Till förra veckans chevrelasagne fick fröken palsternacka med var med i leken. Denna salladen höjde den enkla lasagnen till Stefan-Holm-höjder. Receptet hittade jag pÄ Tasteline.
Rotfruktssallad
1 palsternacka
1-2 rödbetor, gÀrna polka
1 msk balsamvinÀger
2 msk olivolja
en rejÀl nÀve babyspenat
salt och svartpeppar
Skala rotfrukterna. Hyvla de bÄda tunnt pÄ mandolin eller med potatisskalare. HÀll pÄ vinÀger och olja. salta och peppra och rör runt ordentligt. StÀll Ät sidan en stund innan servering och blanda i spenaten precis innan servering.
Jag har sÄn bloggtorka sÄ att Sahara framstÄr som de 1000 sjöarnas land. Recepten finns , mat har lagats, meeeeen det finns inte bilder pÄ allt. Suck! Dessutom sÄ sitter jag hÀr och skriver mest blaj. Vilket egentligen inte Àr ett problem eftersom ordbajseri alltid har varit min specialitet. NÀr jag pluggade sÄ var det inlÀmningsuppgifter dÀr maxantal pÄ ord eller bokstÀver blev problem. Man kan ju liksom inte lÀmna in ett halvt paper för att orden var slut. PÄ tal om att plugga sÄ fanns det en biologilÀrare nÀr jag gick i högstadiet som hette Arne och var 2,30 (typ) lÄng. Han stod alltid lite framÄtlutad sÄ det kÀndes som han skulle falla som en fura vilken sekund som helst. Han var lite speciell, precis som den hÀr chilin. Men pÄ ett bra sÀtt! SÄ Àr detta nÄgot nÄgon fÄr för sig att svÀnga ihop sÄ ta en bild sÄ fÄr den vara vara med hÀr.....deal!
Chili pÄ (c)Arnes vis
400 gram blandfÀrs
1 stor rödlök
1 gul paprika
10Â champinjoner
3 vitlöksklyftor
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad mald koriander
1 burk hela ekologiska tomater
2 dl kalvbuljong
2 msk harissa
1 burk kidneybönor
1 burk stora vita bönor
1 burk sojabönor
1 kruka korainder
Tillbehör
turkisk yoghurt
nachochips
isbergssallad
Börja med att hacka lök och vitlök. Hacka sedan chilin fint. BehÄll kÀrnorna om man önskar mer hetta. Strimla paprikan pÄ lÀngden och hacka ner svampen och stek allt i en gryta.
TillsÀtt sen köttfÀrsen, stek pÄ hög vÀrme. NÀr köttfÀrsen börjar fÄ fÀrg, Àr det dags för kryddorna samtidigt som du fortsÀtter steka. Rör om hela tiden sÄ det inte brÀnns. Kryddorna utvecklar smak om de fÄr rostas lite i pannan inna det Àr dags att slÄ pÄ tomaterna och harissan. LÄt det koka upp och ha i kalvbuljongen. Smaka av med salt och svartpeppar.LÄt koka i 20 min sen tillsÀtter du de avrunna och sköljda bönorna. LÄt koka upp igen och mska av en sista gÄng innan du serverar med en rejÀl nÀve koriander, lite nachochips, fint strimlad isbergssallad och en klick turkisk yoghurt.
Vi har planer att inta Ven under helgen. Tanken Àr att lördagen ska gÄ i Whiskyns tecken. Vi ska smutta pÄ fruktiga, rökiga och smakrika whiskys. Jag tÀnker mig att vi ska dricka whisky till maten, kaffet och bara för att vi kan Äterkommer mer om det. Men lite kaffegodis har jag redan gjort sÄ det kommer hÀr. Originalreceptet hittar ni pÄ Allt om mat.
Chokladtryffel med fikon & whisky
ca 20 st smÄ, Àr dom smÄ fÄr man ta tvÄ...
1 fikon
2 msk socker
2 msk vatten
0,5 dl vispgrÀdde
1 tsk smör
1 tsk whisky, jag körde pÄ en 18 Ärig Caol Ila
100 gram mörk choklad
kakao att doppa i
Klyfta fikonet. MÀt upp vatten och sockret i en kastrull och koka ihop de tre komponenterna. Sila sen av fikonet. Koka upp lagen som blir tillsammans med grÀden och smöret. Hacka under tiden chokladen. Ta av kastrullen frÄn plattan och hÀll i chokladen och rör tills den Àr helt smÀlt. TillsÀtt whiskyn och hÀll upp i en plastad behÄllare. StÀll i kylen ett par timmar. StjÀlp upp pÄ skÀrbrÀdan och skÀr lagom stora bitar och doppa i kakon. StÀll kallt igen tills det Àr dags att avnjuta.
Skala palsternackan och skÀr den tvÀrs av i tvÄ delar. Skiva den tunt. Med mandolin Àr instÀllningen 1,3 mm lagom. en potatisskalare funkar lika bra. Fritera skivorna i 150 grader i 4 minuter. Tag upp och lÄt dem rinna av pÄ hushÄllspapper.
Jojo! HÀr har det vunnits en liten cykel mÄ ni tro. En röd och fin StÄlhÀsten kammade jag hem efter att ha lÀmnat in mitt kvitto pÄ Malmborgs Caroli. Tanterna bakom frÄgade om tÀÀÀÀÀÀÀvlingen fortfarande höll pÄ? Med stort öra lussnade jag nÀr jag packade ner mina varor. Nyfiken i en strut hoppade ut och tog reda pÄ att man kunde vinna fina priser om man helt sonika fyllde i sina kontaktuppgifter pÄ baksidan pÄ spenderarpappret som precis spottats ur kvittomaskinen. Sagt och gjort sÄ lÀmnade jag mitt 997:--kvitto till kassörskan. Helgen gick och pÄ mÄndagen damp det ner ett mejl om att JAG vunnit den fina cyk_elen_ (som man sÀger i Malmööö) SÄ fint som snus glider vi omkring pÄ hÀsten. Handlar lite rotfrukter och nÀrproducerat kött pÄ Bondens marknad. Sen parkerar vi hÀsten och gÄr in för att göra oss lite göttig rotfruktsbea. Jo, för man kan anvÀnda rotfrukter som bas i sÄs. Det har vi nu lÀrt oss förutom att man kan vinna tÀvlingar om man deltager.
Rotfruktsbea
Gör absolut inte för lite, dubbla hellre satsen för att vara pÄ den sÀkra sidan för detta Àr sÄÄÄÄÄ gott!
500 g valfria rotfrukter (t ex morötter, palsternacka och selleri)
7 kvistar fÀrsk dragon
1/2 dl vittvinsvinÀger
100 g smör
salt och lite vitpeppar
Skala rotfrukterna och skÀr i bitar. Koka dem mjuka i lÀttsaltat vatten. HÀll av vattnet. Mixa rotfrukterna. Ta bladen frÄn dragonkvistarna, lÀgg Ät sidan. Sjud stjÀlkarna i vinÀger. LÄt en tredjedel av vinÀgern koka bort och stÀll Ät sida. TillsÀtt vinÀgerreduktionen och de fÀrska dragonbladen. Smaka av med salt och peppar.
Till detta sörplade vi i oss en Roodeberg , rött vin frÄn Sydafrika.
Puh, har precis tagit ner dom sista ballongerna, samlat ihop partyhattarna och slÀngt dukarna i tvÀttmaskinen. HÀr har det varit 1-Ärs-kalas-kaos i en vecka. Vi bjöd in till djungelkalas med lianer, bananer och vilda djur. SlÀkten grattade med fina alla ha de anamat temat och klÀtt sig lite mer djuriskt Àn vanligt. NÀr min fantastiska farmor pÄ 85 jordsnurr kliver in iförd leopardklÀnning sÄ Àr festen igÄng. Kul! IgÄr var det dags igen med Selmas smÄ kompisar som vi hÀngt med under Äret. Vi trÀffades pÄ Rund & sund nÀr vi gick pÄ gravidvattengympa. Sen tittade de smÄ liven ut en efter en. SÄ vi slog pÄ stort och hade ett gemensamt kalas för finingarna.
KvÀllarna innan lÄg jag pÄ soffbordet och ritade djur som fick hÀnga pÄ vÀggen.
För ett Ă„r sen förĂ€ndrades livet dĂ„ Selma entrade vĂ„r vĂ€rld. Detta blonda lilla yrvĂ€der som hĂ„rdtrĂ€nat vĂ„ra skrattmuskler, frestat vĂ„rt tĂ„lamod och fĂ„tt oss att inse att mĂ„nga saker kan vĂ€nta tills man har lĂ€st Ăntligen bajs-boken om och om och om och om igen.... SĂ„ vill man ta livet liiite piano sĂ„ Ă€r detta salladen för just ett sĂ„nt tillfĂ€lle. Kan verkligen rekommendera att servera rödlök- & fĂ€nkĂ„lsfoccacia till.
Rödbetssallad med porcherat Àgg, dragonmajjo och picklade senapsfrön
12 smÄ rödbetor
Picklade senapsfrö
4 msk senapsfrö, bruna & gula
3 dl vatten
Âœ dl Ă€ttika, 12%
1œ dl socker
MajonnÀs
2 st Àggulor
1 msk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinÀger
œ tsk salt
2 dl kallpressad rapsolja
œ dl finhackad dragon
1 pÄse mixsallad
1 dl rostade pumpakÀrnor
1 msk olivolja
4 porcherade Àgg
flingsalt
Koka betorna tills de Àr behagligt mjuka, ca 20 minuter, och lÄt dom sedan svalna nÄgot i kokvattnet innan dom sedan skalas.
Under tiden betorna kokar - Koka samman vatten, Àttika och socker tillsammans med senapsfröna och lÄt sedan alltsammans svalna.
I en ren bunke - vispa samman Àggula, senap,vinÀger och salt. Under kraftig vispning tillsÀtt sakta rapsoljan tills du har fÄtt en tjock och fin majonnÀs. TillsÀtt nu den hackade dragonen.
I en het stekpanna - rosta/stek pumpafröna tillsammans med olivoljan och saltet. LÀgg upp i en skÄl och lÄt svalna.
Servera de kokta rödbetorna med klickar av majonnÀsen, picklade senapsfrö, rostade pumpafrö, porcherat Àgg och salladsmixen.
Det Àr mÄndag. Du mÄste göra dessa godingar. Att saltrosta potatisen Àr sÄ grymt gott och ett bra alterntiv till trötta klyftpotatisar. Det var allt jag ville....
Saltrostad potatis
smÄ nypotatis, sÄ mÄnga du vill göra.....
grovt sallt
HĂ€ll rejĂ€t med grovsalt i botten pĂ„ en ugnsfast form. LĂ€gg dit potatisarna och rosta pĂ„ 175 grader i ca 30 min.Thats it! Ăt med grĂ€ddfil, rom och rödlök eller till ugnstekt fisk, en köttbit eller med lite smör bara.