Delikatesses.se

a match made in heaven

Att mat och dryck ska passa ihop Àr vÀl egentligen ingen konstighet, MEN att verkligen hitta dom dÀr sakerna som blir en himmelsk kombination som man bara inte kan sluta Àta, dÄ mÄr man bra!

Vi börjar med nÄgot enkelt, men herregud-sÄ.gott!

En helt vanlig torsdagskvÀll förra veckan bjöd jag hem de dÀr snygga tjejerna som jag har fÄtt Àran att hÀnga med sen jag flyttade till Malmö igen. Ost och vin stod pÄ menyn. 10 sorters ost, hembakade kex, ljummen brietÄrta, oliver, frukt och saltrostade mandlar. Thank you Systrarna Eisenmann och deras Mingelbok, en bibel!

Men den dÀr kombinationen som jag nu dragit ut pÄ Àr *trumvirvel*

Chévre, nektarin, mynta pÄ ett litet salt kex och en smutt pÄ Sauvignon blanc!

VÀlj en smakrik chévre, en mogen nekatrin och finbladig mynta (inte pepparmynta). LÀgg ost, en klyfta nektarin och ett blad mynta pÄ kexet(vet egntligen inte varför jag skriver en how-to-do till ett kex...)

Vinet dÄ. HÀr kan man vÀlja om man vill ha lite mer exotisk frukt och vÀlja vÄrt husvin eller gÄ tillbaka till rötterna och vÀlja ett fantastiskt franskt frÄn Bordeaux med lite mer krusbÀr, nÀsslor och grapefrukt. Jag valde Chùteau Bonnet (nr 4151) med en liten del Semillion i sig. Prova bÄda vet ja!

Testa detta nu i helgen! Fredagstilltugg eller lördagsmys, du bestÀmmer sjÀlv!

Äggtoddy

PĂ„sken Ă€r en konstig högtid som vi firar genom att sĂ€ga Glad pĂ„sk till varandra, dricka lite snaps och trycka en massa Ă€gg. Under nĂ„gra timmar pĂ„ pĂ„sken Ă€ter vi 6 miljoner! Ă€gg i timmen enligt nĂ„gon kĂ€lla jag lĂ€ste, tror det var en Mat-tidning. Men Ă€ggen behöver inte bara medverka i kokt form utan Ă€ven i rĂ„, vispad dito. Äggtoddy! En himmelsk liten dryck som passar sĂ„ dĂ€r ypperligt mellan kaffet och Ă€ggrullningen. I Finland serverade man Hobbel bobbel som dessert, fluffigt vispade Ă€ggulor med socker, under 1960-talet.

Utrikes dricker man eggnog till jul och Thanksgiving.

PÄska lite imorgon med en Àggtoddy!

Äggtoddy 4 smĂ„ glas

8 Àggulor 5 msk socker 5 msk cognac eller rom ( anvÀnder man rom kan man med fördel hÀlla i en msk kakao i smeten)

Separera Àggen. HÀll pÄ socker och vispa allt fluffigt. ( lite fusk med elvisp) NÀr det Àr vitt och fluffigt hÀll pÄ spriten. SpÀ med varmt vatten om den kÀnns tjock.

Tips! Frys in Àggvitorna. Skriv bara hur mÄnga det Àr, sen kan de vispas fluffiga nÀr man Àr sugen pÄ marÀng.HÄller ca 1 Är i frysen.

Alla sÀtt utom elvisp Àr tillÄtna....

Rooibos

Upp med en hand alla ni som dricker rött te! TÀnkte att vi skulle reda ut det Àr en gÄng för alla.

Lite slarvigt kallar vi rooibos för rött te. Rooibos Àr inte frÄn teplantan, inte ens frÄn Asien. Rooibos betyder röd buske pÄ afrikaan. Busken vÀxer bara i Sydafrika i ett visst omrÄde 25 mil norr om Kapstaden. Buskens blad torkas liksom tebladen och smaksÀtter dryck, men hÀr skiljer sig vÀgarna. För att fÄ ut mer smak sÄ rullar man bladen och lÄter dom jÀsa nergrÀvda i jorden, dÀrefter strimlas dom. Vi har druckit rooibos i Sverige sen 1700-talet, men dÄ som medicin. Rooibos ska tydligen vara bra bÄde mot astma, hösnuva och mildra kolik....

Rooibos Àr ett superbra kvÀllste dÄ det inte innehÄller tein som Àr koffein och fÄr mÄnga av oss att inte riktigt kunna somna nÀr det dags för kudden. SÄ för att inte bara göra en vanlig kopp te sÄ kommer hÀr ett litet recept som fÄr vÄrkÀnslor i svallning och man lÀngtar lite mer efter en solvarm vÀgg att luta sig mot.

Rooibosiste - ekologikst sÄklart!

1 tsk ekologiskt rooibos i tesil 1 skiva ekocitron, allt för att slippa beska och gifter... 4 dl vatten (1 dl 96 grader och 3 dl kallt) 6-8 isbitar

VÀrm 1 dl vatten till 96 grader, det ska bara nÀstan koka.HÀll vattnet pÄ tesilen och lÄt dra i ett par minuter. SkÀr under tiden en citronskiva och ta fram isen. Fyll upp med kallt vatten, pressa citronen lite lÀtt och lÀgg i. pÄ med iskuberna och sen Àr det bara att njuta. LÄt tesilen vara kvar ett tag efter sÄ du fÄr ut riktigt mycket smak, kan ligga i i 8 minuter utan att det blir beskt.

VĂ„r i sinne- fika inne

I veckan nÀr vÄrsolen vÀrmde och skinnjackan Äkte fram lÀngtade jag till helgen för trÀdgÄrdspÄtande. Lökarna skulle i jorden, grÀsmattan skulle rÀfsas och vi skulle fika utomhus. NÀr nu dagen Àr hÀr och vÀdret inte blev som i onsdags sÄ behÄller jag vÄren i hjÀrtat med fika i uterummet. VÄrens alla fröer fÄr mig att lÀngta efter en kaka med lite vÄrkÀnsla, vallmokaka. PÄ engelska heter dessa ljuvlingar poppy seeds och det Àr vÀl just det vi vill, att vÄren ska poppa upp!

Citron- & vallmokaka
2 Àgg
1 1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
25 gram smör
1/2 dl mjölk
Knappt 2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 gnutta salt
1/2 dl vallmofrö
Skalet och saft frÄn 1 citron

Vispa Àgg, socker och vaniljsocker fluffigt. SmÀlt smöret och lÄt svalna. HÀll i i Àggsmeten. Skikta i mjöl, bakpulver och salt. VÀnd ner de torra i ingredienserna med en sluckepott. Avsluta med citronen och vallmofrön. Olja en ugnsform eller smÄ formar. "bröa" med vallmofrö för extra crunch. HÀll pÄ smeten. Dunka formen sÄ eventuella luftbubblor försvinner. StÀll in i ugnen pÄ 175 grader i 25-30 min. KÀnn med sticka sÄ den Àr helt klar.

Ta ut och lÄt svalna en liten stund. VÀlt ur kakan och lÄt svalna ytterligare pÄ galler.

Till detta passar det ypperligt med hemgjord lemonad eller flÀderblomssaft.

citron flader poppy-seed saft tradgard vallmo

Eko reko

Att jÀtterÀkor

1 burk kokosmjölk, 400ml 2 msk röd currypasta 1 rödlök 6-8 limeblad 1 ask sugarsnaps, tvÄ nÀvar om du köper lösvkt 1 liten burk bambuskott,skivade 1 dl matlagningsgrÀdde 1-2 dl vatten 2 msk palmsocker 2 msk fisksÄs 1 kruka söt basilika aka thaibasilika 12 rÄa kungsrÀkor -MSC-mÀrkta 1 vitlöksklyfta salt och peppar

jasminris

Skala rÀkorna, klipp upp lÀngs med ryggen och ta bort den bruna strÀngen. LÀgg Ät sidan.

SÀtt en panna pÄ spisen med ganska hög vÀrme. HÀll i halva burken kokosmjölk och currypastan. Rör hela tiden tills det blir en oljig yta. HÀll pÄ resten av koksmjölken, löken och bambuskott. Limebladen ska med i. Koka ihop allt. HÀll pÄ grÀdde. HÀr nÄgonstans Àr det dags att sÀtta pÄ riset. Riv palmsocker, skvÀtt i fisksÄsen och smaka av. I med sugarsnapsen och lite vatten om sÄsen kÀnns för tjock. LÄt puttra medans du steker rÀkorna i en het panna med lite vitlök. Ca 30 sekunder pÄ var sida, sÄ de blir rosa. LÀgg rÀkorna i curryn och hacka basilikan grovt och ha över. Servera direkt med ris.

bambuskott eko jasminris koksmjlolk kungsrakor limeblad raa rod-curry sot-basilika

Öppen lasagne

I onsdags gjorde jag en lasagne (utan hÀst) för att skynda pÄ torsdagens middag. Ola skulle trÀna fotboll och jag skulle vara nanny en timme Ät lill-trollet. Bjöd in trollungens förÀldrar pÄ middag efter deras möte. DÄ fanns det ju bara ett "problem". En av gÀsterna Àter varken hÀst eller annat kött, sÄ jag knÄpade ihop en öppen lasagne. Denna föll sig sÄ vÀl ut att ett recept krÀvdes. SÄ hÀr kommer det.

Fotograf; Annika Jeppson

Öppen lasagne- helt hĂ€stfri

2 portioner

8 lasagneplattor, kanske nÄgon extra om en gÄr sönder 400 gram cocktailtomater pÄ kvist (romantica) 1/2 citron, skalet 2 portobello olivolja oregano

TomatsÄs 2 charlottenlökar 1 vitlöksklyfta 1 burk hela tomater pÄ burk+ en nypa socker 1 dl rött vin (kan uteslutas, ta vatten istÀllet) salt och peppar

Solrospesto 1 dl rostade solroskÀrnor 1 kruka basilika 1 dl parmesanost 1 dl olivolja, kanske lite till om man vill ha den lösare salt och peppar

Börja med att sÀtta pÄ ugnen pÄ 175 grader. Mixas allt till peston till en grön skön röra. LÀgg tomaterna och svampen i en ugnsfast form. Riv citronskalet (bara det yttersta) pÄ tomaterna, ringla pÄ olja. Krydda svamparna med oregano och lite olja. StÀll in i ugnen och stÀll klockan pÄ 15 min. SÀtt pÄ en gryta med vatten till lasagneplattorna. Salta rikligt! Hacka charlottenlök och vitlök. Stek i en rejÀl skvÀtt olivolja. HÀll pÄ tomaterna+ en nypa socker och vinet. LÄt puttra pÄ ganska hög vÀrme tills det reducerats ner ganska mycket. Rör med jÀmna mellanrum. Krydda och ha i en ny. StÀll Ät sidan nÀr det Àr en tomatröra. Dela lasagneplattorna pÄ hÀlften och koka sen enligt anvisningarna pÄ paketet. Lyft upp med hÄlslev och lÀgg pÄ en tallrik.

Nu börjar sjÀlva monteringen. LÀgg lite tomatsÄs i botten pÄ tallriken, gÀrna djup. LÀgg pÄ en platta. Skiva svampen och lÀgg hÀlften ovanpÄ. Ringla pÄ pesto, ny platta och nu 1/4 av de ugnsbakade tomaterna (ta bort kvisten). TomatsÄs och Ànnu lite mer pesto. Ny lasagneplatta och resten av svampen, pesto. Ytterligare en platta med tomatsÄs och pesto. Sista lasagneplattan, toppa med en kvist med tomater(mest för att det Àr snyggt), en aning pesto, och lite hyvlad parmesan. Servera med Ànnu mer pesto och tomatsÄs i fina skÄlar.

KvÀllslektyr

SĂ„ har den Ă€ntligen kommit "from over there"!! Min fina födelsedagspresent, en prenumeration pĂ„ tidningen Lucky Peach. Ett matmagasin som i varje nummer snöar in pĂ„ ett tema och det man inte fĂ„r veta om temat behöver man inte. Återkommer med en utförligare recension nĂ€r jag gjort lite mer Ă€n blĂ€ddrat.

foodmagazine lucky-peach mattidning

Ellens mat

För 1 Âœ Ă„r sen föddes vĂ€rldens finaste lilla tjej, tillika min systerdotter Ellen! Denna lilla stjĂ€rna fylld med energi, sĂ„ mycket kĂ€rlek och inga mĂ„sten. Precis som resten av familjen sĂ„ Ă€r Ellens förĂ€ldrar mycket intresserade av mat och Ă€r mĂ„na om vad deras lilla tjej stoppar i sig. Att göra egen barnmat tar sin stund, men om man dĂ„ tycker att det smakar gott sjĂ€lv sĂ„ kan man lika bra passa pĂ„ att göra middagen till övriga i familjen av precis samma rĂ„varor. TillsĂ€tt lite mer krydda och skippa att mixa maten.

Detta lilla recept tiggde jag till mig efter att ha smakat Ellens mat (mixad). Ellens böngryta 1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

8-10 skogschampinjoner

1 msk rapsolja

1 burk krossade tomater, ekologiska

1 dl matlagningsgrÀdde

1 burk stora vita bönor

salt, svartpeppar och oregano

bulgur eller pasta att servera till

salladsmix med rostade pumpa- & solrosfrö

Hacka lök, vitlök och klyfta svampen. Stek pÄ medelhög vÀrme till lök och svamp fÄtt fÀrg. HÀll pÄ tomaterna och grÀdden, lÄt koka ihop. Salta och peppera (detta utesluter du till bebisen). Krydda med oregano efter tycke och smak. Skölj bönorna och hÀll sedan i dom och koka upp igen.

Servera med bulgur/pasta och en sallad med rostade frön. Till bebisen kan man göra potatismos alternativt risoni och röra ihop allt och frysa in i smÄ portioner.

20130224-213354.jpg

SlipstvÄng

Har ni liksom jag ( fram tills nu) stÄtt och sorterat bort Àpplen med en brun strÀng lÀngs med sidan?! DÄ Àr det dags att tÀnka om. Dessa smÄ raringar med den bruna strÀngen Àr inte dÄliga eller pÄ nÄgot vis sÀmre Àn andra Àpplen. Dessa har bara försetts med en lite "slips". Slipsen uppstÄr nÀr blomknopparna Àr pÄ vÀg att slÄ ut och kung Bore slÀpper ut sina frostjÀttar efter att vÄrsolen fÄtt lysa en period. DÄ blir det en liten skönhetsflÀck som följer med ut pÄ frukten. Detta hÀnder ofta i SkÄne och i Är drabbades över 60% av skörden. SÄ ut och plocka de vÀlklÀdda frukterna!

Precis som med sneda gurkor, sÄ Àr slipstvÄnget pÄ Àpplena utanför Eu's standard.....

apple paj slips

Kvitten ❀ manchego

Nu ska jag göra liiiite reklam. Som de flesta som lÀser denna blogg vet, sÄ jobbar jag numera pÄ Barista fair trade coffee pÄ Emporia. Som om det inte rÀckte att fÄ sÀlja kaffe som ser till att alla fÄr betalt för sitt arbete och att det sker under schyssta förhÄllanden, sÄ har vi (sÀger vi eftersom jag kÀnner mig sÄ hemma) en riktigt mumsig meny. Allt som bara gÄr Àr eko och fair trade. Men en favorit har blivit mackan med manchego och kvittenmarmelad, heavenly!

Manchego Ă€r en pastöriserad hĂ„rdost gjord pĂ„ fĂ„rmjölk. Men kvitten dĂ„?! Ett trĂ€d med smĂ„ pĂ€ronliknade frukter, oĂ€tliga rĂ„a men ljuvlig i marmelad. Doftar tuttifrutti nĂ€r den Ă€r mogen. NĂ€r man kokar marmelad pĂ„ den behöver man inga konstiga tillsatser eftersom kvitten i sig sjĂ€lv innehĂ„ller mycket pektin. Kvitten gĂ„r nĂ€stan bara att odla i södra Sverige eftersom det Ă€r mycket kĂ€nsligt för frostskador. Är vanlig i södra Europa och man tror att just ordet marmelad kommer frĂ„n det portugisiska namnet pĂ„ kvitten- marmelo.

Manchego ❀ kvitten-macka 2 mackor, 1 till dig och en till nĂ„gon du tycker om ❀

2 surdegsbagutter FĂ€rskost Manchego Kvittenmarmelad Ruccola

SkÀr bagutterna, bre pÄ fÀrskost pÄ bÄda sidorna, skÀr 1/2cm tjocka skivor av manchegon, typ 2-3 bitar var. LÀgg pÄ en nypa ruccola, sen osten. Toppa med marmelad. LÀgg ihop och Àt!

Glöm inte gÄ in och kika pÄ www.barista.cc för att lÀsa mer om Stammiskortet och vÄrt samarbete med FN.... #skulleblivitreklamare

kvitten macka manchego marmelad