Delikatesses.se

Frysen Àr full av piroger

Det Àr onsdag och dagarna börjar flyta ihop. Springer mest runt och fixar det sista inför Bulans ankomst. FÄr massa söta bilder pÄ raringar som tittat ut redan <3. Har sytt mobiler till vagnen, bÀddat babysÀngen och fyllt frysen med piroger.


Jag Àr nÀstan redo nu... Lite smÄfix kvar! SkötvÀskan har inte kommit Àn, men Àr nu pÄ vÀg efter lite letande med ljus och lykta. Ska hÀmta (lÀs köpa pÄ blocket) en bÀrsjal, dryckeshÄllare ( vi kallar den för det eftersom den har lite olika namn hÀr hemma. Ola kallar den för ölhÄllare och jag för lattehÄllare..) och hjulskydd imorgon. PÄ torsdag kommer mamman med alla smÄ klÀder som stÄtt pÄ vinden efter lilla E och H. SÄ nÄgon gÄng nÀsta vecka sÄ Àr vi nog fullkitade och redo, om vi nu alls blir redo.....

Idag kommer finingen Anna för lite eftermiddagshÀng och shopping.

Dom dÀr pirogerna var det ja. Jag tÀnkte att det kan vara skönt att ha nÄt i frysen som man bara kan plocka fram, hÄlla i handen och Àta nÀr man inte har tid. SÄ nu ligger dÀr ett gÀng. Man kan göra olika fyllningar, egentligen bara fantasin som sÀtter grÀnser och att fyllningen bör vara ganska torr. Perfekt picknickmat, mellanmÄl och allmÀnt jag-Àr-hungrig-nu-mat.


KöttfÀrspiroger Ca 25 st, lagom stora..

Degen 50 gr jÀst 50 gram smör 5 dl mjölk 2 tsk socker 2 tsk salt 5 dl grahamsmjöl Ca 7 dl vetemjöl

Smula jÀsten i bunken. SmÀlt smöret, hÀll pÄ mjölken och lÄt bli fingervarmt. HÀll mjölken pÄ jÀsten och lÄt den lösas upp. Blanda i socker och salt. HÀll i allt grahamsmjöl och arbeta in. FortsÀtt med vetemjölet tills degen kÀnns fast. TÀnk pÄ att hellre ta lite för lite mjöl Àn för mycket. SÄ lÀnge den slÀpper bunken men Àr lite kladdig, kan du hellre tillsÀtta mer mjöl vid utbakningen. LÄt jÀsa i ca 45 min.

Fyllningen 1 kg nötfÀrs, ekologisk 1,5 st finhackad lök 400 gram hackad champinjon 2 morötter, grovt rivna 3 msk tomatpuré 1 dl chilisÄs, Heinz sÄklart 1 msk kalvfond 2 dl vatten 1 msk oregano 1 tsk paprikapulver Salt och peppar

2 Àgg, till pensling

Stek köttfÀrsen pÄ hög vÀrme sÄ den blir klar, tillsÀtt lök, svamp och morötter sÄ de fÄr steka med tills de Àr klara. Krydda med tomatpuré och chilisÄs. Blanda runt vÀl. TillsÀtt kalvfonden och vatten. LÄt koka in ordentligt sÄ vÀtskan försvinner. Krydda med salt, peppar och oregano. Smaka av och krydda mer efter egen smak. StÀll Ät sidan.

SÀtt ugnen pÄ 200 grader med varmluft.

Ta ut degen och knÄda den pÄ bakbordet. Dela i mindre bitar, mina vÀgde knappt 50 gram. Jag vÀljer att inte göra dom för stora, utan man fÄr ta flera om man vill ha det. Kavla ut varje degbit till en avlÄnga rundel, tÀnk amerikansk fotboll, den ska inte vara mer Àn ett par mm tjock. LÀgg pÄ köttfÀrs och knip ihop degen över. Antingen viker du bara över och naggar ihop kanten med en gaffel eller sÄ gör du som jag och sÀtter ihop den pÄ toppen som en calzone. Viktigast Àr att det blir tÀtt och att inte fyllningen ramlar ur.

LÀgg pÄ plÄt med bakplÄtspapper. LÄt jÀsa i ytterligare 20 min. Pensla med Àgg. SÀtt in i ugnen i ca 14 min. Ta ut och lÄt svalna pÄ ugnsgallret.

deg frysmat kottfars lok morotter piroger svamp