FrĂ„gan Ă€r ju vad jag ska skriva om i förtexten idag?! VĂ€dret, den historiska aspekten av dagen ( sĂ€ger bara 6 november 1632....) eller min mysiga lunch pĂ„ Nois idag med fina vĂ€nner?! VĂ€dret resulterade iallafall ett par nya fina, varma, randiga vantar, LĂŒtsendagen firades med en bakelse dock utan det obligatoriska kungliga emblemet och lunchen var en alldeles ljuvlig, rykande varm Pho Bo.
PÄ söndag ska vi fira Olas första fars dag med en rutinerad rÀv, som gjort det 35 gÄnger innan, min fantastiska pappa. Huruvida det blir nedanstÄende recept sÀger jag inte, men detta var jÀttegott!
Torsk med smörstekta rödbetor och citronsÄs
4 bitar torskrygg, eller annan vit fisk Mjöl Salt & peppar
Riv skalet pÄ citronen och spara det. Pressa ner citronsaften i en kastrull. TillsÀtt vatten, crÚme fraiche och florsocker.
Koka upp och red av med maizena utrört i lite vatten. Tag kastrullen av spisen och vispa försiktigt i smör och Àggulor, salta och peppra. VÀrm upp sÄsen försiktigt sÄ att den fÄr en krÀmig konsistens. TillsÀtt det rivna citronskalet och stÀll Ät sidan.
Skala rödbetorna och skÀr dem i ganska tunna klyftor. FrÀs dem pÄ inte alltför hög vÀrme i smör i ca 10 -15 minuter sÄ att de blir mjuka. TillsÀtt vinÀger mot slutet, salta och peppra. Krydda torskryggen med salt och vitpeppar och vÀnd dem i vetemjöl. Stek dem i smör ca 3-4 min pÄ varje sida. Servera med rödbetor, citronsÄs och pressad eller kokt potatis.
Förra veckan och helgen var ganska intensiv. Det var tÄgpremiÀr för lilla hönan med besök i HÀssleholm. LunchhÀng med mina vÀnner och hjÀrtats smÄ vÀnner. Idag ligger vi pÄ soffan och Àter praliner, jag iallafall. Vi tar en lugn mÄndag med inga mÄsten och firar att vÄr Àlskling varit hos oss en mÄnad just idag, 18;54 smÀller det. HURRA för vÄr lilla tjej <3
Vill man fira med en" stor pralin" sÄ fÄr man svÀnga ihop denna goda chokladmoussetÄrta som Anna bjöd pÄ förra söndagen.
Vi mÄste sÀtta glöggen denna veckan, har googlat pepparkakshusinspiration med sÄ nu vet jag hur Ärets arkitektur ska se ut. Kommer bli galet bra!
garnera med ex hallon, hyvlad choklad eller en klick lÀttvispad grÀdde
SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader. Vispa Ă€gg och socker pösigt i en bunke. TillsĂ€tt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl och rör ihop med Ă€ggsmeten. KlĂ€m fast ett bakplĂ„tspapper i botten pĂ„ en form, 18â20 cm, med löstagbar kant. Klipp en bred remsa av ett bakplĂ„tspapper och klĂ€ kanten med det. Bred ut smeten i formen. Smula sönder de frysta hallonen och strö dem över smeten. GrĂ€dda kakan mitt i ugnen i 25â30 min. Den ska vara fast, men lite kladdig. LĂ„t den kallna i formen.
Chokladmousse: Koka upp grĂ€dden i en kastrull. HĂ€ll den över chokladen i en skĂ„l och rör om till en slĂ€t smet. Koka upp socker och vatten. StĂ€ng av plattan. TillsĂ€tt Ă€ggulorna och vispa kraftigt med en elvisp till en krĂ€mig smet.Vispa grĂ€dden lĂ€tt och blanda den försiktigt först med Ă€ggsmeten och sen allt i chokladsmeten. Bred ut moussen över bottnen. StĂ€ll kakan i frysen i 3â4 tim. HĂ€r kan den stĂ„ nĂ„gon vecka med plast pĂ„.
Ta fram kakan i god tid och servera den rumstempererad. Förvara kakan i kylen, om det blir nÄt över.....
Halloweenhelg, eller Alla helgon om man föredrar det. Hur som haver sÄ karvas det pumpor, skapas kreativa och lÀskiga kostymer och knapras godis. Vi nöjer oss med pumpan i Är, Ä knappt det heller eftersom vi anvÀnde oss av butternut, som Àr en squash. NÄvÀl orange mat akompanjerad av anka, mycket gott. Den oundvikliga frÄgan kring bordet dök upp "- Varför Àter vi inte mer anka?!" HÄller sig alla till det magiska 58 grader, sÄ blir det inte segt eller överstekt. Mer anka Ät folket!
à terigen Àr det Paul Svensson som inspirerat. Lite smÄjusteringar och nytt namn. En av kvÀllens gÀster hörde nÀmligen pumpad anka nÀr menyn dikterades......
Pumpad Anka 4 personer
1 -2 st butternutpumpa - squash 4 st rödlök 2 st ankbröst, 600-800 gram 2 msk ingefÀra 1 msk honung 2 msk japansk soja 1 msk Àttika, 24% Perstorps 1 dl pumpakÀrnor 1 nypa havssalt 100 gram babyspenat Salt & peppar
Skala pumpan noga runt om. SkÀr i grova bitar. SÀtt ugnen pÄ 200 grader.
Dela lökarna pÄ hÀlften. Rosta snittyta i torr stekpanna till lite svartflammig, detta ger löken en grillsmak. LÀgg löken pÄ plÄt tillsammans med pumpan. Baka lök och pumpa i ugn tills pumpan Àr mjuk. Tar ca 20 min.
Snitta fettet pÄ ankbröstet och krydda runt om med salt och peppar. Viktigt hÀr Àr att snittar skinnet frÄn ena sidan till andra i ett rutmönster och inte skÀra ner till köttet. LÀgg ankbrösten med skinnsidan nerÄt, i kall stekpanna och höj vÀrme till medelvÀrme. Stek fettsidan tills den Àr gyllenbrun och knaprig.
Baka klart i ugn pÄ galler, ovanför pumpan med skinnet ner, sÀnk till 150 grader. Ankans innertemperatur ska vara 58 grader nÀr de Àr klara. Blanda ankfettet frÄn stekpannan med fintÀrnad ingefÀra, honung, soja och Àttika.
VÀrm försiktigt och slÄ över de varma grönsakerna samt babyspenaten. Servera den rostade pumpan och löken med med tunt skuret ankbröst och strössla över pumpakÀrnor och flingsalt.
NĂ€r man fĂ„r bebis sĂ„ Ă€r det ganska mĂ„nga som vill hĂ€lsa pĂ„ för mys. Vilket Ă€r fantastiskt superkul! Nyfödda Ă€ter, sover, gosar ( i mÀÀÀÀÀngd) och behöver dĂ„ och dĂ„ en ny blöja. LĂ„ter kanske inte sĂ„ jobbigt, men det tar sin lilla tid och ork. DĂ„ Ă€r det fantastiskt med slĂ€kt och vĂ€nner som hĂ€lsat pĂ„ med fika- & matkorgar. Vi har sluppit fixa och kunnat Ă€gna oss helhjĂ€rtat Ă„t gĂ€ster och vĂ„r lilla fining. VĂ„rt skafferi har varit laddat med kaffe och twistpĂ„sar för de som vill ha en spontanfika. I söndags var fina Anna med familj hĂ€r. Trots tvĂ„ aktiva barn, hus och vintertidsomslag (som stĂ€llde till det med sömnen för barnen) sĂ„ fixade hon fika, drömgod chokladmoussetĂ„rta (recept kommer), och supergod lasagne till oss allihop. DU Ă€r toppen!â€ïž TACK alla ni andra för god fika och mat!!
TvÄbarnsmammans lasagne 6 personer
600 g nötfÀrs 1 stor gul lök 1 zucchini 1/2 dl balsamvinÀger, mer eller mindre efter smak 1 fp krossade tomater, ekologiska örtsalt peppar en nypa socker oregano, timjan, dragon och mejram
Skala och finhacka löken, skÀr ner zucchinin i smÄbitar, stek detta mjukt i en gryta. Tag av frÄn plattan . Bryn köttfÀrsen, tillsÀtt balsamvinÀger, krossade tomater, örtsalt, peppar, socker och örter. Blanda i lök och zucchini. LÄt puttra och smaka av med eventuellt lite mera salt. Varva köttfÀrssÄsen med lasagneplattor i en ugnsfast form. Vispa samman creme fraiche, grÀdde och salt till en tjock krÀm och hÀll över. Riv osten och sprid ut den i ett jÀmnt lager. StÀll in formen i nedre delen av ugnen, sÄ inte osten brÀnns. Gratinera i cirka 30 minuter eller tills pastan kÀnns klar.
Man ska vÀl inte sticka under stol med att det blir en hel del fika som mammaledig. Jag Àr egentligen inte sÄ "fikig" av mig, men sen jag började amma sÄ har det uppstÄtt en fikacraving. Kan vara allt frÄn en chokladbit ( lÀs minst tvÄ) till en hederlig kanelbulle. Med pÄ listan över himmelsk fika ska nu Àven Jeppes Àppelwienerbröd lÀggas! Pappan i hushÄllet har fÄtt ett dygns permission för social sammankomst med manlig prÀgel. Jag och lillan tog dÄ vÄr tillflyktsort till Limhamn för hÀng med kusiner, moster och morbror Jeppe. Som vanligt bjöds det pÄ gottigheter. Middag bestÄende av stekt torsk, rösti, rödvinssÄs, karamelliserad lök, bönor och smörstekta kantareller. Dessförinnan hade det givetvis bjudits pÄ fika.
Jeppes Àppelwienerbröd 6 Smördegsplattor, ca 10x10 cm 1 Àpple 1 nÀve hasselnötter, ca 1/2 dö 1 rejÀl klick smör, ca 30 gram 1 nÀve rörsocker, ca 1/2 dl 1 rejÀl nypa kanel, knappt 1 tsk Glasyr 2 msk florsocker 2 tsk vatten Ett par droppar citronsaft
SkÀr Àpplet i smÄ tÀrningar. Hacka hasselnötterna lite halvgrovt. SmÀlt smöret och lÀgg i ÀppeltÀrningar, socker och kanel. LÄt sockret smÀlta och karamellisera. TillsÀtt hasselnötterna. Smaka av. LÀgg smördegsplattorna pÄ ett bakplÄtspapper. LÀgg lite ÀppelfrÀs mitt pÄ plattan. GrÀdda pÄ 250 grader i 4-8 min. Passa hela tiden! Gör glasyren genom att blanda florsocker och vatten tills det löst sig. Börja med lite vatten och tillsÀtt mer om det behövs. Rör i ett par droppar citronsaft. Ringla över glasyren pÄ wienerbröden.
Hösten Àr verkligen ombytlig. Vi har dagar som idag dÄ solen skiner och det kÀnns riktigt varmt mot en soldrÀnkt vÀgg med en kopp kaffe i handen. Andra dagar, lÀs söndag, vrÀker regnet bara ner och man blir jÀtteblöt pÄ vÀg mot brunchen som ska avnjutas med tvÄ godingar som sÀllskap. Denna gÄngen var det Grand Mat & öl som stod vÀrd med sin "hotellfrukost". Gott och trevligt, som vanligt.
I fredags blev det höstig risotto. Svampen hör Ärstiden till. LÀtt som en plÀtt och fasligt gott! Det viktiga nÀr man gör en risotto Àr förberedelserna, varm buljong, rörandet och kÀrleken man lÀgger.
25 gram smör + lite rapsolja till stekning Flingsalt Ărtskott
Riv hĂ€lften av champinjonerna pĂ„ det grova rivjĂ€rnet. Hacka lök och vitlök fint. MĂ€t upp riset, vinet. Riv parmesanen. Koka upp buljongen och lĂ„t den sjuda under hela tillagningen. Ăser man med kall buljong stannar man upp kokningen av riset varje gĂ„ng och kĂ€rnan blir rĂ„. Börja med att steka svamprivet i smör pĂ„ hög vĂ€rme. Det ska bli ordentligt stekt för att fĂ„ ut sĂ„ mycket smak som möjligt. SĂ€nk sen vĂ€rmen och tillsĂ€tt riset, lök och vitlök. LĂ„t allt bli glansigt. HĂ€ll pĂ„ vinet och lĂ„t koka in. NĂ€r vinet kokat in Ă€r det dags att börja ösa med buljongen. HĂ€ll pĂ„ en skopa Ă„t gĂ„ngen och lĂ„t det koka in innan man tillsĂ€tter mer. Rör ofta, det Ă€r det som Ă€r knepet. FortsĂ€tt mata med buljong tills riset nĂ€stan Ă€r klart. Det ska finnas en liten kĂ€rna kvar i riset sĂ„ det inte kĂ€nns som överkokt gröt. Dra av frĂ„n plattan och tillsĂ€tt osten och smöret. Stek resten av svampen pĂ„ hög vĂ€rme i bĂ„de smör och olja. Salta och peppra.
Servera risotton direkt med svampen och lite Àrtskott pÄ toppen.<
IgĂ„r var det verkligen höst. Regnet piskade mot rutan, grĂ„a moln hĂ€ngde tunga och gjorde himlen mörk. Vi stannade inne, tĂ€nde ljus, mös under filt och svĂ€ngde ihop (lĂ€s Ola) en alldeles ljuvlig, vĂ€rmande linssoppa. Dessutom fick vi sĂ€llskap av finaste Carin som hĂ€ngde med oss hela eftermiddagen. Supermysigt dĂ„ det Ă€r en stund tills vi kan ses nĂ€sta gĂ„ng...(Ăr inte alls avundsjuka pĂ„ dina 6 mĂ„nader pĂ„ Bali) We will miss youâ€ïž
Skölj linserna noga i en sil. Skala och hacka löken. Skala morötterna. Dela pĂ„ lĂ€ngden och skĂ€r i bitiga stavar. FrĂ€s spiskumminen i olja i en kastrull ca 30 sekunder. LĂ€gg i löken och frĂ€s tills den Ă€r genomskinlig. TillsĂ€tt kryddmix, morötter, linser och vatten. LĂ„t smĂ„koka under lock 10â15 minuter, tills linser och morötter Ă€r mjuka. SkĂ€r tomaten i grova bitar. Hacka koriandern grovt, spara nĂ„gra hela blad till garnering. Rör ner tomat, kokosmjölk, ingefĂ€ra, fĂ€rsk koriander, pressad vitlök och citronjuice. Krydda med salt. Sjud ytterligare 5 minuter. HĂ€ll upp soppan och garnera med koriander. Servera med naanbröd.
Vilken helg vi haft. I fredags hÀlsade mysiga tant Linda & tant Carin pÄ. Mysan blev elefantifierad med pyjamas och skallra. FörÀldrarna fick champagne, We like a lot! IgÄr hade vi besök av skruttans morfar, mostrar, kusiner och "morbröder". God lunch frÄn Sumo sushi sen finfika frÄn Hollandia. Mycket mys, bus och fina presenter.
Min lillasyster har gjort finaste mobilen till vagnen
[ Idag har vi hÄllit söndag med premiÀrturen i vagnen, soffhÀng, fika och söndagsmiddag pÄ ugnsstekt kyckling. Vi serverade med klassiska tillbehör, pressgurka, brunsÄs och potatis, men denna kyckling stÄr sig lika bra med en bulgursallad eller ugnsrostade rotfrukter, vÀlj sjÀlv!
Rör ihop smör, timjan, persilja, citronzest och vitlök. Salta & peppra. Peta in kryddsmöret under skinnet, vid lÄren och över brösten. Tryck in citronen och vitlöken i skrovet.
SÀtt ugnen pÄ 175 grader, varmluft. StÀll in och lÄt gÄ till 82 grader, tar ca 45-60 min.
Ja, i mĂ„ndags, den 6 oktober 2014, hade vĂ„r lilla bula jĂ€st klart. Hon kom pĂ„ dagen berĂ€knad, 4250 gram rejĂ€l, 55 cm i lĂ„ngkalsongen, 10 fingrar, 10 tĂ„r och med en hattstorlek pĂ„ 34. VĂ„r fina lilla tjej â€ïž SĂ„ nu lever vi i vĂ„r lilla bebisbubbla. DĂ€r ingenting egentligen gĂ„r att planera, man fĂ„r bara flyta med.
Mellan amning, blöjbyten, gos och skrikfester försöker vi fĂ„ i oss lite mat. Pirogerna ligger i frysen redo för stunder dĂ„ det mĂ„ste gĂ„ fort. Men idag har vi en mysförmiddag med lĂ„ngfrukost, gos och förmiddagsnapping. DĂ„ passar vi pĂ„ att röra ihop en sats jĂ€sta pannkakor till lunch. StigBritts morfars recept Ă€r det bĂ€staâ€ïž
JÀsta pannkakor Ca 12 st 25 gram jÀst 5 dl mjölk 2 Àgg 1/2 tsk salt 2,5 dl mjöl
Smör till stekning
Sirap till servering, flÀsk för den som vill.
Smula jÀsten i en bunke, vÀrm mjölken till 37 grader och rör ut med jÀsten. KnÀck i 2 Àgg, strö i salt, och vispa jÀmnt. TillsÀtt mjölet och rör tills det Àr klumpfritt. StÀll för jÀsning i rumstemperatur i 1 timme. SmÀlt smör i stekpanna och stek pannkakor, pÄ bÄda sidorna, pÄ ca 1 dl smet/pannkaka.
Servera med ljus sirap, lyxa med lönnsirap om du har, och kanske stekt flÀsk
Ska vi ha ett dryckestips till detta sÄ rekommenderas ett glas av husets ekologiska vita, frÄn valfritt mejeri alternativt en svagdricka för den lite mer oldschool och experimentella.
NÀr vi bilade i Italien för tre Är sen upplevde vi det italienska livet. Vi undvek turistandet, förutom i Florens och Pisa, dÄ det tillhör....men nÀr vi bagav oss ivÀg i vÄr Fiat Panda var det landsbygd, smÄ pittoreska byar som bjöd pÄ bÀst lunch. Den bÀsta middagen Ät vi i Arezzo i en liten grÀnd, bruschettas med de lokala och godaste tillbehören. Till dessert tog vi varsin Vin santo med cantucchini, smÄ mandelskorpor. Man brukar fÄ ett par stycken att doppa, men hÀr fick vi varsin nÀve! 1 nÀve Äkte ner i vÀskan och fick agera fÀrdkost. Det rÀddade lÄnga varma dagar pÄ slingriga bergssluttningar i vÄr lilla bil.
Vin Santo dÄ?! Sött dessertvin frÄn Toscana. Vanligen framstÀllt pÄ druvorna Malvasia och Trebbiano. Namnet betyder heligt vin. Druvorna skördas sent och fÄr ligga och torka i halm fram till pÄsk, dÄ det vinifieras. Ibland tillsÀtts mer alkohol till vinet, dÀrför kan det ibland rÀknas som starkvin( 15-22 volymprocent alkohol) och ibland bara som vin. Smaker och dofter som ofta Àr framtrÀdande Àr marsipan, apelsin, knÀck och russin. Smaker som Äterkommer i mandelskorporna. AlltsÄ en ypperlig kombo. Gör ett par nÀvar cantucchini!
Cantucchini Ca 80 st
3 st medelstora Àgg 2 dl socker 0.25 tsk salt 1 msk finrivet apelsinskal 0.5 tsk bittermandelessens (kan uteslutas) 1 dl olivolja 300 g vetemjöl (knappt 6 dl) 1 tsk bakpulver 200 g hel mandel 1.5-2 dl vetemjöl till utbaket
1 st Àgg till brödglans 1 tsk socker till brödglans 1 msk vatten till brödglans
SÀtt pÄ ugnen pÄ 190 grader eller 175 grader varmluft. Vispa Àgg och socker vitt och pösigt. Blanda i salt, apelsinskal, essens och olja. Blanda mjöl och bakpulver, vispa sedan ner det i smeten. Mjöla bakbord med mjölet, vÀlt ut smeten och arbeta in mandel och mjölet med en degskrapa, ha i mer mjöl om det behövs, men det ska vara lite kladdigt. Dela degen i 4-5 bitar och rulla eller forma lÀngder som Àr ca 3 cm 3 cm breda och lika lÄnga som plÄten.
Blanda brödglansen och pensla pÄ rikligt pÄ varje lÀngd. SÀtt in i ugnen i ca 20 min, ta ut nÀr de Àr gyllenbruna. LÄt svalna 5 min innan du skÀr lÀngderna i skorpor, lite pÄ snedden. LÀgg skorporna med snittytan upp.
SÀnk vÀrmen i ugnen till 100 grader och lÄt torka i 40-60 min. De Àr allra godast imorgon nÀr alla smakerna fÄtt mogna. Nu Àr det bara att dippedoppa!