Delikatesses.se

Mandelbiskvier

Ofta nÀr jag var liten dukades det fram nyponsoppa, ibland kall med lÀttvispad grÀdde, ibland varm med en kula glass, men alltid med mandelbiskvier. Dessa godingar kunde man aldrig fÄ nog av, de hör liksom till. En perfekt gÄ-bort-present sÄ hÀr i hösttider.


Mandelbiskvier Ca 100 st 100 gram mandel 1 Àggvita 1,5 dl strösocker 0,5 riven bittermandel( kan uteslutas)

Mal eller mixa mandel och bittermandel till ett fint pulver. Blanda i Ă€ggvita och socker. SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader. Spritsa ut klickar pĂ„ en plĂ„t, ca 100 st, lite beroende pĂ„ storlek. TĂ€nk pĂ„ att inte göra dom för stora, hellre mĂ„nga smĂ„.... "Är dom smĂ„ fĂ„r man ta tvĂ„".

SÀtt in i igen i 10-12 min, ta ut nÀr de Àr gyllenbruna.

FiskgratÀng

Ny vecka. Undrar om denna veckan kan slĂ„ förra veckans dagar med ny bebis❀_vĂ€lkommen lilla J_, middag med tjejerna, lunch med mamma och mormor och solig lördag i Köpenhamn ?! Vi fĂ„r vĂ€l hĂ„lla tummarna och se.... Veckan innan det, var med en ganska bra vecka. Min fina Anna kom med hemvirkad bebisfilt, vi traggade, fikade och kĂ€kade god fiskgratĂ€ng al a Jamie. Vi avslutade i soffan med glass, varma hallon och krokant.


FiskgratÀng med Àrtmos 4 hungriga personer

1 kg potatis 1 citron 40 g smör 400 g frysta gröna Àrtor, Findus sÄklart 2 morötter 2 lökar olivolja 5 dl mjölk 200 gram lax 200 gram vit fisk, typ kolja, kummel eller torsk 65 g vetemjöl, knappt 1 dl 100 g fryst bladspenat 125 g rÀkor 1 rÄgad tesked Engelsk senap, Coldmans 40 g riven god ost Salt & svartpeppar

Skala potatisen och skÀr i mindre bitar. Koka i saltat vatten i ca 15 min, eller tills den kÀnns klar. HÀll av potatisvattnet över Àrtorna och sila av dom. Riv citronzest och ha i smöret i potatisen. Stompa ihop till ett mos med en potatisstomp eller en ballongvisp. Mixa Àrtorna i en mixer. VÀnd ner i moset och stÀll Ät sidan.

Skala morötter och lök. SkÀr i cm-stora slantar, skÀr löken grovt. Ringla över rikligt med olivolja pÄ grönsakerna och stÀll in i ugnen pÄ 180 grader i ca 15 min. De ska inte fÄ fÀrg, utan bara bli mjukare.

Sjud upp mjölken och lÀgg i fisken. LÄt sjuda tills fisken kÀnns klar. Tar ca 5 min. Lyft ur fisken och hÀll upp mjölken i en bunke.

NÀr grönsakerna Àr klara, hÀll pÄ mjölet i formen och blanda runt. HÀll pÄ lite av mjölken och fortsÀtt blanda. LÀgg i den frysta spenaten, fortsÀtt spÀ med mjölken. Rör och spÀ tills spenaten löst sig. Nu Àr det dags att salta och peppra. Blanda i senapen och den rivna osten. Saften frÄn en halv citron ska med i. Smaka av. Ta fisken och dra den i bitar och blanda i. Strö över rÀkorna. Toppa med moset som ett lock. Tryck en sked i moset för att fÄ ett fint mönster.

Hit kan man göra för att sen sÀtta i kylen.

SÀtt in i ugnen i ytterligare 20 min, eller till moset fÄtt lite fÀrg. Tar lite lÀngre tid om gratÀngen fÄtt stÄ i kylen. Ta temperatur sÄ du vet att den Àr varm rakt igenom.

Servera med en god morotssallad och citron till.

artor engelsk-senap fisk-2 gratang kummel lax mjolk morot mos

Köpenhamn

Sensommaren biter sig kvar. Solen skiner och gör mig alldeles varm. Vi tillbringade en alldeles fantastisk lördag i Köpenhamn, bara strosandes i lugna kvarter. Fluktade i Torvehallerne pÄ NÞrreport. Ett riktigt lustmekka för en matbloggare. Ville köpa med mig allt. Vi Ät sen dansk frokost, dvs lunch, pÄ Aamanns. Vilken lunch sen! Vi Ät ett hopplock av menyn som var sÄ fantastiskt gott. Christiansöpigans sill med pocherat Àgg, brynt smör, purjolök och schalottenlök var himmelsk.


Menyn fortsatte med örtsaltad laxs med grönkÄl, Àpple och dill, syltad torsk med fÀnkÄl, gulbeta och dragonemulsion (detta kommer vi göra ett försök pÄ hemma.) Uppföljningen blev ryggbiff med grön remoulad, glaskÄl och saltört. Hönsesallad med picklad svamp, rödbetor och rostade hasselnötter. Sen var det ju tÀnkt en tartar till det, men med pÄgÄende verksamhet sÄ avslutade vi med en god bit dansk ost med Àppelkompott. Olan drack god öl med krogens egenkryddade snapsar. Den första med pepparrot och citron, galet bra till sillen och fisken. Den andra som slank ner var kryddad med rÄgbrödskryddor som kummin och fÀnkÄl, sötad med sirap. BÄda mycket goda enligt drickaren. Det enda trÄkiga var vÀl att utbudet av alkoholfritt var vatten och lÀsk....det blev vanligt vatten.


Man mÄste nÀstan boka bord om man Àr sugen pÄ ett besök hos Aamanns, dock har de har en deli med, sÄ ett spontanbesök dÀr kan resultera i en picknick i nedanstÄende park.. En promenad i Rosenborg Slotshave gjorde susen pÄ mÀttnaden sÄ vi kunde trycka vars ett wienerbröööööd med chokolÀÀÀÀÀÀÀde.


KvÀllen avslutades hemma i soffan med rÞde pÞlser och film. Danskdag nÀr den Àr som bÀst!

It's friday and I'm in love

SÄ Àr det! Fredag, myskÀnsla, fint vÀder med solsken, smÄ smÄ klÀder inpackade i byrÄn. Lite kallt om nÀsan med fönstret öppet pÄ nÀtterna, I love it! Helgen bjuder pÄ lugn, fotboll, lillebrorshÀng och förmodligen en, eller tvÄ promenader. Tid helt enkelt, tid att bara vara. NÀr man nu har sÄ mycket tid sÄ passar vi pÄ att göra mustiga lÄngkok. Denna gÄngen Àr det en viftande svans som fÄr agera huvudingrediens, oxsvans. Vet faktiskt inte varför vi inte anvÀnt det mer. HÀrligt fint kött med massor av smak som behöver tid. Det tar ett par timmar att koka, tid dÄ vi kan göra nÄt annat. Perfekt höstmat. Trevlig helg!


Oxsvansragu med polentakaka 2 kg oxsvans 2 lökar, grovt hackad 2 morot, krock hackad 4 vitlöksklyftor, grovt hackade 2 msk tomatpuré 4 dl vitt vin 1 burk passerade tomater 2 msk smör till stekning Vatten Vetemjöl Salt & svartpeppar

1 burk borlottibönor i spad

2 dl polentagryn 8 dl vatten 2 msk smör till stekning Salt och svartpeppar

Torka av oxsvansen, rulla i mjöl. Salta och peppra. Bryn i smör i pannan sÄ de fÄr fÀrg.

Skala alla grönsaker. LÀgg i grytan tillsammans med övriga ingredienser. HÀll i vatten sÄ det tÀcker. StÀll pÄ spisen och koka upp. LÀgg pÄ ett lock och lÄt puttra i cirka 4 timmar eller tills köttet slÀpper frÄn benen.

Koka upp vatten till polenta. Rör i gryn i det kokande vattnet. Koka sakta under omrörning i minst 20 minuter. SpÀd eventuellt med mer vatten, konsistensen ska vara som en gröt. Smaka av med salt och peppar. HÀll upp i form och lÄt stelna.

Plocka upp oxsvansen. Plocka köttet frÄn benen. Sila av grönsakerna. Koka ihop buljongen till hÀlften ungefÀr. VÀnd i bönor och kött.

SkÀr polentan i portionsbitar. Stek i smör. Servera!

Eventuellt servera med en tomatsallad för lite frÀschör, dÄ resten av rÀtten Àr ganska mastig.

Frysen Àr full av piroger

Det Àr onsdag och dagarna börjar flyta ihop. Springer mest runt och fixar det sista inför Bulans ankomst. FÄr massa söta bilder pÄ raringar som tittat ut redan <3. Har sytt mobiler till vagnen, bÀddat babysÀngen och fyllt frysen med piroger.


Jag Àr nÀstan redo nu... Lite smÄfix kvar! SkötvÀskan har inte kommit Àn, men Àr nu pÄ vÀg efter lite letande med ljus och lykta. Ska hÀmta (lÀs köpa pÄ blocket) en bÀrsjal, dryckeshÄllare ( vi kallar den för det eftersom den har lite olika namn hÀr hemma. Ola kallar den för ölhÄllare och jag för lattehÄllare..) och hjulskydd imorgon. PÄ torsdag kommer mamman med alla smÄ klÀder som stÄtt pÄ vinden efter lilla E och H. SÄ nÄgon gÄng nÀsta vecka sÄ Àr vi nog fullkitade och redo, om vi nu alls blir redo.....

Idag kommer finingen Anna för lite eftermiddagshÀng och shopping.

Dom dÀr pirogerna var det ja. Jag tÀnkte att det kan vara skönt att ha nÄt i frysen som man bara kan plocka fram, hÄlla i handen och Àta nÀr man inte har tid. SÄ nu ligger dÀr ett gÀng. Man kan göra olika fyllningar, egentligen bara fantasin som sÀtter grÀnser och att fyllningen bör vara ganska torr. Perfekt picknickmat, mellanmÄl och allmÀnt jag-Àr-hungrig-nu-mat.


KöttfÀrspiroger Ca 25 st, lagom stora..

Degen 50 gr jÀst 50 gram smör 5 dl mjölk 2 tsk socker 2 tsk salt 5 dl grahamsmjöl Ca 7 dl vetemjöl

Smula jÀsten i bunken. SmÀlt smöret, hÀll pÄ mjölken och lÄt bli fingervarmt. HÀll mjölken pÄ jÀsten och lÄt den lösas upp. Blanda i socker och salt. HÀll i allt grahamsmjöl och arbeta in. FortsÀtt med vetemjölet tills degen kÀnns fast. TÀnk pÄ att hellre ta lite för lite mjöl Àn för mycket. SÄ lÀnge den slÀpper bunken men Àr lite kladdig, kan du hellre tillsÀtta mer mjöl vid utbakningen. LÄt jÀsa i ca 45 min.

Fyllningen 1 kg nötfÀrs, ekologisk 1,5 st finhackad lök 400 gram hackad champinjon 2 morötter, grovt rivna 3 msk tomatpuré 1 dl chilisÄs, Heinz sÄklart 1 msk kalvfond 2 dl vatten 1 msk oregano 1 tsk paprikapulver Salt och peppar

2 Àgg, till pensling

Stek köttfÀrsen pÄ hög vÀrme sÄ den blir klar, tillsÀtt lök, svamp och morötter sÄ de fÄr steka med tills de Àr klara. Krydda med tomatpuré och chilisÄs. Blanda runt vÀl. TillsÀtt kalvfonden och vatten. LÄt koka in ordentligt sÄ vÀtskan försvinner. Krydda med salt, peppar och oregano. Smaka av och krydda mer efter egen smak. StÀll Ät sidan.

SÀtt ugnen pÄ 200 grader med varmluft.

Ta ut degen och knÄda den pÄ bakbordet. Dela i mindre bitar, mina vÀgde knappt 50 gram. Jag vÀljer att inte göra dom för stora, utan man fÄr ta flera om man vill ha det. Kavla ut varje degbit till en avlÄnga rundel, tÀnk amerikansk fotboll, den ska inte vara mer Àn ett par mm tjock. LÀgg pÄ köttfÀrs och knip ihop degen över. Antingen viker du bara över och naggar ihop kanten med en gaffel eller sÄ gör du som jag och sÀtter ihop den pÄ toppen som en calzone. Viktigast Àr att det blir tÀtt och att inte fyllningen ramlar ur.

LÀgg pÄ plÄt med bakplÄtspapper. LÄt jÀsa i ytterligare 20 min. Pensla med Àgg. SÀtt in i ugnen i ca 14 min. Ta ut och lÄt svalna pÄ ugnsgallret.

deg frysmat kottfars lok morotter piroger svamp

En farmor, en barbietÄrta och en dillig biff

Har vaknat tidigt och kÀnner att förkylningen som jag dragits med hela veckan börjar slÀppa. Har levt i en liten snorbubbla dÀr mat inte smakat utan mest haft en konsistens. Förra helgen spenderade jag över sundet med min fina farmor och 34 andra glada 60+:are. Vi Ät rÞde pÞlser, besökte vingÄrden Domaine Alsgaard utanför Helsingör, stannade till pÄ Louisiana, sov pÄ hotell, kÀkade hotellfrukost, besökte den lilla havsfrun- som jag egentligen bara kommer ihÄg frÄn fantastiska Solstollarna, besökte Den blÄ planet och spatserade en stund pÄ Carlsberg. Ett mycket trevligt arrangemang med smÄ roliga inslag med farmor som huvudperson. Hon Àr fantastisk!


Veckan innan det, jobbade jag min sista vecka pÄ mycket lÀnge.. Kanske tur att förkylningen knockade mig sÄ jag faktiskt vilat. Lilla E fyllde tre Är och bjöd in till tÄrtkalas med BarbietÄrta, bullar, kakor och (till min stora förtjusning) vattenmelon. Som sig bör avslutades kalaset med fiskdamm.

NÄgonstans hÀr ska vi fÄ in ett recept med, sÄ det fÄr bli de dilliga torskbiffarna med pepparrotssÄs som rensade nÀsgÄngarna, som anrÀttades hÀromkvÀllen.


Bilden Àr tagen lika suddigt som jag kÀnt mig i huvudet hela veckan....

Dilliga torskbiffar med ugnsrostade rotfrukter samt pepparrotssÄs 1 pkt fryst torsk, tinad 1/2 gul lök 1/2 dl creme fraiche 1 msk vetemjöl 1 knippe dill 1/2 tsk salt Ett par drag med pepparkvarnen Smör att steka i

PepparrotssÄs 2 dl grekisk yoghurt 1 msk riven pepparrot, mer för den tÄlige och om du vill rensa nÀsan 1 tsk flytande honung Salt och peppar

Ugnsrostade rotfrukter 900 gram delikatesspotatis, typ Ratte 350 gram rödbetor 5 kvistar timjan, gÀrna skördade i en trÀdgÄrd nÀra dig Olivolja, typ 2 msk Salt & peppar

SÀtt pÄ ugnen pÄ 225 grader. Skala och dela rödbetor, dela potatisen pÄ lÀngden, ringla över olja, salta och peppra och sÀtt in i ugnen. Tar ca 25-30 min.

Rör sedan ihop sÄsens alla ingredienser och lÄt vila i kylen.

Gör smeten till biffarna. Hacka löken, dillen och krama ur fisken. Kör det i mixer tillsammans med creme fraiche, vetemjöl och kryddor.

Forma biffar och stek i smör tills de Àr gyllene.

Rosmarinstekta pÀron

GÄrdagen spenderades med tre hÀrliga brudar, röda krÀftor, stor ostbricka, vin, snaps och en fasligt massa tragg mellan sugandet och slurpandet. Vi körde en lite mer sofistikerad fredagsvariant utan hattar och lyktor. Mustascherna Äkte fram istÀllet...


SĂ„ hĂ€r fina Ă€r dom❀


Ingen bra fest utan mustascher.

Vi landade proppmÀtta i soffan för den enkla men ack sÄ goda desserten. Rosmarinstekta pÀron med honung och nötter ackompanjerad av vaniljglass. Rosmarin med sin blommiga doft och smak passar ypperligt i desserter. Det var gÄrdagen det. Idag blev det hotellfrukost, vikingar som slogs i Foteviken, en stunds jobb( vet inte riktigt hur jag ska kunna hÄlla mig dÀrifrÄn...) samt gÄrdagens rester till middag. Imorgon blir det födelsedagskalas för lilla E som blir tre Är gammal. Vet ni vad hon önskar sig?! En vÀckarklocka! Vad hon nu ska med den till. HURRA för lilla E!


Rosmarinstekta pÀron med honung & rostade nötter 3 pÀron, sÄna dÀr gula, mjuka, saftiga 25 gram smör 2 kvistar rosmarin 2-3 msk flytande honung 1 dl torrostade nötter, typ hasselnötter och cashew

Vaniljglass

Klyfta pÀronen, skÀr bort kÀrnhuset. SmÀlt smöret och stek pÀronen sÄ de fÄr fÀrg. Repa av rosmarinbladen i pannan. HÀll i honungen. Stek ihop. Ha i nötterna och rör ihop allt lite försiktigt. Servera med vaniljglass.

Kolhydratsladdning

Ja, man skulle kunna tro att vi kolhydratsladdar inför förlossningen. Men det Àr nog snarare sÄ att dom snygga bilderna och det goda hamnar just i en pastarÀtt. Vi kan vÀl sÀga sÄ hÀr att Lotta Lundgren har gjort det igen. Varje gÄng jag blÀddrar i hennes bok, "Om jag var din hemmafru", fastnar jag pÄ den fÀrgglada lasagnen. Inte bara snygg utan god och vegetarisk med.

Lasagne med hasselnötspesto och svamp- & auberginefrÀs 4-6 personer

Pesto 2 dl rostade hasselnötter utan skal Ett stort knippe persilja, bara bladen 1,5 burk ricotta 1 Àgg Salt & svartpeppar

Svamp-& auberginefrÀs 4 portobellosvampar 2 smÄ aubergine, ekologiska 4 vitlöksklyftor Smör och olivolja

800 gram tomater i olika storlek och fÀrg Lasagneplattor, fÀrska eller torkade spelar ingen

Bechamel 50 gram smör 2 msk vetemjöl 5 dl mjölk 1/2 burk ricotta 1 tsk salt

SÀtt ugnen pÄ 200 grader.

Peston Mixa alla ingredienserna till en slÀt smet och stÀll Ät sidan.

Svamp-och auberginefrÀs Hacka svamp och aubergine fint. SkÀr vitlöken i tunna skivor. FrÀs allt den mÀngd smör och olja som situationen krÀver ( Lottas egna ord..). Bli inte avskrÀckt av mÀngden frÄn början, det sjunker ihop, mycket. Salta och peppra.

Bechamel SmÀlt smöret, sÀnk vÀrmen lite och vispa i mjölet. En msk Ät gÄngen. HÀll pÄ mjölken, lÄt bubbla upp. Red av med den sista halvan ricotta. Salta.

SkÀr tomaterna pÄ hÀlften, de smÄ kan vara hela.

Ta fram en form. LÀgg ett tunt lager pesto i botten. Sen lasagneplattor, ett tunt lager svampfrÀs, bechamel och pesto. Upprepa tills det Àr slut eller formen Àr full. Avsluta med att lÀgga pÄ tomaterna. StÀll in i ugnen i ca 45 min. Servera med en god dressad ruccolasallad.

Lilla Italien

Ni har sÀkert sett Paolos mostrar och The Chiappas sisters laga italienskt. LÄt mig nu Àven presentera Perssonsystrarna ( de andra tvÄ Àr dock gifta med nya efternamn, men grundstenen Àr Persson).


IgÄr kom lillasyster till stan och detta firades med en familjemiddag i storslagen italiensk stil. Det knÄdades pasta, hackades frÀscha grönsaker och skördades i det lilla landet. Musslor i trÄg och krÀftstjÀrtar i lÄnga rader. Dels gjorde vi en tagliatelle med hjÀrtmusslor, vitlök, persilja, tomater och vitt vin, enkelt men sÄ gott. Lilla E smakade musslor för första gÄngen och insÄg att man inte ska Àta skalet Àven om det Àr lockande ....Vi började dock med en hÀrlig ravioli med krÀftstjÀrtar och en sommarsalsa toppad med fÀnkÄlsdill. Man kan kavla pasta för hand, men det underlÀttar med en pastamaskin och en utstansare till ravioli. Min fina Àr en present frÄn lillasyster frÄn en resa pÄ Sicilien.


Vi börjar med ett enkelt grundrecept pÄ pasta. Ca rejÀla 5 portioner pasta Pasta 500 gram durumvetemjöl 5 Àgg, ekologiska sÄklart 1 nypa salt

HÀll mjölet i en bunke, forma en grop mitt i. KnÀck Àggen i gropen och nyp i saltet. Blanda ihop med en gaffel. NÀr det börjar gÄ ihop, knÄda med hÀnderna tills degen kÀnns smidig, typ 6-8 min. LÀgg i plastfilm och lÄt villa i kylen i 30 min. NÀr den vilat, dela i mindre bitar, tÀnk pingisboll och kavla igenom biten tre gÄnger pÄ tjockaste valsen, innan du byter tjocklek. Jag brukar köra min pasta till 6-7 pÄ maskinen. Lite tjockare nÀr det Àr ravioli. TÀnk tvÄ spelkort, sÄ blir den inte för tunn eller tjock. Sen Àr det bara att vÀlja vilken sorts pasta man vill göra, tagliatelle, spagetti, lasagne, farfalle, cappellini osv. LÀgg den fÀrdiga pastan i smÄ högar och pudra pÄ durummjöl eller polenta sÄ det tÀcker pastan och den inte klibbar ihop. Mjölet trillar av nÀr den kokas. Lufta den försiktigt med fingertopparna. Alternativt hÀng den pÄ tork pÄ galgar eller torkstÀllning i 20 min. Degen kan ligga i kylen i ca 5 dagar. TÀnk pÄ att ha plast pÄ hela tiden dÄ du inte jobbar med den, annars torkar den.


KrÀftravioli med sommarsalsa och fÀnkÄlsdill ca 15 st

Pastadeg, typ halva grundreceptet. Kavlade till lÄnga lasagneplattor.

Raviolifyllning 1 burk krÀftstjÀrtar, avrunna och hackade 1 knippe bladpersilja, fint hackad 1/2 hackad chili, tÀnk lite pÄ hur stark den Àr 1/2 citron, zesten rivet 30 gram smÀlt smör, lÀtt brynt

Sommarsalsa 6 sparrisar, fint hackade 7 cocktailtomater, fint hackade GrÀslök, en liten bunte, hackad 1/2 citron, saften 1 liten vitlöksklyfta 1 msk kapris 3 msk rostade pinjenötter, grovt hackade 40 gram smÀlt smör, lÀtt brynt

FÀnkÄlsdill, uteslut inte!

Blanda allt till fyllningen, tÀnk pÄ att smöret bara precis ska binda ihop allt, sÄ det inte blir för blött. Kavla ut pastan. Markera med stansen hur stora ravioli det blir, lÀgg lite fyllning i varje fyrkant. LÀgg över en pastaplatta, tryck ut sÄ mycket luft som möjligt runt om fyllningen, Stansa ut ravioli. LÀgg pÄ en bricka pudrad med durumvetemjöl. Gör sen salsan. Koka upp en stor kastrull med vatten och salt. Koka Raviolin i ca 3 min. LÀgg upp pÄ fat med hÄlslev och toppa med salsa och fÀnkÄlsdill. Glöm inte att sÀga till gÀsterna att sÀtta sig innan du börjar koka raviolin.....

Vi kom fram till att salsan Àr mycket anvÀndbar, man skulle kunna servera bara den till pasta, och/eller till lite grillad fisk. Underbart god!

I vÀntans tider...

VĂ€rlden Ă€r upp och ner! IgĂ„r fick vi programmet för Ă„rets Malmöfestival. Mycket trevligt med mat, konserter och kultur. DĂ„ mindes jag förra Ă„ret dĂ„ jag gick pĂ„ en surningsförelĂ€sning. Döm om min förvĂ„ning nĂ€r jag hittade inlĂ€gget i utkastkorgen och inte under publicerat. SĂ„ hĂ€r kommer inlĂ€gget, typ ett Ă„r efter. Å, surkĂ„len, dĂ„?! Den blev toppen och har gjorts om. NĂ„got som mer Ă€r symboliskt eller egentligen lite surrealistiskt Ă€r första meningen dĂ„ vi pĂ„ riktigt gĂ„r i vĂ€ntans tider och berĂ€knas bli tre om just 8 veckor. Vi hoppas dock pĂ„ en gladlynt krabat och slippa sura miner...

"FrĂ„n och med idag och ca 8 veckor framĂ„t gĂ„r vi i vĂ€ntans tider. Det rĂ„der Malmöfestival i stan med gratiskonserter, karuseller, mat i varenda hörn och ekorekoförelĂ€sningar. Det var pĂ„ en sĂ„n hĂ€r jag blev frĂ€lst. Surtanten syrade och stampade vitkĂ„l och berĂ€ttade allt hon visste om syrning av grönsaker. Behöver egentligen inte sĂ€ga att det var galet intressant. SĂ„ nu stĂ„r jag hĂ€r med tvĂ„ finingar med massa goda bakterier som bara blir bĂ€ttre och bĂ€ttre. Återkommer om ca 10 veckor med resultat. Den som vĂ€ntar pĂ„ nĂ„t gott....


2 kg ekologisk vitkÄl 30 gram havssalt, jodfritt (1,5% av kÄlens vikt) 1 msk kummin, för den som vill

1 liter vatten 15 gram jodfritt salt, havssalt

Strimla kÄlen, hÀll pÄ saltet och utlös aggressioner med knytnÀven alternativt mortelstöt. Det viktigaste Àr att det Àr runt i botten, annars hackas kÄlen bara sönder. SlÄ tills kÄlen vÀtskar sig och Àr ungefÀr hÀlften sÄ stor som frÄn början. Blanda i kummin om du vill. Pressa ner kÄlen i vÀl rengjorda burkar. Pressa med knytnÀven sÄ vÀtskan hamnar över kÄlen hela tiden. Fyll upp sÄ det Àr 2-3 cm vÀtska över kÄlen. Om det inte tÀcker hÀller du pÄ lite av saltvattnet som fÄtt svalna. Ta sen tvÄ plastpÄsar som du trycker ner mot kÄlen och fyller upp med vatten till kanten pÄ burken. Knyt igen och stÀng locket. Detta för att kÄlen inte ska flyta upp till ytan pÄ burken efter 36 timmar. KÄlen mÄste ligga under vÀtskan hela tiden. Mycket viktigt! DÀrav pÄsen som pressar ner kÄlen. LÄt stÄ i 20-22 grader ett par dagar, sen kan du om du har möjlighet stÀlla burkarna i 15-18 grader i 10-15 dagar dÄ du kan öppna och provsmaka, dÄ rÀknas den som Àtklar men det Àr nu det roliga börjar. SÀtt den i kylen i 8 veckor sÄ blir det extra bra.

jodfritt-salt kal kummin