Delikatesses.se

En trilogi

SÄ var det helg igen?! KÀnns mycket knÀppt med alla helgdagar som infallit som ett pÀrlband efter varandra. Men lördag i almanackan och det letas lördagsgott i vÄra kokböcker. Men för att backa bandet ett par dagar till tisdag dÄ det sist var helg och det bjöds pÄ gott... Vi Ät en fantastisk mÄltid i vÀntan pÄ klockslagningen. Vi var 7 par som samlats och samsats om vad som skulle tillagas, allt för att alla skulle kunna njuta lika mycket av Ärets sista kvÀll. Snittcheferna hade gjort smÄ ljuvliga fingergodbitar. Vi stod för förrÀtten som sÄ mycket annat (böcker, filmer) var en trilogi. Trilogi pÄ jordÀrtskocka, halstrade pilgrimsmusslor, regnbÄgsrom samt krasseklipp. KvÀllen fortsatte med smördegsbakad oxfilé samt saltbakad entrecote, potatisgratÀng( dÀr kocken för övrigt odlat potatisarna sjÀlv) samt tvÄ otroligt goda sÄser, en pÄ vin och en pÄ grÀdde & cognac. Desserten satt som en smÀck, fryst chokladmoussetÄrta med hallon.

Vi började det nya Äret med korv i bröd, en klassiker som passar finfint efter klockan slagit 03:00....


Trilogi pÄ jordÀrtskocka med pilgrimsmusslor, regnbÄgsrom & krasseklipp 4 portioner

Ca 1 kg jordÀrtskocka 25 gram smör

8 pilgrimsmusslor Neutral olja, att steka i

Skummig sÄs Spillet frÄn jordÀrtskockorna 2 dl vitt vin, torrt 2 dl grÀdde 2 charlottenlökar Ev. Maizena Salt & vitpeppar

jordÀrtskockschips 50 gr regnbÄgsrom 1 pkt krasse

Börja med chipsen. Skala sen resten av skockorna, lÀgg i kallt vatten sÄ de inte blir bruna. SkÀr skockorna till jÀmna pyttipannakuber. Spara spillet till sÄsen! LÀgg kuberna i kallt vatten direkt. StÀll Ät sidan. Stek spillet frÄn jordÀrtskockorna pÄ medelhög vÀrme tillsammans med den hackade löken. HÀll pÄ grÀdde och vin och lÄt sjuda mjukt, ca 40 min. Mixa till en sÄs. Sila av den i en finmaskig sil. Vill man reda den sÄ gör det. Smaka av med salt och peppar. LÄt koka upp igen . Stek kuberna i smöret, tar ca 4 minuter. Torka av musslorna sÄ de Àr helt torra. Halstra pilgrimsmusslorna i en mycket het panna med lite neutral olja, ca 1 min pÄ varje sida. Klipp krassen i en liten skÄl. LÀgg upp kuberna, romen och krassen. LÀgg pÄ musslor. Mixa sÄsen skummig med mixerstav och hÀll pÄ musslorna. Toppa med jordÀrtskockschips. Servera direkt.

jordartskocka krasse pilgrimsmussla rom