Delikatesses.se

Fiskgratäng

Ny vecka. Undrar om denna veckan kan sl√• f√∂rra veckans dagar med ny bebis‚̧ԳŹ_v√§lkommen lilla J_, middag med tjejerna, lunch med mamma och mormor och solig l√∂rdag i K√∂penhamn ?! Vi f√•r v√§l h√•lla tummarna och se.... Veckan innan det, var med en ganska bra vecka. Min fina Anna kom med hemvirkad bebisfilt, vi traggade, fikade och k√§kade god fiskgrat√§ng al a Jamie. Vi avslutade i soffan med glass, varma hallon och krokant.


Fiskgratäng med ärtmos 4 hungriga personer

1 kg potatis 1 citron 40 g smör 400 g frysta gröna ärtor, Findus såklart 2 morötter 2 lökar olivolja 5 dl mjölk 200 gram lax 200 gram vit fisk, typ kolja, kummel eller torsk 65 g vetemjöl, knappt 1 dl 100 g fryst bladspenat 125 g räkor 1 rågad tesked Engelsk senap, Coldmans 40 g riven god ost Salt & svartpeppar

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka i saltat vatten i ca 15 min, eller tills den känns klar. Häll av potatisvattnet över ärtorna och sila av dom. Riv citronzest och ha i smöret i potatisen. Stompa ihop till ett mos med en potatisstomp eller en ballongvisp. Mixa ärtorna i en mixer. Vänd ner i moset och ställ åt sidan.

Skala morötter och lök. Skär i cm-stora slantar, skär löken grovt. Ringla över rikligt med olivolja på grönsakerna och ställ in i ugnen på 180 grader i ca 15 min. De ska inte få färg, utan bara bli mjukare.

Sjud upp mjölken och lägg i fisken. Låt sjuda tills fisken känns klar. Tar ca 5 min. Lyft ur fisken och häll upp mjölken i en bunke.

När grönsakerna är klara, häll på mjölet i formen och blanda runt. Häll på lite av mjölken och fortsätt blanda. Lägg i den frysta spenaten, fortsätt spä med mjölken. Rör och spä tills spenaten löst sig. Nu är det dags att salta och peppra. Blanda i senapen och den rivna osten. Saften från en halv citron ska med i. Smaka av. Ta fisken och dra den i bitar och blanda i. Strö över räkorna. Toppa med moset som ett lock. Tryck en sked i moset för att få ett fint mönster.

Hit kan man göra för att sen sätta i kylen.

Sätt in i ugnen i ytterligare 20 min, eller till moset fått lite färg. Tar lite längre tid om gratängen fått stå i kylen. Ta temperatur så du vet att den är varm rakt igenom.

Servera med en god morotssallad och citron till.

artor engelsk-senap fisk-2 gratang kummel lax mjolk morot mos