Delikatesses.se

Lins- & svamppaté med lingonchutney

I fredags var det stora glöggbalunsen hemma hos oss. Glöggen Ă„ngade pĂ„ spisen och julmusiken strömmade frĂ„n högtalarna. Nytt för i Ă„r var att vi hade sparat en liter frĂ„n förra Ă„rets sats sĂ„ alla fick smaka skillnaden. För skillnad var dĂ€r. Förra Ă„rets Ă€r mer rund i smaken, lite mer russinsötma. Årets Ă€r mer kryddig och vulgĂ€r. Den blottar sin alkohol pĂ„ ett tydligare sĂ€tt. Men fantatsiskt god! Funderade lite pĂ„ vilka skillnader vi gjort, för det Ă€r ju Ă€ndĂ„ samma recept och mĂ€ngd. Förra Ă„ret körde jag pĂ„ Sun maids russin och i Ă„r blev det ekologiska SaltĂ„ kvarn. Dessa bĂ„da skiljer ju sig rĂ€tt mycket i bĂ„de storlek och smak sĂ„ kanske Ă€r det hĂ€r den byter karraktĂ€r, men vad vet jag....Som vanligt bjöd vi pĂ„ en liten julbuffe med den obligatoriska pepparkakan med grönmögelost (Ekologisk BlĂ„ kornblomst), gubbröra pĂ„ skĂ„nskt knĂ€cke, griljerad julskinka (och en dito rotselleri). Nytt för i Ă„r blev en grönkĂ„lspaj med valnötter samt denna lĂ€ckra lins- & svamppatĂ© med lingonchutney.  Dom brynta smörkolorna sparar jag till nĂ€sta inlĂ€gg.....

Lins- & svamppaté med lingonchutney

2 dl gröna linser

1 dl bulgur

200 gram champinjoner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 dl rött vin

1 tsk sambal oelek, mer eller mindre om man vill

0,5 tsk salt

1 dl havregryn

1 röd paprika

en rejÀl nÀve hackad persilja

olja eller smör till stekning

SÀtt ugnen pÄ 200 grader. Koka linser och bulgurn enligt anvisningarna pÄ paketet.

SkÀr svampen i bitar och hacka bÄde den gula- och vitlöken. FrÀs nÄgra minuter i olja eller smör och hÀll sen pÄ vinet, rör ner sambal oelek och salt. SÀnk vÀrmen och lÄt puttra i ca 5 minuter. Mixa sen svampröran.

Blanda den mixade svampröran med bulgur, linser och havregryn. Finhacka paprikan och vÀnd ner den tillsamman med den hackade persiljan. Blanda vÀl. HÀll allt i en brödform. Platta till ordentligt med en slev. Baka av i ugnen i ca 1 timme. Ta sen ut och lÄt svalna en stund. HÀr Àr det bra om man kan lÀgga lite tryck pÄ patén sÄ den verkligen hÄller ihop nÀr man ska skÀra den, men det funkar annars med. Har man en till brödform sÄ kan man stÀlla den i och fylla med exempelvis bestick, syltburkar eller annat av vikt. Gör under tiden lingonchutneyn.

Lingonchutney

2 schalottenlökar

1 msk smör

2 msk farinsocker

2 dl fÀrska elelr frysta lingon

1 dl balsamvinÀger

Skala och finhacka löken. FrÀs den mjuk i smöret. TillsÀtt farinsocker och lÄt bryna i ca 30 sek. TillsÀtt lingon och balsamvinÀger och koka ihop till en krÀmig konsistens. Servera varm, kall eller ljummen. Spelar egentligen ingen roll.

lingonchutney linser pate svamp