Delikatesses.se

Semmelwrap

Hurra & grattis pÄ Semla-dagen! MÄnga började firandet av denna goding redan pÄ juldagen förra Äret. Jo dÄ gick det minsann att fÄ tag pÄ dom. Selmas farbror och farfar har en lite tradition att just Àta semla pÄ juldagen. Konstigt men lite kul. Jag vÀntade iaf till mitten pÄ januari dÄ det blivit tradition att jag bjuder pÄ semla under mitt fördelsedagsfirande. Det har blivit vanliga semlor, minisemlor, semmelmuffins och semmeltÄrta tidigare Är sÄ i Är var det dags för nÄt nytt. Det blev en variant av Tössebageriets semmelwrap, dock i lite mindre storlek. Jag tjatar om det, men Àr dom smÄ kan man ta tvÄ. Grundreceptet Àr hÀmtat frÄn Allt om Mat.IMG_0545

Semmelwrap

12 stora eller 24 smÄ

kardemummawraps

25 g jÀst

50 g smör

2 1/2 dl kaffegrÀdde

1/2 tsk nystötta kardemummakÀrnor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk nystött kardemumma

3/4 dl strösocker

1 krm salt

ca 6 dl vetemjöl

mandelmassefyllning

300 g mandelmassa

1 dl vispgrÀdde

1 msk rom eller cognac, för den som vill

1/2 tsk Àkta vaniljpulver

vaniljgrÀdde

6 1/2 dl vispgrÀdde

2 msk florsocker

1 tsk Àkta vaniljpulver

Gör sÄ hÀr:

Börja med wrapsen. Smula jÀsten i en bunke. SmÀlt smöret och tillsÀtt kaffegrÀdde, nystött- och mald kardemumma. VÀrm degvÀtskan tills den Àr fingervarm (37 grader). HÀll degvÀtskan över jÀsten och rör tills den har smÀlt. TillsÀtt resterande ingredienser och knÄda degen för hand ca 15 min eller i maskin ca 10 min. LÄt jÀsa under bakduk tills degen Àr dubbelt sÄ stor, ca 35-40 min.

StjÀlp upp degen pÄ ett mjölat bord och dela den i 12eller 24  jÀmnstora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle och lÄt jÀsa ytterligare 30 min under bakduk. SÀtt ugnen pÄ 225 grader.

Kavla ut varje bulle till en riktigt tunn platta, ca 2mm tjock. Strö ev lite mjöl pÄ bordet sÄ att de inte fastnar. LÀgg wrapsen pÄ plÄtar klÀdda med bakplÄtspapper och nagga bröden med en gaffel. GrÀdda mitt i ugnen ca 2-4 min. De ska vara precis genomgrÀddade och bleka (Àr de för hÄrt grÀddade kan de spricka nÀr de rullas ihop). LÄt bröden svalna under bakduk sÄ att de hÄller sig mjuka.

Gör mandelmassefyllningen genom att mixa mandelmassa med grÀdde och vaniljpulver i en matberedare eller mosa till en slÀt krÀm med gaffel.

VaniljgrÀdden gör du genom att vispa grÀdden luftig med florsocker och vaniljpulver.

Vid servering spritsa/bred ut mandelmassa över mitten av varje kardemummawraps. Spritsa/klicka pÄ den vispade grÀdden över mandelmassan. Vik upp nederkanten av wrapen och vik över sidokanterna. Pudra florsocker över och njut!

semla