Delikatesses.se

En trilogi

SÄ var det helg igen?! KÀnns mycket knÀppt med alla helgdagar som infallit som ett pÀrlband efter varandra. Men lördag i almanackan och det letas lördagsgott i vÄra kokböcker. Men för att backa bandet ett par dagar till tisdag dÄ det sist var helg och det bjöds pÄ gott... Vi Ät en fantastisk mÄltid i vÀntan pÄ klockslagningen. Vi var 7 par som samlats och samsats om vad som skulle tillagas, allt för att alla skulle kunna njuta lika mycket av Ärets sista kvÀll. Snittcheferna hade gjort smÄ ljuvliga fingergodbitar. Vi stod för förrÀtten som sÄ mycket annat (böcker, filmer) var en trilogi. Trilogi pÄ jordÀrtskocka, halstrade pilgrimsmusslor, regnbÄgsrom samt krasseklipp. KvÀllen fortsatte med smördegsbakad oxfilé samt saltbakad entrecote, potatisgratÀng( dÀr kocken för övrigt odlat potatisarna sjÀlv) samt tvÄ otroligt goda sÄser, en pÄ vin och en pÄ grÀdde & cognac. Desserten satt som en smÀck, fryst chokladmoussetÄrta med hallon.

Vi började det nya Äret med korv i bröd, en klassiker som passar finfint efter klockan slagit 03:00....


Trilogi pÄ jordÀrtskocka med pilgrimsmusslor, regnbÄgsrom & krasseklipp 4 portioner

Ca 1 kg jordÀrtskocka 25 gram smör

8 pilgrimsmusslor Neutral olja, att steka i

Skummig sÄs Spillet frÄn jordÀrtskockorna 2 dl vitt vin, torrt 2 dl grÀdde 2 charlottenlökar Ev. Maizena Salt & vitpeppar

jordÀrtskockschips 50 gr regnbÄgsrom 1 pkt krasse

Börja med chipsen. Skala sen resten av skockorna, lÀgg i kallt vatten sÄ de inte blir bruna. SkÀr skockorna till jÀmna pyttipannakuber. Spara spillet till sÄsen! LÀgg kuberna i kallt vatten direkt. StÀll Ät sidan. Stek spillet frÄn jordÀrtskockorna pÄ medelhög vÀrme tillsammans med den hackade löken. HÀll pÄ grÀdde och vin och lÄt sjuda mjukt, ca 40 min. Mixa till en sÄs. Sila av den i en finmaskig sil. Vill man reda den sÄ gör det. Smaka av med salt och peppar. LÄt koka upp igen . Stek kuberna i smöret, tar ca 4 minuter. Torka av musslorna sÄ de Àr helt torra. Halstra pilgrimsmusslorna i en mycket het panna med lite neutral olja, ca 1 min pÄ varje sida. Klipp krassen i en liten skÄl. LÀgg upp kuberna, romen och krassen. LÀgg pÄ musslor. Mixa sÄsen skummig med mixerstav och hÀll pÄ musslorna. Toppa med jordÀrtskockschips. Servera direkt.

jordartskocka krasse pilgrimsmussla rom

Pizzadagen

Gott nytt Är allihopa! Efter en mycket trevlig kvÀll/natt/morgon sÄ har det varit sofflÀge pÄ oss mest hela eftermiddagen. Vi Ät en ganska sen frukost hos vÀrdparet för att sen bege oss hem till stan igen. Vi hade ett mÄl med dagen, och det var att inte missa Ärets första (och bÀsta) pizza. Bastard, en av Malmös bÀsta restauranger, bakar 100 pizzor pÄ sin innergÄrd i sin vedeldade stenugn. Detta görs bara idag av alla Ärets dagar. Dessa Àr hett eftertraktade sÄ det gÀller att hÀnga pÄ lÄset kl 14.

Ola var först att bestÀlla.

Det blev en #3 och en #4 I vÀntan bjöds det pÄ punk i högtalarna och Blody Marys. Med kartongerna i hand vandrade vi hemÄt och lÀmnade den gemytliga stÀmningen pÄ innergÄrden bakom oss.

Det var den GODASTE pizzan jag Àtit nÄgonsin! Hatten av för Bastardfolket! Detta kommer bli en Äterkommande tradition och vi önskar oss fler pizzor frÄn Bastards stenugn!

bastard kal pesto pizza ricotta

Anka

Det Ă€r den 30 december, tvĂ„ dagar kvar av 2013, 8 grader varmt och jag har plockat bĂ„de svartkĂ„l och persilja i syster J;s trĂ€dgĂ„rd. SmĂ„tt galet kan tyckas, men jag Ă€r nöjd. FörrĂ€tten till imorgon Ă€r förberedd, det blir trilogi pĂ„ jordĂ€rtskocka ackompanjerad av pilgrimsmussla samt rödingspĂ€rlor. Recept kommer 2014. Att summera ihop detta Ă„ret Ă€r vĂ€l egentligen ganska enkelt. Det fĂ„r bli ett ord; SKÅNE! Jag har inte Ă„ngrat en sekund att vi flyttade hem igen. SkĂ„ne har allt( förutom vissa finingar som envisas med att bo nĂ„gon annanstans❀) . Jag har tre dagar semester efter julruschen och dĂ„ passar vi pĂ„ att Ă€ta lite extra gott. Idag, sĂ„ hĂ€r dagen före den stora ringningen fick det bli anka med gröna grönsaker, vissa av dom nyskördade.

Svartpepparn Àr en gÄva frÄn fina kusiner efter en resa i Kambodja

Pepparstekt ankbröst med smörstekta grönsaker & rödvinssÄs 2 ankbröst 2 msk hel svartpeppar( Lotta Lundgren lÀr ha sagt; "Köp sÄ dyr svartpeppar du har rÄd med")

Smörstekta grönsaker 1/2 fÀnkÄl 10 brysselkÄl 10 kvistar svartkÄl 1 pkt sojabönor En rejÀl klick smör Salt & svartpeppar

RödvinssÄs 1 morot 1/2 palsternacka 1/2 gul lök 4 dl rött vin 2 msk oxfond 1 dl vatten 1 tsk soja 1 msk balsamvinÀger 1 tsk socker 1 kvist rosmarin 1 msk smör

RödvinssÄs Börja med sÄsen. Hacka morot, palaternacka och lök. Ha i allt utom smöret i kastrullen och lÄt puttra i ca 45 min. Sila av grönsaker och rosmarin. SÀtt pÄ kastrullen pÄ plattan igen. Smaka av med salt, socker och mer balsamvinÀger. LÄt koka upp, red av om du vill, och tillsÀtt smöret sÄ sÄsen blir glansig. HÄll varm. Pepparstekt anka Snitta skinnet pÄ ankan. Torka torrt. Rosta svartpepparn i het stekpanna tills det börjar knÀppa. Mortla pepparn. Gnid in skinnet. LÀgg ankan med skinnsidan nerÄt i en kall stekpanna. SÀtt pÄ plattan pÄ medelhög vÀrme och lÄt ankan ligga 5 min. DÄ smÀlter fettet och skinnet blir frasigt. VÀnd och stek hastigt pÄ köttsidan. StÀll in i ugnen med termometer och lÄt stÄ tills köttet Àr 50 grader. Ta ut och lÄt vila 5-10 min, skÀr sedan upp. Smörstekta grönsaker SkÀr fÀnkÄlen i tunna strimlor, dra av de yttersta bladen pÄ brysselkÄlen, klyfta det som blir kvar. Hacka svartkÄlen grovt. SmÀlt smöret börja steka fÀnkÄl och brysselkÄlsklyftorna. NÀr de börjar bli mjuka ha i sojabönor, brysselkÄlsbladen och svartkÄlen. Stek ihop bara nÄgon minut. Salta och peppra.

**Dryck;**Tjockhult Tjinook, lageröl som tyvĂ€rr bara fanns i begrĂ€nsad upplaga pĂ„ Systembolaget. Kanske kommer den igen. Grattis till oss som fĂ„tt tag i en av 3500 flaskor. HĂ€mtat frĂ„n iglaset.se Ölen: Tjockhult Tjinook har bryggts pĂ„ större delen Pilsnermalt men Ă€ven med nĂ„gra ”nypor” karamellmalt. Endast hela humlekottar har anvĂ€nds och endast i slutet av bryggningen.Detta gör att ölen inte blir för besk men nog sĂ„ aromatisk. Vi Ă€r helt ointresserade av att mĂ€ta beska men om nĂ„gon absolut mĂ„ste veta sĂ„ uppskattar vi att den ligger runt 35 IBU. Den största delen humle Ă€r naturligtvis Chinook men Ă€ven en lite skvĂ€tt vardera av Citra och Centennial har anvĂ€nts.

anka brysselkal fankal rodvinssas sojabonor svartkal

Saffranspajer- med eller utan lyx

GOD JUL! Klockan har slagit om till julafton och jag borde egentligen sova för lĂ€ngesen, men nu gör jag inte det... Veckan har varit full med jobb och vi kör en dag imorgon med till fikasugna julfirare. Jag har nĂ„t Ă„ldern dĂ„ man uppskattar radioprogram pĂ„ andra kanaler Ă€n musikkanalerna. P1 Ă€r en fantastisk kunskapskanal dĂ€r förutom mitt favoritprogram PĂ„ minuten, Ă€ven sĂ€nder Meny med Tomas Tengby.( han som var sidekick till Mat-Tina) Det har pratats julmat i ett par program och ett av dom handlade om grönare jul och mer grönt pĂ„ vĂ„ra julbord. Som komplement till allt kött och fisk. Äter Du nĂ„t grönt pĂ„ julbordet?! Dagens recept Ă€r funnet pĂ„ Allt om mat's hemsida. De serverades till Glöggningen 2013 och kommer Ă„terkomma igen.


Saffranspajer - med eller utan lyx 24 mini, 12 smÄ eller 1 stor

Pajdeg, gÄr alldeles utmÀrkt att köpa fÀrdig.

1/2 fÀnkÄl+ fÀnkÄlsdill til servering 1/2 purjolök 1 vitlöksklyfta 1 msk smör 1 dl cream fraßche 1/2 dl vitt vin 2 Àgg 1/2 pkt saffran 1 krm cayennepeppar

Typ 10 Pilgrimsmusslor för en lyxigare variant.

Hacka fÀnkÄl och purjolök i ganska smÄ bitar. Riv vitlöken. Stek grönsakerna mjuka och glansiga pÄ medelvÀrme i smöret. LÄt svalna. Kavla ut pajdegen och stansa ut rundlar som passar i muffinsplÄt ( jag har lite olika storlekar pÄ plÄtar). LÀgg i degen sÄ det tÀcker hela. Fördela grönsaksfrÀset i formarna. Blanda cream fraßche, vin Àgg, saffran och cayennepeppar och vispa ihop. HÀl lite av stanningen i varje form. StÀll in i ugnen pÄ 200 grader i 15-20 min.

Pensla pilgrimsmusslorna med olja, salta och peppra. Grilla 1 min pÄ varje sida och lÀgg en pÄ varje paj. Dela pilgrimsmusslorna lite beroende pÄ storleken pÄ pajerna.

Toppa med den undanlagda fÀnkÄlsdillen.

fankal pilgrimsmussla saffran

Glöggcocktail

Visst ska vi vÀl ha en cocktail till jul. Gjord pÄ det som finns hemma denna högtid. Det har nog druckits en del Elak tomte (gin & julmust) och Àggtoddys runt om i stugorna. Nu dammar vi av cocktailglasen med en julig smuttdrink.


Vit drottning 3 cl aquavit, bor man med en Andersson blir det OP 6 cl vit glögg , Blossa vintra 2 cl citronsaft 1 kanelstÄng Fruktsoda

HÀll aquavit, glögg och citron i en shaker med is. Shake it! HÀll upp i cocktailglas över en kanelstÄng och fyll upp med fruktsoda.


Det slank ner ett par cocktails nÀr det dekorerades pipparkagehus...

andersson-op aquavit fruktsoda glogg kanel

Gubbröra

Varför, varför gör vi inte gubbröra oftare?! Gott, billigt och snabbt! mer gubbröra Ät folket! Dessutom tar det lika kort tid att göra till mÄnga som till fÄ. Do it!


Gubbröra ....till mÄnga 2 burkar ansjovis 8 Àgg, mjukkokta (hÄrdkokta med med en liten krÀmigt innanmÀte allt för att fÄ en krÀmigare gubbröra) 3 smÄ rödlökar 1 klick smör 2 dl grÀdde 1/2 dl dill 1/2 dl grÀslök Salt & peppar

Börja med att koka Àggen. 6-7 min i kokande vatten. Spola i kallt vatten sÄ kokningen avstannar. SkÀr ansjovis i mindre bitar. Finhacka löken och lÄt svetta i lite smör. Den ska bli mjuk. Hacka Àggen eller skÀr den först en gÄng med Àggdelaren och vÀnd sen pÄ Àgget och dela en gÄng till sÄ blir den hackad( ni kommer förstÄ nÀr ni stÄr dÀr med Àgget). HÀll i grÀdde, dill och grÀslök. LÄt stÄ 10 min innan du saltar och pepprar. Servera pÄ surdegsknÀcke. HÄller ca 2 dagar i kylen.

agg ansjovis dill gradde graslok gubbrora lok

Pepparkaksgrissini

Hur mÄnga har inte varit pÄ glöggparty och fÄtt serverat pepparkaka och grönmögelost. Det Àr en fantastisk kombo med glöggen, sÄ det fick bli en variant med en twist hos oss. Jag gjorde grissini av pepparkasdegen och serverade med en mögelkrÀm ( lÄter sÄdÀr nÀr jag anvÀnder det ordet, men det Àr supergott..) samt en messmörsfÀrskost. För övrigt Àr tunnbröd med messmör (och skinka) det absolut godaste i backen till en termostappad varm choklad!


rostad mjuk pepparkaka Àr ocksÄ gott till rörorna

Pepparkaksgrisini 1 sats pepparkasdeg, köpt funkar

Kavla ut degen lite tjockare Àn om du gör pepparkakor. SkÀr grissinilÄnga lÀngder, ca 2 cm breda, som sen lÀggs pÄ plÄten och bakas av ett par minuter pÄ 200 grader.

Kristyr 1 Àggvita 3 dl florsocker 1/2 tsk Àttika/citronsaft

Vispa Àggvitan till ett luftigt skum. TillsÀtt florsocker och vispa det luftigt. TillsÀtt syran. HÀll upp i spritspÄse och börja dekorera. LÄt stelna i minst 20 min.

GrönmögelkrÀm 200 gram Ekologisk blÄkorn blomst 1 dl cream fraßche

Vispa cream fraßche med elvisp. Först slÀpper den och blir tunn, sen blir den fluffig som grÀdde. Mosa i osten och lÄt stÄ en stund.

MessmörsfÀrskost 1 ask Philadelphia 3 msk messmör

Rör ihop och smaka av! Det Àr supergott med det lite kolaaktiga messmöret till pepparkakor.

ekologiskt grissini korn-bla-blomst kristyr messmor pepparkaka

KnÀck

SÄ var det Äter dags för alla tandlÀkare att fÄ jobba lite. KnÀcken gör sitt Ärliga intÄg. Att koka knÀck Àr superenkelt, men varmt. De klassiska med hackad mandel har i Är fÄtt konkurrens av andra smaksÀttningar. Ernst, den klurige, visade detta fiffiga recept.


Det gÄr Àven bra att göra microknÀck

KnÀckiga karamellknÀck 2 dl socker 2 dl grÀdde 2 dl ljus sirap 1 msk smör

Ett par hÄrda karameller i olika smak, polkagrisar, citron, lakrits osv

Koka knÀcken pÄ medelhög vÀrme till 130 grader (eller gör kulprovet) ta Ät sidan och lÀgg i smöret. Blanda runt. Mortla karamellerna till smÄ bitar. LÀgg lite karamellkross i varje knÀckform. Detta gör att de blir stabilare nÀr man ska hÀlla. HÄll upp knÀcken i en vÀrmetÄlig kanna, och dosera ut i formarna. LÄt svalna!

Dagens tips Àr att tÀnka pÄ att knÀcken Àr varm och att inte torka av kannan med fingret om det rinner .....

harda-karameller julgodis knack sirap socker sott

Glöggning 2013

IgÄr inföll glöggning 2013 hos oss. Vi hade samlat alla vÄra fina vÀnner (dom som kunde..) för avsmakning av glöggen vi satte för ett par veckor sen. Den blev grymt bra och kommer bli en Äterkommande tradition. Det fanns en liten antydan till alkohol i den, hur mycket fÄr vi aldrig veta. Dock kunde den som vill spetsa ytterligare med rom eller cognac. .Det var en mycket trevlig kvÀll med glögg, ett mingeljulbord och gottehörna. Recepten kommer under veckan. Vi fÄr vÀl börja med hjÀrtat pÄ julbordet, skinkan, och en vegetarisk variant.

Klassisk griljerad julskinka 2,5 kg skinka, rimmad och lÀtt rökt

2 Àggulor 2 dl skÄnsk grovkornig senap 2 msk coldmans senapspulver 2 msk strösocker 2 dl ströbröd, gÀrna ekologisk

SÀtt ugnen pÄ 100 grader. Ta ur skinkan ur sin förpackning. Skölj av och torka torr med hushÄllspapper. LÀgg pÄ plÄt, sÀtt i termometer. StÀll in pÄ 70 grader och stÀll in i nedre delen av ugnen. Det tar ca 3 timmar. Blanda ihop allt utom ströbrödet. LÀgg pÄ smeten och strö pÄ ströbrödet. StÀll in i ugnen igen men nu pÄ 200 grader i ca 10 min, passa sÄ det inte brÀnner. LÄt svalna och sen skÀr sÄ tjocka skivor du önskar.

Senapsgriljerad rotselleri 1 kg rotselleri 2 msk rapsolja Salt

1 Àggula 1 dl skÄnsk grovkornig senap 1 msk coldmans senapspulver 1 msk strösocker 1 dl ströbröd

SÀtt pÄ ugnen pÄ 150 grader. SkÀr bort skalet pÄ rotsellerin med en kniv. LÀgg i en ugnsform eller pÄ en plÄt. Ringla över olja och salta. Tillaga i ugnen tills den Àr mjuk rÀtt igenom, ca 2 tim. Höj ugnstemperaturen till 225°. Blanda senap, Àgg, socker och senapspulver. HÀll/bred blandningen över rotsellerin. Strö över ströbröd. Griljera i mitten av ugnen tills ytan Àr gyllene, ca 10 min.

[Vi gick efter devisen finns-det-hjÀrterum-finns-det-stjÀrterum...

[

Mandelmusslor

Åh, vad jag Ă€lskar traditioner! Pappas förskinka, vĂ„r knĂ€rullade senap och pepparkaks- & mandelmusselbaket med Olas slĂ€kt. IgĂ„r var det sĂ„ dags för den Ă„rliga bataljen av mandelmusseltummning. Det smöras, tummas och skrattas. En gammal tradition som lever vidare. NĂ€r de smĂ„ skalen Ă€r fĂ€rdiga, fikas det givetvis. I mandelmusslan ska det vara en klick grĂ€dde och nĂ„gon form av sylt eller bĂ€r. IgĂ„r bjöds vi pĂ„ mylltade hjortron direkt frĂ„n Norrland. NĂ„got av det godaste jag Ă€tit pĂ„ ett tag. Vad har ni för traditioner?!

Mandelmusslor ca 45 st 100 g sötmandel 5 dl vetemjöl 210 g rumstempererat smör 1.5 dl strösocker smÀlt smör till formarna Formar, finns billiga pÄ loppis idag

LÀttvispad grÀdde sylt eller fÀrska bÀr

SÀtt ugnen pÄ 200 grader. SkÄlla, skala och mal mandeln. (SkÄlla genom att lÀgga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut, inte lÀngre, dÄ kan de lÀtt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet). LÀgg mjölet i en hög pÄ bakbordet. Gör en fördjupning och lÀgg den malda mandeln dÀr tillsammans med smöret och sockret. Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. AnvÀnd fingertopparna. LÀgg degen att vila svalt i minst 1 timme, gÀrna över natten. Pensla formarna med smÀlt smör( detta behöver bara göras första omgÄngen). Bryt av mindre bitar och tryck ut dem i formarna. Det fÄr inte vara för tjockt och inte för tunt, lagom Àr bÀst... GrÀdda formarna i cirka 8-10 minuter. StjÀlp försiktigt upp kakorna medan de Ànnu Àr varma. Ibland fÄr man ta i med lite kraft och slÀppa formen frÄn lite höjd för att de ska slÀppa. Servera mandelmusslorna som de Àr eller fyll dem med grÀdde och sylt eller fÀrska bÀr.

Mitt i tummandet kom ett meddelande om en liten nyfödd kille❀

gradde hjortron mandel smor sylt tumma