Delikatesses.se

Anka

Det Ă€r den 30 december, tvĂ„ dagar kvar av 2013, 8 grader varmt och jag har plockat bĂ„de svartkĂ„l och persilja i syster J;s trĂ€dgĂ„rd. SmĂ„tt galet kan tyckas, men jag Ă€r nöjd. FörrĂ€tten till imorgon Ă€r förberedd, det blir trilogi pĂ„ jordĂ€rtskocka ackompanjerad av pilgrimsmussla samt rödingspĂ€rlor. Recept kommer 2014. Att summera ihop detta Ă„ret Ă€r vĂ€l egentligen ganska enkelt. Det fĂ„r bli ett ord; SKÅNE! Jag har inte Ă„ngrat en sekund att vi flyttade hem igen. SkĂ„ne har allt( förutom vissa finingar som envisas med att bo nĂ„gon annanstans❀) . Jag har tre dagar semester efter julruschen och dĂ„ passar vi pĂ„ att Ă€ta lite extra gott. Idag, sĂ„ hĂ€r dagen före den stora ringningen fick det bli anka med gröna grönsaker, vissa av dom nyskördade.

Svartpepparn Àr en gÄva frÄn fina kusiner efter en resa i Kambodja

Pepparstekt ankbröst med smörstekta grönsaker & rödvinssÄs 2 ankbröst 2 msk hel svartpeppar( Lotta Lundgren lÀr ha sagt; "Köp sÄ dyr svartpeppar du har rÄd med")

Smörstekta grönsaker 1/2 fÀnkÄl 10 brysselkÄl 10 kvistar svartkÄl 1 pkt sojabönor En rejÀl klick smör Salt & svartpeppar

RödvinssÄs 1 morot 1/2 palsternacka 1/2 gul lök 4 dl rött vin 2 msk oxfond 1 dl vatten 1 tsk soja 1 msk balsamvinÀger 1 tsk socker 1 kvist rosmarin 1 msk smör

RödvinssÄs Börja med sÄsen. Hacka morot, palaternacka och lök. Ha i allt utom smöret i kastrullen och lÄt puttra i ca 45 min. Sila av grönsaker och rosmarin. SÀtt pÄ kastrullen pÄ plattan igen. Smaka av med salt, socker och mer balsamvinÀger. LÄt koka upp, red av om du vill, och tillsÀtt smöret sÄ sÄsen blir glansig. HÄll varm. Pepparstekt anka Snitta skinnet pÄ ankan. Torka torrt. Rosta svartpepparn i het stekpanna tills det börjar knÀppa. Mortla pepparn. Gnid in skinnet. LÀgg ankan med skinnsidan nerÄt i en kall stekpanna. SÀtt pÄ plattan pÄ medelhög vÀrme och lÄt ankan ligga 5 min. DÄ smÀlter fettet och skinnet blir frasigt. VÀnd och stek hastigt pÄ köttsidan. StÀll in i ugnen med termometer och lÄt stÄ tills köttet Àr 50 grader. Ta ut och lÄt vila 5-10 min, skÀr sedan upp. Smörstekta grönsaker SkÀr fÀnkÄlen i tunna strimlor, dra av de yttersta bladen pÄ brysselkÄlen, klyfta det som blir kvar. Hacka svartkÄlen grovt. SmÀlt smöret börja steka fÀnkÄl och brysselkÄlsklyftorna. NÀr de börjar bli mjuka ha i sojabönor, brysselkÄlsbladen och svartkÄlen. Stek ihop bara nÄgon minut. Salta och peppra.

**Dryck;**Tjockhult Tjinook, lageröl som tyvĂ€rr bara fanns i begrĂ€nsad upplaga pĂ„ Systembolaget. Kanske kommer den igen. Grattis till oss som fĂ„tt tag i en av 3500 flaskor. HĂ€mtat frĂ„n iglaset.se Ölen: Tjockhult Tjinook har bryggts pĂ„ större delen Pilsnermalt men Ă€ven med nĂ„gra ”nypor” karamellmalt. Endast hela humlekottar har anvĂ€nds och endast i slutet av bryggningen.Detta gör att ölen inte blir för besk men nog sĂ„ aromatisk. Vi Ă€r helt ointresserade av att mĂ€ta beska men om nĂ„gon absolut mĂ„ste veta sĂ„ uppskattar vi att den ligger runt 35 IBU. Den största delen humle Ă€r naturligtvis Chinook men Ă€ven en lite skvĂ€tt vardera av Citra och Centennial har anvĂ€nts.

anka brysselkal fankal rodvinssas sojabonor svartkal